Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Αποστόλου: Τα προγράμματα προώθησης των ελληνικών κρασιών πρέπει να πιάσουν τόπο
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2018 · 02:00

Αποστόλου: Τα προγράμματα προώθησης των ελληνικών κρασιών πρέπει να πιάσουν τόπο

Στην έναρξη της εκδήλωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στην έναρξη της εκδήλωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απευθυνόμενος στα στελέχη του κλάδου ο Βαγγέλης Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις δυσκολίες και το ασφυκτικό δημοσιονομικό και μνημονιακό πλαίσιο που αναγκαστήκαμε να κινούμαστε προσπαθήσαμε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την στήριξή σας.

Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Έχουμε πλέον τη πεποίθηση ότι κλάδος του κρασιού βρήκε σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του.

Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις, θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του, όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο.

Η δέσμευσή μας ισχύει. Είμαστε, όμως εδώ σήμερα μπροστά και σε καινούργια, πραγματικά και όχι θεωρητικά, δεδομένα. Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Θεμελιώθηκε η διασύνδεση του αμπελοοινικού κλάδου με την αγροτική έρευνα και κατάρτιση στους τομείς αυτούς, οι οποίοι εκπροσωπούνται και υλοποιούνται από τον ΕΛΓΟ.

Η συνεργασία αυτή έχει να κάνει με θέματα επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Σημαντικότερο όλων είναι η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αμπέλου-Οίνου με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα θέσει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Ο ΕΛΓΟ σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οίνου μπορούν να εντάξουν τις δράσεις αυτές στο μέτρο της Συνεργασίας που πρόκειται να προκηρυχτεί άμεσα.

Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις δράσεις προώθησης στις τρίτες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων, σε συνεργασία μαζί σας προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες άμεσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τον κλάδο για την εφαρμογή των δράσεων του υφιστάμενου προγράμματος του αμπελοοινικού τομέα όσο και για το σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος.

Η αγωνία σας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων προώθησης είναι και δική μου αγωνία.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Το 2017 είχαμε 37 προγράμματα αρχικού προϋπολογισμού 13 εκατ. Ευρώ. Έχουν πληρωθεί όλα, εκτός από 3 που αφορούν 400 χιλιάδες ευρώ. Το Μάρτιο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα του 2018 με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης.

Γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα προώθησης έχουν συμβάλλει στην εξαγωγική δυναμική του ελληνικού κρασιού.

Υπάρχουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και αστοχίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν ορθολογικά και με αυξημένη, αυτοελεγχόμενη συνείδηση.

Πρέπει τα προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού να πιάσουν τόπο και οι πόροι που δαπανούνται να αποτελέσουν επένδυση, αν θέλουμε πραγματικά, και όλοι μας το θέλουμε, η προστιθέμενη αξία, το όφελος, να προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων, την εδραίωση των ελληνικών κρασιών στην διεθνή αγορά. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποκύπτουν στον πειρασμό, στην λογική της εύκολης αρπαχτής των προγραμμάτων προώθησης καθεαυτών.

Όσοι ακολουθούν αυτή τη λογική πρέπει να αλλάξουν τροπάριο γιατί πριονίζουν το κλαδί που κάθονται.

Έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Εξωτερικών Κοινή Υπουργική Απόφαση και ζητούμε την συνεργασία των οινοποιών που μετέχουν στα προγράμματα προώθησης με τους εμπορικούς ακολούθους και τις διπλωματικές μας αρχές.

Δεν έγινε αυτό για αστυνόμευση αλλά γιατί θέλουμε να υπηρετήσουμε πιο αποτελεσματικά το στόχο μας που είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού.

Είχα πρόσφατα συνάντηση με τον Ιάπωνα πρέσβη στο Υπουργείο. Το πρώτο πράγμα που μου έβαλε στην συζήτηση ήταν το πόσο αρέσει στον ίδιο και στη χώρα του το ελληνικό κρασί.

Όμως με όλο αυτό το πολυδιάσπαρτο των παραγωγών και των οινοποιείων δυσκολεύονται να αποκτήσουν επαφή με έναν συνομιλητή που θα συντονίσει σε μια ενιαία βάση την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιαπωνία.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου μπορεί πλέον να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ειδικά για την αγορά της Ιαπωνίας , όπως είπε και χθες ο Επίτροπος Χόγκαν υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στις συμφωνίες που υπέγραψε. Υπολογίζει ότι την επόμενη δεκαετία η Ιαπωνία θα είναι η πρώτη από τις τρίτες χώρες με εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός του κρασιού, έχει πλέον ενταχθεί στις πηγές παραγωγής πλούτου.

Έχει αποκτήσει, ως αξιακή αναφορά, οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας.

Στην Ελλάδα, το κρασί δεν είναι συνδεδεµένο µόνο µε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και µε την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ακριβώς τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς υποστηρίζει ο οινικός τουρισµός, αυτή η ειδική µορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού, αλλά πολλά υποσχόμενη, απόλυτα εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία µε τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας στηρίξουμε. Δεν μπορούμε και δεν είναι δουλειά μας να σας υποκαταστήσουμε.

Έχοντας την κοινή πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί έχει όλα τα φόντα να σταθεί με αξιοπρέπεια και ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, ας κάνουμε με υπευθυνότητα, από κοινού και ο καθένας από την πλευρά του, εκείνα που πρέπουν.

Σ΄ όλα αυτά να προσθέσουμε και τις ειδικότερες δράσεις, όπως της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειες αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που δίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της Συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

  • ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ
  • ·
  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ομπράντοβιτς: «Έχουμε κάνει επτά προπονήσεις με δέκα παίκτες, ομάδα επιπέδου EuroLeague ο ΠΑΟΚ» (vid)

All Content

Ολυμπιακός: «Ψηλά το κεφάλι, η σεζόν μόλις άρχισε» - Τα συγχαρητήρια στη Ρεάλ (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Η ION μπαίνει στο Μεξικό

All Content - BusinessNews.gr

Bespoke SGA: Αύξηση 38% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός EBITDA το 2025, το «αποτύπωμα» της Νίκας και το μεγάλο επενδυτικό πλάνο

All Content - BusinessNews.gr

Fact-checking: Οι Έλληνες στην τελευταία θέση της ΕΕ

All Content

IPRA Grand Prix 2024: Όταν οι «άγνωστες chefs» του Περού μπήκαν στο σημαντικότερο γαστρονομικό ranking της χώρας

All Content

Ogilvy One & AEGEAN στο TikTok Day με case study για το Unified Lift Study

All Content

Μπαρτζώκας: «Έπρεπε να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του παιχνιδιού» (vid)

All Content

Ρεάλ Μαδρίτης: Τα highlights της νίκης επί του Ολυμπιακού και η απονομή - MVP ο Ταβάρες (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται

All Content - BusinessNews.gr

Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,4% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

CSRΝews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

CSRΝews.gr

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργεί ένα πρόγραμμα στήριξης για νέους αθλητές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μασσέλου στην προεδρία της ΕΕΤΤ
Επιτροπή Θεσμών: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μασσέλου στην προεδρία της ΕΕΤΤ 30/01/2018 - 02:00
ΣΕΒ: Στο 12% του ΑΕΠ το μερίδιο της βιομηχανίας έως το 2020 30/01/2018 - 02:00
ΣΕΒ: Στο 12% του ΑΕΠ το μερίδιο της βιομηχανίας έως το 2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    19/09/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σεισμός 4,0 Ρίχτερ στη Λίμνη Eύβοιας
    19/09/2026 - 15:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle θα συνεχίσει τη λειτουργία της
    19/09/2026 - 15:30 MEDIA
  • Τραμπ: Επικύρωσε νόμο που προβλέπει νέες κυρώσεις στη Ρωσία
    19/09/2026 - 15:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στα 4,8 δισ. οι χρήστες του mobile internet
    19/09/2026 - 15:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 25 Σεπτεμβρίου
    19/09/2026 - 14:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πακιστάν: Στους 31 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα
    19/09/2026 - 13:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βουλή: Προς κύρωση δύο αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τη Σερβία
    19/09/2026 - 13:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Δ. Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα επενδύει στην επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού
    19/09/2026 - 13:06 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βολιβία: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ ύψους 1,9 δισ. δολαρίων
    19/09/2026 - 13:00 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Fact-checking: Οι Έλληνες στην τελευταία θέση της ΕΕ
    19/09/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο»: Η οδός Αθηνάς «αλλάζει πρόσωπο» για 24 ώρες
    19/09/2026 - 12:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Bespoke SGA: Αύξηση 38% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός EBITDA το 2025, το «αποτύπωμα» της Νίκας και το μεγάλο επενδυτικό πλάνο
    19/09/2026 - 11:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η ION μπαίνει στο Μεξικό
    19/09/2026 - 11:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    19/09/2026 - 09:00 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Supercopa Ισπανίας: Η Μπαρτσελόνα 87-86 τη Βαλένθια και παίζει τελικό με την Μπανταλόνα

19/09/2026 - 21:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ομπράντοβιτς: «Έχουμε κάνει επτά προπονήσεις με δέκα παίκτες, ομάδα επιπέδου EuroLeague ο ΠΑΟΚ» (vid)

19/09/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο «Τροχός της Τύχης» επιστρέφει στο Star για 13η χρονιά

18/09/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

18/09/2026 - 14:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

18/09/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η CHANGAN και η Βελμάρ νέοι μεγάλοι χορηγοί της ΚΑΕ Περιστέρι Betsson

18/09/2026 - 11:13
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

2nd Nail Awards

16/09/2026 - 09:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo