Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ράπισμα για την Ελλάδα έκθεση της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/11/2020 · 17:13

Ράπισμα για την Ελλάδα έκθεση της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συνθήκες κράτησης των μεταναστών που σε κάποιες περιπτώσεις «ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» διαπιστώνει στην Ελλάδα η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) και καλεί τη χώρα να μεταρρυθμίσει το σύστημα κράτησης των νεοεισερχόμενων μεταναστών και να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Σε απάντησή της η Ελληνική Αστυνομία σημειώνει πάντως ότι «ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων στις αστυνομικές υπηρεσίες θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα».

Η Επιτροπή CPT πραγματοποίησε επείγουσα επίσκεψη σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και προαναχωρησιακά κέντρα στον Έβρο, τη Μαλακάσα και τη Σάμο τον Μάρτιο 2020, μετά το μονομερές άνοιγμα των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας. Στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα η Επιτροπή προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν την προσέγγισή τους απέναντι στην κράτηση μεταναστών και να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στη Σάμο οι συνθήκες κράτησης «ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Συνωστισμός, κελιά γεμάτα με κρεβάτια, με κακό φωτισμό και αερισμό, τουαλέτες και ντουζιέρες σπασμένες, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ανεπαρκές φαγητό, ασαφής πληροφόρηση των μεταναστών για την κατάστασή τους και καμία πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση ήταν ανάμεσα σε όσα εντόπισαν τα μέλη της Επιτροπής.

Σε αυτές τις συνθήκες, σημειώνουν, κρατούνται ακόμα και οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλα ευάλωτα άτομα, όπως έγκυες. Η Επιτροπή ζητά να μην κρατούνται γυναίκες και παιδιά και να μεταφέρονται οι ευάλωτοι σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Ειδικότερα, ζητά από τις ελληνικές αρχές να κλείσουν ή να ανακαινίσουν πλήρως το προαναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο του Έβρου.

Εξάλλου, στην έκθεσή της η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι έλαβε «συνεπείς και αξιόπιστους ισχυρισμούς» για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία μέσω του Έβρου παρουσιάζοντας και την περίπτωση ενός νεαρού 21χρονου αγοριού με την αδελφή του ηλικίας δυόμιση ετών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και τα άλλα πέντε αδέλφια τους, όταν επαναπροώθησαν τους τελευταίους στην Τουρκία. Η Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν κατάλληλα, ώστε να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Επίσης, εγείρει ανησυχίες για πράξεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής που εμποδίζουν τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να προσεγγίσουν οποιοδήποτε ελληνικό νησί και ζητά να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης της τήρησης των διατάξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Frontex.

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν σθεναρά μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία, καθώς στην έκθεση αναφέρονται ισχυρισμοί μεταναστών για κακομεταχείριση από μέλη της αστυνομίας ή της ακτοφυλακής, μεταξύ άλλων χαστούκια στο κεφάλι και χτυπήματα στο σώμα, είτε κατά τη σύλληψη είτε κατά τη μεταφορά τους σε τόπο κράτησης. Διευκρινίζει πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δήλωσαν ότι δεν είχαν υποστεί σωματική κακομεταχείριση από την αστυνομία ή την ακτοφυλακή.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνει ότι αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στη διαχείριση μεγάλου αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, κάτι που απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ωστόσο, καταλήγει ότι «η συστηματική κράτηση δεν μπορεί να είναι η άμεση απάντηση στην πρόκληση αυτή».

Η απάντηση των ελληνικών αρχών

Στην απάντησή της η Ελληνική Αστυνομία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών, όπως η ανακαίνιση στους χώρους του προαναχωρησιακού κέντρου στο Φυλάκιο ή η υλοποίηση έργων κατασκευών νέων σύγχρονων κτιρίων στις αστυνομικές υπηρεσίες με κατάλληλους χώρους που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του εργαζόμενου προσωπικού και των πολιτών και βελτιώνουν τις συνθήκες κράτησης.

Τονίζει εξάλλου ότι «ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων στις αστυνομικές υπηρεσίες θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας».

Για την προστασία της υγείας των κρατουμένων και του προσωπικού αναφέρεται ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής, η σχολαστική καθαριότητα και τακτική απολύμανση των χώρων κράτησης, η παροχή ζεστού νερού, κλιματισμού, εξαερισμού και φωτισμού των κέντρων κράτησης και η παροχή επαρκούς φαγητού.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, γίνεται αναφορά σε μια νέα στρατηγική τερματισμού της κράτησής τους και μεταφοράς τους από τα κέντρα υποδοχής των νησιών σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από την πλευρά του το υπουργείο Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει ως προτεραιότητά της τη μεταφορά των παιδιών από τα αστυνομικά τμήματα σε κατάλληλες δομές, ενώ εργάζεται συστηματικά για την αναμόρφωση όλου του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε κοινή νομοθετική πρωτοβουλία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον τερματισμό της κράτησης ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, η Ελληνική Αστυνομία υπογραμμίζει ότι «η υποτιθέμενη πρακτική στρατιωτικών και αστυνομικών που επιχειρούν έξω από τις επίσημες διοικητικές εγκαταστάσεις και βοηθούν κρυφά στη διεξαγωγή υποτιθέμενων pushbacks προς τα σύνορα είναι αβάσιμη και εντελώς λανθασμένη». Επίσης, διαβεβαιώνει την Επιτροπή ότι όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τη Frontex διευκρινίζει ότι ο οργανισμός ανέλαβε την πρωτοβουλία μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ (FRA) να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις σε περιοχές όπου επιχειρεί, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας τα κατάλληλα εργαλεία για τη συνεχή παρακολούθηση του ζητήματος., ενώ κάνει αναφορά και στο μηχανισμό καταγγελιών της Frontex, που επιτρέπει σε υπηκόους τρίτων χωρών να υποβάλλουν καταγγελίες ανώνυμα εφόσον θεωρούν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους από την επιβολή του νόμου ή από τους συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις της.

Τέλος, αναφορικά με τις καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών η Αστυνομία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η επιχειρησιακή πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις σύλληψης παράνομων προσφύγων/μεταναστών εφαρμόζεται υπό απόλυτη νομιμότητα και εφαρμόζονται πιστά οι εντολές που δίνονται σχετικά με τη συμπεριφορά των αξιωματικών της αστυνομίας προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους».

  • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Από 4 έως 6 εβδομάδες εκτός θα μείνει ο Αντετοκούνμπο! (vid)

All Content

Ρήχη αχίλλειου τένοντα ο Μαρίνκοβιτς!

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έξι εβδομάδες κερδών στο ταμπλό – Τράπεζες και οίκοι δίνουν σήμα «αγοράς»

All Content - BusinessNews.gr

Hellenic Properties: Νέα ξενοδοχειακή πλατφόρμα και επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως το 2030

All Content - BusinessNews.gr

Metlen και Όμιλος Τσάκου φέρνουν τη νέα εποχή των ΑΠΕ με υβριδικό έργο 252 MW - Το χρονοδιάγραμμα

All Content

Spec 2,9 εκατ. ευρώ από την ΕΘΕΑΣ

All Content

ΕΔΙΠΤ - ΕΙΕΤ: Καταγγελία για τη διακίνηση Τύπου μέσω ΕΛΤΑ

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Πρωτέας-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός-Ανόρθωση σήμερα στην Α1 Γυναικών

All Content

Με Δόξα Λευκάδας-ΑΓΕΧ κι ενδιαφέροντα παιχνίδια σήμερα η Elite League (live streams)

All Content - BusinessNews.gr

Οι ζημιές του Ατζούν, τα σχέδια της Lidl για την καπναποθήκη, η αναζήτηση στον ΣΚΑΙ, η Emily στην Ελλάδα και η πρώην Whirlpool

All Content - BusinessNews.gr

Νέα εξαγορά από την Mασούτης

All Content - BusinessNews.gr

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Αυξημένα μεγέθη και μεγάλη μείωση κόκκινων δανείων για το 2025

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Βαρβιτσιώτης: Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν η πρώτη πλήρως ψηφιακή
Βαρβιτσιώτης: Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν η πρώτη πλήρως ψηφιακή 19/11/2020 - 16:53
Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης των οικονομιών να καλύψουν και το α' τρίμηνο 2021 20/11/2020 - 10:20
Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης των οικονομιών να καλύψουν και το α' τρίμηνο 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    24/01/2026 - 09:00 MEDIA
  • ΗΠΑ: Πυκνό χιόνι και πολικό ψύχος - Eκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με σφοδρή χειμερινή καταιγίδα
    23/01/2026 - 21:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Ιανουαρίου
    23/01/2026 - 20:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εβδομάδα απωλειών για τις ευρωαγορές - Με πτώση έκλεισαν οι συναλλαγές της Παρασκευής
    23/01/2026 - 20:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • HENGAS: Τον Απρίλιο ξεκινά η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στη Νάουσα
    23/01/2026 - 20:16 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Πιερρακάκης από την ΑΑΔΕ: Δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο
    23/01/2026 - 19:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Αυξημένα μεγέθη και μεγάλη μείωση κόκκινων δανείων για το 2025
    23/01/2026 - 19:14 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ideal: Από τις 4 Φεβρουαρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου €0,15/μετοχή
    23/01/2026 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Έξι εβδομάδες κερδών στο ταμπλό – Τράπεζες και οίκοι δίνουν σήμα «αγοράς»
    23/01/2026 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Απευθείας σύνδεση Αθήνας και Βομβάης από την IndiGo - H συνεργασία με την Aegean
    23/01/2026 - 18:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Νέα εξαγορά από την Mασούτης
    23/01/2026 - 10:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Logitech: Παρουσιάζει το Logitech for Business Experience Center
    23/01/2026 - 11:09 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Οι ζημιές του Ατζούν, τα σχέδια της Lidl για την καπναποθήκη, η αναζήτηση στον ΣΚΑΙ, η Emily στην Ελλάδα και η πρώην Whirlpool
    23/01/2026 - 13:12 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν κρύβω ότι έκανα χρήση της τροπολογίας - Αντιμετωπίζω δύσκολη πραγματικότητα
    23/01/2026 - 14:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Παραγωγοί στρωμάτων: Αναγκαία η ΚΥΑ για τα απόβλητα στρωμάτων ύπνου- Στοχοποιείται άδικα ο κλάδος
    23/01/2026 - 13:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρωτέας-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός-Ανόρθωση σήμερα στην Α1 Γυναικών

24/01/2026 - 07:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Από 4 έως 6 εβδομάδες εκτός θα μείνει ο Αντετοκούνμπο! (vid)

24/01/2026 - 07:19
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς UEFA Europa League και UEFA Europa Conference League

23/01/2026 - 13:20
FleetNews
fleetnews.gr

Σαλόνι Βρυξελλών: 10 μοντέλα για διαχειριστές στόλων

23/01/2026 - 13:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑΝΤ1: Στην κορυφή της τηλεθέασης ο αγώνας Φερεντσβάρος-Παναθηναϊκός του UEFA Europa League

23/01/2026 - 12:58
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παραγωγοί στρωμάτων: Αναγκαία η ΚΥΑ για τα απόβλητα στρωμάτων ύπνου- Στοχοποιείται άδικα ο κλάδος

23/01/2026 - 11:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Alpha Bank – IQonomy: Έως 12,83 ευρώ κοινωνικής αξίας για κάθε 1 ευρώ επένδυσης στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό

23/01/2026 - 11:29
FleetNews
fleetnews.gr

Η Skoda τρίτη πιο εμπορική μάρκα στην Ευρώπη το 2025

22/01/2026 - 07:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Salon Leaders Forum

21/01/2026 - 17:46
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Aveda παρουσιάζει τη νέα σειρά Advanced Botanical Kinetics™ ενισχυμένη με τις τεχνολογίες Phytotech Vegan Κολλαγόνου & Σύμπλεγμα Vegan Πεπτιδίων

21/01/2026 - 14:29
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo