Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΟΑΕΔ: Τα 13 προγράμματα που προσφέρουν πάνω από 114.000 θέσεις εργασίας
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
17/06/2020 · 10:52

ΟΑΕΔ: Τα 13 προγράμματα που προσφέρουν πάνω από 114.000 θέσεις εργασίας

Τουλάχιστον 114.000 θέσεις απασχόλησης προσφέρουν 13 προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία παραμένουν ενεργά, παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν ακόμη και πριν από 6 χρόνια.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, αποτελούν μια ευκαιρία για περισσότερους από 1.000.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ευκαιρία για τους εργοδότες να βρουν εργατικό δυναμικό με το μισό κόστος, αφού επιδοτούνται αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές.
.
Φαινομενικά, στην τρέχουσα συγκυρία αποτελούν μια ευκαιρία για τους ανέργους αλλά και για τους επιχειρηματίες, που θέλουν να προβούν σε προσλήψεις.

Όμως, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί δύσκολα επιλέγει κάποιος εργοδότης να κάνει προσλήψεις στην παρούσα φάση, καθώς οι περισσότεροι επιζητούν να κάνουν απολύσεις.

Ο όρος των περισσότερων προγραμμάτων, σύμφωνα με τον οποίο, οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν προβεί σε απολύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης.

Μάλιστα, τα προγράμματα καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 18 μέχρι και άνω των 67 ετών, νέους, μακροχρόνια ανέργους, ακόμη και φοιτητές-σπουδαστές που αναζητούν πρακτική άσκηση για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Καλύπτονται επίσης ΑΜεΑ, με ειδικό πρόγραμμα που εκτός από την επιδότηση για την πρόσληψη ατόμου με ειδικές ανάγκες, παρέχεται στην επιχείρηση και επιδότηση για τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες.

Όλα τα ενεργά προγράμματα

Πρόκειται για 12 προγράμματα απασχόλησης που αφορούν σε επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας και ένα ειδικό, το οποίο αφορά μόνο στην περιοχή της Ελευσίνας.

1. Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας
Η δράση αυτή που τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2019, αποσκοπεί στην επανένταξη στην αγορά εργασίας 5.000 ανέργων πρώην αυτοαπασχολουμένων, που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας οικονομικής οντότητας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες, με τρίμηνη δέσμευση και με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες.

Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και με την πιθανή, μετά από αίτηση του δικαιούχου, επέκταση του προγράμματος μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 36.000 ευρώ.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας
Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους δεκαπέντε (15) μήνες και οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο ως εξής:
α. το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ μηνιαίως για τους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
β. το ποσό των επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου,
γ. το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου.
Για κάθε μέρα απασχόλησης που υπολείπεται των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25.
Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Άδειας».

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
Οι 6.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά εγγεγραμμένους ανέργους, πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμένους ανέργους λοιπών εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, σε μείωση του προσωπικού της.
Ωφελούμενοι -με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών- του προγράμματος είναι:
• Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ
• Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ
• Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

Δώδεκα (12) μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για τρεις ακόμα μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Δεκαπέντε (15) μήνες για πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων δικαιούχων ΚΕΑ

Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 18-29 ετών και εγγεγραμμένους ανέργους δικαιούχους του ΚΕΑ ηλικίας 18-29 ετών, δεν δεσμεύονται για διατήρηση του προσωπικού τους (προϋπάρχοντος και επιχορηγούμενου) για επιπλέον 3 μήνες χωρίς επιχορήγηση.

4. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών
Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2. Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται:
• στους δεκαοκτώ (18) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.
• στους δώδεκα (12) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

-Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό.
-Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
-Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερες από μία θέσεις απασχόλησης, μπορεί να ενταχθεί για το σύνολο των θέσεων στο πρόγραμμα, εφόσον προβεί σε πρόσληψη του προσωπικού ταυτόχρονα.

5. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών
Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγεγραμμένους ανέργους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:
• Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2
• Μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2
• Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, για τους οποίους δεν απαιτείται χρονικό διάστημα εγγεγραμμένης ανεργίας
• Άνεργοι ηλικίας 30 έως 49 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής», που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τόσο τη θεωρητική κατάρτιση όσο και την πρακτική άσκηση.

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, σε μείωση του προσωπικού της.

Επίσης, μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για τρεις ακόμα μήνες (χωρίς επιχορήγηση).

Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους και εγγεγραμμένους ανέργους δικαιούχους του ΚΕΑ δεν δεσμεύονται από τη συγκεκριμένη διάταξη. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται:
στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα
στο ποσό των 22 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), χωρίς τα κατώτατα χρονικά όρια ανεργίας των δύο προηγούμενων περιπτώσεων (1,2) και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα στο ποσό των 15 ευρώ για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, ωφελούμενων του Προγράμματος «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής».

6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες

To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση ΑμεΑ.

7. Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, προκειμένου να τις μετατρέψουν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Το ποσό με το οποίο θα επιχορηγείται η επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, ισούται με τις εργοδοτικές εισφορές 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) για κάθε εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών μετατρέπεται σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με ανώτατο όριο επιχορήγησης τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.

Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος που ανέρχεται σε 18 μήνες, εκ των οποίων οι 12 μήνες αντιστοιχούν στο διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση λαμβάνει επιχορήγηση και οι υπόλοιποι 6 μήνες στο διάστημα κατά το οποίο δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της χωρίς επιχορήγηση.

8. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101) και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

9. Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»

Δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόµατος µακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι µπορούν να συµµετέχουν στο πρόγραµµα εφόσον αποφασίσουν να µετατρέψουν το επίδοµα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Το πρόγραµµα επιχορηγεί για 12 µήνες ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που απασχολούν έως 10 άτοµα σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη µίας επιχείρησης στο πρόγραµµα είναι να µην έχει προβεί σε µείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης.

Στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετέχουν οι επιδοτούµενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε αρχικής είτε συνέχισής της. Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάµηνης διάρκειας.

Επίσης, µπορούν να συµµετέχουν οι επιδοτούµενοι µακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 µήνες επιδότησης.

Το πρόγραμμα προβλέπει δύο στάδια επιδότησης. Με το πρώτο, που αφορά τους επιχορηγούµενους δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» λόγω µακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται το επίδοµα µακροχρονίων ανέργων, ύψους 200 ευρώ µηνιαίως και επιπλέον ηµερήσιο ποσό επιχορήγησης ύψους 8 ευρώ.

Το δεύτερο στάδιο αφορά στο χρονικό διάστηµα που υπολείπεται από τη λήξη του α΄ σταδίου και µέχρι να συµπληρωθούν οι 12 µήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το β’ στάδιο του προγράµµατος ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ για κάθε µήνα πλήρους απασχόλησης και µέχρι 25 ηµεροµίσθια το µήνα, για τους επιχορηγούµενους.

10. Προγράμματα για την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Πρόκειται για την επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, συνολικά 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα
Οι 5.000 θέσεις αφορούν ανέργους άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε µειονεκτική και ιδιαίτερα µειονεκτική θέση, είναι δηλαδή εγγεγραµµένοι στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆, για χρονικό διάστηµα άνω των έξι µηνών και των 12 µηνών αντίστοιχα και οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις µε προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Οι 10.000 θέσεις αφορούν εγγεγραµµένους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ για χρονικό διάστηµα άνω των τριών µηνών και στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετάσχουν εργοδότες που κατά το µήνα υποβολής των αιτήσεων απασχολούν προσωπικό έως 20 άτοµα µε πλήρη απασχόληση.

Οι επιχειρήσεις, προκειµένου να ενταχθούν στα προγράµµατα δεν πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης χρηµατοδότησης να έχουν προβεί σε µείωση του προσωπικού τους κατά την διάρκεια του 12µηνου -για το πρόγραµµα των 5.000 θέσεων- ή του τριµήνου – για το πρόγραµµα των 10.000 θέσεων- πριν από την υποβολή της αίτησης. ∆ιατηρούν επίσης το προσωπικό τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράµµατος.Το ύψος της επιχορήγησης και στα δύο προγράµµατα ορίζεται στο 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου. Σε αυτό περιλαµβάνονται οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη και οι αποζηµιώσεις του ∆ώρου Χριστουγέννων, ∆ώρου Πάσχα και Επιδόµατος Αδείας- µε ανώτατο όριο τα 500 ευρώ µηνιαίως.

Η διάρκεια επιχορήγησης ανά πρόγραµµα είναι 12 + 9 μήνες ή 9 μήνες.

11. Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων φορείς Κ.ΑΛ.Ο για την πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ
Ο ΟΑΕΔ δίνει κίνητρο σε επιχειρήσεις, Φορείς Κ.Α.Λ.Ο και γενικά στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, τις οποιεσδήποτε εμπορικές Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο και στους Φορείς, Οργανισμούς ή Υπηρεσίες που δεν υπάγονται στο Δημόσιο Τομέα σύμφωνα με το Μητρώο Υπηρεσιών & Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης όπως ισχύει κάθε φορά, να δέχονται σπουδαστές για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης τους, (ώστε να διευκολύνονται στη διαδικασία άσκησης απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους).

Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα στον σπουδαστή το 80% του κατώτατου νομοθετημένου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά. Κατόπιν οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις) επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ το 50% του συνολικού ποσού που κατέβαλαν.

12. Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών, του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε.», το οποίο είναι ανοιχτό από τον Ιούλιο του 2014
Δικαιούχοι είναι η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., η Ε.Σ.Ε.Ε. και οι Οργανώσεις μέλη αυτών, ο Σ.Ε.Β., ο Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και οι Πανελλήνιες Οργανώσεις μέλη του Σ.Ε.Τ.Ε.. Δικαιούχοι επίσης είναι και οι Ενώσεις ή Σωματεία μέλη των Πανελληνίων Οργανώσεων του Σ.Ε.Τ.Ε.

Οι ωφελούμενοι είναι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας και είναι ηλικίας 18 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 19ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας έως 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 22 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα, ενώ για ωφελούμενους ηλικίας άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τριάντα εννιά (39) μήνες εκ των οποίων οι τριάντα έξι (36) μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και τρεις (3) μήνες σε δέσμευση του εργοδότη.

13. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Ελευσίνας

Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι είναι εγγραμμένοι τουλάχιστον έξι (6) μήνες στο μητρώο ανέργων του ΚΠΑ Ελευσίνας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αρμοδιότητας του ΚΠΑ Ελευσίνας.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται, κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τον εργασιακό σύμβουλο εργοδοτών του ΚΠΑ Ελευσίνας, να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τις κενές θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Παράλληλα είναι ανοιχτό και το «Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης ανέργων μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση ανέργων να αναλάβουν επιχειρηματική πρωτοβουλία με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης που θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση μόνοι τους ή μαζί με άλλους. Οι άνεργοι, όπως και στην προηγούμενη δράση, θα πρέπει να είναι ηλικίας 45 ετών και άνω.

  • ΟΑΕΔ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Σε ΚΕΔ και ΕΟΚ τo video με τις φάσεις του αγώνα στην Πάτρα

All Content

Σάκοτα: Να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και στη SUNEL Arena.

All Content - BusinessNews.gr

Peoplecert: Πώς ο πρώτος ελληνικός μονόκερoς χτίζει παγκόσμια υπεροχή - Τι αποκαλύπτει ο Β. Νικολαΐδης

All Content - BusinessNews.gr

Βιολάντα: Μοναδικό μας μέλημα είναι να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάσαμε

All Content - BusinessNews.gr

IRIS έως 1.000€: Έλεγχοι-εξπρές της ΑΑΔΕ πριν την αύξηση των ορίων - Τα πρόστιμα

All Content

Βάνιας Απέργης, Founder - Director, yellowgroove: Όταν σβήσουν τα υπόλοιπα, μένει ο ήχος

All Content

McCANN Athens: General Manager αναλαμβάνει ο Γιώργος Τριδήμας

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το Final-8 του Κυπέλλου

All Content

O “τριπλός" Τάισον Γουόρντ MVP εβδομάδας στην GBL

All Content - BusinessNews.gr

TITAN: Ξεκινά συναντήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη προσφορά ομολογιών 350 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Δημοσιονομική υπέρβαση το 2025 – Πρωτογενές πλεόνασμα 8,1 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Η αβεβαιότητα ωθεί σε επίπεδα ρεκόρ τον χρυσό - Ξεπέρασε τα τα 5.000 δολάρια

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα αναμένεται στα κεντρικά και βόρεια
Έντονη κεραυνική δραστηριότητα αναμένεται στα κεντρικά και βόρεια 17/06/2020 - 10:43
Η δεξαμεθαζόνη το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει την επιβίωση ασθενών από COVID-19 17/06/2020 - 11:11
Η δεξαμεθαζόνη το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει την επιβίωση ασθενών από COVID-19

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,64%, σε νέα υψηλά 16 ετών η αγορά
    26/01/2026 - 17:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ανακτήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ έπειτα από ελέγχους από ενισχύσεις παραγωγών το 2025
    26/01/2026 - 17:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια θέματα συζητήθηκαν
    26/01/2026 - 17:23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Ινδίας απο την IndiGo Airlines παρουσία της Υπουργού Τουρισμού
    26/01/2026 - 17:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει τον «τσάρο των συνόρων» Τομ Χόμαν στη Μινεσότα
    26/01/2026 - 16:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • L'Oréal: Διοργανώνει και φέτος τον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας Brandstorm
    26/01/2026 - 16:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΑΕΕ: Στο επίκεντρο η διαχείριση της ασφαλιστικής απάτης μέσω συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία
    26/01/2026 - 16:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • HUWAEI: Τα HUAWEI FreeClip 2 είναι διαθέσιμα από σήμερα στην Ελλάδα
    26/01/2026 - 16:40 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Τα συμπεράσματα του «World Business Outlook Fall 2025» του DIHK
    26/01/2026 - 16:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fund Strategies & Private Markets Forum 2026: Διαχείριση Κεφαλαίων σε Έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο
    26/01/2026 - 16:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χατζηθεοδοσίου: «Είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής»
    25/01/2026 - 19:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Τρίκαλα: Μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Βιολάντα»- Τέσσερις εργαζόμενες νεκρές - H ανακοίνωση της εταιρείας
    26/01/2026 - 08:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    25/01/2026 - 18:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ακυρώθηκαν πάνω 10.000 πτήσεις
    25/01/2026 - 20:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Peoplecert: Πώς ο πρώτος ελληνικός μονόκερoς χτίζει παγκόσμια υπεροχή - Τι αποκαλύπτει ο Β. Νικολαΐδης
    26/01/2026 - 07:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Άρης: Σε ΚΕΔ και ΕΟΚ τo video με τις φάσεις του αγώνα στην Πάτρα

26/01/2026 - 15:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Κομισιόν: Επίσημη έρευνα κατά του Grok του Ίλον Μασκ

26/01/2026 - 15:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΒΗΕ: Στο επίκεντρο η εγχώρια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και η ενεργειακή μετάβαση

26/01/2026 - 15:05
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Estée Lauder Παρουσιάζει την Ηθοποιό Daisy Edgar-Jones ως τη Nέα της Global Brand Ambassador

26/01/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ παίζουν στο Vodafone TV

26/01/2026 - 14:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όλοι Μαζί Μπορούμε: Συνεχίζει να πρασινίζει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη

26/01/2026 - 14:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σάκοτα: Να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και στη SUNEL Arena.

26/01/2026 - 14:09
FleetNews
fleetnews.gr

Ιστορική στιγμή για την Audi: Πρεμιέρα της Audi Revolut F1 Team

26/01/2026 - 06:20
FleetNews
fleetnews.gr

Το νέο Volvo EX60 σε περιπετειώδη έκδοση Cross Country

26/01/2026 - 06:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Salon Leaders Forum

21/01/2026 - 17:46
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo