Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Τέλη κυκλοφορίας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μεταβιβάσεις, "ακινησία" και ανακύκλωση ΙΧ
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/02/2022 · 08:27

Τέλη κυκλοφορίας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μεταβιβάσεις, "ακινησία" και ανακύκλωση ΙΧ

Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με οδηγίες και διευκρινίσεις.

Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα τελών κυκλοφορίας και ιδίως ως προς την παράταση της προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τους και τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, παρέχει η ΑΑΔΕ με νέα εγκύκλιο. Η εγκύκλιος διευκρινίζει θέματα τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση διαγραφών οχημάτων, ακινησιών και μεταβιβάσεων εντός του χρόνου παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή τους. Αφορά τους ιδιοκτήτες/κατόχους οχημάτων, καθώς και τους φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διαγραφές οχημάτων, μεταβιβάσεις, εκδόσεις αδειών κυκλοφορίας και χορήγησης απαλλαγών από τέλη κυκλοφορίας, που γίνονται εντός της χορηγηθείσας παράτασης καταβολής τους.

Ακολουθούν οι οδηγίες και διευκρινίσεις:

α) Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε κίνηση, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού λόγω ανακύκλωσης, δεν οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 εφόσον παραδώσει το προς διαγραφή όχημα στα εγκεκριμένα από την Ε.Δ.Ο.Ε. κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή διαγράψει οριστικά αυτό από τα μητρώα αδειών του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, έως την ημερομηνία λήξης της παράτασης που έχει δοθεί και για τη θέση οχήματος σε ακινησία, ήτοι έως τις 28.2.2022 (Α.1268/2021). Κάτι τέτοιο ισχύει καθώς η παράδοση ενός οχήματος στην Ε.Δ.Ο.Ε προς καταστροφή/ανακύκλωση έχει ως άμεση συνέπεια την αποξένωση του κατόχου από το όχημα και ως εκ τούτου συνιστά αναγκαστική ακινησία, η οποία επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την εκούσια όσον αφορά σε θέματα έκπτωσης τελών κυκλοφορίας (σχετικές οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν.2367/1953 και η ΠΟΛ. 1091/2012) και καλύπτει την περίοδο από την παράδοση του οχήματος έως την οριστική διαγραφή.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε ακινησία, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού με ανακύκλωση, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, σύμφωνα με τις οποίες δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών, ή παραδίδονται από τον ίδιο, εφόσον αυτά βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

γ) Από την ισχύουσα, περί τελών κυκλοφορίας, νομοθεσία δεν προβλέπεται χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας σε περιπτώσεις οριστικής διαγραφής λόγω ανακύκλωσης, παρότι έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης και περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών, ζητούν βεβαίωση ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την διαγραφή οχημάτων με ανακύκλωση.

δ) Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία έως και 28.2.2022, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31/12/2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 47 του ν. 4797/2021 (Α΄66). Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, τότε ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στην εγκύκλιο Ε.2105/2021 και για το 2021 επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.

ε) Αναφορικά με τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται για την μεταβίβαση οχήματος, ισχύουν οι διατάξεις της περ. 7α της υποπ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022. Ομοίως και στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας λόγω εξαγωγής/επαναταξινόμησης του οχήματος στο εξωτερικό, εντός της παράτασης, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη του έτους της εξαγωγής/επαναταξινόμησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση.

στ) Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας και θέσης οχήματος σε ακινησία, ισχύει και για τη χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους δικαιούχους, κατόπιν 3 αιτήματός τους εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης (δια της εκδόσεως σχετικής απόφασης Προϊσταμένου αρμόδιας ΔΟΥ), εφόσον βεβαίως πληρούνται και οι προϋποθέσεις του ισχύοντος περί απαλλαγών θεσμικού πλαισίου.

ζ) Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, λόγω αλλαγής των χαρακτηριστικών του οχήματος η οποία επηρεάζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας (π.χ. υποκυβισμός), τα νέα τέλη οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος της μεταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. Ε7 του αρ. πρώτου του ν. 4093/2012, ήτοι το 2023. Για το 2022 καταβάλλονται, έως τη λήξη της παράτασης, τα αναλογούντα, προ της αλλαγής των χαρακτηριστικών του οχήματος (π.χ. προ του υποκυβισμού), τέλη κυκλοφορίας. Αυτονόητο είναι ότι στις περιπτώσεις μεταβολής των στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, η οποία δεν επηρεάζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας (π.χ. αλλαγή χρώματος, αντικατάσταση άδειας κυκλοφορίας λόγω φθοράς, άρση παρακράτησης κυριότητας), τα τέλη καταβάλλονται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παράτασης.

η) Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας (σχετ. ΠΟΛ. 1158/2002).

θ) Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους (έτους 2022) πριν την άρση της ακινησίας, υφίσταται και στην περίπτωση άρσης ακινησίας εντός του χρόνου παράτασης, καθότι σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 22 του ν. 2367/1953 και του άρθ. 36 του ν. 2093/1992, η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

ι) Επίσης, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας τα τέλη καταβάλλονται εντός 10 ημερών από το γεγονός που αίρει την ακινησία, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από σχετικές διατάξεις νόμων (1066578/5748/0014/ΠΟΛ.1147/8.6.1994).

  • ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • ·
  • ΑΑΔΕ
  • ·
  • ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
  • ·
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ·
  • ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Χάποελ Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Η βράβευση Βεζένκοφ, η επιστροφή Φαλ και η gallery της αναμέτρησης

All Content

Βαλένθια-Παναθηναϊκός: Οι δωδεκάδες

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη

All Content - BusinessNews.gr

Παπουτσάνης: Στα €16,5 εκατ.ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Οι εξαγωγές βασικός μοχλός ανάπτυξης

All Content - BusinessNews.gr

Ανοδική πορεία και πάλι για το πετρέλαιο που αγγίζει τα 100 δολάρια – Πρακτικά κλειστό το Ορμούζ

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Live: Μερσίν-Αθηναϊκός 61-61 (30')

All Content

ΠΑΟΚ: Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»! (gallery & vid)

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,63%, στα 330,84 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Άλμα 25% στον τζίρο, πιέσεις στην κερδοφορία το 2025 - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου

All Content - BusinessNews.gr

Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέα συμβόλαια προμήθειας LNG τους επόμενους μήνες υπογράφει η Atlantic SEE

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Με άνοδο το κλείσιμο της Τρίτης (1/2)
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Με άνοδο το κλείσιμο της Τρίτης (1/2) 02/02/2022 - 07:04
Αύξηση της διακίνησης κοντέινερ στα διεθνή λιμάνια, "βλέπει" το γερμανικό ινστιτούτο RWI 02/02/2022 - 09:00
Αύξηση της διακίνησης κοντέινερ στα διεθνή λιμάνια, "βλέπει" το γερμανικό ινστιτούτο RWI

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωαγορές: Με απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    09/04/2026 - 20:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να ξεκινήσουν «απευθείας συνομιλίες» με τον Λίβανο
    09/04/2026 - 20:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παπουτσάνης: Στα €16,5 εκατ.ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Οι εξαγωγές βασικός μοχλός ανάπτυξης
    09/04/2026 - 19:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου
    09/04/2026 - 19:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη
    09/04/2026 - 18:51 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Blackberry: Προβλέπει έσοδα 135 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2026
    09/04/2026 - 18:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 2,63%, στα 330,84 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές
    09/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην ελίτ της παγκόσμιας γαστρονομίας η Ελλάδα – Μεγάλη πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2026
    09/04/2026 - 17:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανοδική πορεία και πάλι για το πετρέλαιο που αγγίζει τα 100 δολάρια – Πρακτικά κλειστό το Ορμούζ
    09/04/2026 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cupra: Λάνσαρε το νέο Cupra Raval στη Βαρκελώνη
    09/04/2026 - 17:30 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μητσοτάκης στο CNN: Να καταλήξουμε σε ξεχωριστή διεθνή συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ
    08/04/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το ΝΑΤΟ "δοκιμάστηκε και απέτυχε" λέει ο Λευκός Οίκος - Συνάντηση Τραμπ-Ρούτε
    08/04/2026 - 22:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Metlen: Άλμα 25% στον τζίρο, πιέσεις στην κερδοφορία το 2025 - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου
    09/04/2026 - 09:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Moody's αναβάθμισε στην Credia Bank - Σημαντικός παράγοντας η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
    09/04/2026 - 09:01 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα
    09/04/2026 - 08:49 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: H διάγνωση για για Κατσίβελη και Χαραλαμπόπουλο

09/04/2026 - 17:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μερσίν-Αθηναϊκός: Η photo gallery από τον δεύτερο τελικό

09/04/2026 - 17:19
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo