Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Νέο πακέτο μέτρων για το Στεγαστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση - Στο επίκεντρο η αύξηση της προσφοράς κατοικιών
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/11/2025 · 08:14

Νέο πακέτο μέτρων για το Στεγαστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση - Στο επίκεντρο η αύξηση της προσφοράς κατοικιών

Η πίεση στις τιμές στέγασης δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τιμές μίσθωσης και αγοράς κατοικιών να έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων για το στεγαστικό ζήτημα, με βασικό στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο «Athens Tax Forum 2025», έκανε λόγο για σειρά «στοχευμένων ενεργειών», που θα έρθουν να συμπληρώσουν τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή έχουν προαναγγελθεί.

«Γνωρίζουμε καλά ότι το κόστος στέγασης αποτελεί σημαντικό βάρος για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα ενοίκια απορροφούν μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος και αυτό δεν μπορεί να αφήσει την Πολιτεία αδρανή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η νέα δέσμη μέτρων θα στοχεύει τόσο στη στήριξη των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ενοικίασης, όσο και στην τόνωση της παραγωγής νέων, προσιτών κατοικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δεν θα περιοριστεί στην ενίσχυση υφιστάμενων προγραμμάτων, αλλά θα επεκταθεί και στο φορολογικό πλαίσιο που αφορά τα ακίνητα. Στο τραπέζι βρίσκονται ρυθμίσεις που σχετίζονται με επιδοτήσεις ενοικίου, πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις, προσαρμογές στη φορολογία νέων οικοδομών, ακόμη και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών μέσω αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, σε μοντέλα που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημαντικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια θα συνεχίσει να έχει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης νέων και νέων οικογενειών στην ιδιοκατοίκηση.

Η πίεση στις τιμές στέγασης δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τιμές μίσθωσης και αγοράς κατοικιών να έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το πρόβλημα εντείνεται από τη χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών και την ταυτόχρονη άνοδο της ζήτησης, γεγονός που οδηγεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τόσο τα ενοίκια όσο και τις τιμές διαμερισμάτων.

Το επόμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει το πλήρες πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων, επιχειρώντας μια πιο συνολική, θεσμική προσέγγιση στο ζήτημα της κατοικίας, με ορίζοντα εφαρμογής που θα εκτείνεται σε βάθος ετών.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας επεξεργαστεί τα δεδομένα της στεγαστικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη- μεταξύ των άλλων- προτείνει στην Κομισιόν δέσμη παρεμβάσεων στην κατεύθυνση:

  • Να παράσχουν οι δημόσιες Αρχές επείγοντα μέτρα για την τόνωση της προσφοράς κατοικιών μέσω της μείωσης του κανονιστικού φόρτου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, της εξάλειψης των εμποδίων και της γραφειοκρατίας και της άμβλυνσης των εμποδίων στην τοπική, εθνική και ενωσιακή νομοθεσία που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των τομέων των κατασκευών και των ανακαινίσεων.
  • Να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας οικοδομήσιμης γης, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι δημόσιες Αρχές να κινητοποιήσουν δημόσια γη και να διευκολύνουν τις διαδικασίες διαίρεσης σε ζώνες για την κατασκευή τόσο κοινωνικής όσο και οικονομικά προσιτής στέγασης.
  • Να διευκολύνουν οι δημόσιες αρχές τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να καταστούν σημαντικά ταχύτερες και απλούστερες, μεταξύ άλλων μέσω μέτρων όπως η θέσπιση της αρχής της σιωπηρής διοικητικής συγκατάθεσης για την έκδοση οικοδομικών αδειών για νέες εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης, εκτός από περιπτώσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής ή ιστορικής κληρονομιάς.
  • Να ενσωματώσουν, Κομισιόν και κυβερνήσεις, πλήρως τη στρατηγική «κύμα ανακαινίσεων», διασφαλίζοντας ότι η ανακαίνιση κτιρίων δεν επικεντρώνεται μόνο στην ενεργειακή απόδοση, αλλά και στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών.
  • Να προωθήσουν οι κυβερνήσεις ένα αποτελεσματικό και βασιζόμενο σε κίνητρα φορολογικό σύστημα για τις στεγαστικές πολιτικές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες και συμβάλλοντας στον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές των κατοικιών, τονώνοντας έτσι την προσφορά σε περιοχές υψηλής ζήτησης.
  • Να εξετάσουν οι κυβερνήσεις έργα για την αποκατάσταση των δημόσιων κτιρίων για στέγαση και τη μετατροπή του αχρησιμοποίητου δημόσιου κτιριακού αποθέματος σε κοινωνικές κατοικίες.
  • Τα κράτη- μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταστήσουν δυνατές τις συνθήκες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για την κατασκευή κατοικιών για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • Ισχυρότερη χρηματοδοτική στήριξη προς τις τοπικές οντότητες για την ανάπτυξη οικονομικά προσιτής δημόσιας στέγασης.

Αυξήσεις τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία οκταετία, οι τιμές των κατοικιών στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 48%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18%, αντιπροσωπεύοντας συχνά έως και το 40% του μηνιαίου εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Η κύρια αιτία αυτής της κρίσης είναι η περιορισμένη προσφορά αποθέματος κατοικιών, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων, λόγω της ανεπαρκούς κατασκευής και των ανεπαρκών επενδύσεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδεικτικά, το 2024 ο δείκτης συνολικού ωφέλιμου εμβαδού σημείωσε περαιτέρω μείωση κατά 1,6 % και ο δείκτης κατοικιών παρέμεινε στάσιμος.

Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται, συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε πόλεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, ενώ οι αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή συρρίκνωση. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες εξελίσσονται, καθώς οι οικογένειες γίνονται μικρότερες , ο πληθυσμός γηράσκει και οι μεταναστευτικές πιέσεις επιτείνουν τις δημογραφικές μεταβολές.

Η Τ.τ.Ε

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που «εξαφάνισαν» χιλιάδες ακίνητα από την ελληνική αγορά.

Πρώτος λόγος για τη δραματική μείωση της προσφοράς, η δέσμευση χιλιάδων ακινήτων μέσω μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται… κλειδωμένα σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers. Παρότι πολλά εξ αυτών προορίζονται για πλειστηριασμό, μεγάλο μέρος μένει ανενεργό για χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθούν νομικές ή τεχνικές διαδικασίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επενδυτική εκμετάλλευση των κατοικιών, είτε μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε μέσω ξένων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αποθέματος. Σπίτια που μέχρι πριν λίγα χρόνια νοικιάζονταν σε οικογένειες, σήμερα λειτουργούν ως τουριστικά προϊόντα, αυξάνοντας το κενό στην αγορά μακροχρόνιας στέγης.

Τρίτος λόγος η χαμηλή παραγωγή νέων κατοικιών. Η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2025 υποχώρησε κατά 14% σε αριθμό αδειών, 24% σε επιφάνεια και 17% σε όγκο.

Το «πάγωμα» που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος υλικών και ενέργειας, έχει καθηλώσει την οικοδομή σε ιστορικά χαμηλά. Το αποτέλεσμα είναι μια αγορά που λειτουργεί με τεχνητή έλλειψη: οι τιμές ανεβαίνουν όχι γιατί υπάρχει περισσότερη ζήτηση, αλλά γιατί δεν υπάρχει επαρκής προσφορά.

  • ΑΚΙΝΗΤΑ
  • ·
  • ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

GBL 2026-27: Όλα τα ντέρμπι της νέας σεζόν

All Content

GBL: Το πλήρες πρόγραμμα της κανονικής περιόδου 2026/27

All Content - BusinessNews.gr

Parfums Christian Dior: «Άρωμα» κερδοφορίας στην Ελλάδα- Στα 25,2 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2025

All Content - BusinessNews.gr

BSH Oικιακές Συσκευές: Σταθερός τζίρος στα 175 εκατ. – Ο λόγος που υποχώρησαν τα κέρδη

All Content - BusinessNews.gr

Premia Properties: Στα 7,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο – Αύξηση 34% στα EBITDA

All Content

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Ματαιώθηκε το spec των 5 εκατ. ευρώ

All Content

Όμιλος Σφακιανάκη: Η Μαρίζα Πετράκου Γενική Διευθύντρια BYD

FleetNews

Autohellas: Αύξηση EBITDA 2,6% το α’ εξάμηνο

FleetNews

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

FleetNews

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

All Content

Τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος": Αλλαγή στις ώρες της πρώτης μέρας

All Content

Πού θα δείτε νωρίς σήμερα τους προκριματικούς Προμηθέα και Κολοσσού στο BCL

All Content - BusinessNews.gr

Από το Ταμείο Ανάκαμψης στα 100 δισ. ευρώ: Το νέο επενδυτικό στοίχημα της Ελλάδας

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο - Στα 6.733 εκατ. τα έσοδα από φόρους

All Content - BusinessNews.gr

Ευ. Μυτιληναίος στους FT: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την κούρσα για το γάλλιο

FleetNews

Τρεις κορυφαίες διακρίσεις για την Hyundai στα “Red Dot Award”

FleetNews

Range Rover Electric: Αυτές είναι οι τιμές του στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

«Πράξη Πρώτη»: Η πρωτοβουλία της Πειραιώς για τους νέους θεατρικούς συγγραφείς

CSRΝews.gr

Η Admiral στο πλευρό της Ελένης Μάρκου με το mini documentary «Always Moving On»

CSRΝews.gr

efood x Make-A-Wish Ελλάδος: Για δεύτερη χρονιά, ενώνουμε δυνάμεις για να εκπληρωθούν περισσότερες ευχές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις νέοι διαγωνισμοί για αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων
ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις νέοι διαγωνισμοί για αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων 05/11/2025 - 08:04
ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα 05/11/2025 - 09:40
ΑΑΔΕ: Αυτόματη έκδοση ΑΦΜ σε 43.000 ανήλικα τέκνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Επανεξελέγη πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau ο Πρόδρομος Μοναστηρίδης
    15/09/2026 - 14:23 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Νέα ένταξη στη Διοικητική Ομάδα του Ομίλου Emil Frey
    15/09/2026 - 14:22 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Η LG Electronics φέρνει τη συλλογή του Μουσείου MET στις Smart TVs μέσω του LG Gallery+
    15/09/2026 - 14:19 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΟΑΣΑ: Νέες συγκοινωνιακές συνδέσεις σε Ανατολική και Δυτική Αττική – Έναρξη στις 18 Σεπτεμβρίου
    15/09/2026 - 14:13 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το Κίεβο ανακοινώνει νέα εδαφικά κέρδη
    15/09/2026 - 14:07 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Δέκα λεπτά παράταση στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενόψει αναβάθμισης
    15/09/2026 - 14:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κρεμλίνο: Χαιρετίζει την ιδέα του Τραμπ για ανακωχή με την Ουκρανία στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές
    15/09/2026 - 13:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τράπεζα της Ελλάδος: Aύξηση 5,5% των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο 2026
    15/09/2026 - 13:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πεκίνο: Καλεί την Ουάσινγκτον "να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο στο διάστημα"
    15/09/2026 - 13:47 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΒΕΑ: Στο επίκεντρο το νέο παραγωγικό μοντέλο, η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο στη 90ή ΔΕΘ
    15/09/2026 - 13:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Κάτω από τις 2.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    14/09/2026 - 17:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.692,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,23%
    14/09/2026 - 15:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • VODAFONE: Ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες της νέας σειράς συσκευών Apple
    14/09/2026 - 16:11 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Δυναμικό «παρών» της Ελλάδας στην SMM 2026 με τη συμμετοχή 34 ελληνικών επιχειρήσεων
    14/09/2026 - 16:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Open Cosmos: Εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή δορυφόρων
    14/09/2026 - 16:46 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πρωτιά για την ενημέρωση του MEGA

15/09/2026 - 10:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Πράξη Πρώτη»: Η πρωτοβουλία της Πειραιώς για τους νέους θεατρικούς συγγραφείς

15/09/2026 - 10:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL: Το πλήρες πρόγραμμα της κανονικής περιόδου 2026/27

15/09/2026 - 10:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Αγγελική Καράνου αναλαμβάνει την Εμπορική Διεύθυνση του ομίλου Metromedia

15/09/2026 - 10:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Οι διαιτητές των αγώνων Κυπέλλου που θα γίνουν την Τετάρτη

15/09/2026 - 10:18
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Admiral στο πλευρό της Ελένης Μάρκου με το mini documentary «Always Moving On»

15/09/2026 - 09:17
FleetNews
fleetnews.gr

Autohellas: Αύξηση EBITDA 2,6% το α’ εξάμηνο

15/09/2026 - 07:12
FleetNews
fleetnews.gr

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

14/09/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo