Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο για μεγαλύτερη κατανάλωση στις εκπτώσεις
newsroom newsroom
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
16/07/2023 · 17:45

Αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο για μεγαλύτερη κατανάλωση στις εκπτώσεις

Υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις, πολύ καλές τιμές και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συνθέτουν την εικόνα της πρώτης εβδομάδας των θερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής διατηρεί ακέραια την αισιοδοξία του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις εκπτώσεις.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής, παρά τον καύσωνα που λειτουργεί αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα καταστήματα εμπορικών δρόμων, διατηρεί ακέραια την αισιοδοξία του και τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις εκπτώσεις, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η αύξηση του στόχου για τζίρο στα 7 δις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στηρίζεται και στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι τουρίστες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την «εισαγόμενη κατανάλωση». Το επιθυμητό είναι όλοι οι καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να ρευστοποιήσουν το εποχικό εμπόρευμά τους. Το λιανικό εμπόριο για μια ακόμη φορά θα «βάλει πλάτη» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια του επίμονου πληθωρισμού, αλλά και του προσωρινού καύσωνα.

«Υπάρχει αισιοδοξία» σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και αντιπρόεδρος GRECA. «Περιμένουμε να επιβεβαιωθούν οι ελπίδες που έχει εναποθέσει ο εμπορικός κόσμος στην θερινή εκπτωτική περίοδο. Πέρυσι το δίμηνο των εκπτώσεων Ιουλίου-Αυγούστου ο τζίρος άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ. Εφέτος ελπίζουμε σε τζίρο 7 δισ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ευελπιστούμε να πετύχουμε τον στόχο με τη βοήθεια και του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, οι καταναλωτές έχουν διάθεση να κάνουν τις αγορές τους εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι πιεσμένο. «Δυστυχώς το εισόδημα των Ελλήνων καταναλώνεται κυρίως στα σούπερ μάρκετ για την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής, οι ανατιμήσεις των οποίων συνεχίζονται. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2,8% τον Μάιο, στα είδη διατροφής κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση 12,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για αδικαιολόγητες αυξήσεις που πιέζουν περαιτέρω τον καταναλωτή» αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Προσθέτει επίσης ότι από την αρχή του έτους το εμπόριο σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών του κατά 2%, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν ανέβασε τις τιμές στα προϊόντα. Αντιθέτως, τις συγκράτησε ή και τις μείωσε. «Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον τζίρο των σούπερ μάρκετ ο οποίος αυξήθηκε. Τα σούπερ μάρκετ έχουν μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους καθώς έχουν μετακυλίσει όλο το κομμάτι του πληθωρισμού το οποίο κατά 45% είναι επιχειρηματικό κέρδος και όχι πληθωριστική πίεση, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα έρευνας του ΔΝΤ» τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑ.

Εντείνονται οι έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΣΑ, οι εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Ο κ. Σαββίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχεται ότι «ο τελευταίος νόμος περί εκπτώσεων είναι πολύ αυστηρός». Ωστόσο σημειώνει ότι «από την έρευνα που έκανε ο ΕΣΑ δεν διαπιστώνονται παρατυπίες». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει πολύ θετικό το γεγονός ότι ο καταναλωτής πλέον είναι πολύ ενημερωμένος και πριν ολοκληρώσει μία αγορά διερευνά πολύ προσεκτικά τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα φυσικά καταστήματα και είναι ενήμερος για το επίπεδο των τιμών των προϊόντων που αναζητά. «Τα τελευταία χρόνια με την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν περιοριστεί, αν όχι μηδενιστεί, αυτά τα φαινόμενα, διότι υπάρχει σωστή ενημέρωση από την πλευρά των καταναλωτών» υπογραμμίζει.

Μάλιστα, ως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) τονίζει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να κινείται παράλληλα με το φυσικό εμπόριο. «Το 85% των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι προέκταση αναλογικών καταστημάτων και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών κινούνται με ενιαία τιμή (ηλεκτρονικά και αναλογικά)» αναφέρει και συμπληρώνει: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει συνεχώς έδαφος και ενδυναμώνεται. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εισέρχονται στο κανάλι αυτό και όλο και περισσότεροι καταναλωτές εμπιστεύονται τις ηλεκτρονικές πωλήσεις».

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Επίσης, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Τα καταστήματα Stock ή Outlet υποχρεούνται να αναγράφουν την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Εάν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο.

  • ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • ·
  • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Τα highlights από την άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές (vid)

All Content

Μπαρτζώκας: «Οι 23 ασίστ και τα 21 επιθετικά ριμπάουντ αποδεικνύουν τι έγινε στο παιχνίδι»

All Content - BusinessNews.gr

Β. Μαρινάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Χρηματιστήριο Αθηνών

All Content - BusinessNews.gr

Lidl Ελλάς & Lidl Κύπρου: Ο Γεώργιος Τοκατλής αναλαμβάνει CEO

All Content - BusinessNews.gr

The Mart: Τζίρος 450 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 25 εκατ. φέτος και νέο κέντρο διανομής στον Ταύρο

All Content

McCann Greece: Στη 2η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη Experience Agency των Cannes Lions 2026

All Content

Retail Business Awards 2026: Το Retail είναι παντού

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Με Μοντέρο και άμυνα ο Ολυμπιακός, 89-66 την Εφές στη Sunel Arena

All Content

Νίκη για την Μπεσίκτας στη Βιτόρια, 92-84 την Μπασκόνια

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος ΑΚΤΩΡ: Ξεκινά κάλυψη η Ambrosia Capital, η τιμή-στόχος

All Content - BusinessNews.gr

Κομισιόν: Έγκριση της ενεργειακής ρήτρας διαφυγής για την Ελλάδα – Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2028

All Content - BusinessNews.gr

Συμφωνία ΕΕ – Κίνας για μείωση κατά 50% των εξαγωγών υβριδικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Μήνυμα του ΕΟΠΑΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Πρόληψη και φροντίδα για όλους

CSRΝews.gr

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Σαρωνικού με το ΕΛΚΕΘΕ

CSRΝews.gr

Αίθουσα «Στέφανος Μάνος» η κεντρική αίθουσα του ΥΠΕΝ- Δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Β. Κορκίδης: Η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων “κάηκε” από τον καύσωνα
Β. Κορκίδης: Η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων “κάηκε” από τον καύσωνα 16/07/2023 - 17:15
Σούπερ Μάρκετ: Ποια προϊόντα αποφεύγουν οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας; 17/07/2023 - 09:19
Σούπερ Μάρκετ: Ποια προϊόντα αποφεύγουν οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ενεργειακή στροφή Τραμπ προς τη Μόσχα: Η Ρωσία θα ρίξει στην αγορά 3 εκατ. τόνους ντίζελ τις επόμενες εβδομάδες
    09/10/2026 - 22:28 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος
    09/10/2026 - 21:01 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ευρωαγορές: Με άνοδο το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    09/10/2026 - 20:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • «Ως εδώ - Η Ευρώπη χάνει στρατηγικές πρώτες ύλες»: Μυτιληναίος κατά Κομισιόν για το αλουμίνιο
    09/10/2026 - 20:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ενεργειακή ανάσα για την Ευρώπη: Η Σαουδική Αραβία αποκαθιστά τις παραδόσεις πετρελαίου
    09/10/2026 - 19:42 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΕΕ: Στο τραπέζι έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών – Οι έξι χώρες που πιέζουν
    09/10/2026 - 19:17 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 2,93% και νέος γύρος θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες
    09/10/2026 - 18:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Tο Συμβούλιο ECOFIN συμφώνησε για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών
    09/10/2026 - 18:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συμφωνία ΕΕ – Κίνας για μείωση κατά 50% των εξαγωγών υβριδικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά
    09/10/2026 - 18:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η 6η Ετήσια Συνάντηση Lean In Network Greece-Athens στις 11 Οκτωβρίου
    09/10/2026 - 17:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Acer: Πώς θέλει να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα και να φτάσει σε τζίρο 10 εκατ. ευρώ
    09/10/2026 - 07:27 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • CUBOX: Tο «container» ως νέα κατηγορία στην μικρή λιανική
    09/10/2026 - 08:00 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Β. Μαρινάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εισαγωγή της CMF στο Χρηματιστήριο Αθηνών
    09/10/2026 - 12:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • The Mart: Τζίρος 450 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 25 εκατ. φέτος και νέο κέντρο διανομής στον Ταύρο
    09/10/2026 - 12:54 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Κόκκινα δάνεια: Νέοι κανόνες για servicers και οφειλέτες – Οι νέες ρυθμίσεις και οι δικλίδες προστασίας
    09/10/2026 - 08:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα highlights από την άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές (vid)

09/10/2026 - 20:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Νίκη για την Μπεσίκτας στη Βιτόρια, 92-84 την Μπασκόνια

09/10/2026 - 20:48
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η 6η Ετήσια Συνάντηση Lean In Network Greece-Athens στις 11 Οκτωβρίου

09/10/2026 - 14:47
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η ELABET Ονομαστικός Χορηγός της ΚΑΕ ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ για τη φετινή αγωνιστική σεζόν

09/10/2026 - 14:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μήνυμα του ΕΟΠΑΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Πρόληψη και φροντίδα για όλους

09/10/2026 - 13:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Σαρωνικού με το ΕΛΚΕΘΕ

09/10/2026 - 13:16
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo