Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Fed: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% και σηματοδοτεί ένα πιθανό τέλος στις αυξήσεις
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2023 · 21:04

Fed: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% και σηματοδοτεί ένα πιθανό τέλος στις αυξήσεις

«Σήμα» πιθανής παύσης στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη τη 10η αύξηση των επιτοκίων σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τρέχων κύκλος σύσφιξης βρίσκεται στο τέλος της. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης "βλέπουν” άλλωστε μείωση επιτοκίων κατά περίπου 64 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, παρά την επιθετική ρητορική που συνεχίζει να ακολουθούν οι υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε μια ομόφωνη απόφαση που αναμενόταν από αναλυτές και επενδυτές, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της κεντρικής τράπεζας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση οδηγεί το επιτόκιο των Fed Funds σε ένα εύρος στόχου 5%-5,25%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007.

Οι αγορές, ωστόσο, επικεντρώνονται περισσότερο στο πού θα το πάει η Fed από εδώ και πέρα, ιδιαίτερα εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και μιας παρατεινόμενης τραπεζικής κρίσης που έχει κλονίσει τα νεύρα στη Wall Street.

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση πρόσφερε μόνο κάποιες, και όχι από το τι έλεγε αλλά από το τι δεν έλεγε. Το έγγραφο παρέλειψε μια φράση που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση που έλεγε ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να είναι κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Επίσης, η δήλωση άλλαξε τη γλώσσα για να περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες «μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής». Προηγουμένως, η FOMC είχε πλαισιώσει τις μελλοντικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καθόριζε «την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου».

Η δήλωση επανέλαβε ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Συνολικά, οι κινήσεις είναι τουλάχιστον ένα αδύναμο νεύμα ότι, ενώ η αυστηρή πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ, η πορεία προς τα εμπρός είναι λιγότερο σαφής για τις πραγματικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τα εισερχόμενα δεδομένα και τις οικονομικές συνθήκες.

Η απόφαση της Τετάρτης έρχεται εν μέσω και των αντιρρήσεων Δημοκρατικών γερουσιαστών, οι οποίοι προέτρεψαν τη Fed αυτή την εβδομάδα να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων που επέμεναν ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση και υπερβολική απώλεια θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις τον Μάρτιο του 2022. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν βέλτιστο. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά ακόμη και αν οι αυξήσεις τεθούν σε αναμονή.

Μαζί με τον πληθωρισμό, η Fed χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε τρεις τράπεζες μεσαίου μεγέθους. Αν και αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επιμένουν ότι ο κλάδος στο σύνολό του είναι σταθερός, η αναμενόμενη αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών και οι αυξημένοι κανονισμοί αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη που ήταν μόλις 1,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό». Η γλώσσα ήταν παρόμοια με τη δήλωση του Μαρτίου, η οποία ήρθε αμέσως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Οι οικονομολόγοι της ίδιας της Fed στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο προειδοποίησαν ότι μια ρηχή ύφεση είναι πιθανή λόγω των τραπεζικών ζητημάτων.

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση επαναλαμβάνει ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν «μέτρια», ενώ «τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά» και ο πληθωρισμός είναι «αυξημένος».

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιδεινώσει τα τραπεζικά προβλήματα, οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν ότι επικεντρώνονται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει μια άμβλυνση των αυξήσεων των τιμών, αν και τα στοιχεία όπως το κόστος στέγασης και η ιατρική περίθαλψη παρέμειναν υψηλότερα, ενώ οι τιμές που τείνουν να αλλάξουν πολύ, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, στην πραγματικότητα έχουν επιβραδυνθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς της Atlanta Fed.

Οι αγορές αναμένουν ότι η βραδύτερη ανάπτυξη και η πιθανότητα ύφεσης θα αναγκάσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Η μεταποίηση βρίσκεται σε συρρίκνωση τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο, ο τομέας των υπηρεσιών έδειξε επέκταση. Η αγορά εργασίας παρέμεινε επίσης ανθεκτική. Η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP ανέφερε την Τετάρτη ότι οι προσλήψεις από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 296.000 τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Αυτό χρησίμευσε ως πιθανό μήνυμα ότι παρ' όλες τις προσπάθειες της Fed να μετριάσει την εικόνα των θέσεων εργασίας και να διορθώσει μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • FED
  • ·
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • ·
  • ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Τρινκιέρι: «Παίξαμε τσούκου-τσούκου μπάσκετ» (vid)

All Content

Παπαθεοδώρου: «Υποφέραμε την περσινή σεζόν» - Tί είπε ο Μιχελάκος (vids)

All Content - BusinessNews.gr

ACS: Δεν προχώρησε το deal με την GLS - Επαναγοράζει η Quest το 20%

All Content - BusinessNews.gr

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Ξεπέρασε τα 150 εκατ. o καθαρός τζίρος - Εκτίναξη 86,9% στα κέρδη και μέρισμα 9 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

Θανόπουλος: Τζίρος 57,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 8,4% στα καθαρά κέρδη- Τι περιμένει φέτος

All Content

Στην The Weekend Agency η HQF

All Content

Effie Awards Europe 2026: Διπλή ελληνική παρουσία στη shortlist

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Θάνου: «Δεχόμαστε ότι ένας διαιτητής έστηνε ματς του Προμηθέα, αλλά δεν έστηνε τους τελικούς του πρωταθλήματος;» (vid)

All Content

Έκανε το 6/6 το Λαύριο 84-79 την Αναγέννηση, νίκες Μεγάρων, Πανερυθραϊκού, Ψυχικού, Μαχητών (pics)

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΛΤΑ: Άγγιξε τα 299 εκατ. ευρώ ο τζίρος- Πως εδραιώνεται στο εξωτερικό με το Greek Yoghurt

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% στον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο 2026

All Content - BusinessNews.gr

Suezmax: Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στις διεθνείς αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων – Με μερίδιο 21% στις αγορές και 33% στις πωλήσεις

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Οι παραγωγοί αγωνιούν για τη ρευστότητα – «Δεν έχει την πολυτέλεια ο πρωτογενής τομέας να χάνει ευρώ»

CSRΝews.gr

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο του Βόλου

CSRΝews.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Συμμετοχή στη διεθνή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας του NCMEC στην Ουάσιγκτον

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΗΠΑ: Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ
ΗΠΑ: Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ 03/05/2023 - 20:47
Με απώλειες έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed 04/05/2023 - 07:05
Με απώλειες έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    31/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα
    31/10/2026 - 13:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εμπρηστική επίθεση σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Γλυφάδα
    31/10/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Hearth Summit Aegean 2026: Πέντε λύσεις βιωσιμότητας για τα νησιά
    31/10/2026 - 13:11 ESG
  • Κεραμέως: Έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές δεδουλευμένων στην Pizza Fan
    31/10/2026 - 12:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • Από αύριο το τέλος των 2 ευρώ στις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε.
    31/10/2026 - 12:29 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Η ελληνική αυγοπαραγωγή καλύπτει το 70%-80% της εγχώριας ζήτησης
    31/10/2026 - 12:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • OpenAI: Μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια τον στόχο άντλησης κεφαλαίων
    31/10/2026 - 11:38 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Κλειστός από τις 12:00 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα – Χωρίς στάση οι συρμοί
    31/10/2026 - 11:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Π. Γεροντόπουλος (ΣΒΠΕ): Στοίχημα η πράσινη μετάβαση για την βιομηχανία των πλαστικών
    31/10/2026 - 11:18 ESG
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Ξεπέρασε τα 150 εκατ. o καθαρός τζίρος - Εκτίναξη 86,9% στα κέρδη και μέρισμα 9 εκατ.
    31/10/2026 - 08:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λίνα Μενδώνη: «Ιδεώδης τόπος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον σύγχρονο διάλογο με τον μύθο»
    30/10/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    31/10/2026 - 09:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κλειστός από τις 12:00 ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα – Χωρίς στάση οι συρμοί
    31/10/2026 - 11:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Coffee Island: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πώλησης της εταιρείας
    31/10/2026 - 08:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL: Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά στο 5-0 και η πρόκληση του 6/6

31/10/2026 - 19:36
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Rising Stars U16: Πρεμιέρα με νίκες ΠΑΟΚ, Άρη, Παναθηναϊκού, Αμύντα και Πρωτέα Βούλας (pics)

31/10/2026 - 19:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ERT COSMOS: Τρεις σειρές ελληνικής μυθοπλασίας της ΕΡΤ ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

30/10/2026 - 15:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Οι παραγωγοί αγωνιούν για τη ρευστότητα – «Δεν έχει την πολυτέλεια ο πρωτογενής τομέας να χάνει ευρώ»

30/10/2026 - 15:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο του Βόλου

30/10/2026 - 15:19
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πρώτο στη ζώνη του το «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου τον Οκτώβριο

30/10/2026 - 13:48
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Artego Hellas by “KEAN Hair Professional”

30/10/2026 - 07:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’AI Film Festival Athens”

30/10/2026 - 06:51
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo