Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στουρνάρας: Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/02/2017 · 02:00

Στουρνάρας: Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Τόσο για τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Τόσο για τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την μεγάλη ευαισθησία του κλάδου στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για συνεχή εγρήγορση και εποικοδομητική συνεργασία.

Αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τα εξής:

"Η περίοδος που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντησή μας, στην περσινή Γενική σας Συνέλευση, ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ έχει πλέον ολοκληρωθεί και ήδη ο κλάδος λειτουργεί σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της.

Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, μπορώ να πω ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης κατάφεραν να επιτύχουν καλό βαθμό προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αντανακλώντας την αποτελεσματική, με την καθοδήγηση και του επόπτη, προετοιμασία τους. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η ασφαλιστική αγορά δεν αντιμετώπισε φοβικά το νέο πλαίσιο, αλλά αναγνώρισε τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμβολή του στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς αυτόν τον πυλώνα ασφάλισης, η δραστηριότητα του οποίου σήμερα υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει προς το θετικότερο οι αντιλήψεις για ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαιακής επάρκειας, και οι επιχειρήσεις σας επενδύουν σημαντικά σε εκσυγχρονισμό συστημάτων, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, η πρόοδος συντελείται σε μία περίοδο που η εγχώρια αλλά και η διεθνής οικονομία βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες και ποικίλες προκλήσεις. Κάποιες από τις προκλήσεις αυτές έγινε προσπάθεια να ενσωματωθούν και στα σενάρια της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Όπως ήδη γνωρίζετε, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, ως επόπτης οφείλω να είμαι συντηρητικός και να εστιάζω στις προκλήσεις και στην αντιμετώπισή τους, παρά στα θετικά αποτελέσματα. Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζω ότι η άσκηση επιβεβαίωσε την ευαισθησία του κλάδου στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ασφαλιστικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ή διατηρούν επιχειρηματικά πρότυπα βασισμένα στην παροχή μακροχρόνιων χρηματοοικονομικών εγγυήσεων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, και οφείλουμε όλοι να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και εποικοδομητική συνεργασία για να διασφαλίσουμε ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε βιώσιμη τροχιά. Από πλευράς σας, είναι επιτακτικό να ενσωματώσετε στην φιλοσοφία της επιχείρησής σας, και ειδικότερα στη διαχείριση των κινδύνων της, τη λογική "με τη ματιά στο μέλλον" ως πάγια τακτική, και να λειτουργείτε ως Προμηθείς. Βάσει της λογικής αυτής καλείστε να αξιολογείτε διαρκώς τις παραμέτρους κινδύνου που ενδεχομένως να επηρεάσουν τους ισολογισμούς σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε στάσιμοι σε όσα έχετε επιτύχει μέχρι στιγμής αλλά να συνεχίσετε να ενισχύετε την εγκυρότητα και την ακρίβεια που παρέχουν οι δομές σας και τα πληροφοριακά σας συστήματα, και φυσικά να δώσετε έμφαση και στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού σας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου πλέον, δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τη φερεγγυότητα και τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών σας.

Από την πλευρά του επόπτη, έχετε διαπιστώσει ότι είμαστε καθημερινά δίπλα σας. Η αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιεί συνεχώς συναντήσεις με στελέχη σας επί στοχευμένων θεματικών ενοτήτων, ενώ συμμετέχει και στα κολλέγια εποπτών, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών σε ένα περιβάλλον έντονης διασυνοριακής δραστηριότητας. Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των διαμεσολαβούντων, καθώς ενισχύεται η αξιοπιστία της αγοράς όταν διαθέτει συνεργάτες υψηλών προσόντων που προάγουν τη διαφάνεια των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών, και οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις ασφαλιστικές επιλογές τους. Σύντομα εξάλλου θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η Οδηγία για τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων (Insurance Distribution Directive – IDD). Όπως γνωρίζετε, με τη συμμετοχή και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Η ενίσχυση της διαφάνειας θα συμβάλει θετικά στις προοπτικές του κλάδου, παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβετε, ώστε η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων ως ποσοστό του ΑΕΠ να προσεγγίσει σε βάθος χρόνου τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ύπαρξη προοπτικών ανάπτυξης για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται από τις παρατηρούμενες επενδυτικές κινήσεις, στο πλαίσιο των οποίων εντός του 2016 έλαβαν χώρα σημαντικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Για να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης απαιτείται φυσικά, πέρα από τις προσπάθειές σας, η δυνατότητα των καταναλωτών να μπορούν να αυξήσουν την κατά κεφαλήν ασφαλιστική δαπάνη αλλά και η θετική προσέγγιση της Πολιτείας στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χαμηλή διείσδυση των ασφαλιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά σε κλάδους μη υποχρεωτικής ασφάλισης (π.χ. ασφαλίσεις πυρός, σεισμού, πλημμύρας), καθώς και η αποφυγή ασφάλισης σε κλάδους υποχρεωτικής εκ του νόμου ασφάλισης (αστική ευθύνη οχημάτων), επιφέρουν απτές συνέπειες, τόσο κοινωνικές (κίνδυνος από ανασφάλιστα οχήματα, μη κάλυψη σε περίπτωση επέλευσης φυσικών καταστροφών) όσο και δημοσιονομικές, στον βαθμό που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, στη βάση του συνταξιοδοτικού ζητήματος που έχει διαμορφωθεί, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης και να ενισχύσει τις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που να διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά, και κυρίως πολιτικών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Συνεχίστε να στέκεστε με αίσθημα ευθύνης στο πλευρό των ασφαλισμένων σας. Σε αυτή σας την επιδίωξη, θα έχετε, όπως πάντα, συμπαραστάτη την Τράπεζα της Ελλάδος"

  • ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
  • ·
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΑΕΚ-Τόφας 96-88: Τα highlights του αγώνα και του Μπάρτλεϊ (vids)

All Content

ΠΑΟΚ-Περιστέρι 101-77: Οι καλύτερες στιγμές της αναμέτρησης (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Πλαφόν σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ – Έως και 5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια

All Content - BusinessNews.gr

Στρατηγική συμμαχία Ομίλου AKTOR – Ομίλου ONEX για τη διεκδίκηση του Λιμένος Ελευσίνας

All Content - BusinessNews.gr

Φορολογικές δηλώσεις: Με νέους κωδικούς που φέρνουν μειώσεις φόρου και χαμηλότερα τεκμήρια το Ε1

All Content

FORECOMM_s: Συγκρατημένη αισιοδοξία με έμφαση στο digital

All Content

Από την Brave το περίπτερο της Metlen στην KEY 2025

FleetNews

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

FleetNews

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

FleetNews

Νέο “σκληροπυρηνικό” πακέτο για την BMW M2

All Content

Στους "8" της ENBL ο Ηρακλής 76-63 την ΤαλTεκ (vid)

All Content

Πρέκας: «Το παιχνίδι κρίθηκε από την άμυνά μας» - Παρκς: «Θα επιστρέψουμε»

All Content - BusinessNews.gr

Jysk: Ο Γιώργος Τσιρώνης νέος Country Director

All Content - BusinessNews.gr

Γιατί μπαίνει η Βενέτη στην Coffee Lab – Ο «αρτοποιός του μέλλοντος» και το «αμυντικού χαρακτήρα» deal

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος ΑΒΑΞ: Υπογραφή μνημονίου με τη ΣΤΑΝΤΑ για πύργο κατοικιών 29.800 τ.μ. στα Κεραμεία Αλλατίνη Θεσσαλονίκης

FleetNews

Ford: Νέες εκδόσεις BlueCruise για Kuga και Puma με αυτόνομη τεχνολογία

FleetNews

Alfa Romeo: Παγκόσμια ανάπτυξη άνω του 20% το 2025

CSRΝews.gr

Bluegr Hotels & Resorts: Τιμήθηκε με τη Χρυσή Zero Waste HORECA Διάκριση 2026

CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά σχέδιο δράσης κατά του έμφυλου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος

CSRΝews.gr

Bluegr Hotels & Resorts: Η βιωσιμότητα επιβραβεύεται με Χρυσή Διάκριση Zero Waste HORECA 2026

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χωρίς τον Πολάκη εκδικάστηκε η αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ για τα σχόλια του Υπουργού στο Facebook
Χωρίς τον Πολάκη εκδικάστηκε η αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ για τα σχόλια του Υπουργού στο Facebook 23/02/2017 - 02:00
Συνάντηση Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. με τον επικεφαλής του τομέα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ 23/02/2017 - 02:00
Συνάντηση Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. με τον επικεφαλής του τομέα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δ. Νομικός: Άλμα πωλήσεων 19,4% και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ
    12/03/2026 - 07:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • SC Johnson Ελλάς: Ενίσχυση τζίρου και διατήρηση κερδοφορίας
    12/03/2026 - 07:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • IDEAL Software Solutions: Λανσάρει το DocGen,πλατφόρμα αυτοματοποίησης εγγράφων για επιχειρήσεις
    11/03/2026 - 20:49 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Επιστολή Πιερρακάκη στον Αντόνιο Κόστα για την κατάσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ
    11/03/2026 - 20:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θ. Κοντογεώργης για τα μέτρα της κυβέρνησης: Προτεραιότητα ο έλεγχος της αγοράς και η αποτροπή της αισχροκέρδειας
    11/03/2026 - 19:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μνημόνιο Συνεργασίας για την διαχείριση καταστροφών Ελλάδος – Βρετανίας
    11/03/2026 - 19:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • WhatsApp: Λανσάρει λογαριασμούς για προεφήβους - Διαχείριση από τους γονείς
    11/03/2026 - 19:00 MEDIA
  • "Έκλεισαν" οι αιτήσεις εργαζομένων στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ
    11/03/2026 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γρ. Σαράντης: Στα 599,6 εκατ. οι πωλήσεις το 2025 - Τι προβλέπει για το 2026
    11/03/2026 - 18:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γ. Μπρατάκος: Οι παρεμβάσεις στην αγορά χρειάζονται σαφή όρια και προσεκτική εφαρμογή
    11/03/2026 - 18:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Φορολογικές δηλώσεις: Με νέους κωδικούς που φέρνουν μειώσεις φόρου και χαμηλότερα τεκμήρια το Ε1
    11/03/2026 - 08:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στρατηγική συμμαχία Ομίλου AKTOR – Ομίλου ONEX για τη διεκδίκηση του Λιμένος Ελευσίνας
    11/03/2026 - 10:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μνημόνιο Συνεργασίας για την διαχείριση καταστροφών Ελλάδος – Βρετανίας
    11/03/2026 - 19:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εξωδικαστικός: Ρεκόρ ρυθμίσεων 540 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο - Πώς κινούνται servicers και τράπεζες
    11/03/2026 - 08:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πλαφόν σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ – Έως και 5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια
    11/03/2026 - 14:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Basketball Champions League 2025/26: Πρόγραμμα-αποτελέσματα-βαθμολογίες

11/03/2026 - 21:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

11/03/2026 - 21:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Παρουσιάστηκε το νέο Global Media Center στο Υπ. Εξωτερικών

11/03/2026 - 16:00
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Bluegr Hotels & Resorts: Τιμήθηκε με τη Χρυσή Zero Waste HORECA Διάκριση 2026

11/03/2026 - 15:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά σχέδιο δράσης κατά του έμφυλου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος

11/03/2026 - 15:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο ΣΚΑΪ αποχαιρετά τον Γιώργο Μαρίνο

11/03/2026 - 15:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το εμβληματικό brand MERIT έρχεται στην Ευρώπη, αποκλειστικά στα SEPHORA, από τις 17 Μαρτίου 2026

11/03/2026 - 10:03
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

NAIL & BEAUTY AWARDS Μία εντυπωσιακη εκδήλωση και πλήθος κόσμου στο CAPSIS Hotel στην Θεσσαλονίκη

10/03/2026 - 17:12
FleetNews
fleetnews.gr

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

10/03/2026 - 06:08
FleetNews
fleetnews.gr

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

09/03/2026 - 06:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo