Κυριακή, 23 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΥ: Η ανάγκη για διαφάνεια και οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη δημιουργία των χρηματοοικονομικών αναφορών
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/12/2018 · 02:00

ΕΥ: Η ανάγκη για διαφάνεια και οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη δημιουργία των χρηματοοικονομικών αναφορών

Η ικανότητα των επιχειρήσεων να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία, βασισμένη στη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών αναφορών, την ενσωμάτωση των έξυπνων τεχνολογιών και τις καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για το μέλλον των εταιρικών αναφορών, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ, με τίτλο How can the digital transformation of reporting build the bridge between trust and long-term value?
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η ικανότητα των επιχειρήσεων να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία, βασισμένη στη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών αναφορών, την ενσωμάτωση των έξυπνων τεχνολογιών και τις καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για το μέλλον των εταιρικών αναφορών, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ, με τίτλο How can the digital transformation of reporting build the bridge between trust and long-term value?

Στην ετήσια παγκόσμια έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 CFOs ή Financial Controllers μεγάλων επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 500 εκατ. δολαρίων, από 25 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι οι αναφορές που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και βασίζονται στη δημιουργία αξίας, οι οποίες περιλαμβάνουν μη-χρηματοοικονομικά δεδομένα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις επιχειρήσεις, αποτελούν βασική πρόκληση σε ένα περιβάλλον παρατυπιών σε θέματα εταιρικής δεοντολογίας και άλλων αμφισβητήσεων.

Διεθνώς, μόνο το 58% των χρηματοοικονομικών στελεχών, που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στις επιχειρήσεις είναι υψηλή, ενώ η διαφάνεια στις εταιρικές αναφορές αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Σε τοπικό επίπεδο, οι ερωτηθέντες στην Ιαπωνία εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι (68%) από τους ομόλογούς τους στην Αμερικανική Ήπειρο (63%), την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (59%) και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική (ΕΜΕΙΑ) (55%).

Οι αναφορές για μη-χρηματοοικονομικά στοιχεία αποκτούν πρωταρχική σημασία, με το 72% των χρηματοοικονομικών στελεχών να δηλώνει ότι η μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στις αποφάσεις των επενδυτών. Συνεπώς, οι οικονομικές διευθύνσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται τη μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση με την ίδια αυστηρότητα και διασφάλιση όπως τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν επαληθεύεται ξεχωριστά σήμερα.

Τα έξυπνα δεδομένα, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, αναμένεται να παρέχουν πρόσθετη πληροφόρηση για τις εκθέσεις εταιρικών αναφορών

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συλλέγεται από τις οικονομικές διευθύνσεις δεν αξιοποιείται επαρκώς. Οι επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο διαθέτουν σήμερα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από ποτέ άλλοτε, εξαιτίας της αύξησης των δυνατοτήτων επεξεργασίας των υπολογιστών, της αυξανόμενης συνδεσιμότητας, του cloud και των τεράστιων δυνατοτήτων αποθήκευσης δεδομένων. Ωστόσο, η μεγάλη ποικιλία και ο όγκος δεδομένων αποδεικνύονται συχνά δυσβάστακτοι για πολλές από τις ομάδες που συντάσσουν εταιρικές αναφορές, με το 49% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δαπανά περισσότερο χρόνο για τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων, παρά για την ανάλυσή τους.

Η έρευνα εντοπίζει δύο προτεραιότητες ως προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των έξυπνων τεχνολογιών ως προς τις εταιρικές αναφορές: την αξιοποίηση της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του blockchain, καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα data analytics. Σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η σημαντικότερη τεχνολογία σε πέντε χρόνια, ακολουθούμενη από τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) (32%) και τα εργαλεία που βασίζονται στο blockchain (24%). Ωστόσο, ο κίνδυνος σχετικά με τα δεδομένα παραμένει η κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εταιρικών αναφορών, με το 54% να τον αναδεικνύει ως την πρώτη πηγή ανησυχίας.

Ο μετασχηματισμός του εργατικού δυναμικού, «κλειδί» για τις χρηματοοικονομικές αναφορές

Καθώς η λειτουργία των εταιρικών αναφορών υιοθετεί τις έξυπνες τεχνολογίες και τους νέους τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών, θα απαιτηθεί και ένα διαφορετικό προφίλ ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις οικονομικές διευθύνσεις να προσλάβουν άτομα με νέες δεξιότητες. Επιπλέον, σημαντική πλειοψηφία (76%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη πρόσληψης στελεχών με μη-παραδοσιακό υπόβαθρο.

Και ενώ οι οικονομικές διευθύνσεις αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού, αναγνωρίζουν, επίσης, τα εμπόδια. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των χρηματοοικονομικών στελεχών υποστηρίζουν ότι η αντίσταση στην αλλαγή και οι διαφορές στην κουλτούρα εντός των ομάδων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ψηφιακή καινοτομία. Η έρευνα προσδιορίζει δύο προτεραιότητες για τις ομάδες σύνταξης εταιρικών αναφορών σε σχέση με τις προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού: πραγματοποίηση προσλήψεων με δημιουργικό τρόπο και καινοτόμος προσέγγιση ως προς τις διαδικασίες προσέλκυσης προσωπικού. Οι δεξιότητες με υψηλή ζήτηση, όπως η εμπειρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το blockchain και το machine learning, θα είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας, με το 72% των ερωτηθέντων να θεωρεί τις δεξιότητες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη ως τις πλέον κρίσιμες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Κώστας Σταθόπουλος, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η παγκόσμια έρευνα της EY φανερώνει πως η προτεραιότητα για τις εταιρικές αναφορές μετατοπίζεται πρωτίστως στη διαφάνεια και στην παροχή, προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της εταιρικής απόδοσης και των δυνατοτήτων μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία στο μέλλον. Το γεγονός ότι πολλά χρηματοοικονομικά στελέχη συνειδητοποιούν ότι η κοινή γνώμη δε δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις στη χώρα μας να επενδύσουν στη δημιουργία εταιρικών αναφορών, όχι μόνο χρηματοοικονομικών, αλλά και μη-χρηματοοικονομικών. με έμφαση στην ποιότητα και τη διαφάνεια, προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Η παροχή υψηλής ποιότητας μη-χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, θα δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να έχουν πολύ βαθύτερη κατανόηση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες μιας εταιρείας να δημιουργεί αξία για τους μετόχους και την κοινωνία. Για να καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, καθώς και να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό με νέες δεξιότητες».

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με Μίχαϊλιουκ η Ουκρανία, 94-92 τη Λετονία πριν από τον κρίσιμο αγώνα με την Ελλάδα

All Content

Πήρε το «θρίλερ» και τη ρεβάνς η Γαλλία, 91-90 τη Σερβία με buzzer του Χορντ (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικά ομόλογα: Αντέχουν στις διεθνείς αναταράξεις και κερδίζουν έδαφος

All Content - BusinessNews.gr

Η ατζέντα Μητσοτάκη για το φθινόπωρο: Χρέος, ενέργεια και μήνυμα χωρίς αστερίσκους στην Τουρκία

All Content - BusinessNews.gr

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι αλλάζει από 21 Σεπτεμβρίου - Ποιους αφορά και πώς προστατεύεται η πρώτη κατοικία

All Content

Nova: Σέντρα και φέτος στο αθλητικό υπερθέαμα στα κανάλια Novasports και Cosmote Sport

All Content

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

FleetNews

Leapmotor: Ορόσημο 100.000 παραδόσεων σε ένα μήνα

FleetNews

Η Geely επενδύει στην ασφάλεια με το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμών στον κόσμο

FleetNews

Ολλανδία: Κοινωνικό leasing αντί για μειώσεις φόρων στα καύσιμα

All Content

Με 31 πόντους του Τουμπέλις, η Λιθουανία 96-84 το Μίσιγκαν

All Content

Η Γεωργία νίκησε με 101-90 το Ισραήλ στην Τιφλίδα

All Content - BusinessNews.gr

Τέσσερις μήνες-κλειδί για την οικονομία: Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, το χρέος και οι αξιολογήσεις των οίκων

All Content - BusinessNews.gr

Οι επενδύσεις που ξαναζωντανεύουν τα ιστορικά ξενοδοχεία «Ξενία» - Ποια μπαίνουν σε τροχιά αξιοποίησης

All Content - BusinessNews.gr

Γεραπετρίτης: Οποιαδήποτε απόπειρα προσβολής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αντιμετωπίζεται με κάθε μέσο

FleetNews

H CEO της Dacia θέλει ανάπτυξη, προσιτές τιμές και ηλεκτροκίνηση σε ισορροπία

FleetNews

Η BMW εξετάζει την κατάργηση μοντέλων της

CSRΝews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

CSRΝews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

CSRΝews.gr

Alpha Bank: Για πρώτη φορά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου άνοιξε τις πύλες του σε όλους

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Eurobank: Ποια δάνεια θα τιτλοποιήσει;
Eurobank: Ποια δάνεια θα τιτλοποιήσει; 12/12/2018 - 02:00
Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ-ΕΒΕΑ-ΣΕΒΕ στο Βιετνάμ 12/12/2018 - 02:00
Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ-ΕΒΕΑ-ΣΕΒΕ στο Βιετνάμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σαφάρι της ΑΑΔΕ στα νησιά: Beach club στην Πάρο δεν είχε κόψει 174 αποδείξεις άνω των 10.000 ευρώ
    23/08/2026 - 20:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μαρινάκης: Όσα ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα τα δείτε να γίνονται και πράξη
    23/08/2026 - 16:57 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η ατζέντα Μητσοτάκη για το φθινόπωρο: Χρέος, ενέργεια και μήνυμα χωρίς αστερίσκους στην Τουρκία
    23/08/2026 - 14:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Γεραπετρίτης: Οποιαδήποτε απόπειρα προσβολής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αντιμετωπίζεται με κάθε μέσο
    23/08/2026 - 14:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Καύσιμα: Την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις για παράταση επιδότησης
    23/08/2026 - 13:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στενά του Ορμούζ: «Αμερικανικό έδαφος» επιμένει Τραμπ, σκληρή προειδοποίηση από την Τεχεράνη
    23/08/2026 - 13:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας - Τι λένε οι ειδικοί
    23/08/2026 - 12:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Νέα μελέτη: Μια μικρή αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολείων μπορεί να μειώσει το πρωινό μποτιλιάρισμα
    23/08/2026 - 12:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • «Προσωπικός Βοηθός»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις
    23/08/2026 - 11:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πυρκαγιές και πλημμύρες: Πάνω από 500 επανέλεγχοι κτιρίων – 158 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»
    23/08/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της
    31/08/2026 - 12:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ελληνικά ομόλογα: Αντέχουν στις διεθνείς αναταράξεις και κερδίζουν έδαφος
    23/08/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πυρκαγιές και πλημμύρες: Πάνω από 500 επανέλεγχοι κτιρίων – 158 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»
    23/08/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πάνω από 41.000 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2026
    23/08/2026 - 10:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας - Τι λένε οι ειδικοί
    23/08/2026 - 12:37 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με Μίχαϊλιουκ η Ουκρανία, 94-92 τη Λετονία πριν από τον κρίσιμο αγώνα με την Ελλάδα

23/08/2026 - 19:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με 31 πόντους του Τουμπέλις, η Λιθουανία 96-84 το Μίσιγκαν

23/08/2026 - 18:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Nova: Σέντρα και φέτος στο αθλητικό υπερθέαμα στα κανάλια Novasports και Cosmote Sport

21/08/2026 - 14:02
FleetNews
fleetnews.gr

Leapmotor: Ορόσημο 100.000 παραδόσεων σε ένα μήνα

21/08/2026 - 08:06
FleetNews
fleetnews.gr

Η Geely επενδύει στην ασφάλεια με το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμών στον κόσμο

21/08/2026 - 08:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΚΑΪ: Ολοκληρώθηκε η θητεία του Γρηγόρη Δημητριάδη - Ο Γιάννης Αλαφούζος επιστρέφει στη θέση του CEO

08/08/2026 - 06:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ατρόμητος και Novibet συνεχίζουν μαζί: Ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το 2028

07/08/2026 - 08:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

18η συνεχόμενη χρονιά για τον ΟΤΕ στη διεθνή σειρά δεικτών FTSE4Good

06/08/2026 - 11:42
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo