Στην Πορτογαλία βρέθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη Λισσαβόνα, όπου είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Νούνο Μέλο στο Forte de S. Julião da Barra.
Μετά την επίσημη υποδοχή των δύο υπουργών ακολούθησε διμερής συνάντηση και γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας και βιομηχανίας, με αιχμή την έρευνα και ανάπτυξη μη επανδρωμένων αμφίβιων συστημάτων.
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης ζητήματα συνεργασίας και συντονισμού των δύο υπουργείων Άμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωση και του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής και συμμαχικής αμυντικής πολιτικής.
Τον Έλληνα υπουργό συνόδευαν ο διευθυντής ΣΤ΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, ο διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας υποπτέραρχος (Ι) Άγγελος Καλλιγαρίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Λισσαβόνα Κωνσταντίνα Καμίτση και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΕΘΑ πρέσβης Γιώργος Αρναούτης.
Στις κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα ακόμη στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά στρατηγικών τομέων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα των μεταγωγικών αεροσκαφών Embraer C-390 Millennium, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή τους στην Πορτογαλία και η πιθανή προμήθειά τους από την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας για την κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε επίσης στις προοπτικές συνεργασίας στα Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας, στα Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια Οχήματα και στα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, τονίζοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες στην καινοτομία και στις σύγχρονες τεχνολογίες άμυνας.
Παράλληλα, εξήρε τη μακρά ναυτική παράδοση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες δυνάμεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ σημείωσε ότι Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της ενίσχυσης του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει αμοιβαία συνδρομή μεταξύ κρατών-μελών σε περίπτωση επίθεσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστικότερη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μετά τις επαφές του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 506ης Μοίρας Αεροσκαφών, ενώ την Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 αναμένεται να επισκεφθεί το Επιχειρησιακό Κέντρο για Μη Επανδρωμένα Οχήματα (CEOV) στη Ναυτική Βάση Λισσαβόνας, καθώς και την έδρα της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας.