Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2026

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

  • Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καταιγίδες και χιόνια - Πού θα εκδηλωθούν
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ernst Ligteringen: Σαφής καθοδήγηση σε αβέβαιους καιρούς
Newsroom Newsroom
ESG
23/05/2014 · 03:00

Ernst Ligteringen: Σαφής καθοδήγηση σε αβέβαιους καιρούς

Οι Απολογισμοί Αειφορίας είναι ακόμη πιο πολύτιμοι σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών σύμφωνα με τον Ernst Ligteringen.

Γράφει ο Ernst Ligteringen, Chief Executive του Global Reporting Initiative (GRI)

Το γεγονός πως ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα θα υποστήριζαν πως οι επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι οργανισμοί δεν θα πρέπει να είναι διάφανοι όσον αφορά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τη στάση τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δέσμευσή τους στην ισότητα των φύλων, καταδεικνύει ξεκάθαρα το βαθμό στον οποίο ο κόσμος έχει αλλάξει.

Πριν από είκοσι χρόνια, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Η προοπτική ύπαρξης χιλιάδων οργανισμών που αποκαλύπτουν στοιχεία όσον αφορά την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική τους επίδοση, καθώς και τις προσπάθειές τους στο πεδίο της εταιρικής διακυβέρνησης μαζί με τον αντίκτυπο όλων αυτών, ήταν κάτι που πολύ απλά δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. Η τελευταία έρευνα της KPMG αναφορικά με τους Απολογισμούς Εταιρικής Υπευθυνότητας (Corporate Responsibility Reporting), η οποία δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2013, επισημαίνει πόσο μπροστά έχουμε προχωρήσει. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου αποκαλύπτουν πλέον πληροφορίες Αειφορίας, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να χρησιμοποιούν ή να αναφέρονται στις Κατευθυντήριες Αρχές (Sustainability Reporting Guidelines) του Global Reporting Initiative’(GRI). Τα μεγέθη για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες σε περισσότερες από 40 χώρες είναι επίσης πολύ ελπιδοφόρα, καθώς ο σχετικός μέσος όρος αγγίζει το 71%.

Η εικόνα όσον αφορά τους Απολογισμούς Αειφορίας στην Ελλάδα και την ηγεσία πάνω στο θέμα, τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από τη μεριά των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αν και η άνοδος όσον αφορά την πρακτική της δημοσίευσης Απολογισμών Αειφορίας από τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αγγίζει το 43%, εντούτοις το εν λόγω μέγεθος έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία δύο χρόνια μόνο. Κάποιοι ίσως να αποδώσουν το χαμηλότερο συνολικά ελληνικό μέγεθος στην οικονομική κατάσταση, αλλά καμία ξεκάθαρη συσχέτιση δεν υπάρχει μεταξύ της αύξησης της πρακτικής της δημοσίευσης Απολογισμών Αειφορίας και την οικονομική κρίση. Μάλιστα, ο βαθμός παρουσίασης Απολογισμών Αειφορίας είναι εξαιρετικά υψηλός τόσο στην Ιταλία όσο και την Ισπανία (77% και 81% αντίστοιχα), οι οποίες αντιμετωπίζουν αμφότερες σημαντικές οικονομικές προκλήσεις.

Η Ισπανία, μάλιστα, έχει να διαχειριστεί και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η έλλειψη νερού και η ανεργία. Οι Απολογισμοί Αειφορίας δεν είναι απλώς σημαντικοί για τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν η οικονομία τους αναπτύσσεται ή όχι. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως είναι πιο πολύτιμοι από ποτέ σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών. Η δημιουργία ενός Απολογισμού Αειφορίας έχει σαν προαπαιτούμενο να γνωρίζεις την επιχείρηση ή τον οργανισμό και μέσα και έξω, από την κορυφή μέχρι την τελευταία βαθμίδα. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην τελευταία γενιά των Sustainability Reporting Guidelines του GRI, το λεγόμενο G4, με το οποίο έχουν επεκταθεί τα όρια εντός των οποίων οι οργανισμοί οφείλουν να παρέχουν στοιχεία. Οι πληροφορίες που πλέον αποκαλύπτονται αποτελούν καταλύτη για καινοτομία, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή εποχή της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Παράλληλα, καθώς ο αριθμός των χρηστών και των εταιρειών που δημοσιεύουν απολογισμούς αυξάνεται συνεχώς, ακόμη πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κανονισμοί που ορίζουν οι κανονιστικές αρχές όπως οι κυβερνήσεις και τα Χρηματιστήρια Αγορών. Η έρευνα του GRI καταδεικνύει πως υπάρχουν περισσότερες από 180 διαφορετικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο που προωθούν την πρακτική της δημοσιοποίησης πληροφοριών Αειφορίας.

Η πλέον θετική εξέλιξη όσον αφορά τη δυνητική κάλυψη είναι το προσχέδιο της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών πληροφοριών. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η εν λόγω οδηγία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κάθε νομοθετικό ζήτημα. Η ηγεσία όμως της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματικά αξίζει συγχαρητηρίων. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, για τους Απολογισμούς Αειφορίας που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του G4 στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2013 καταδεικνύει πως η συγκεκριμένη υποστήριξη δεν περιορίζεται στην πολιτική σφαίρα και ελπίζω πως ο αριθμός των επιχειρήσεων και των άλλων οργανισμών που θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τους Απολογισμούς Αειφορίας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Who is who
O Ernst Ligteringen είναι ο Chief Executive του Global Reporting Initiative (GRI) για πάνω από μια δεκαετία. Μετακινήθηκε στο Άμστερνταμ το 2002 όταν το GRI καθιερώθηκε ως ανεξάρτητος οργανισμός. Από τότε, το GRI έχει αναπτυχθεί και από τα δέκα άτομα που απασχολούσε εκείνη την εποχή σαν προσωπικό πλέον διαθέτει πραγματικά παγκόσμια παρουσία μέσα από το έργο της Γραμματείας και των γραφείων (Focal Points) του Οργανισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική, την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία. Προτού ενταχθεί στο δυναμικό του GRI, ο Ernst εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης, συνδράμοντας στην ηγεσία αρκετών υψηλού κύρους μη-κυβερνητικών και διεθνών οργανισμών. Στη συγκεκριμένη προϋπηρεσία του περιλαμβάνονται θέσεις όπως Executive Director στην Oxfam International, Director of Programme Coordination στη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies) και Consultant στην Παγκόσμια Επιτροπή για την Κοινωνική Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης (World Commission on the Social Dimension of Globalization) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization -ΙLO).

Επιπρόσθετα, ο Ernst είναι μέλος του Global Agenda Council on the Role of Business του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum -WEF), μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του Ινστιτούτου ETHOS Institute of Brazil, μέλος του Συμβουλίου του International Integrated Reporting Council (IIRC), του οποίου το GRI είναι ιδρυτικό μέλος και, τέλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). Ολλανδικής καταγωγής, ο Ernst έχει ζήσει σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους και μιλά άπταιστα ολλανδικά, αγγλικά και ισπανικά.

Πρώτη δημοσίευση στην ετήσια ειδική έκδοση CSR Reports 2014.

Μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά την έκδοση εδώ

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

«Εφτάψυχη» η «μισή» Φενέρμπαχτσε, 85-80 τη Βίρτους στην Μπολόνια

All Content

Στα προημιτελικά ο ΠΑΟΚ, 87-67 την Πριέβιντζα στη Σλοβακία

All Content - BusinessNews.gr

Τραμπ στο Νταβός: «Η Ευρώπη κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

All Content - BusinessNews.gr

PeopleCert: Διεθνής επέκταση και νέες εξαγορές στον πυρήνα της στρατηγικής της

All Content - BusinessNews.gr

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Τον Φεβρουάριο η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών στον τομέα της Βιομηχανίας»

All Content

Softweb: Ετοιμάζεται να μπει στις διαφημιστικές υπηρεσίες

All Content

Στην ΕΡΤ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Με σούπερ Λεκαβίτσιους και 35-14 στο 4o δεκάλεπτο, η ΑΕΚ 88-73 την Καρδίτσα

All Content

Πάρτι πρόκρισης με 8.000 φιλάθλους για τις Γυναίκες του Παναθηναϊκού παρά το 93-94 από τη Ζαγκλέμπιε (vids & pics)

All Content - BusinessNews.gr

Η Eldorado Gold ποντάρει στην Ελλάδα: Τα σχέδια για Σκουριές, Ολυμπιάδα και Πέραμα

All Content - BusinessNews.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – ΗΠΑ

All Content - BusinessNews.gr

Hellenic Train: Από το β´ τρίμηνο του 2027, η σταδιακή άφιξη νέων τρένων - Διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΕΥ: Βελτίωση των απολογισμών βιωσιμότητας στην Ελλάδα
ΕΥ: Βελτίωση των απολογισμών βιωσιμότητας στην Ελλάδα 21/05/2014 - 03:00
Η θέση του HELAPCO για το net-metering 26/05/2014 - 03:00
Η θέση του HELAPCO για το net-metering

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Μάκρη λόγω καθίζησης οδοστρώματος
    21/01/2026 - 20:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τραμπ για Μακρόν με γυαλιά ηλίου: «Παρίστανε τον σκληρό τύπο»
    21/01/2026 - 19:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γαλλία: Η εταιρεία Lactalis ανακάλεσε έξι παρτίδες βρεφικού γάλακτος
    21/01/2026 - 19:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κ. Χατζηδάκης: Τρεις προτεραιότητες για το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας
    21/01/2026 - 18:30 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,53%, στα 351,13 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    21/01/2026 - 17:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΙΣ: Παραίτηση Αθ. Εξαδάκτυλου - Νέος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος
    21/01/2026 - 17:51 ΥΓΕΙΑ
  • ΗΠΑ: Πτώση 9,3% στις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο
    21/01/2026 - 17:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • Καθυστερήσεις στις πτήσεις: «Όχι» σε περικοπές στα δικαιώματα των επιβατών, λέει το Ευρωκοινοβούλιο
    21/01/2026 - 17:48 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνάντηση Θεοχάρη - Μποζάι: Πρόοδος στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας Ελλάδας - Τουρκίας
    21/01/2026 - 17:47 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεπέρασε το 1,5 GW στην Ρουμανία
    21/01/2026 - 17:33 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • PeopleCert: Διεθνής επέκταση και νέες εξαγορές στον πυρήνα της στρατηγικής της
    21/01/2026 - 08:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Hellenic Train: Από το β´ τρίμηνο του 2027, η σταδιακή άφιξη νέων τρένων - Διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης
    21/01/2026 - 08:38 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Eldorado Gold ποντάρει στην Ελλάδα: Τα σχέδια για Σκουριές, Ολυμπιάδα και Πέραμα
    21/01/2026 - 09:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιαπωνική κρίση ταρακούνησε την αγορά ομολόγων - Αντεξαν Ελλάδα και Ευρώπη
    21/01/2026 - 08:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Διπλός ΕΝΦΙΑ σε τράπεζες και servicers για χιλιάδες κλειστά ακίνητα - Ο στόχος
    21/01/2026 - 08:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroCup 2025/26: Πρόγραμμα-αποτελέσματα-βαθμολογίες

21/01/2026 - 22:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Basketball Champions League 2025/26: Πρόγραμμα-αποτελέσματα-βαθμολογίες

21/01/2026 - 21:47
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Salon Leaders Forum

21/01/2026 - 17:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Νέα διοίκηση στο ΑΠΕ: Πρόεδρος η Άρια Αγάτσα, διευθύνουσα σύμβουλος η Χριστίνα Συναρέλλη

21/01/2026 - 15:39
FleetNews
fleetnews.gr

Στην… πρίζα οι νέες BMW M

21/01/2026 - 14:33
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Aveda παρουσιάζει τη νέα σειρά Advanced Botanical Kinetics™ ενισχυμένη με τις τεχνολογίες Phytotech Vegan Κολλαγόνου & Σύμπλεγμα Vegan Πεπτιδίων

21/01/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

24ΜΕDIA: Η Νικολέττα Τσιλιβαράκου αναλαμβάνει καθήκοντα Director of Ad Operations

21/01/2026 - 11:59
FleetNews
fleetnews.gr

EuroNCAP: Αυτά είναι τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα του 2025

21/01/2026 - 11:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

GEP: Ασημένια διάκριση από τoν EcoVadis για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα

21/01/2026 - 11:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

SKAG: Θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων

21/01/2026 - 11:17
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo