Ένας Έλληνας υπήκοος κατηγορείται για συνεργασία με ξένη υπηρεσία πληροφοριών -που εκτιμάται ότι είναι του Ιράν- όσον αφορά την παρακολούθηση δημοσιογράφου που εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό «Iran International» με έδρα το Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/5) η βρετανική αστυνομία.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου 2026 από ντετέκτιβ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου (CTP), βάσει του αυστηρού βρετανικού Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας (National Security Act).
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της Scotland Yard, οι κατηγορίες εις βάρος του 46χρονου σχετίζονται άμεσα με την παρακολούθηση και στοχοποίηση δημοσιογράφου που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό Iran International, ένα περσόφωνο μέσο ενημέρωσης που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Τεχεράνης και έχει καταγγείλει επανειλημμένα προσπάθειες εκφοβισμού του προσωπικού του. Ο Αϊδινίδης, του οποίου η κράτηση παρατάθηκε δικαστικά μέχρι τις 30 Μαΐου για την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Πρωτοδικείου του Γουέστμινστερ.
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, η διοικητής Έλεν Φλάναγκαν, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου, προέβη σε δηλώσεις επισημαίνοντας τις ενέργειες των αρχών: «Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται στα περσικά μέσα ενημέρωσης. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με διάφορους οργανισμούς και άτομα για να τους παρέχουμε συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με την ασφάλειά τους, και αυτό περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άτομο και τον οργανισμό που συνδέονται με αυτή την έρευνα. Αν κάποιος έχει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του, μπορεί να επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομική αρχή και θα του παρασχεθούν περαιτέρω συμβουλές και υποστήριξη.»