Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΕ: Στοχεύει στο 25% της βιολογικής γεωργίας έως το 2030
Νewsroom Νewsroom
ESG
22/05/2026 · 17:29

ΕΕ: Στοχεύει στο 25% της βιολογικής γεωργίας έως το 2030

Το κυπριακό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 (PEPAC) προβλέπει αύξηση κατά 250% στις υποστηριζόμενες βιολογικές εκτάσεις, επιβεβαιώνοντας τη σαφή πολιτική κατεύθυνση προς ένα πιο βιώσιμο αγροτικό μοντέλο.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο το 25% της συνολικής γεωργικής γης να καλλιεργείται βιολογικά έως το 2030. Σήμερα, η βιολογική γεωργία καλύπτει ήδη 17,7 εκατ. εκτάρια στην ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10,9% της συνολικής αγροτικής γης, με τις Βρυξέλλες να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια και πολιτικές μέσω του προγράμματος Horizon Europe OrganicTargets4EU και της νέας ΚΑΠ για να επιταχύνουν τη «πράσινη» μετάβαση του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κύπρος επιχειρεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δυναμικά παραδείγματα ανάπτυξης της βιολογικής παραγωγής στη Μεσόγειο. Η χώρα, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, έχει θέσει ως στόχο να φτάσει τα 11.000 εκτάρια βιολογικής γεωργίας έως το 2027, καλύπτοντας περίπου το 9% της καλλιεργήσιμης γης.

Το κυπριακό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 (PEPAC) προβλέπει αύξηση κατά 250% στις υποστηριζόμενες βιολογικές εκτάσεις, επιβεβαιώνοντας τη σαφή πολιτική κατεύθυνση προς ένα πιο βιώσιμο αγροτικό μοντέλο.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από περίπου δύο δεκαετίες η βιολογική γεωργία στην Κύπρο κάλυπτε μόλις το 2% της γεωργικής γης. Σήμερα το ποσοστό έχει ήδη φτάσει στο 8,3%, με τη χώρα να επενδύει συστηματικά σε προϊόντα ποιότητας, πράσινες πρακτικές και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το στοίχημα της αύξησης της βιολογικής παραγωγής στις χώρες της ΕΕ και την Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο του DG AGRI Press Trip στην Κύπρο, της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2% στο 8,3% η βιολογική γεωργία στην Κύπρο

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη του Κλάδου Ποιοτικών Προϊόντων του κυπριακού Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κρυσταλλία Κωνσταντίνου, η βιολογική γεωργία στην Κύπρο ξεκίνησε «δειλά» στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζοντας όμως σήμερα σταθερή και συνεχόμενη ανάπτυξη.

Ο βασικός όγκος της βιολογικής παραγωγής αφορά δημητριακά για ζωοτροφές, τα οποία καλύπτουν περίπου το 60% των βιολογικών εκτάσεων. Ακολουθούν οι ελαιώνες με ποσοστό 17%-18%, οι αμπελώνες με περίπου 4%, ενώ μικρότερες εκτάσεις καταλαμβάνουν καλλιέργειες όπως χαρούπια και λαχανικά.

Παράλληλα, ανοδική πορεία καταγράφει και η βιολογική κτηνοτροφία. Στην Κύπρο λειτουργούν ήδη τέσσερις μονάδες βιολογικής βοοτροφίας και 27 μονάδες αιγοπροβατοτροφίας, στηρίζοντας μεταξύ άλλων και την παραγωγή βιολογικού χαλουμιού. Υπάρχουν επίσης μονάδες βιολογικών αυγών και περιορισμένη παραγωγή βιολογικών πουλερικών.

Το νέο σχέδιο δράσης και η «πράσινη» κουλτούρα

Η νέα κυπριακή στρατηγική για τη βιολογική γεωργία έως το 2030 δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση των εκτάσεων, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και κουλτούρας γύρω από τα βιολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, το εθνικό σχέδιο δράσης σχεδιάστηκε με «απλό και εφαρμόσιμο τρόπο», καθώς η χώρα ουσιαστικά χτίζει τώρα ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πολιτικής για τον κλάδο.

Προβλέπονται εκστρατείες ενημέρωσης, συμμετοχές σε φεστιβάλ, δράσεις προβολής στα σούπερ μάρκετ, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία γύρω από το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής παραγωγής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στις «πράσινες προμήθειες» του δημόσιου τομέα για την περίοδο 2027-2030, με πρότυπο το δανέζικο μοντέλο, ενώ δημιουργούνται και ομάδες τεχνικής υποστήριξης για παραγωγούς σε όλες τις επαρχίες της χώρας.
Το μήνυμα της κυπριακής πλευράς είναι σαφές: η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις.

«Θέλουμε οι αγρότες να επιλέγουν τη βιολογική γεωργία επειδή το πιστεύουν και όχι μόνο επειδή πληρώνονται γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντίνου.

Το χαλούμι των 350 εκατ. ευρώ και η εξαγωγική δυναμική

Το χαλούμι παραμένει ο ισχυρότερος «πρεσβευτής» της κυπριακής αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές. Όπως εξήγησε ο σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας και υπεύθυνος του έργου εκ μέρους της IMH και της Φιλαγροτικής Συμβουλευτικής, Σάββας Μαλιώτης, η Κύπρος παράγει περίπου 45.000 τόνους χαλουμιού ετησίως, εκ των οποίων οι 42.000 τόνοι εξάγονται.

Η συνολική αξία των εξαγωγών αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, με περίπου το 40% της παραγωγής να κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κυπριακό προϊόν εξάγεται επίσης σε αγορές όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία, ενώ η Λευκωσία επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της και στην ινδική αγορά.

Η δυναμική του χαλουμιού, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται τόσο στη μακραίωνη ιστορία του όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτά τραγανή εξωτερική υφή και παραμένει μαλακό στο εσωτερικό.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα 13 κατοχυρωμένα ποιοτικά προϊόντα της Κύπρου – δύο ΠΟΠ και έντεκα ΠΓΕ – που συνδέουν την παράδοση με την αγροδιατροφική ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το κολοκάσι Σωτήρας, τα παραδοσιακά αλλαντικά της Πιτσιλιάς και το γλυκό τριαντάφυλλο από το Άρσος.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες εντείνουν τους ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα, καθώς περισσότερα από 2,9 εκατ. τόνοι βιολογικών προϊόντων εισέρχονται κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά από 126 χώρες.

Η ΕΕ εφαρμόζει πλέον ένα εκτεταμένο διεθνές σύστημα επιθεωρήσεων που καλύπτει φάρμες, αποθήκες, μεταποιητικές επιχειρήσεις και οργανισμούς πιστοποίησης από τη Λατινική Αμερική έως την Αφρική και την Ασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή Σαν Μαρτίν του Περού, γνωστή παλαιότερα για την παράνομη καλλιέργεια του φυτού κόκας, η οποία μετατράπηκε μέσω διεθνών προγραμμάτων σε σημαντικό κέντρο παραγωγής βιολογικού καφέ και κακάο.
Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού 848/2018 από το 2022, η ΕΕ επιβάλλει πλέον κοινά πρότυπα για όλα τα βιολογικά προϊόντα, είτε παράγονται εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, περισσότεροι από 500.000 πιστοποιημένοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται στη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη, ενώ η Κύπρος επιχειρεί, μέσω επενδύσεων ύψους 454,9 εκατ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ, να μετατρέψει τη βιολογική γεωργία και τα προϊόντα ποιότητας σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου και των εξαγωγών της χώρας.

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ·
  • ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Ο Χέις-Ντέιβις έκανε προπόνηση στο ΟΑΚΑ με δεμένο χέρι! (vid)

All Content

Κύπελλο: Πρόκριση για Π. Φάληρο, Προμηθέα 2014, Σπόρτιγκ, Πανελλήνιο και Αθηναϊκό (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Οι νέες εταιρείες της Unilever στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Lamda Development: Ρεκόρ στα malls, ισχυρές πωλήσεις στο Ελληνικό – Τι δείχνουν τα μεγέθη του εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Μητσοτάκης στον ΣΕΛΠΕ: Προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας - Πρόκληση και εργαλείο η ΤΝ

All Content

Cresta Awards 2026: Τέσσερις ελληνικές συμμετοχές στους finalists

All Content

Wide Media Group: Εξαγορά των Kiss FM, Rebel FM και της συχνότητας του Lyra FM

FleetNews

Bolt: Άλμα 200% στις διαδρομές το φετινό καλοκαίρι

FleetNews

Autohellas: Αύξηση EBITDA 2,6% το α’ εξάμηνο

FleetNews

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

All Content

ΑΕΚ: Κοντά σε συμφωνία με τον Τομά Ερτέλ

All Content

Λιόλιος: «Αν δεν καθαρίσει εντελώς το μπάσκετ, εγώ δεν φεύγω» (pics & vid)

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 5,6% σε αξία παρουσιάζει η αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών στο επτάμηνο 2026

All Content - BusinessNews.gr

Pet City Group: Αυξημένος τζίρος στα 69 εκατ. ευρώ το 2025 - Στα 10,9 εκατ. ευρώ τα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Star Bulk: «Χτύπησε» το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Στα 27,05 ευρώ η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης

FleetNews

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

FleetNews

Τρεις κορυφαίες διακρίσεις για την Hyundai στα “Red Dot Award”

CSRΝews.gr

Metlen: Ξεκινά ο 10ος κύκλος τους προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη»

CSRΝews.gr

Η AVIN συνεχίζει τη δράση «Χαμόγελα για όλους»

CSRΝews.gr

Πυρκαγιά σε Τραπεζίτσα Κόνιτσας: Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν δυνατότητα ανάκαμψης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Το ίδρυμα «Τάκης Ηλιόπουλος» ανοίγει τις πύλες του – Το όραμα και οι πρώτες δράσεις
Το ίδρυμα «Τάκης Ηλιόπουλος» ανοίγει τις πύλες του – Το όραμα και οι πρώτες δράσεις 22/05/2026 - 14:18
Sani/Ikos Group: Προς εξάλειψη τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλα τα θέρετρα του ομίλου σε Ελλάδα και Ισπανία 25/05/2026 - 13:13
Sani/Ikos Group: Προς εξάλειψη τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλα τα θέρετρα του ομίλου σε Ελλάδα και Ισπανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • “What If ”: Το νέο φεστιβάλ επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου
    16/09/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσκοπήσεις Opinion Poll – Pulse: Ανοδος για τη ΝΔ, «στάσιμος» ο Τσίπρας, «τσιμπάει» το ΠΑΣΟΚ
    16/09/2026 - 22:30 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΑΤΑ: Νέα τιμολόγηση στις υπηρεσίες ταξί - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
    16/09/2026 - 22:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Αναθεώρησε προς τα πανω την πρόβλεψη για πληθωρισμό
    16/09/2026 - 21:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Prodea: Στρατηγική συνεργασία με Invel και LGT Capital στα logistics
    16/09/2026 - 21:21 LOGISTICS
  • Μητσοτάκης στον ΣΕΛΠΕ: Προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας - Πρόκληση και εργαλείο η ΤΝ
    16/09/2026 - 20:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης
    16/09/2026 - 20:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υπόθεση Μαζωνάκη: Ο ΙΣΑ διαψεύδει τους δύο γιατρούς – «Ουδέποτε εγκρίναμε μηχανήματα πλασμαφαίρεσης»
    16/09/2026 - 19:28 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fourlis: Δωρεάν διάθεση 242.785 μετοχών σε στελέχη - Εναρξη διαπραγμάτευσης στις 18 Σεπτεμβρίου
    16/09/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Φον ντερ Λάιεν: Ανακοινώνει μεγαλύτερη στήριξη της Ουκρανίας
    16/09/2026 - 18:51 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι νέες εταιρείες της Unilever στην Ελλάδα
    16/09/2026 - 13:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Από τη Μύκονο έως την Κρήτη, 56 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί»
    16/09/2026 - 08:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Megas Yeeros: Άγγιξε τα 70 εκατ. ο τζίρος- Το Αmerican dream και η πίεση σε κερδοφορία και ρευστότητα
    16/09/2026 - 07:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Zakcret: «Σκοράρει» με +192% στα καθαρά κέρδη - Στα 52,75 εκατ. ο τζίρος
    16/09/2026 - 07:40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων λόγω πιέσεων στο πετρέλαιο
    16/09/2026 - 08:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Ο Χέις-Ντέιβις έκανε προπόνηση στο ΟΑΚΑ με δεμένο χέρι! (vid)

16/09/2026 - 20:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κύπελλο: Πρόκριση για Π. Φάληρο, Προμηθέα 2014, Σπόρτιγκ, Πανελλήνιο και Αθηναϊκό (pics)

16/09/2026 - 20:35
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Metlen: Ξεκινά ο 10ος κύκλος τους προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη»

16/09/2026 - 13:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η AVIN συνεχίζει τη δράση «Χαμόγελα για όλους»

16/09/2026 - 13:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το Stars System με την Άση Μπήλιου επιστρέφει στο Star

16/09/2026 - 11:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Cresta Awards 2026: Τέσσερις ελληνικές συμμετοχές στους finalists

16/09/2026 - 11:16
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

16/09/2026 - 09:20
FleetNews
fleetnews.gr

Bolt: Άλμα 200% στις διαδρομές το φετινό καλοκαίρι

16/09/2026 - 08:52
FleetNews
fleetnews.gr

Autohellas: Αύξηση EBITDA 2,6% το α’ εξάμηνο

15/09/2026 - 07:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo