Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Η Γκεοργκίεβα αποθεώνει την Ελλάδα - Συνάντηση με Πιερρακάκη: «Από την κρίση στις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης»
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/06/2026 · 19:10

Η Γκεοργκίεβα αποθεώνει την Ελλάδα - Συνάντηση με Πιερρακάκη: «Από την κρίση στις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης»

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, γεγονός που της επιτρέπει όχι μόνο να διασφαλίζει τη δική της οικονομική σταθερότητα, αλλά και να στηρίζει ενεργά άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τη θεαματική μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας από χώρα κρίσης σε παράγοντα σταθερότητας και μεταρρυθμιστικής τεχνογνωσίας στην Ευρώπη εξήρε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο Περιφερειακό Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEETAC), η επικεφαλής του Ταμείου συνεχάρη τη χώρα για την πορεία της, τονίζοντας ότι σήμερα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης, έχοντας αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

«Θέλω να αναγνωρίσω τη σπουδαία πορεία της Ελλάδας, μιας χώρας που βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, αλλά αναδείχθηκε σε μια χώρα που σήμερα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, γεγονός που της επιτρέπει όχι μόνο να διασφαλίζει τη δική της οικονομική σταθερότητα, αλλά και να στηρίζει ενεργά άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για όσα έχει πετύχει, για τη θεαματική της πρόοδο και για την ηγεσία που οδήγησε τη χώρα εκεί όπου βρίσκεται σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δημιουργία του νέου Κέντρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και ΔΝΤ: «Από αποδέκτης τεχνικής βοήθειας, η Ελλάδα γίνεται πλέον πάροχος τεχνογνωσίας προς άλλες χώρες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης ένταξης της Ελλάδας στο SEETAC, το νέο Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων του ΔΝΤ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο οποίο η χώρα συμμετέχει ως ιδρυτικός εταίρος.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο ως μια πρωτοβουλία με ισχυρό συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, επισημαίνοντας ότι η χώρα αξιοποιεί πλέον τη μεταρρυθμιστική εμπειρία που απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίξει άλλες χώρες της περιοχής.

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή δεν περιορίζεται σε μια οικονομική συνεισφορά, αλλά αντανακλά τη γνώση και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκαν μέσα από δύσκολες αλλά επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Όπως ανακοίνωσε, η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο SEETAC με 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικά 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετέχει και στη Συντονιστική Επιτροπή του Κέντρου, αποκτώντας θεσμικό ρόλο στον καθορισμό των στρατηγικών του προτεραιοτήτων και στην παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων του.

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολική διάσταση της πρωτοβουλίας. «Η Ελλάδα ήταν κάποτε μια χώρα που συμμετείχε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Σήμερα μετατρέπεται σε χώρα που προσφέρει μεταρρυθμιστική εμπειρία, γνώση και τεχνογνωσία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Μολδαβία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ηγετικός ρόλος της χώρας στην περιοχή συνοδεύεται από αυξημένη ευθύνη για τη στήριξη της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας των γειτονικών κρατών.

Το νέο Κέντρο θα συνεργάζεται με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και τη Μολδαβία, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένη υποστήριξη για την ενίσχυση των οικονομικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης.

Οι δράσεις του θα επικεντρωθούν σε κρίσιμους τομείς οικονομικής διακυβέρνησης, όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η διαχείριση δημόσιων οικονομικών, η νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, τα μακροοικονομικά μοντέλα και οι προβλέψεις, τα στατιστικά συστήματα, καθώς και νομικά και θεσμικά ζητήματα. Η υποστήριξη θα παρέχεται μέσω τεχνικής βοήθειας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέρει τη διεύρυνση στο επίκεντρο της στρατηγικής της ατζέντας. Μέσω του SEETAC, η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στην προετοιμασία των χωρών της περιοχής για την ευρωπαϊκή τους πορεία, αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε από τον μετασχηματισμό της οικονομίας και των θεσμών της την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία αποκτά πρόσθετη σημασία ενόψει της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027, όταν η διεύρυνση και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Το SEETAC, το οποίο θα έχει έδρα τη Ρώμη και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως τον Ιανουάριο του 2027, εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο των Περιφερειακών Κέντρων Ανάπτυξης Ικανοτήτων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο εγχείρημα αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη μεταβολή της θέσης της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια δεχόταν τεχνική και χρηματοδοτική στήριξη από διεθνείς οργανισμούς συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που χρηματοδοτούν, καθοδηγούν και μεταφέρουν τεχνογνωσία σε άλλες οικονομίες. Από χώρα που λάμβανε βοήθεια, η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα που μοιράζεται εμπειρίες, γνώσεις και καλές πρακτικές, στηρίζοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της.

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
  • ·
  • ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Ανοιχτή προπόνηση για τους φιλάθλους την Τετάρτη

All Content

"Μαυροσκούφεια": Από το ΣΚΑΪ Hybrid η μετάδοση των αγώνων

All Content - BusinessNews.gr

Συνεχίζονται οι μειώσεις στο ράφι: Ανοίγει η δεύτερη φάση της Εθνικής Πρωτοβουλίας

All Content - BusinessNews.gr

Νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Έρχεται η εξειδίκευση

All Content - BusinessNews.gr

Η ION μπαίνει στο Μεξικό

All Content

IPRA Grand Prix 2024: Όταν οι «άγνωστες chefs» του Περού μπήκαν στο σημαντικότερο γαστρονομικό ranking της χώρας

All Content

Ogilvy One & AEGEAN στο TikTok Day με case study για το Unified Lift Study

All Content

Χάλκινο μετάλλιο και... μπουγέλο για το Ιράν του Μανωλόπουλου στους Ασιατικούς Αγώνες (vid)

All Content

Πανιώνιος: Τα highlights κι οι δηλώσεις μετά τη νίκη επί του Αμύντα (video)

All Content - BusinessNews.gr

Σημάδια αντιστροφής στον ρυθμό μείωσης των γεννήσεων - Προς νέο πακέτο στήριξης για οικογένειες με παιδιά

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Μητσοτάκης: Οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης - Επέκταση επιδότησης στο diesel για όλο τον Οκτώβριο

All Content - BusinessNews.gr

Fact-checking: Οι Έλληνες στην τελευταία θέση της ΕΕ

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

CSRΝews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

CSRΝews.gr

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργεί ένα πρόγραμμα στήριξης για νέους αθλητές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,52%, στα 231,59 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,52%, στα 231,59 εκατ. ευρώ ο τζίρος 10/06/2026 - 17:44
Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης 10/06/2026 - 20:16
Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Εγκαινιάστηκε το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων του Πειραιά
    20/09/2026 - 15:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου
    20/09/2026 - 14:41 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κ. Χατζηδάκης: Στηρίζουμε την κοινωνία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας
    20/09/2026 - 14:16 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πολυτελή Ακίνητα: Η αναβάθμιση της Ελλάδας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών
    20/09/2026 - 13:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δράμα: Ο Κ. Τασούλας στην ετήσια απονομή της ΚΥΚΛΩΨ
    20/09/2026 - 13:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ: Στο επίκεντρο οι δεξιότητες του αύριο
    20/09/2026 - 13:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας
    20/09/2026 - 12:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • EU KIDS Act: Από την ελληνική πρωτοβουλία για τα παιδιά στο διαδίκτυο στην ευρωπαϊκή λύση
    20/09/2026 - 12:18 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κ. Μητσοτάκης: Οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης - Επέκταση επιδότησης στο diesel για όλο τον Οκτώβριο
    20/09/2026 - 11:52 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Έρχεται η εξειδίκευση
    20/09/2026 - 11:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    19/09/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    20/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Συνεχίζονται οι μειώσεις στο ράφι: Ανοίγει η δεύτερη φάση της Εθνικής Πρωτοβουλίας
    20/09/2026 - 10:20 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κ. Πιερρακάκης: «Η ενεργειακή κρίση απαιτεί στήριξη των πολιτών και επενδύσεις»
    20/09/2026 - 09:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Paramount: Κοντά σε συμβιβασμό με αμερικανικές πολιτείες για την εξαγορά της Warner Bros
    20/09/2026 - 10:20 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Ανταίος 78-59 τον Ανδρογέα στο Women's League Cup (pics)

20/09/2026 - 13:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Women’s Leagues Cup: Το πανόραμα και οι διασταυρώσεις μέχρι τον τελικό

20/09/2026 - 12:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο «Τροχός της Τύχης» επιστρέφει στο Star για 13η χρονιά

18/09/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

18/09/2026 - 14:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

18/09/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η CHANGAN και η Βελμάρ νέοι μεγάλοι χορηγοί της ΚΑΕ Περιστέρι Betsson

18/09/2026 - 11:13
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

2nd Nail Awards

16/09/2026 - 09:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo