Σάββατο, 14 Ιουνίου 2025
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/04/2025 · 14:13

Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια.

«Είναι μεγάλο προνόμιο να απευθύνομαι ενώπιόν σας σήμερα, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της Ευρώπης, υπερήφανο μέλος του πιο επιτυχημένου ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού και πολιτικής oικογένειας στην Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια.

Συνέχισε λέγοντας «μιλώ για το ΕΛΚ φυσικά και όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη Βαλένθια σε καιρούς αβεβαιότητας και ασυνέχειας και νομίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών η σταθερότητα που προσφέρει το Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Η Νέα Δημοκρατία φυσικά αποτελεί πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και παραγωγό οικονομικής ευημερίας για τη δική μου χώρα, για την Ελλάδα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε καταφέρει τα τελευταία έτη. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε ενδυναμώσει την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε επανεκλεγεί την Ούρσουλα ως επικεφαλής της Επιτροπής. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δική μας ατζέντα και φυσικά με την επιτυχία έρχεται και η ευθύνη. Τώρα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι τεκτονικών, γεωπολιτικών και οικονομικών επανευθυγραμμίσεων. Οι πολίτες αναμένουν από εμάς να δείξουμε ηγεσία σε καιρούς πολυ- κρίσεων».

«Πρώτον, όπως πολλοί συνάδελφοί μου ήδη έχουν καταδείξει, η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας, η απόλυτη νούμερο ένα προτεραιότητα για εμάς πρέπει να είναι η αποκατάσταση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άσχημη αλήθεια ότι στο παρελθόν είχαμε κάνει συμβιβασμούς. Περιστασιακά επιλέξαμε το λιγότερο και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, καθώς οι ανταγωνιστές μας επιταχύνουν. Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο νέων κανόνων και να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης».

25 04 30 0020 DPD8333 1024x683 1

«Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε τις κανονιστικές μας μάχες με σοφία και πρέπει να εφαρμόσουμε πραγματικές αλλαγές. Καλωσορίζω την πρωτοβουλία και τις πρωτοβουλίες της Ούρσουλα σχετικά με την νομοθεσία που απλοποιεί τους κανονισμούς ανά την Ευρώπη[…] Οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά οδηγούν στην ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της δικής μου χώρας, της Ελλάδας. Έχουμε ήδη καταφέρει ένα μεγάλο μετασχηματισμό. Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης πριν από δέκα έτη και τώρα είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη» επεσήμανε.

« Αλλά ας μην λησμονούμε, κυρίες και κύριοι, ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα είναι μάχες τοπικές. Οι Βρυξέλλες δεν θα δώσουν τη μάχη για εμάς.
Εμείς πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις τοπικά. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό τοπικά και να έχουμε μια ξεκάθαρη δυναμική για μια συμπεριληπτική ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανένα πίσω. Φυσικά καλωσορίζουμε την έκθεση Ντράγκι[…]» σημείωσε.

Πρόσθεσε «[…]Πρέπει να κινηθούμε γοργά και να αποδεχτούμε τις συστάσεις αυτής. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο ζητήματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, που φαίνονται στην έκθεση Ντράγκι Πρώτον, μια ένωση κεφαλαιαγοράς , μία ένωση επενδυτών. Έχουμε μιλήσει επί μακρόν για αυτή την προτεραιότητα και αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη, αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Και η δεύτερη προτεραιότητα που καταδείχθηκε τραγικά με αυτό που συνέβη σε Ισπανία Πορτογαλία τις τελευταίες 48 ώρες, είναι η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Τα δίκτυα είναι αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν ως τέτοια. Γι’ αυτό λοιπόν, αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε «καθώς συμβαίνουν οι γεωπολιτικές αλλαγές, καθώς οι τεκτονικές πλάκες κινούνται, δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο στην ήπειρό μας. Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε την ευημερία τίθενται εν αμφιβόλω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να υποστηρίξουμε τις αξίες μας αλλά και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα. Πάντοτε ως Ελλάδα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ. Το έχουμε πράξει εδώ και έτη. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στο κομμάτι της άμυνας, ακόμη και κατά τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης χρέους. Τώρα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Δεσμευόμαστε για 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη για να εφαρμόσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και φυσικά καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου[…]».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «η τρίτη μου πολύ βραχεία παρατήρηση είναι πως ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, πρέπει ταυτόχρονα να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο μας κόσμο. Μια μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση λαμβάνει χώρα, νέες δυνάμεις αναδύονται. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί μια φοβερή ευκαιρία έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εμπλέκει με τον Παγκόσμιο Νότο, για νέες εμπορικές συμφωνίες, για να διαμορφώσει εταιρικές σχέσεις με παίκτες οι οποίοι εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν τους δικούς μας κανόνες και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.

Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι μεγάλος παίκτης, παίκτης κλειδί και καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Ούρσουλα, που επισκέφθηκε μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να σηματοδοτήσει τη σπουδαιότητα αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε. Και η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έργα που συνδέονται με την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τον οικονομικό αυτό διάδρομο, έργα μετασχηματιστή που μπορούν να αλλάξουν τους παγκόσμιους δρόμους εμπορίου και να αδράξουμε μια γεωπολιτική ευκαιρία».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «δυο λόγια σχετικά με τις σχέσεις μας με τον φίλο μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής και πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν θα σπάσουν».

«Παρά τις αναταράξεις, είχαμε αναταράξεις τις τελευταίες δεκαετίες στις διμερείς μας σχέσεις, Θα έλεγα ότι αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει αυτή η σχέση επί ίσοις όροις είναι να γίνουμε εμείς ισχυρότεροι και πιο αυτόνομοι. Και ακριβώς αυτό προβλέπει η ατζέντα για τα επόμενα πέντε έτη. Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι σημαντικές, είναι αδιαμφισβήτητες. Και αυτές οι διατλαντικές σχέσεις πρέπει να εξελιχθούν, αλλά πρέπει να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος κι από θέση αυτοπεποίθησης» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ·
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ·
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη - Η διαδικασία και οι όροι
Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη - Η διαδικασία και οι όροι 30/04/2025 - 14:20
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης 30/04/2025 - 15:32
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Ψάρια και Ωρίμανση»: Το βιβλίο του Μαρίνου Σουράνη με αγάπη για τον άνθρωπο και σχέση ζωής με την Τήνο
    13/06/2025 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Hard Rock Cafe Athens: Το καλοκαίρι ξεκινά με γιορτή και ξεχωριστές στιγμές για όλους
    13/06/2025 - 22:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • SH125 / 150  Vetro: Σαγηνευτικά ημιδιάφανο & κορυφαία τεχνολογία
    13/06/2025 - 22:30 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Ευρωαγορές: Με απώλειες έκλεισαν οι συναλλαγές της Παρασκευής
    13/06/2025 - 21:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΥΣΕΑ για Μέση Ανατολή: Ανησυχία για σοβαρή ανάφλεξη στην περιοχή - Εκκληση για αυτοσυγκράτηση
    13/06/2025 - 20:41 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Trade Estates: Διανέμει υπόλοιπο μέρισμα €0,052/μετοχή - καταβολή
    13/06/2025 - 20:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 0,40%, κέρδη 24,89 % από τις αρχές του 2025
    13/06/2025 - 19:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
    13/06/2025 - 19:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο «χάρτης» πληρωμών ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την ερχόμενη εβδομάδα
    13/06/2025 - 18:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ideal Holdings: Πάνω από 2,5 φορές η υπερκάλυψη της ΑΜΚ - τιμή διάθεσης ορίζεται στα 6 ευρώ, το προφίλ των επενδυτών
    13/06/2025 - 18:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • To Ισραήλ χτύπησε το Ιράν: Στόχος πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις
    13/06/2025 - 07:08 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τι ζητούν Metlen και ElvalHalcor από την Κομισιόν για το κόστος ενέργειας
    13/06/2025 - 08:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • To τριπλό χτύπημα της Jackaroo μέσα στον Ιούνιο
    13/06/2025 - 12:08 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Η αύξηση στις πληρωμές με κάρτες, οδήγησε σε επιπλέον έσοδα ΦΠΑ - Στοιχεία του 2024
    13/06/2025 - 08:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θεοδωρικάκος: Νέο παραγωγικό μοντέλο - Στρατηγικές επενδύσεις 2 δισ. ευρώ με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας
    13/06/2025 - 11:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Liga Endesa: Έκανε το 2-0 και η Ρεάλ, 90-75 τη Μάλαγα

14/06/2025 - 00:03
AllStar Basket
AllStar Basket

Παναθηναϊκός: Στο στόχαστρο ο Ρογκαβόπουλος

13/06/2025 - 23:16
Advertising.gr
Advertising.gr

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Ανακοίνωσε πρόγραμμα εξοικονόμησης 12-14 εκατ. ευρώ

13/06/2025 - 20:50
Advertising.gr
Advertising.gr

Fifa club world cup 2025: Από τις 14 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουλίου στον ANT1

13/06/2025 - 20:43
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Cosmos Volunteers: Mια «πράσινη» δράση για έναν καλύτερο κόσμο

13/06/2025 - 15:08
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

B2Run Aθens 2025: Η νέα ψηφιακή εποχή του εταιρικού running

13/06/2025 - 15:04
FleetNews
FleetNews

Volvo CΕ: Στρατηγική επένδυση σε ερπυστριοφόρους εκσκαφείς

13/06/2025 - 07:09
FleetNews
FleetNews

Hyundai Europe: Υψηλές προσδοκίες

13/06/2025 - 07:06
Estetica Hellas
Estetica Hellas

“Ez Beauty”

12/06/2025 - 20:03
Estetica Hellas
Estetica Hellas

“FOR EVERY YOU CAMPAIGN – SCHWARZKOPF PROFESSIONAL”

05/06/2025 - 17:42
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2025 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo