Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Τράπεζες και Τεχνητή Nοημοσύνη- Τι αλλάζει σε δάνεια, συναλλαγές και εξυπηρέτηση πελατών
Νewsroom Νewsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
26/09/2026 · 20:00

Τράπεζες και Τεχνητή Nοημοσύνη- Τι αλλάζει σε δάνεια, συναλλαγές και εξυπηρέτηση πελατών

Μέχρι σήμερα πολλές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο έχουν επενδύσει σε μεμονωμένες εφαρμογές AI: έναν ψηφιακό βοηθό, ένα σύστημα αυτοματοποίησης ή ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Από την εξέταση ενός δανείου και το άνοιγμα ενός λογαριασμού μέχρι τον εντοπισμό μιας ύποπτης συναλλαγής, η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να περνά σε ολοένα περισσότερες καθημερινές λειτουργίες των τραπεζών. Το επόμενο βήμα δεν είναι απλώς ένα καλύτερο chatbot ή ένας ψηφιακός βοηθός που απαντά στις ερωτήσεις των πελατών. Είναι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να αναλαμβάνουν συγκεκριμένα στάδια μιας τραπεζικής διαδικασίας. Nα συγκεντρώνουν και να ελέγχουν δικαιολογητικά, να αναζητούν πληροφορίες, να εντοπίζουν πιθανές απάτες, να προετοιμάζουν έναν φάκελο δανείου ή να παραπέμπουν μια δύσκολη περίπτωση στον αρμόδιο υπάλληλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει ανεξέλεγκτα ποιος θα πάρει δάνειο ή ότι ο ανθρώπινος παράγοντας εξαφανίζεται. Αντίθετα, το μοντέλο που περιγράφουν σε ανάλυσή τους οι Ajay Rawal και Δρ. Κωστής Χλουβεράκης της EY βασίζεται σε μικρότερα, εξειδικευμένα συστήματα -τους λεγόμενους AI agents- τα οποία αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργασίες μέσα σε προκαθορισμένα όρια και με ανθρώπινη εποπτεία.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον πελάτη

Μια διαδικασία που σήμερα απαιτεί διαφορετικούς ελέγχους, μεταφορά στοιχείων από σύστημα σε σύστημα και παρέμβαση πολλών εργαζομένων θα μπορούσε να ολοκληρώνεται ταχύτερα. Στο άνοιγμα ενός λογαριασμού, για παράδειγμα, ένας AI agent θα μπορούσε να συγκεντρώνει τα απαραίτητα έγγραφα, ένας δεύτερος να πραγματοποιεί ελέγχους ταυτότητας, ένας τρίτος να εξετάζει αν πληρούνται οι πολιτικές της τράπεζας και ένας ακόμη να εντοπίζει τις περιπτώσεις που πρέπει να παραπεμφθούν σε άνθρωπο. Το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στην εξέταση δανείων, στις αμφισβητήσεις συναλλαγών, στην αντιμετώπιση της απάτης, στις εισπράξεις, στην κανονιστική συμμόρφωση και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η βασική αλλαγή είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη παύει σταδιακά να λειτουργεί ως ένα μεμονωμένο εργαλείο δίπλα στον εργαζόμενο και ενσωματώνεται στην ίδια τη ροή μιας εργασίας.

Από τα πειράματα στην καθημερινή λειτουργία

Μέχρι σήμερα πολλές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο έχουν επενδύσει σε μεμονωμένες εφαρμογές AI: έναν ψηφιακό βοηθό, ένα σύστημα αυτοματοποίησης ή ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα μιας ομάδας, όμως, σύμφωνα με την ανάλυση, δύσκολα μεταβάλλουν συνολικά το κόστος και την αποτελεσματικότητα της τράπεζας εάν η υπόλοιπη διαδικασία παραμένει ίδια. Για αυτό το ερώτημα μετατοπίζεται πλέον από το «πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε AI;» στο «ποιες τραπεζικές διαδικασίες μπορούμε να επανασχεδιάσουμε με τη βοήθεια της AI;».

Η απόσταση μεταξύ πειραματισμού και ευρείας εφαρμογής παραμένει πάντως σημαντική. Σύμφωνα με έρευνα της EY για το 2025 που επικαλούνται οι συντάκτες, το 52% των τραπεζών είχε πραγματοποιήσει πιλοτικές εφαρμογές agentic AI, αλλά μόλις το 16% είχε προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών.

Πόσο αυτόνομη μπορεί να γίνει μια τράπεζα;

Η ανάπτυξη των AI agents δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες κατευθύνονται άμεσα προς ένα μοντέλο στο οποίο οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται αποκλειστικά από μηχανές. Σε κοινή έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Financial Conduct Authority το 2024, το 75% των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δήλωνε ότι χρησιμοποιούσε ήδη AI και ένα επιπλέον 10% ότι σχεδίαζε να τη χρησιμοποιήσει μέσα στην επόμενη τριετία. Ωστόσο, μόλις το 2% των περιπτώσεων χρήσης αφορούσε πλήρως αυτόνομη λήψη αποφάσεων.

Οι Rawal και Χλουβεράκης περιγράφουν ουσιαστικά μια κλίμακα πέντε επιπέδων. Στο πρώτο βρίσκεται ο απλός AI assistant που προτείνει, συντάσσει ή συνοψίζει πληροφορίες. Ακολουθούν συστήματα που μπορούν να εκτελούν χαμηλού κινδύνου εργασίες με έγκριση, οι AI agents που ενεργούν μέσα σε προκαθορισμένα όρια και τα συστήματα που συντονίζουν περισσότερους agents και διαφορετικές τραπεζικές εφαρμογές. Στο τελευταίο επίπεδο βρίσκεται η πλήρως αυτόνομη λήψη σημαντικών αποφάσεων, η οποία παραμένει περιορισμένη και ιδιαίτερα ευαίσθητη από κανονιστική άποψη.

Για τον πελάτη μία ακόμη αλλαγή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη εξατομίκευση των υπηρεσιών. Η τράπεζα μπορεί να αξιοποιεί στοιχεία για τις συναλλαγές, το οικονομικό προφίλ, το κανάλι επικοινωνίας ή μια συγκεκριμένη ανάγκη του πελάτη ώστε να παρέχει πιο έγκαιρες ειδοποιήσεις και πιο σχετικές υπηρεσίες.

Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή. Η αξιοποίηση περισσότερων δεδομένων μπορεί να βελτιώσει την εξυπηρέτηση, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αίσθηση υπερβολικής παρακολούθησης. Για τον λόγο αυτό οι συντάκτες διαχωρίζουν το «context-aware banking», δηλαδή μια τραπεζική υπηρεσία που κατανοεί καλύτερα τις συνθήκες και τις ανάγκες του πελάτη, από το «surveillance banking». Η συναίνεση, η διαφάνεια, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα σαφή όρια στη χρήση τους αποκτούν έτσι ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Όσο περισσότερα στάδια μιας τραπεζικής διαδικασίας αναλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η ανάγκη να μπορεί η τράπεζα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Η ανάλυση χρησιμοποιεί την έννοια ενός «AI decision flight recorder», ενός είδους «μαύρου κουτιού» των αποφάσεων της AI. Σε αυτό θα μπορεί να καταγράφεται ποιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε, ποιες πληροφορίες αξιοποιήθηκαν, ποιες πηγές αναζητήθηκαν, ποιοι κανόνες εφαρμόστηκαν, ποιες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν και εάν υπήρξε έγκριση ή παρέμβαση ανθρώπου.

Το ζητούμενο είναι η εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης να μην περιορίζεται σε γενικούς κανονισμούς και επιτροπές, αλλά οι δικλίδες ασφαλείας να ενσωματώνονται στα ίδια τα συστήματα.

Τι έρχεται στη συνέχεια

Το βασικό συμπέρασμα των Rawal και Χλουβεράκη είναι ότι η επόμενη φάση του ανταγωνισμού δεν θα κριθεί από το ποια τράπεζα διαθέτει τα περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ή ανακοινώνει τα περισσότερα πιλοτικά προγράμματα.

Το κρίσιμο στοιχείο θα είναι κατά πόσο μπορεί να ενσωματώσει την AI στις πραγματικές τραπεζικές διαδικασίες, διαθέτοντας αξιόπιστα και επικαιροποιημένα δεδομένα και καθορίζοντας με σαφήνεια ποιες εργασίες μπορεί να εκτελεί η τεχνολογία, ποιες αποφάσεις μπορεί απλώς να υποστηρίζει και σε ποια σημεία πρέπει να παρεμβαίνει ο άνθρωπος.

Για τον πελάτη, εφόσον αυτό γίνει με τις απαραίτητες δικλίδες, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να σημαίνει ταχύτερες διαδικασίες, λιγότερη γραφειοκρατία, πιο άμεση εξυπηρέτηση και καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων και απάτης.

Η μεγάλη αλλαγή επομένως δεν είναι απλώς ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ότι η AI αρχίζει να μετατρέπεται από ένα πρόσθετο εργαλείο σε μέρος του ίδιου του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί μια τράπεζα.

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ·
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 93-80: Τα highlights του πρώτου ημιτελικού και το σόου Μοντέρο στο φινάλε (vids)

All Content

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ο Λαρεντζάκης απέφυγε να χαιρετήσει τον Μπαρτζώκα (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Ε.Ι. Παπαδόπουλος: «Γλυκός» τζίρος 252,5 εκατ. ευρώ και επένδυση 59,6 εκατ. ευρώ για τα Caprice

All Content - BusinessNews.gr

Κλειδί η τιμή του πετρελαίου για τις αυξήσεις επιτοκίων ΕΚΤ – Το κρίσιμο όριο των 100 δολαρίων

All Content - BusinessNews.gr

Φόροι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ενέργεια, «βαρύ» το αποτύπωμα στα ακίνητα – Μειώνεται το κενό ΦΠΑ

All Content

McDonald’s: Στόχος διαφημιστικά έσοδα 1 δισ. δολαρίων

All Content

Στη Cineview η ΟΛΟΝ

All Content

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να παύσει η δικαιολογία ότι δεν είχαμε προπόνηση» - Τι δήλωσε ο Βεζένκοφ

All Content

Σάκοτα: «Είμαστε πίσω, αλλά ξέρουμε τι πρέπει να διορθώσουμε» - Τι είπε ο Τσαλμπούρης

All Content - BusinessNews.gr

Εξωδικαστικός: «Ασπίδα» για την κατοικία, αυτόματο «κούρεμα» και χαμηλότερες δόσεις για τους οφειλέτες

All Content - BusinessNews.gr

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Δέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νομοσχέδιο, τι αλλάζει

All Content - BusinessNews.gr

ΟΛΘ: Καθαρά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο – Στα 58 εκατ. ευρώ ο τζίρος

CSRΝews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

CSRΝews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

CSRΝews.gr

GEP και ΜΕΪΔΑΝΗΣ: Πρωτοποριακή συνεργασία για την εκπαίδευση ηλεκτρολόγων στις Πρώτες Βοήθειες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Η EUNICE τιμήθηκε με το Innovation Champion Award στο TechEU Equity Summit 2026
Η EUNICE τιμήθηκε με το Innovation Champion Award στο TechEU Equity Summit 2026 25/09/2026 - 16:06

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τράπεζες και Τεχνητή Nοημοσύνη- Τι αλλάζει σε δάνεια, συναλλαγές και εξυπηρέτηση πελατών
    26/09/2026 - 20:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    26/09/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, λόγω έργων
    26/09/2026 - 17:39 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τραγικός επίλογος στο κτίριο που κατέρρευσε στην Πλάκα: Νεκροί ανασύρθηκαν και οι έξι αγνοούμενοι
    26/09/2026 - 16:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φόροι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ενέργεια, «βαρύ» το αποτύπωμα στα ακίνητα – Μειώνεται το κενό ΦΠΑ
    26/09/2026 - 16:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οικονομικοί διευθυντές «διαμοιρασμού» - CFO για περισσότερες από μία επιχειρήσεις: Πώς λειτουργεί το νέο μοντέλο
    26/09/2026 - 15:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ανοιχτά Ζυθοποιεία 26-27 Σεπτεμβρίου: Η μπύρα ανοίγει τις πόρτες της και ο κλάδος μετρά τις αντοχές του
    26/09/2026 - 15:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εξωδικαστικός: «Ασπίδα» για την κατοικία, αυτόματο «κούρεμα» και χαμηλότερες δόσεις για τους οφειλέτες
    26/09/2026 - 14:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εμπόριο: Οι ΗΠΑ και η Κίνα εξασφαλίζουν χρόνο, αλλά όχι πολύ
    26/09/2026 - 14:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΟΤ: Ισχυρό άνοιγμα στη γαλλική αγορά με νέες συνεργασίες για το 2027
    26/09/2026 - 13:34 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μπιλ Γκέιτς: Ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μπορεί να απειλήσει η ανεξέλεγκτη AI
    25/09/2026 - 22:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Θεσσαλονίκη: Προς αξιοποίηση έκταση 67 στρεμμάτων κοντά στο λιμάνι-Προοπτικές για logistics
    25/09/2026 - 20:45 LOGISTICS
  • Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον CEO της JP Morgan Chase και τον πρόεδρο της Morgan Stanley
    25/09/2026 - 21:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με άνοδο το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    25/09/2026 - 20:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ε.Ι. Παπαδόπουλος: «Γλυκός» τζίρος 252,5 εκατ. ευρώ και επένδυση 59,6 εκατ. ευρώ για τα Caprice
    26/09/2026 - 07:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

O Ηρακλής 90-83 τον Κολοσσό στο τελευταίο φιλικό των δύο ομάδων

26/09/2026 - 16:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ο Λαρεντζάκης απέφυγε να χαιρετήσει τον Μπαρτζώκα (vid)

26/09/2026 - 16:28
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Superbet – ΑΕΚ BC: Μαζί στη νέα εποχή της «Βασίλισσας»

25/09/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STOIXIMAN SUPER CUP 2026: Ένα διήμερο έντονης μπασκετικής δράσης αυτό το Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ

25/09/2026 - 14:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΒΙΚΟΣ COLA: Επίσημος χορηγός του Stoiximan SUPER CUP για 2η συνεχόμενη χρονιά

25/09/2026 - 14:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Green Key

25/09/2026 - 12:45
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo