Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
«Συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία»: Το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 63 περιφερειών της ΕΕ που επιλέχθηκαν
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΕΛΛΑΔΑ
17/05/2022 · 16:08

«Συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία»: Το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 63 περιφερειών της ΕΕ που επιλέχθηκαν

Η πρόσκληση προσείλκυσε μεγάλο αριθμό εκπροσώπων του οικοσυστήματος της καινοτομίας της ΕΕ.

Το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται μεταξύ των 63 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου «Συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία», μιας πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε από κοινού με την Επιτροπή των Περιφερειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι συμμετέχοντες στην πιλοτική δράση είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν από κοινού εργαλεία που επιτρέπουν την κινητοποίηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης και την προώθηση πολιτικών, καθώς και τη σύνδεση περιφερειακών και εθνικών προγραμμάτων με πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι συμπράξεις αυτές θα ληφθούν υπόψη στο νέο θεματολόγιο καινοτομίας για την Ευρώπη, όπου η καινοτομία αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα του μετασχηματισμού προς τη βιωσιμότητα, συνδέοντας τις τοπικές στρατηγικές με τις ενωσιακές πρωτοβουλίες.

Η πρόσκληση προσείλκυσε μεγάλο αριθμό εκπροσώπων του οικοσυστήματος της καινοτομίας της ΕΕ: κράτη μέλη, όπως η Σλοβακία, που συμμετέχουν σε εθνικό επίπεδο, και ευρύ φάσμα περιφερειών της ΕΕ (Ανδαλουσία, Αζόρες, Ο-ντε-Φρανς, Οστροβοθνία, περιφέρεια Κάτω Καρπαθίων, Βόρειο Αιγαίο, Εμίλια Ρομάνια και πολλές άλλες). Η πρόσκληση ενεργοποίησε επίσης διαδικασία συνεργασίας και δικτύωσης από τη βάση προς την κορυφή, που έχει ήδη φέρει σε επαφή πολλούς συμμετέχοντες στο πλαίσιο πολυπεριφερειακών δικτύων, όπως, για παράδειγμα, η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, ο μηχανισμός για τις βιοπεριφέρειες και η κοινοπραξία των πόλεων 4.0 (Leuven, Bologna, Turku), διευρυμένη και με τις πόλεις Eindhoven (NL), Espoo (FI) και Cluj-Napoca (RO).

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Για να οικοδομήσουμε οικονομίες ισχυρότερες και καθαρότερες και κοινωνίες δικαιότερες θα πρέπει να θέσουμε την καινοτομία στο επίκεντρο του θεματολογίου πολιτικής της ΕΕ. Για να επιτύχουμε τον στόχο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης χρειαζόμαστε καινοτομία σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε χώρα, εξασφαλίζοντας τη μεταξύ τους σύνδεση. Οι συμπράξεις αυτές μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε γέφυρες που θα διευκολύνουν τις συνέργειες μεταξύ επενδύσεων και καινοτόμων λύσεων. Περιμένω με ενδιαφέρον να ανακαλύψω τις καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις που θα προκύψουν από τη σύνδεση αυτή.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η συνεργασία και η καινοτομία είναι βασικές συνιστώσες της βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης των περιφερειών της ΕΕ. Όλες οι περιοχές διαθέτουν δυναμικό καινοτομίας που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γι' αυτό χάρηκα που είδα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόσκληση. Περιμένω με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας που εξακολουθεί να χωρίζει τις περιφέρειες και να περιορίζει τις επιδόσεις της ΕΕ στο σύνολό της.»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: «Ενθαρρύνοντας την καινοτομία ενισχύουμε την ανθεκτικότητα και την ικανότητα των τοπικών μας κοινοτήτων να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να προστατεύουν τους πολίτες και να στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, βασιζόμαστε στη συνεργασία των επιτρόπων Φερέιρα και Γκαμπριέλ σχετικά με τις συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία ως βασικό εργαλείο για τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων κονδυλίων για τη διάδοση της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας των περιφερειών, των πόλεων και των χωριών μας.»

Εγχειρίδιο συμπράξεων για την περιφερειακή καινοτομία

Οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό έργο θα εξετάσουν τις νέες συμπράξεις για την περιφερειακή καινοτομία με βάση το έγγραφο «Partnership for Regional Innovation Playbook» (Εγχειρίδιο συμπράξεων για την περιφερειακή καινοτομία), ένα αρχικό έγγραφο καθοδήγησης που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών. Το εγχειρίδιο προτείνει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και μηχανισμών διακυβέρνησης για την ενίσχυση του συντονισμού των περιφερειακών, εθνικών και ενωσιακών πολιτικών καινοτομίας με σκοπό την υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης και την αντιμετώπιση του χάσματος καινοτομίας στην ΕΕ. Βασική συνιστώσα της προτεινόμενης προσέγγισης είναι η καθιέρωση τοπικών αποστολών για τον συντονισμό των δράσεων βάσει μιας συνεκτικής κατευθυντήριας λογικής, η οποία επιτρέπει τη διερεύνηση ευρύτερων πολιτικών συνδυασμών για την καινοτομία σε επίπεδο συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δράσης, οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν αυτά τα εργαλεία πολιτικής, εκπονώντας παράλληλα από κοινού επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές. Το εγχειρίδιο και η πιλοτική δράση θα προωθήσουν επίσης τις ορθές πρακτικές, θα διευκολύνουν τη μάθηση μέσω του πειραματισμού και θα στηρίξουν τις δημόσιες διοικήσεις και το ευρύτερο οικοσύστημα.Η πιλοτική δράση δεν θα επηρεάσει την τρέχουσα διαδικασία προγραμματισμού των κονδυλίων για την περίοδο 2021-2027.

  • ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ·
  • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κορονοϊός: 23 (21+2) θάνατοι, 167 (-4) διασωληνωμένοι και 6.252 νέα κρούσματα
Κορονοϊός: 23 (21+2) θάνατοι, 167 (-4) διασωληνωμένοι και 6.252 νέα κρούσματα 17/05/2022 - 15:49
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ένταξη της Κοζάνης στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» της ΕΕ 17/05/2022 - 16:26
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ένταξη της Κοζάνης στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» της ΕΕ
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στο κλείσιμο της Τρίτης
    07/02/2023 - 20:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BriQ: Eπιστροφή μετρητών στους μετόχους από τη θυγατρική Sarmed
    07/02/2023 - 19:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣΥΡΙΖΑ: Σποτ για μικρομεσαίους επιχειρηματίες (vid)
    07/02/2023 - 19:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κρούγκμαν: Η Fed μπορεί να προκαλέσει ύφεση, αν επιμείνει στα υψηλά επιτόκια
    07/02/2023 - 19:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης στο CNN: Δυνατή εικόνα Ελληνας και Τούρκος να σώζουν ένα 7χρονο παιδί
    07/02/2023 - 19:23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βουλή: Εξώδικο Κασιδιάρη από τις φυλακές περί "αντισυνταγματικότητας" της τροπολογίας
    07/02/2023 - 19:18 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Στις 10:00 θα ανοίξουν και την Τετάρτη (8/2) οι δημόσιες υπηρεσίες
    07/02/2023 - 19:14 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνέδριο Fortune: Στο επίκεντρο η δύναμη της Καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών
    07/02/2023 - 19:03 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Cosmote: Δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς Τουρκία-Συρία, έως 14/2
    07/02/2023 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Vodafone: Δωρεάν ομιλία, sms και data για κλήσεις προς Τουρκία-Συρία
    07/02/2023 - 18:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η μπουγάτσα των 100 ετών από το Ηράκλειο Κρήτης με το brand «Φυλλοσοφίες» κάνει σχέδια για Αθήνα και Ευρώπη
    07/02/2023 - 07:57 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να σωθούν οι θέσεις εργασίας της Olympus Bank
    06/02/2023 - 20:38 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Megas Yeeros: Ανοίγει το δρόμο για νέες τάσεις φαγητού στη βρετανική αγορά
    07/02/2023 - 09:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κύκνος: Το 2023 θα είναι έτος καινοτομιών
    07/02/2023 - 07:50 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε αμοιβαίο κεφάλαιο της Calamos Investments
    07/02/2023 - 10:03 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Direction Business Network

Advertising.gr
Advertising.gr

Yamaha: Διοργάνωσε το συνέδριο «Move 2 Inspire»

07/02/2023 - 19:55
AllStar Basket
AllStar Basket

Απόλλων Π.: Με εισιτήριο 5 ευρώ για γεμάτο γήπεδο με Άρη!

07/02/2023 - 19:23
Advertising.gr
Advertising.gr

SOUNDIS: Νέο καθημερινό ειδησεογραφικό podcast SOUNDIS NEWS

07/02/2023 - 19:20
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Όμιλος Vodafone: Στηρίζει τους πληγέντες από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

07/02/2023 - 18:58
AllStar Basket
AllStar Basket

Γκούντγουιν: “Παλεύουμε ο ένας για τον άλλον κάθε μέρα”! (video)

07/02/2023 - 18:39
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

GROHE: Διοργανώνει το GROHE X Summit «Caring for Water»

07/02/2023 - 17:48
NEWS
Estetica Magazine

H NEA INOA EINAI EΔΩ!

07/02/2023 - 11:06
NEWS
Estetica Magazine

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ 3 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Η ALFAPARF MILANO PROFESSIONAL ΣΤΑ ΗΟΤ 100 HAIR AWARDS 2023!

07/02/2023 - 11:04
FleetNews
FleetNews

JATO Dynamics: Το Peugeot 208 πρώτο στην Ευρώπη το 2022

07/02/2023 - 07:44
FleetNews
FleetNews

Τα σχέδια της Honda για τον τομέα υδρογόνου

07/02/2023 - 07:42
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo