Κυριακή, 5 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Δένδιας: Μου ζητήθηκε από το Κίεβο παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη Μόσχα
NewsRoom NewsRoom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/02/2022 · 12:08

Δένδιας: Μου ζητήθηκε από το Κίεβο παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη Μόσχα

Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή θέματα.

Παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά ζητήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή ζητήματα.

«Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί».

«Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”», υπογράμμισε. «Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη, όπου σήμερα στα χωριά και κωμοπόλεις γύρω της, διαβιούν περίπου 120.000 ομογενείς. Όπως σημείωσε είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων και να τους διαβεβαιώσει για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης για αυτές.

Επεσήμανε ότι πέρα από το θέμα ασφάλειας, οι κοινότητες αυτές αντιμετωπίζουν και ζητήματα καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης και σημείωσε πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους, με πρώτο βήμα την ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη.

«Για εμάς, αυτές οι κοινότητες, όπως και οι αντίστοιχες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, παραμένουν ζωντανές νησίδες Ελληνισμού αλλά και σημαντικές γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας με την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε πως μετά την υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, κυρίαρχη προσδοκία της «είναι να οικοδομήσουμε περαιτέρω στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με έναν παραδοσιακό σύμμαχο".

«Οι σημαντικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υποδειγματική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), συνιστούν αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιφέρειας».

Όσον αφορά τον EastMed, επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό, αλλά αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η 'Αγκυρα διατηρεί αμετάβλητη την επιθετική ρητορική της όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπό διάφορα προσχήματα, ακόμη και αυτό της “τρομοκρατίας”», το οποίο χαρακτήρισε ως έναν πέραν κάθε έννοιας λογικής ισχυρισμό. Την ίδια στιγμή, «επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει το καμουφλάζ της πολιτικής της, καλεί σε διάλογο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας: «Επιθυμούμε διάλογο, αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, δεν δεχόμαστε επ΄ουδενί τετελεσμένα».

Ανέφερε ακόμη ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν σταθερή επιλογή της χώρας μας από το 2002 και θα συνεχισθούν εντός του εγκεκριμένου πλαισίου.

«Το χάσμα είναι μεγάλο. Αλλά η όποια σύγκλιση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από συζήτηση. Εμείς προσερχόμαστε πάντοτε στις διερευνητικές επαφές με αυτοπεποίθηση, πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο, δεν είμαστε αιθεροβάμονες και δεν διακατεχόμαστε από αφέλεια ούτε από ψευδαισθήσεις».

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρεθεί σύγκλιση στη μία και μοναδική διαφορά, του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να συμφωνήσουμε για προσφυγή στη Χάγη».

Όσον αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας σε χώρες- συμμάχους της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει: «επιθυμούμε και ευχόμαστε να συνομιλεί η Τουρκία με αυτές τις χώρες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να επιλύονται οι διαφορές».

«Δεν έχουμε λόγο να μας προκαλεί ανασφάλεια το ότι συζητά η Τουρκία με εταίρους μας. Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο στα διεθνή θέματα, στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις συμμαχίες και τις επιδιώξεις της γειτονικής μας χώρας».

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα καλεί «τις χώρες της περιοχής να παραμείνουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης, της αποσταθεροποίησης και της αναβίωσης του νεο-οθωμανισμού, οι οποίες προωθούν ακραίες ιδεολογίες και απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026, που έχει ήδη 97 χώρες να έχουν δεσμευθεί γραπτώς ότι θα στηρίξουν την εκλογή της.

«Συνιστά αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόθεση της Ελλάδα είναι να αναδείξει την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αρχές τις οποίες ενστερνίζεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας το άνοιγμα στις χώρες της Αφρικής, ήπειρο με τη μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη στον κόσμο. Σύντομα πρόκειται να μεταβεί στη Σενεγάλη, προκειμένου να εγκαινιάσει την ελληνική πρεσβεία, ενώ ανάλογα ανοίγματα θα υπάρξουν και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία περιλαμβάνει αρχικά το κομμάτι της τεχνολογικής αναβάθμισης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά παράλληλα και τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα. Όπως ανέφερε αυτό θα πραγματοποιηθεί με τις εξής πρωτοβουλίες: ενοποίηση των κλάδων, στρατηγικός σχεδιασμός σε πολυετή βάση και δημόσια διπλωματία.

  • ΔΕΝΔΙΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής με Ολυμπιακό-Μύκονο στις 13:00

All Content

Κονέκτικατ-Μίσιγκαν για τον τίτλο, νίκησαν Ιλινόι (71-62) και Αριζόνα (91-73) στους ημιτελικούς του Final-4 (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα – Στόχος η προστασία καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία

All Content - BusinessNews.gr

Π. Μαρινάκης: «Σε καμία κρίση δεν αφήσαμε την κοινωνία αβοήθητη»

All Content - BusinessNews.gr

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

All Content

Παγκόσµιο Κύπελλο και Διαφήµιση: Θα «σκοράρει» το Μουντιάλ;

All Content

Tempo OMD & L'Oréal ενεργοποιούν το πρώτο TopReach σε Ελλάδα και Ευρώπη

FleetNews

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί το ενδιαφέρον για EV

FleetNews

Η MG φέρνει SolidCore μπαταρίες και νέα Hybrid+ τεχνολογία

FleetNews

Το BMW Group δημιουργεί νέο κέντρο κυκλικής οικονομίας

All Content

Ο Γιόκιτς νίκησε τον Γουεμπανιάμα στην παράταση - Οι Χιτ 152-136 τους Γουίζαρντς! (vid)

All Content

Οι Πίστονς 116-93 τους 76ερς και "κλείδωσαν" πρωτιά στην Ανατολή μετά από 19 χρόνια (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Το δύσκολο στοίχημα του 2026: Γεωπολιτικές αναταράξεις και «διόρθωση» της αγοράς κρουαζιέρας

All Content - BusinessNews.gr

Μασούτης: Γιατί επενδύει 35 εκατ. στις Τρεις Γέφυρες και πότε αλλάζουν ταμπέλες τα καταστήματα Κρητικός

All Content - BusinessNews.gr

Η Premia αντλεί 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου και συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις

FleetNews

Suzuki Greece – Leoussis a_: Μια καµπάνια που δεν την σταµατά τίποτα

FleetNews

Skoda Peaq: Όλες οι πληροφορίες για το πιο προηγμένο EV της μάρκας

CSRΝews.gr

DIAGEO & Υπουργείο Υγείας: Συνεργασία για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

CSRΝews.gr

Allianz & Plus2Feet: Δωρεά 425 βοηθητικών συσκευών για ζώα με κινητικά προβλήματα από το 2021

CSRΝews.gr

Το GIVMED και η Alpha Bank ενίσχυσαν την πρόσβαση σε αγαθά υγείας με δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Οικονόμου: Το μείζον είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος
Οικονόμου: Το μείζον είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος 05/02/2022 - 11:53
Γεραπετρίτης: Οι επτά αλλαγές του επιτελικού κράτους 05/02/2022 - 12:12
Γεραπετρίτης: Οι επτά αλλαγές του επιτελικού κράτους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κ. Κυρανάκης: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για νέους συρμούς στο Μετρό της Αθήνας
    05/04/2026 - 11:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Αυτοκριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετάβαση σε ψηφιακές αποζημιώσεις μέσω ΑΑΔΕ
    05/04/2026 - 10:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα – Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ
    05/04/2026 - 10:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σημαντικός μήνας ο Απρίλιος για τα επιτόκια
    05/04/2026 - 10:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    05/04/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    04/04/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σκλαβενίτης - Αναπροσαρμογή αποδοχών: Αύξηση του εισαγωγικόυ μισθόυ στα 1.000 ευρώ
    04/04/2026 - 14:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»
    04/04/2026 - 14:19 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • 'Ακης Σκέρτσος: Ο ανερμάτιστος αμοραλισμός είναι το μόνο και αναλλοίωτο brand του Αλέξη Τσίπρα
    04/04/2026 - 13:55 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι διάλογοι Παπακώστα – Μελά και η περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
    04/04/2026 - 13:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μέση Ανατολή: Πέντε υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
    04/04/2026 - 13:16 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • 'Ακης Σκέρτσος: Ο ανερμάτιστος αμοραλισμός είναι το μόνο και αναλλοίωτο brand του Αλέξη Τσίπρα
    04/04/2026 - 13:55 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Π. Μαρινάκης: «Σε καμία κρίση δεν αφήσαμε την κοινωνία αβοήθητη»
    04/04/2026 - 11:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σκλαβενίτης - Αναπροσαρμογή αποδοχών: Αύξηση του εισαγωγικόυ μισθόυ στα 1.000 ευρώ
    04/04/2026 - 14:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι διάλογοι Παπακώστα – Μελά και η περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
    04/04/2026 - 13:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έξι αγώνες playoffs και έξι play out την Κυριακή στη National League 2 (live streams)

05/04/2026 - 07:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πανόραμα-Πάνθηρες στο κρίσιμο παιχνίδι της Κυριακής στην Α2 Γυναικών (live streams)

05/04/2026 - 07:02
FleetNews
fleetnews.gr

Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί το ενδιαφέρον για EV

03/04/2026 - 14:24
CSRΝews.gr
csrnews.gr

DIAGEO & Υπουργείο Υγείας: Συνεργασία για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

03/04/2026 - 13:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

DIAGEO & Υπουργείο Υγείας: Συνεργασία για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

03/04/2026 - 13:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Wide Media Group παρουσιάζει το «Mind the Game powered by Athletiko»

03/04/2026 - 12:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Allianz & Plus2Feet: Δωρεά 425 βοηθητικών συσκευών για ζώα με κινητικά προβλήματα από το 2021

03/04/2026 - 12:16
FleetNews
fleetnews.gr

Η MG φέρνει SolidCore μπαταρίες και νέα Hybrid+ τεχνολογία

02/04/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo