Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πέντε εκατομμύρια Hyundai από τη μονάδα παραγωγής στη Τσεχία
Newsroom Newsroom
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
05/02/2026 · 16:24

Πέντε εκατομμύρια Hyundai από τη μονάδα παραγωγής στη Τσεχία

Το επετειακό όχημα ήταν ένα TUCSON Hybrid στην special edition “GO Czech”, το οποίο παραλήφθηκε από Τσέχο πελάτη απευθείας από το εργοστάσιο.

Η Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) παρήγαγε το υπ’ αριθμόν 5.000.000 όχημα της. Αυτό το συμβολικό ορόσημο επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση, την τεχνολογική ωριμότητα και τη ισχυρή θέση του εργοστασίου της HYUNDAI στην Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Το επετειακό όχημα ήταν ένα Hyundai TUCSON Hybrid στην special edition “GO Czech”, το οποίο παραλήφθηκε από Τσέχο πελάτη απευθείας από το εργοστάσιο. Ο πελάτης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής στη γραμμή συναρμολόγησης μέχρι την τελική ολοκλήρωση και μάλιστα να συμμετάσχει, εγκαθιστώντας – για παράδειγμα –το έμβλημα της Hyundai. Κατά την παραλαβή του δόθηκε ένα συμβολικό κλειδί από τη Διοίκηση της Hyundai Motor Manufacturing Czech και της Hyundai Motor Czech.

The_owner_of_the_5_millionth_car_got_involved_in_production_7a3b0.jpg

Το Hyundai TUCSON αποτελεί για πολλά χρόνια το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής της εργοστασιακής μονάδας του Nošovice. Η τρίτη γενιά του, που παρήχθη μεταξύ 2015 και 2020, ξεπέρασε τις 1,1 εκατομμύριο οχήματα, ενώ η τρέχουσα γενιά θα ξεπεράσει ακόμη και αυτόν τον αριθμό. Αυτές οι δύο γενιές μαζί αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό της συνολικής παραγωγής του εργοστασίου από την έναρξη λειτουργίας του.

Παράλληλα, στην εργοστασιακή μονάδα του Nošovice παράγεται από 2005 και το Hyundai i30 που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη γενιά του. Έχουν παραχθεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων υψηλών επιδόσεων i30 N και των δύο Limited editions – Project C και Drive N. Στο εργοστάσιο έχουν επίσης παραχθεί τα μοντέλα ix35 (προκάτοχος του Tucson) και ix20.

Από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, τα οχήματα της HMMC έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως. Αν και η πλειονότητα προορίζεται για τις ευρωπαϊκές αγορές, οχήματα αποστέλλονται επίσης στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική.

Ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του εργοστασίου αποτέλεσε το 2020, όταν ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αμιγώς ηλεκτρικού KONA. Από τότε έχουν παραχθεί πάνω από 650.000 ηλεκτρικά οχήματα, σχεδόν 200.000 από τα οποία ήταν KONA – στοιχείο που υπογραμμίζει τη σταδιακή μετάβαση του εργοστασίου προς μια πιο βιώσιμη κινητικότητα. Εκείνη τη χρονιά, το Kona Electric ήταν το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής που κατασκευάστηκε στην Τσεχία.

Αυτό το βήμα ακολούθησε η μετατροπή ενός τμήματος του εργοστασίου, που αρχικά χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων, σε εγκατάσταση συναρμολόγησης συστημάτων μπαταρίας (BSA), που λειτουργεί από τη Hyundai Mobis.

Το πρώτο τμήμα τέθηκε σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2022 και η πλήρης λειτουργία του ξεκίνησε τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Η τρέχουσα δυναμικότητα είναι η συναρμολόγηση 360.000 συστημάτων μπαταρίας ετησίως και θα αυξηθεί σε 450.000 τον Ιούνιο του 2026. Το εργοστάσιο απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζόμενους και προμηθεύει συστήματα μπαταριών όχι μόνο στα οχήματα που παράγονται στην HMMC, αλλά και σε άλλες εργοστασιακές μονάδες του Ομίλου.

Παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής, η συμμετοχή της HMMC στην ανάπτυξη νέων μοντέλων έχει αυξηθεί σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η ανεξαρτησία της από τη μητρική εταιρεία στην Κορέα. Ενώ παλαιότερα το εργοστάσιο στο Nošovice συμμετείχε μόνο στα τελευταία στάδια δοκιμών, σήμερα συμμετέχει ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού.

Η HMMC συνέβαλε περίπου κατά 50% στην ανάπτυξη της τρέχουσας γενιάς του KONA Electric, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 2023. Για το επόμενο νέο μοντέλο, που η παραγωγή του θα ξεκινήσει το φετινό φθινόπωρο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει περίπου στο 75%.

Σχέδια για το 2026

Κύριο ορόσημο της προσεχούς περιόδου θα είναι η έναρξη παραγωγής ενός νέου μοντέλου, που σηματοδοτεί την αρχή της σταδιακής ανανέωσης της γκάμας, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Hyundai. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό και τη βιώσιμη παραγωγή. Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στις εγκαταστάσεις του Nošovice, με μέγιστη ισχύ έως 5 MWp. Στο πρώτο εξάμηνο, θα τεθούν σε λειτουργία 118 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους στάθμευσης των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Οι συνεχείς εργασίες για τον αυτοματισμό της παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας. Τον Ιανουάριο 2026 εισήχθησαν τεχνολογίες αυτόματης τοποθέτησης παρμπρίζ στη γραμμή συναρμολόγησης και αυτόματης μέτρησης ευθυγράμμισης θυρών και καπό στο τμήμα αμαξώματος. Στο δεύτερο εξάμηνο, προγραμματίζεται να ξεκινήσει η λειτουργία αυτοματοποιημένης ανίχνευσης ατελειών βαφής.

Το πλάνο παραγωγής της εργοστασιακής μονάδας του Nošovice για το 2026 προβλέπει σχεδόν 265.000 οχήματα, με τα ηλεκτρικά μοντέλα να αντιστοιχούν περίπου στο 50% της παραγωγής.

Το εργοστάσιο στο Nošovice αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της περιοχής, προσφέροντας πάνω από τον μέσο όρο μισθών και ένα ευρύ φάσμα παροχών.

Η HMMC απασχολεί σχεδόν 2.900 άτομα, εκ των οποίων το 94% είναι Τσέχοι. Ο μέσος εργαζόμενος είναι 40 ετών και εργάζεται στην εταιρεία πάνω από μία δεκαετία.

Νέος Πρόεδρος της HMMC

Από 1η Ιανουαρίου 2026, ο κ. Sanghoon Yoon έχει αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Hyundai Motor Manufacturing Czech. Ο κ. Yoon εντάχθηκε στη Hyundai Motor Company το 1995, ξεκινώντας από τη Διεύθυνση του Production Management στο εργοστάσιο του Ulsan. Από το 2002 έως το 2007 εργάστηκε στην HMMA στις ΗΠΑ και κατόπιν κατείχε διευθυντικές θέσεις στα κεντρικά γραφεία της Hyundai με έμφαση στην στρατηγική. Το 2025 ήταν υπεύθυνος της Διεύθυνσης Business Planning. Ο προηγούμενος Πρόεδρος, κ. Changki Lee, μετά από τρία χρόνια στη θέση, προήχθη σε Head of Ulsan Production Division, έχοντας στην ευθύνη του πέντε εργοστάσια της Hyundai στο Ulsan της Ν. Κορέας.

Απολογισμός 2025

Το 2025, η εργοστασιακή μονάδα του Nošovice παρήγαγε 276.175 οχήματα. Το TUCSON παρέμεινε το κυρίαρχο μοντέλο (76%), ακολουθούμενο από το KONA Electric (13%) και τη γκάμα i30 (11%). Πάνω από το 50% της παραγωγής αφορούσε σε ηλεκτρικά μοντέλα – με τις υβριδικές και plug-in hybrid εκδόσεις του TUCSON να αντιστοιχούν στο 38%, ενώ το αμιγώς ηλεκτρικό KONA στο 13%.

Περίπου το 50% της παραγωγής εξήχθη σε κύριες ευρωπαϊκές αγορές: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Η Τσεχία κατετάγη όγδοη, με πάνω από 11.000 οχήματα.

Παράλληλα, τα οχήματα diesel αποτέλεσαν το 6,6% της παραγωγής του εργοστασίου, τα βενζινοκίνητα το 80,7% και τα ηλεκτρικά το 12,7%. Τα αυτόματα κιβώτια συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος, φτάνοντας το 74% της παραγωγής, ενώ τα χειροκίνητα έπεσαν στο 13%. Το υπόλοιπο 13% ήταν κιβώτια ταχυτήτων μίας σχέσης για το ηλεκτρικό ΚΟΝΑ.

Οι τρεις πιο δημοφιλείς χρωματισμοί – Ecotronic Grey, Abyss Black και Atlas White – αντιστοιχούσαν σε περίπου 50% της συνολικής παραγωγής.

  • HYUNDAI
  • ·
  • ΤΣΕΧΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με 20άρα Χολμς ο Παναθηναϊκός, 78-53 στην Καρδίτσα (vids)

All Content

Αταμάν: «Ελπίζουμε ότι ο Ναν και ο Σλούκας θα παίξουν με τη Φενέρμπαχτσε» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG 15 δισ. κ.μ. ετησίως

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές

All Content

Διαγωνισμός προβολής για τον κρόκο Κοζάνης

All Content

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Έτσι πέρασε ο Παναθηναϊκός από την Καρδίτσα (vid)

All Content

Ύμνοι Μπαρτζώκα για Γουόκαπ και Νετζήπογλου

All Content - BusinessNews.gr

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Μείωση EBITDA 25% για το 2025 - Αμετάβλητες οι προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το ολοκαίνουριο plug in Geely Starray EM-i
Παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το ολοκαίνουριο plug in Geely Starray EM-i 04/02/2026 - 14:53
Η Toyota αλλάζει πρόεδρο και CEO για να «επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων» 06/02/2026 - 08:51
Η Toyota αλλάζει πρόεδρο και CEO για να «επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Xρηματοδότηση έως 40.000 ευρώ για startups που καινοτομούν
    08/02/2026 - 15:05 STARTUPS
  • Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ προωθεί η ΕΥΔΑΠ
    08/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ξένοι επενδυτές: Ρεκόρ συμμετοχής 69% στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    08/02/2026 - 11:56 INVESTING IN GREECE
  • Oι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων
    08/02/2026 - 11:26 ΕΛΛΑΔΑ
  • Pragma IoT - H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες»
    08/02/2026 - 11:09 STARTUPS
  • Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης
    08/02/2026 - 10:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    08/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    07/02/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • YΠΕΝ: 151 νέα οχήματα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες
    07/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    07/02/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    08/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Oι υποδομές καθορίζουν την αξία των ακινήτων
    08/02/2026 - 11:26 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης
    08/02/2026 - 10:34 ΕΛΛΑΔΑ
  • Pragma IoT - H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες»
    08/02/2026 - 11:09 STARTUPS

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Stoiximan GBL 2025/26: Η βαθμολογία

08/02/2026 - 15:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με 20άρα Χολμς ο Παναθηναϊκός, 78-53 στην Καρδίτσα (vids)

08/02/2026 - 15:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

06/02/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνεργασία Hatzi Filax Group και EMSA για την ενίσχυση της επικοινωνίας

06/02/2026 - 14:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Loulis Food Ingredients: Μια ακόμα χρονιά προσφοράς το 2025 με πραγματικό αντίκτυπο

06/02/2026 - 12:57
FleetNews
fleetnews.gr

Αλλαγή σκυτάλης στην Toyota – Νέος CEO ο Κέντα Κον

06/02/2026 - 10:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

CSR HELLAS: Νέα σύνθεση του ΔΣ με έμφαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

06/02/2026 - 08:58
FleetNews
fleetnews.gr

Η Daimler Truck έκλεισε με ισχυρό Δ’ τρίμηνο το 2025

06/02/2026 - 08:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo