Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Φάμελλος: "Περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε παγκόσμια ούτε τοπικά"
Newsroom Newsroom
ESG
05/10/2018 · 03:00

Φάμελλος: "Περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε παγκόσμια ούτε τοπικά"

Ομιλία του Αν. ΥΠΕΝ στο ECOCITY FORUM στη Θεσσαλονίκη με θέμα: “Κυκλική Οικονομία στις έξυπνες πόλεις”.

“Περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε παγκόσμια ούτε τοπικά. Στην ελληνική κυβέρνηση έχουμε επιλέξει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν επιτρέπεται να μη λαμβάνουμε κατά προτεραιότητα υπόψη μας την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης σε κανένα θέμα και σε καμία πολιτική, σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς απουσιάζουν οι ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές και πλεονάζουν τα ευχολόγια και οι ηθικές αναφορές στο περιβάλλον. Και οι αλλαγές αυτές απαιτούν και το αντίστοιχο πολιτικό και ανθρώπινο δυναμικό”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ECOCITY FORUM στη Θεσσαλονίκη με θέμα: “Κυκλική Οικονομία στις έξυπνες πόλεις”.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, παρ’ ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πράξη εφαρμόζονται πολιτικές εις βάρος αυτών των στόχων. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε οδήγησε την περίοδο 2010-2015 σε μεγέθυνση των προβλημάτων φτώχειας, ανεργίας, πρόσβασης στην υγεία και στην παιδεία, που είναι στους πρωτεύοντες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ είχαμε αποεπένδυση 25%, ανεργία 28% και φτώχεια 35%. Αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη ανάπτυξη. Και για να προσεγγίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω, για να μην εφαρμοστούν ποτέ ξανά στη χώρα μας τέτοιες πολιτικές, για να μην ξαναχρεοκοπήσουμε πολιτικά, ηθικά, παραγωγικά και οικονομικά. Πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο, αλλά και την καθημερινότητα και τη στάση ζωής”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, επεσήμανε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στενά συνδεδεμένη με το περιβάλλον και δεν μπορεί να διαχωριστεί. "Είναι ψευδεπίγραφη η αντίθεση ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ. Γιατί οι φυσικοί πόροι και η ποιότητα περιβάλλοντος, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, μπορούν να τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις. Στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει η περιβαλλοντική πολιτική στην ανάπτυξη η απάντηση είναι: Κτηματολόγιο, Χωρικά σχέδια, Δασικούς χάρτες, Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, Σύνδεση των προστατευόμενων περιοχών με τα τοπικά προϊόντα, έργα ανακύκλωσης και ανάκτησης πόρων, υποδομές περιβαλλοντικής ασφάλειας για απορρίμματα και λύματα, ηλεκτρονική περιβαλλοντική αδειοδότηση, διάφανη και δημόσια παρακολούθηση περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, ισότιμους ελέγχους, Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων κ.λπ.”.

Όσον αφορά στην κυκλική οικονομία, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι είναι ένα παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία, ανεπάρκεια πόρων και πληθώρα απορριπτόμενων υλικών, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κοινωνική οικονομία, διαθέσιμο αναπτυξιακό δυναμικό στην περιφέρεια και πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η κυκλική οικονομία δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά εξίσου τη χαλυβουργία, αλλά και μια συνεταιριστική επιχείρηση σε ένα μικρό χωριό.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για την ελληνική στρατηγική κυκλικής οικονομίας, που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, θα τεθεί στην ολομέλεια της ΟΚΕ και θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στην ΕΕ. Περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και εμπορία προϊόντων, στοχευμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τροποποίηση και του αναπτυξιακού νόμου, σύνδεση της γνώσης και της έρευνας με την παραγωγή και λειτουργία του Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, όπου θα προβάλλονται και θα χρηματοδοτούνται οι καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνέχεια παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας την τελευταία 3ετία, όπως είναι ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, το ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τα Πράσινα Σημεία, η ΚΥΑ για την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείων, ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, η μείωση κατά 75% της χρήσης πλαστικής σακούλας κ.ά.

Σχετικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενημέρωσε ότι με ΚΥΑ του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Εσωτερικών θα καθορίζεται διαφορετική τιμή για κάθε υπηρεσία διαχείρισης αποβλήτων που θα παρέχουν οι ΦΟΔΣΑ στους ΟΤΑ. Θα εξαρτάται το κόστος από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υπηρεσιών, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχει το ίδιο κόστος η ταφή με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Επίσης, στην τιμή κάθε υπηρεσίας θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο Δήμος ανακυκλώνει ή όχι. Συνεπώς το τιμολόγιο θα ενισχύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν, ενώ υποχρεωτικά οι πόροι που θα συλλέγονται από τους ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να επενδύονται αποδεδειγμένα στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα στους Δήμους που έχουν χαμηλά ποσοστά εκτροπής από την ταφή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ πρότεινε την ανάληψη κοινών επιστημονικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών σε τρεις καίριους τομείς: στη διαχείριση των τροφίμων, του πλαστικού (ιδιαίτερα μιας χρήσης) και του τουριστικού προϊόντος. "Οφείλουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες. Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση των επιχειρηματικών δανείων με το αποτύπωμα άνθρακα και την αξιοποίηση των πόρων, εφαρμόζοντας την αρχή "zero carbon - zero waste" σε όλες τις πολιτικές. Στη χώρα μας αφήνουμε πίσω το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και, γνωρίζοντας ότι τα μεγάλα προβλήματα και διλήμματα είναι παγκόσμια, εμείς οφείλουμε να δράσουμε τοπικά".

  • ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΚΑΕ Ολυμπιακός: Τελετή ανταλλαγής φανέλας με ομάδα του NFL (pics)

All Content

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας, Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε στη EuroLeague και οι «μάχες» Άρη & Πανιωνίου στο EuroCup στο παρκέ του Novasports!

All Content - BusinessNews.gr

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Μπαίνει δυναμικά στο εμφιαλωμένο νερό - Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες εταιρείες για υπέρβαση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

All Content - BusinessNews.gr

Intracom Defense: Ανέλαβε έργο του NATO για μη επανδρωμένα σκάφη USVs

All Content

Κρατική διαφήμιση: Εγκρίθηκαν νέα κονδύλια πάνω από 12,1 εκατ.

All Content

Spec 2,2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Χάποελ Τελ Αβίβ: Η προσφορά και η 24ωρη διορία στον Χέις-Ντέιβις

All Content

GBL: Το κάρφωμα του Βαν Τούμπεργκεν στην κορυφή του Top-10 της 18ης αγωνιστικής (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αύξηση κερδών για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-2025

All Content - BusinessNews.gr

Στρατηγικό deal στην αγορά της πληροφορικής: Η Real Consulting εξαγοράζει την OTS

All Content - BusinessNews.gr

Ε.ΕΠ.Α.Ζ.: Πάνω από 3.000 λουκέτα σε αρτοζαχαροπλαστεία τους τελευταίους 30 μήνες

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Lidl: Εγκαίνια νέου φαρμακείου στο Παίδων Π & Α Κυριακού
Lidl: Εγκαίνια νέου φαρμακείου στο Παίδων Π & Α Κυριακού 05/10/2018 - 03:00
Χαμόγελο: Απολογισμός δράσεων για τους πυρόπληκτους 05/10/2018 - 03:00
Χαμόγελο: Απολογισμός δράσεων για τους πυρόπληκτους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • One stop shop Κτηνοτροφίας από Πειραιώς, Milkplan και Γαίας Έργον
    09/02/2026 - 16:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΗΕ: Καταδικάζει την καταδίκη του Τζίμι Λάι - Ζητάει την άμεση απελευθέρωσή του
    09/02/2026 - 15:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Voice Logica στο Greek AI Startup Accelerator της OpenAI
    09/02/2026 - 15:40 STARTUPS
  • Santander: Εξαγοράζει την αμερικανική Webster Financial έναντι 12,3 δισ. δολαρίων
    09/02/2026 - 15:31 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Δ. Μιχαηλίδου: Παρατείνεται το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
    09/02/2026 - 15:26 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Deal στην αγορά των ποδοσφαιρικών agencies: Στην AS1 εντάσσεται η PROSPORT
    09/02/2026 - 15:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.332,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 1,28%
    09/02/2026 - 15:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φλωρίδης: Τον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση από τον πρωθυπουργό
    09/02/2026 - 15:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΗ: Έξυπνες λύσεις εξυπηρέτησης ενισχύουν την ψηφιακή εμπειρία των πελατών
    09/02/2026 - 15:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Big Tech: Δαπάνες έως και 650 δισ. δολάρια το 2026 στην μάχη του ανταγωνισμού για την ΑΙ
    09/02/2026 - 15:05 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    08/02/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Μπαίνει δυναμικά στο εμφιαλωμένο νερό - Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ.
    09/02/2026 - 06:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τι αλλάζει στους καθαρισμούς των οικοπέδων με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»
    09/02/2026 - 07:21 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΦΙΑ: Διορία μέχρι 16 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την έκπτωση έως 20% - Η διαδικασία
    09/02/2026 - 08:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στρατηγικό deal στην αγορά της πληροφορικής: Η Real Consulting εξαγοράζει την OTS
    09/02/2026 - 10:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SKY express: Τιμήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος»

09/02/2026 - 13:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΚΑΕ Ολυμπιακός: Τελετή ανταλλαγής φανέλας με ομάδα του NFL (pics)

09/02/2026 - 13:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Αμυμώνη: Ειδική δημιουργία μαρτάκι για στήριξη νέας δομής πρώιμης παρέμβασης

09/02/2026 - 13:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL: Το κάρφωμα του Βαν Τούμπεργκεν στην κορυφή του Top-10 της 18ης αγωνιστικής (vid)

09/02/2026 - 13:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ούζο Βαρβαγιάννη: Χορηγική υποστήριξη της κοινωνική δομή της Λέσβου, «ΚΥΨΕΛΗ»

09/02/2026 - 12:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Milano Cortina 2026: Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες παίζουν στο Vodafone TV

09/02/2026 - 12:49
FleetNews
fleetnews.gr

Νέα καταστήματα Nissan & KGM Χαλκιάς στη Λ. Συγγρού

09/02/2026 - 06:14
FleetNews
fleetnews.gr

Η Kosmocar ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

09/02/2026 - 06:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo