Ο στρατός της Μαδαγασκάρης ανακοίνωσε ότι ανέλαβε πλέον την εξουσία, μετά την αποχώρηση του προέδρου Άντρι Ρατζοελίνα, ο οποίος φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω ογκωδών διαδηλώσεων από τη νεολαία (Gen Z), διαμαρτυρόμενη για πολύωρες διακοπές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία, υπό τον Συνταγματάρχη Μιχαήλ Ραντριανίρινα, θα συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση με επιτροπή υπό τον στρατό, η οποία θα κυβερνήσει για διάστημα έως και δύο ετών πριν τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο στρατός διαλύει όλους τους θεσμούς εκτός από την Κάτω Βουλή (Εθνοσυνέλευση), ενώ αναστέλλονται η Γερουσία, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 25 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, ως αντίδραση σε συνεχείς και παρατεταμένες ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού, αλλά σύντομα επεκτάθηκαν σε ευρύτερες διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, της φτώχειας και της κακής διακυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις αυτές ηγούνται κυρίως από τη Gen Z. Σύμφωνα με το Reuters, η απόσπαση μέρους του στρατού από την κυβέρνηση του Ρατζοελίνα αποτέλεσε το κρίσιμο γεγονός: μια ελίτ στρατιωτική μονάδα, γνωστή ως CAPSAT, αρνήθηκε να υπακούσει εντολές για καταστολή των διαδηλωτών και έθεσε υπό τον έλεγχό της τον στρατό, ανακοινώνοντας ότι δεν θα εκτελεί εντολές που αντιβαίνουν στο “λαϊκό αίτημα”.
Ο ίδιος ο Ρατζοελίνα καταδίκασε την εξέλιξη ως «απόπειρα πραξικοπήματος», υποστηρίζοντας ότι παραμένει πρόεδρος και καλώντας σε εθνική ενότητα. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, υπάρχουν αναφορές ότι έφυγε με γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τη Γαλλία. Η διεθνής αντίδραση μέχρι στιγμής είναι συγκρατημένη. Η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί αίμα και τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Αναλυτές προειδοποιούν ότι, παρά τη δημόσια υποστήριξη σε ορισμένες γειτονιές όπου οι πολίτες χαιρέτησαν τους στρατιώτες, το καθεστώς έχει μπροστά του μεγάλη πρόκληση — την αποκατάσταση της πολιτικής νομιμότητας και την αποφυγή εκτροπών στην εξουσία. έρχεται να προσθέσει ακόμη μια σκοτεινή σελίδα στην πολιτική της ιστορία. Η πραγματική δοκιμασία θα αρχίσει όταν θα κριθεί εάν ο στρατός θα αποδώσει την εξουσία στους πολίτες ή θα συνεχίσει την κρατική μεταρρύθμιση υπό στρατιωτική καθοδήγηση.