Στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την προστασία διανειοληπτών τους με δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τη Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά για υποχρέωση ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Το κρίσιμο ωστόσο αναφορικά με τη ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι η διευκρίνιση του υπουργού ότι δεν πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ. Με άλλα λόγια, θα αφορά νέες δανειακές συμβάσεις, δηλαδή όσες υπογραφούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.
«Η λογική της νομοθέτησης έχει τη λογική του να είναι απολύτως ενημερωμένοι οι καταναλωτές», άρα «τέλος στα ψιλά γράμματα και τις καταχρηστικές συμπεριφορές», είπε στο ριαδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Αυτό, έσπευσε να συμπληρώσει, αφορά όλα τα δάνεια τέτοιου τύπου, «αλλά όχι με αναδρομική ισχύ. Αφορά τα δάνεια που θα γίνουν από την ψήφιση του νόμου και μετά, αλλιώς θα προκαλούσε τεράστιες αδικίες», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να μπει «κόφτης» στο συνολικό κόστος καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, καθώς εφεξής η τελική επιβάρυνση, μαζί με τόκους, προμήθειες και λοιπά έξοδα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει κατά 30% έως 50% το αρχικό ποσό του δανείου.
Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα, την ώρα που όπως τονίζεται, πρόκειται για κάτι που αποτελεί υποχρέωση ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει περάσει στο εθνικό δίκαιο (από το 2023), ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε λέγοντας: «Υπάρχει ελευθερία καθένας να λέει ό,τι θέλει, με ψέματα, ανακρίβειες. Υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες, που προβλέπουν ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ως τον Νοέμβριο του 2026. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες κέρδισε το ποσοστό της προσαύξησης. Αυτό δεν το προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία. Η κάθε χώρα το αποφασίζει. Εμείς το μελετήσαμε και το αποφασίσαμε αυτό το όριο. Αυτό η αντιπολίτευση δεν το λέει. Οι μισές αλήθειες είναι ολόκληρα και καραμπινάτα ψέματα. Αυτό γίνεται, γιατί αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει και ελπίζω να τις ψηφίσουν και εκείνοι στη Βουλή».
Ερωτηθείς, τέλος, αν εξετάζεται η επιβολή-θέσπιση ανώτατου ορίου επιτοκίου, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως «δεν έχει νόημα, γιατί υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ξέρει η τράπεζα σε ποιον δίνει δάνειο και ο καταναλωτής που θέλει να πάρει δάνειο, να ξέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του και να μην οδηγείται σε λαθεμένες αποφάσεις. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από καταχρηστικές προτάσεις των τραπεζών».