Τετάρτη, 20 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Β. Κορκίδης: Ορατή η δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής
newsroom newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12/09/2024 · 16:37

Β. Κορκίδης: Ορατή η δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής

Από την αύξηση των εγγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. το οκτάμηνο του 2024 κατά 1.000 νέες επιχειρήσεις και τη μείωση των διαγραφών μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο ΕΒΕΠ.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

«Η αύξηση των εγγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. το οκτάμηνο του 2024 κατά 1.000 νέες επιχειρήσεις και η μείωση των διαγραφών μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο ΕΒΕΠ δείχνει μια δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας την επικαιρότητα και την δυναμική της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει τα εξής:

Και αυτή τη χρονιά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου, οι οποίες, έδειξαν και δείχνουν αξιοπρόσεκτη προσαρμοστικότητα στις δύσκολες καταστάσεις που διατηρεί ενεργές στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο οικονομικό περιβάλλον, η γεωπολιτική κρίση, βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η αύξηση των εγγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. το οκτάμηνο του 2024 κατά 1.000 νέες επιχειρήσεις και η μείωση των διαγραφών μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο Ε.Β.Ε.Π. δείχνει μια δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής.

Εκ των στοιχείων συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι καταγράφεται μία αξιοπρόσεκτη δυναμική σε μία περιοχή όπου το λιμάνι αλλά και οι προσφάτως αναζωογονηθείσες ναυπηγικές μονάδες δίνουν ένα «νέο παλμό» στο ευρύτερο οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτή η δυναμική διαπνέεται και από ένα «όραμα» που δεν είναι άλλο παρά της ανάπτυξης των επιχειρηματικών και κυρίως επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει συμβάλει και θα συμβάλει αόκνως να μετουσιώσει το όραμα σε πραγματικότητα καθώς προωθεί την ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών σε όλη των «βεντάλια» των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν τα μέλη του με έμφαση στις δραστηριότητες περί των λιμενικών δράσεων αλλά και του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Στο πλαίσιο λοιπόν της άσκησης ενεργούς πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων το επιμελητήριο έχει προωθήσει στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα δέσμες υλοποιήσιμων και κυρίως ρεαλιστικών προτάσεων για την άμβλυνση προβλημάτων που αντιμετωπίσει το εμπόριο και η μεταποίηση.

Τα επτά σημεία αναφοράς για το εμπόριο και τις υπηρεσίες είναι, κατά σειρά, τα μέτρα κατά της ακρίβειας, εφοδιαστική αλυσίδα, υποστήριξη οφειλετών, οδηγός εξαγωγών, εκπτώσεις επί τιμολογίων, προβλήματα στην Κεντρική Αγορά Ρέντη και βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ». Αντίστοιχα για τη βιομηχανία, τα 7 σημεία αναφοράς είναι οι αδειοδοτήσεις, οι άτυπες μεταποιητικές συγκεντρώσεις στην Αττική, θέματα Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και απελευθέρωσης των ενεργειακών επενδύσεων. Κοινό σημείο αναφοράς για εμπόριο και μεταποίηση τα θέματα της ανταγωνιστικότητας που σχετίζονται με την διαμόρφωση του εξαγωγικού περιβάλλοντος και την διαμόρφωση μιας νέας ευέλικτης εξαγωγικής πολιτικής αλλά και της «πράσινης ανάπτυξης» ως στοιχείου απαραίτητου για την βιωσιμότητα αυτών καθ' αυτών των επιχειρήσεων όχι στην θεωρία αλλά στην πράξη.

Υπογραμμίζεται ότι ισχυρός πυλώνας για την ελληνική οικονομία, πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού, είναι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, καθώς η αξία τους τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, έχοντας μάλιστα βάλει στόχο να προσεγγίσουν τα 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μια ανησυχητική μείωσή τους, που μας προβλημάτισε όλους ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, με τα τρόφιμα να αποτελούν τον μοναδικό κλάδο που, λόγω ακρίβειας, συνεχίζει να σημειώνει θετικές εξαγωγικές επιδόσεις. Η αγωνία των εξαγωγικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν «πολεμικές» σε Ουκρανία, Ισραήλ και Γάζα, ενώ και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά, τόσο για τις ελληνικές εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή οφείλω να υπενθυμίσω ότι η «Πράσινη» ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την «πράσινη επιχειρηματικότητα». Ο όρος αυτός αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Η «πράσινη επιχειρηματικότητα» συνίσταται στη θετική στάση της επιχείρησης και την ανάληψη ευθύνης απέναντι στην περιβαλλοντική προστασία, τόσο µε τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει όσο και µε τις διαδικασίες παραγωγής που υιοθετεί. Στην Ελλάδα, η έννοια της «πράσινης» ανάπτυξης είναι αρκετά καινούρια, με αποτέλεσμα οι ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση να είναι περιορισμένες. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή «πράσινου» τεχνολογικού εξοπλισμού και ακολουθούν τις διεθνείς περιβαλλοντικές πολιτικές είναι κυρίως μικρομεσαίες. Το βασικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί «πράσινες» παρεμβάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου είναι το ΕΣΠΑ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι το ενεργειακό ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα ανασταλτικός παράγοντας για την βελτίωση τη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ να αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο θα πρέπει να αρθούν άμεσα τα εμπόδια για την αξιοποίηση της ενέργειας που προέρχεται από τις ΑΠΕ με την βελτίωση της ανθεκτικότητας σε υψηλά φορτία του δικτιού διανομής αλλά και την ανάπτυξη επενδύσεων αποθήκευσης ρεύματος σε βαθμό που με την υλοποίησή τους να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για προσέλκυση επενδύσεων από την εσωτερική και διεθνή αγορά αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις σε βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν το οικονομικό κλίμα.

Η ρευστότητα του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος απαιτεί ενισχυμένες αντοχές για την ελληνική οικονομία και προσαρμοστικότητα όπως εκείνη που επέδειξαν και επιδεικνύουν πως οι Πειραϊκές επιχειρήσεις έχουν προοπτική. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μπορεί να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα, αλλά για να μπορέσουμε να βιώσουμε την βελτίωση της καθημερινότητας πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό που να συμπαρασύρουν τους ρυθμούς προς τα επάνω για το κοινωνικό σύνολο.

  • ΚΟΡΚΙΔΗΣ
  • ·
  • ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έρχεται την Τετάρτη το τεύχος Μαΐου του AllStar Basket

All Content

EuroLeague: Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπουένο ενόψει Final-4

All Content - BusinessNews.gr

Coca-Cola HBC: Νέο logistics center 31 εκατ. ευρώ στην Αθήνα – Στα 180 εκατ. οι επενδύσεις της πενταετίας

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Διψήφια αύξηση εσόδων στο α΄ τρίμηνο - Προσαρμοσμένα κέρδη 221 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Νέο «Ανακαινίζω»: Έως 36.000 ευρώ για κλειστά σπίτια με αντάλλαγμα πενταετείς μισθώσεις και «παγωμένα» ενοίκια

All Content

Initiative & Unilever «ανεβάζουν» την Ελλάδα στο Global TikTok for Business

All Content

BBDO: Νέα 360 καμπάνια για το Regency Casino Online

FleetNews

Stellantis και Dongfeng σε συμφωνία 1 δισ. ευρώ

FleetNews

Πτώση 2,8% στις ταξινομήσεις Απριλίου – Θετική η εικόνα στο Α΄ τετράμηνο

FleetNews

Η Lepas έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Italian Motion

All Content

Οι μεταδόσεις και τα live streams της Τετάρτης

All Content

Έφυγε από τη ζωή ο Κάρεϊ Σκάρι

All Content - BusinessNews.gr

Louis Hotels: Αναζητά νέες ευκαιρίες στην ελληνική τουριστική αγορά - Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

HSBC: Τα υψηλότερα επιτόκια επαναφέρουν τις ελληνικές τράπεζες στο επενδυτικό προσκήνιο

All Content - BusinessNews.gr

Η Hilton επιλέγει την Κρήτη για τη στρατηγική επέκτασή της στην Ελλάδα - Στο επίκεντρο ο 12μηνος τουρισμός

FleetNews

Νέο Volkswagen ID. Polo με 226 «ηλεκτρικούς» ίππους

FleetNews

Ράλλυ Ακρόπολις: Έρχεται με υπερειδική στο Ελληνικό!

CSRΝews.gr

Βιοποικιλότητα και βιωσιμότητα: Η ΘΕΟΝΗ στηρίζει δράση φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στις Σπέτσες

CSRΝews.gr

GRICE 2026: Η Αθήνα στο επίκεντρο της Πράσινης Καινοτομίας και της Κυκλικής Οικονομίας

CSRΝews.gr

ΕΛΙΖΑ: Διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων «Safeguarding» με το βρετανικό NSPCC

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΥΜΑΘ: Επιχορηγήσεις 23,2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης
ΥΜΑΘ: Επιχορηγήσεις 23,2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης 12/09/2024 - 16:15
Σύναψη συνεργασίας μεταξύ των Σχολών ΔΕΛΤΑ και της KLEEMAN 12/09/2024 - 17:18
Σύναψη συνεργασίας μεταξύ των Σχολών ΔΕΛΤΑ και της KLEEMAN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Bayer Ελλάς: Αναδεικνύει τη σημασία των κλινικών μελετών και των δεδομένων πραγματικού κόσμου
    20/05/2026 - 12:03 ΥΓΕΙΑ
  • Π. Αντωνάκου (Google): Μόλις 9% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη σε καθημερινή βάση
    20/05/2026 - 11:48 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
    20/05/2026 - 11:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ν. Δένδιας: Προφανής η ανάγκη υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για τον πλήρη μετασχηματισμό των ελληνικών Ε.Δ.
    20/05/2026 - 11:41 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • LG Pro:Centric SMART: Η εμπειρία της φιλοξενίας ξεκινά από την τηλεόραση
    20/05/2026 - 11:37 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • IWG: Διευρύνει το διεθνές δίκτυό της με 1.132 νέους ευέλικτους χώρους εργασίας το 2025
    20/05/2026 - 11:34 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Συμμετείχε δυναμικά στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
    20/05/2026 - 11:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Π. Μαρινάκης: Το βράδυ των εκλογών πρέπει να έχουμε κυβέρνηση- Πρωθυπουργό εκλέγουν οι πολίτες
    20/05/2026 - 11:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σι και Πούτιν: Ενότητα απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις και ο κόσμος που «επιστρέφει στον νόμο της ζούγκλας»
    20/05/2026 - 11:21 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Google φέρνει στην Ελλάδα πιο προσωπικές λειτουργίες AI – Memories και μεταφορά ιστορικού στο Gemini
    20/05/2026 - 11:17 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Aegean: Αύξηση 4% στην ταξιδιωτική κίνηση για το α΄τρίμηνο - Στα 320,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    19/05/2026 - 17:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AI First Enterprise: Η εκδήλωση του ΣΕΒ για την αξιοποίηση της ΤΝ στην Ελλάδα
    19/05/2026 - 12:59 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Συναγερμός στα νότια προάστια λόγω έντονης μυρωδιάς αερίου – Εκκενώσεις σχολείων και επιχειρήσεων
    19/05/2026 - 13:57 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fourlis: Σημαντική αύξηση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο - Επιταχύνεται το σχέδιο μετασχηματισμού
    19/05/2026 - 18:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Euronext: Ισχυρή ανάπτυξη το α' τρίμηνο με ώθηση από αγορές, ETFs και Euronext Athens
    19/05/2026 - 19:57 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Βασίλης Μασλαρινός νέος προπονητής στις γυναίκες του ΠΑΣ Γιάννινα

20/05/2026 - 08:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague: Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπουένο ενόψει Final-4

20/05/2026 - 08:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Google φέρνει στην Ελλάδα πιο προσωπικές λειτουργίες AI – Memories και μεταφορά ιστορικού στο Gemini

20/05/2026 - 08:17
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΛΙΖΑ: Διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων «Safeguarding» με το βρετανικό NSPCC

20/05/2026 - 08:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Deloitte 2026 Human Capital Trends Event: Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως πολλαπλασιαστής του ανθρώπινου πλεονεκτήματος

20/05/2026 - 08:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

IF MEDIA GROUP: Ο Μιχάλης Κοσμίδης επικεφαλής της ψηφιακής στρατηγικής

20/05/2026 - 06:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Νέα Garnier Sorbet Cream με Βιταμίνη C

19/05/2026 - 10:01
FleetNews
fleetnews.gr

Stellantis και Dongfeng σε συμφωνία 1 δισ. ευρώ

19/05/2026 - 04:37
FleetNews
fleetnews.gr

Πτώση 2,8% στις ταξινομήσεις Απριλίου – Θετική η εικόνα στο Α΄ τετράμηνο

19/05/2026 - 04:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals/ All About Blonde: Ένα μοναδικό hair event στο Θέατρο Παλλάς με 650 επαγγελματίες κομμωτές

15/05/2026 - 06:42
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo