Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Η ελληνική μεταποίηση χάνει τη δυναμική της - Χαμηλότερα ο PMI τον Μάιο, στις 51.5 μονάδες
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2023 · 11:16

Η ελληνική μεταποίηση χάνει τη δυναμική της - Χαμηλότερα ο PMI τον Μάιο, στις 51.5 μονάδες

Η ηπιότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Μάιο επηρέασε αρνητικά την πιο πρόσφατη συνολική ανοδική πορεία.

Οι εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης υπέδειξαν περαιτέρω αύξηση της απόδοσης στα μέσα του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global. Η τελευταία βελτίωση της υγείας του τομέα έχασε και πάλι τη δυναμική της μετά την πρόσφατη υψηλή τιμή του Μαρτίου, δέχθηκε ωστόσο τη στήριξη από μία ακόμη μηνιαία αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξασθένησε, ωστόσο, σε οριακό ποσοστό, ενώ υποχώρησε επίσης και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης. Παρά τις προσπάθειες που αναφέρθηκαν για τη μείωση των αποθεμάτων, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αγοράζουν εισροές για να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής. Οι εταιρείες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο σε σχέση με τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, οι οποίες μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Εν τω μεταξύ, το κόστος εισροών και οι χρεώσεις εκροών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα 35 και 29 μηνών, αντίστοιχα. Η βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών και οι προσπάθειες ώθησης των πωλήσεων ήταν, σύμφωνα με αναφορές, η αιτία των εν λόγω μειώσεων.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) κατέγραψε 51.5 μονάδες τον Μάιο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.4 μονάδες του Απριλίου. Η πιο πρόσφατη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η τέταρτη σε ισάριθμους μήνες, μολονότι την περίοδο αυτήν καταγράφηκε με τον βραδύτερο ρυθμό. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος στο πλαίσιο της ιστορίας διεξαγωγής της έρευνας.

Η ηπιότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Μάιο επηρέασε αρνητικά την πιο πρόσφατη συνολική ανοδική πορεία. Ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης και, σε γενικές γραμμές, ήταν μόλις οριακός. Στις περιπτώσεις που βελτιώθηκαν οι συνθήκες ζήτησης, αυτό οφειλόταν, σύμφωνα με αναφορές, στη στήριξη που προσέφερε η απόκτηση νέων πελατών. Η αύξηση στο σύνολο των νέων πωλήσεων ενισχύθηκε επίσης από την ισχυρότερη άνοδο των νέων παραγγελιών εξαγωγών που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η παραγωγή συνέχισε, ωστόσο, να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μειώσουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων παραγγελιών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχος με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο και ισχυρότερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Τον Μάιο, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών παρατήρησαν βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι εταιρείες επισήμαναν τη μεγαλύτερη, αν και μόνο οριακά, διαθεσιμότητα εισροών, η οποία ήταν εμφανής στην εκ νέου μείωση του κόστους επιβάρυνσης. Η πτώση των τιμών εισροών ήταν σε γενικές γραμμές έντονη και η δριμύτερη σε διάστημα τριών ετών. Παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές των προμηθευτών, οι εταιρείες τόνισαν επίσης τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Σε μια προσπάθεια ώθησης των πωλήσεων και μετακύλισης των χαμηλότερων τιμών εισροών στους πελάτες, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν μείωση στις χρεώσεις εκροών. Η μείωση αυτή έθεσε τέλος σε μια περίοδο 28 μηνών συνεχούς αύξησης, καθώς οι τιμές πώλησης υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2020.

Η περαιτέρω αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής πυροδότησε άλλον έναν γύρο προσλήψεων από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών τον Μάιο. Η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες επισήμαναν ότι η σταθερή αύξηση των νέων παραγγελιών υποστήριξε την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι διέθεταν επαρκές εργατικό δυναμικό για τη διεκπεραίωση των εισερχόμενων νέων εργασιών. Στην πραγματικότητα, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με σταθερό ρυθμό τον Μάιο. Οι αγορές εισροών συνδέθηκαν με περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις στις νέες παραγγελίες, παρόλο που οι πιο έγκαιρες παραδόσεις εισροών και η βελτίωση των χρόνων παράδοσης οδήγησαν τις εταιρείες στη μείωση των επιπέδων αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, εφόσον ήταν δυνατόν.

Τέλος, οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή τους επόμενους 12 μήνες. Οι εταιρείες προβλέπουν αύξηση της παραγωγής, αισιοδοξία η οποία πηγάζει από τις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε νέα προϊόντα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε: «Σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωζώνη, ο ελληνικός τομέας μεταποίησης παρέμεινε σε ανοδική πορεία τον Μάιο. Η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό, η συνολική, ωστόσο, αύξηση υποχώρησε λόγω του βραδύτερου ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Η μεγαλύτερη σταθερότητα στη διαθεσιμότητα των εισροών και η περαιτέρω μείωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών είχαν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους. Οι εταιρείες ήταν επίσης λιγότερο επιφυλακτικές στο να διατηρήσουν τα τρέχοντα αποθέματα εισροών, λόγω της επιβάρυνσης κόστους που μειώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου τριών ετών.

Η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για εισροές περιόρισε την τιμολογιακή ισχύ των προμηθευτών, γεγονός στο οποίο οι ελληνικές εταιρείες απάντησαν καταβάλλοντας προσπάθειες για περαιτέρω ώθηση των πωλήσεων, καθώς οι τιμές πώλησης μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Τον τελευταίο καιρό, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά κατά κύριο λόγο τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ κάποια περίοδος ανάπαυλας από την κατάσταση αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει τις ελπίδες που εκφράζουν οι εταιρείες ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες.»

  • ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • PMI
  • ·
  • S&P GLOBAL
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Το ευρώ υποχωρεί 0,22%, στα 1,0668 δολάρια
Το ευρώ υποχωρεί 0,22%, στα 1,0668 δολάρια 01/06/2023 - 11:09
Ευρωζώνη: Στο 44,8 τον Μάιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI, χαμηλό 36 μηνών 01/06/2023 - 11:38
Ευρωζώνη: Στο 44,8 τον Μάιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI, χαμηλό 36 μηνών
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κ.Σκρέκας: Απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα
    29/09/2023 - 11:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στρατηγική συνεργασία ECTAA, FedHATTA και HATTA
    29/09/2023 - 11:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με άνοδο (+0,64%) εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών
    29/09/2023 - 11:08 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • SATO: Στα 10 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος το α’ εξάμηνο
    29/09/2023 - 11:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το ευρώ ενισχύεται 0,42%, στα 1,0612 δολάρια
    29/09/2023 - 10:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Athens Democracy Forum: Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης περισσότερα από τις απειλές
    29/09/2023 - 10:50 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Aegean: Αγορά ιδίων ομολογιών ύψους έως 20 εκατ. ευρώ
    29/09/2023 - 10:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κ. Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής
    29/09/2023 - 10:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΥΑΘ: Μείωση 15,31% στα EBITDA για το α' εξάμηνο του 2023
    29/09/2023 - 10:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS: Αύξηση του τζίρου κατά 8,61% το α’ εξάμηνο
    29/09/2023 - 10:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ντ. Σασόν: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή - Δύο νέες επενδύσεις της Sassoon
    28/09/2023 - 11:48 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΥΠΑΝ: Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εταιρεία είσπραξης οφειλών DoValue Greece
    28/09/2023 - 14:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΠΕΦ: Τιμά τον Παύλο Γιαννακόπουλο ως πρωτεργάτη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας
    28/09/2023 - 16:26 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • PRODEA: Το γραφειακό συγκρότημα ΚΑΡΕΛΑ στη MYTILINEOS για 15 χρόνια
    28/09/2023 - 15:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πλαστικά Θράκης: Καταβολή προσωρινού μερίσματος ύψους 3.000.000 ευρώ
    28/09/2023 - 12:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπαλτσερόφσκι απέναντι στον ΠΑΟΚ

29/09/2023 - 10:51
AllStar Basket
AllStar Basket

Ολυμπιακός: Εκτός εξάδας ξένων ο ΜακΚίσικ στον ημιτελικό του Super Cup

29/09/2023 - 10:41
FleetNews
FleetNews

H νέα BMW Σειρά 5 Sedan και σε έκδοση plug-in hybrid

29/09/2023 - 07:51
FleetNews
FleetNews

H Autohellas Hertz στην 9η Cargo Truck & Van Expo

29/09/2023 - 07:21
Advertising.gr
Advertising.gr

ACTION 24: Συνεχίζονται τα σπουδαία ποδοσφαιρικά ραντεβού

28/09/2023 - 20:50
Advertising.gr
Advertising.gr

REBEL 105.2: Ο πιο ροκ σταθμός της πόλης

28/09/2023 - 19:30
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΠΕΦ: Τιμά τον Π. Γιαννακόπουλο ως πρωτεργάτη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

28/09/2023 - 16:34
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Chiesi Hellas: We Act Day για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού

28/09/2023 - 15:50
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Η CAUDALIE καινοτομεί και μας ξανασυστήνει την εμβληματική σειρά Resveratrol – Lift

26/09/2023 - 09:04
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δ. Αθηναίων έκλεισε 2 χρόνια φροντίδας και προσφοράς

22/09/2023 - 11:58

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo