Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πώς τα καταφέρνει η Ουκρανία και «αντέχουν» το ίντερνετ και οι επικοινωνίες της, εν μέσω πολέμου
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
01/04/2022 · 10:02

Πώς τα καταφέρνει η Ουκρανία και «αντέχουν» το ίντερνετ και οι επικοινωνίες της, εν μέσω πολέμου

Ένας βασικός τρόπος γι' αυτό είναι η βοήθεια που παρείχε ο διάσημος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ της Space X και της Tesla χάρη στο νέο παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού ίντερνετ Starlink που αναπτύσσει.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Πέντε περίπου εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησε η μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και -προς έκπληξη πολλών- το διαδίκτυο και οι επικοινωνίες της χώρας, τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν έχουν «πέσει». Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν εξαπολύσει (ακόμη τουλάχιστον) τον καθολικό κυβερνο-πόλεμο που πολλοί στη Δύση φοβούνταν και εν μέρει στην αξιοθαύμαστη προνοητικότητα και εφευρετικότητα των ίδιων των Ουκρανών.

Η διακοπή των επικοινωνιών του εχθρού αποτελεί στοιχειώδη στρατιωτική τακτική. Αν π.χ. το επιτελείο ενός στρατού δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το πεδίο της μάχης, οι στρατιώτες του δεν μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες εντολές. Ειδικά στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή πολλά μοντέρνα και online οπλικά συστήματα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Και βέβαια σε μια κοινωνία άκρως ψηφιακή οι «τυφλωμένες» επικοινωνίες έχουν συνέπειες πολύ πέρα από τις μάχες, καθώς η αποκοπή με τους άλλους μέσα και έξω από τη χώρα οδηγεί σε απώλεια ηθικού, αδυναμία σωστής πληροφόρησης (και εξάπλωση αντίστοιχα της παραπληροφόρησης) και γενικότερα σε μια σύγχυση.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist, στην Ουκρανία οι άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα μετά τη ρωσική εισβολή. Οι υποδομές επικοινωνιών της χώρας έχουν υποστεί διάφορα πλήγματα. Για παράδειγμα, στις 28 Μαρτίου έγινε κυβερνο-επίθεση στην Ukrtelecom, μία από τις μεγαλύτερες ουκρανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χρήστες του δικτύου της να χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πέρα όμως από τέτοια περιστατικά, η Ουκρανία έχει καταφέρει έως τώρα να διατηρήσει την επαφή της με τον έξω κόσμο. Ένας βασικός τρόπος γι' αυτό είναι η βοήθεια που παρείχε ο διάσημος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ της Space X και της Tesla χάρη στο νέο παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού ίντερνετ Starlink που αναπτύσσει.

Δυο μόλις μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχάιλο Φεντόροφ έστειλε μέσω Twitter ένα μήνυμα στον Μασκ λέγοντας του: «@elonmusk, ενώ προσπαθείς να αποικίσεις τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία. Ενώ οι πύραυλοι σου με επιτυχία προσγειώνονται από το διάστημα, οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται στους Ουκρανούς πολίτες. Σου ζητούμε να παρέχεις στην Ουκρανία σταθμούς Starlink και να καλέσεις τους εχέφρονες Ρώσους να αντισταθούν».

Ο Φεντόροφ ήξερε ότι μια από τις προτεραιότητες των Ρώσων ήταν να θέσουν εκτός λειτουργίας τις υποδομές επικοινωνιών της χώρας του, γι' αυτό αναζήτησε γρήγορα άλλους τρόπους να διατηρήσει τη ροή των επικοινωνιών. Ο Μασκ ανταποκρίθηκε άμεσα και, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την εισβολή, ο Φεντόροφ μπόρεσε να στείλει μέσω Twitter την εικόνα μιας ομάδας νέων τερματικών Starlink φορτωμένων στο πίσω μέρος ενός ανοιχτού φορτηγού, συνοδεύοντας τη φωτογραφία με το σχόλιο «Starlink - εδώ. Σε ευχαριστούμε @elonmusk».

Το Starlink, το οποίο διαχειρίζεται η Space X, στέλνει σήματα ίντερνετ από έναν «αστερισμό» πολλών μικρών δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη (και γι' αυτό τον λόγο έχουν επισύρει την κριτική των αστρονόμων ότι παρεμβάλλονται στις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων τους). Καθώς δεν υπάρχουν επίγειες κεραίες ή οπτικές ίνες του Starlink στο έδαφος της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν να σιγήσει αυτός ο δίαυλος επικοινωνιών, πράγμα που βοηθά να διατηρούνται online βασικές ουκρανικές υποδομές (νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.α.). Όμως ασφαλώς δεν υπάρχουν αρκετά φορητά τερματικά Starlink για να είναι όλοι online στην Ουκρανία, ιδίως αν η χώρα υποστεί ένα μαζικό κυβερνο-μπλακ άουτ.

Αποκέντρωση και επινοητικότητα

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο. Το ουκρανικό ίντερνετ έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτικό και ένας λόγος είναι το πώς η χώρα ανέπτυξε τις υποδομές της τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλές διαφορετικές εταιρείες έστησαν δικά τους δίκτυα χωρίς αρχικό κεντρικό συντονισμό, με αποτέλεσμα σήμερα το όλο διαδίκτυο της Ουκρανίας να διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα και αντοχή απέναντι σε επιθέσεις στις φυσικές υποδομές του.

Επιπροσθέτως, οι εγχώριοι πάροχοι ίντερνετ, ομάδες ειδικών στην πληροφορική και έμπειροι εθελοντές εργάζονται όλο το 24ωρο, συχνά σε επικίνδυνο περιβάλλον, για να επανασυνδέουν συνεχώς και να επισκευάζουν τις κατεστραμμένες υποδομές μετά από βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης δώσει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προσωρινή πρόσβαση σε αχρησιμοποίητα τμήματα του ραδιοφάσματος, έτσι ώστε να μειωθεί η συμφόρηση στα δίκτυά τους. Επίσης οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα έχουν αποφασίσει να μην αποσυνδέουν από τα δίκτυά τους όσους πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω του πολέμου, του εκτοπισμού τους κλπ.

Αξιοσημείωτη είναι και η επινοητικότητα των Ουκρανών, οι οποίοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Για παράδειγμα, μηχανικοί στο Κίεβο εργάζονται ήδη για να βρουν πρωτότυπους τρόπους να διατηρήσουν - σε περίπτωση μπλακ άουτ- το ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτεί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Μεταξύ άλλων, βγάζουν μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις συνδέουν μεταξύ τους, δημιουργώντας μεγάλα «power banks» ή «power walls», που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ηλεκτρισμού είτε από τους κατοίκους των πόλεων είτε από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Σε μια άλλη ευφυή καινοτομία, οι Ουκρανοί έχουν βρει νέους τρόπους να επεκτείνουν την απόσταση που τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους (smartphones) μπορούν να συνδεθούν σε μια πιο μακρινή κεραία κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση που οι κοντινές έχουν καταστραφεί. Μια τέτοια επέκταση συνήθως γίνεται μέσω ενισχυτών σήματος, που όμως είναι ακριβές και δυσεύρετες συσκευές. Οι Ουκρανοί μηχανικοί έχουν φτιάξει αυτοσχέδιους ενισχυτές σήματος χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από ομοαξονικό καλώδιο, χάλκινα σύρματα και...τενεκεδάκια Κόκα-Κόλα. Με τον τρόπο αυτό, έχουν πετύχει να τριπλασιάσουν την απόσταση που ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να συνδεθεί σε μια κεραία δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος ευνοεί τις τεχνικές καινοτομίες.

  • ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ·
  • ΠΟΛΕΜΟΣ
  • ·
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ·
  • ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ομπράντοβιτς: «Παίξαμε με θέληση και ενέργεια»

All Content

Μπαρτζώκας: «Θα γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα»

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Τζίρος 649 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο - Αύξηση του pro forma EBITDA κατά 85%

All Content - BusinessNews.gr

Millennium: Την παρουσία της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η διεθνής επενδυτική εταιρεία

All Content - BusinessNews.gr

Κορρές: Ο Γιώργος Κορρές ανακτά τον έλεγχο της εταιρείας με τη στήριξη της Halcyon

All Content

Σέρρες: Ποιοι συνεχίζουν στο spec των 260 χιλ. ευρώ

All Content

IPRA Golden World Awards: Πώς η Absa «μίλησε» σε περισσότερους από 37 εκατ. ανθρώπους

All Content

Έτσι πέρασε ο Ολυμπιακός από τη Βιτόρια (vid)

All Content

Τα highlights της νίκης του Παναθηναϊκού επί της Παρί (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες τιμές στο τυπικό καλάθι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες

All Content - BusinessNews.gr

Lactalis: Στα 87,5 εκατ. ευρώ το αποτύπωμα στην Ελλάδα - Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι πιέσεις στην κερδοφορία

All Content - BusinessNews.gr

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 74.000 ευρώ σε 63 επιχειρήσεις για παραβάσεις

CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Alpha Bank στηρίζουν τις επιχειρήσεις που επενδύουν στους ανθρώπους τους

CSRΝews.gr

Η Lavazza έφερε την ιταλική αριστεία του καφέ στο Ioannina Lake Run 2026

CSRΝews.gr

Η Costa Navarino και το WWF Ελλάς παρουσιάζουν «έξυπνες» πρακτικές κατά της σπατάλης τροφίμων στην εστίαση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ρωσία: Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων μόνο σε "φιλικές" χώρες, λέει τώρα η Μόσχα
Ρωσία: Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων μόνο σε "φιλικές" χώρες, λέει τώρα η Μόσχα 01/04/2022 - 09:49
Κίνα: Πλήγμα στη μεταποίηση από την πανδημία τον Μάρτιο 01/04/2022 - 10:09
Κίνα: Πλήγμα στη μεταποίηση από την πανδημία τον Μάρτιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, στο 15,8% η ΕΛΑΣ με απώλειες, κέρδη για ΠΑΣΟΚ
    24/09/2026 - 22:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ιταλία - ποδόσφαιρο: Καθαρά κέρδη 22,7 εκατ. ευρώ για την Ιντερ, τη σεζόν 2025/26
    24/09/2026 - 21:45 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ–Ιράν: Παζάρι για τα Στενά του Ορμούζ με φόντο την έξοδο από τον πόλεμο
    24/09/2026 - 21:21 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου στον ΟΗΕ - Τι συζήτησαν
    24/09/2026 - 21:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΕΝ: 15ετές πρόγραμμα εγχώριων ναυπηγήσεων για το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία - υποβρύχια
    24/09/2026 - 20:40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Απώλειες στο κλείσιμο των συναλλαγών με γεωπολιτική και ομόλογα στο επίκεντρο
    24/09/2026 - 20:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γεραπετρίτης από Columbia: «Χωρίς κανόνες και αρχές, η διεθνής κοινότητα γίνεται ζούγκλα»
    24/09/2026 - 19:46 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βακάκης: Τα «μικρά Jumbo» έρχονται από το 2027 – Το νέο σχέδιο ανάπτυξης και το «παράθυρο» στην Ουγγαρία
    24/09/2026 - 19:27 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • EE: Νέο ιστορικό υψηλό στο ντίζελ, στα 2,23 ευρώ το λίτρο
    24/09/2026 - 19:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Condor: Στο δίκτυό της η Αθήνα από το 2027 – Νέες πτήσεις από Φρανκφούρτη
    24/09/2026 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Lactalis: Στα 87,5 εκατ. ευρώ το αποτύπωμα στην Ελλάδα - Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι πιέσεις στην κερδοφορία
    24/09/2026 - 07:19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Intertrade Hellas - Softex: Αύξηση κερδών +72% και επενδύσεις 83 εκατ. ευρώ το 2025 – Γιατί θεωρεί ορόσημο το 2026
    24/09/2026 - 07:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Jumbo: Καθαρά κέρδη 120,6 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Στα 519,26 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών
    24/09/2026 - 10:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DIMAND: Ισχυρή αύξηση κερδών στο πρώτο εξάμηνο – Στα 2,19 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης
    24/09/2026 - 10:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Suzuki στην AUTO ATHINA με όλες τις σύγχρονες προτάσεις της
    24/09/2026 - 10:34 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ομπράντοβιτς: «Παίξαμε με θέληση και ενέργεια»

24/09/2026 - 21:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπαρτζώκας: «Θα γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα»

24/09/2026 - 21:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Alpha Bank στηρίζουν τις επιχειρήσεις που επενδύουν στους ανθρώπους τους

24/09/2026 - 15:02
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Lavazza έφερε την ιταλική αριστεία του καφέ στο Ioannina Lake Run 2026

24/09/2026 - 14:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Μνημόνιο Συνεργασίας ΓΓΕΕ – ΠΑΔΑ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων οπτικοακουστικών μέσων και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

24/09/2026 - 14:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Διάλογοι για την Αθήνα»: Το μεγάλο διήμερο συνέδριο του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για το μέλλον της πρωτεύουσας

24/09/2026 - 14:37
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Aveda γιόρτασε την άφιξη του νέου One For All™ Leave-In Elixir σε ένα ξεχωριστό plant-powered brunch!

24/09/2026 - 13:26
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SHISEIDO || ΝEΟ Vital Perfection Intensive SculptDefine Serum

23/09/2026 - 17:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo