Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στα επόμενα 3 χρόνια πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30
newsroom newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2024 · 16:03

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στα επόμενα 3 χρόνια πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30

Το συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, συνεχίζει τις εργασίες του στην Εθνική Πινακοθήκη για δεύτερη μέρα.

Το συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, συνεχίζει τις εργασίες του στην Εθνική Πινακοθήκη για δεύτερη μέρα, στρέφοντας την προσοχή στο φυσικό, αλλά και στο δομημένο περιβάλλον της χώρας μας, καθώς και στη μεγάλη κρίση της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γεώργιος Λιάλιος με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τον πρώην Υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, καθώς και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό, συμετείχαν επίσης η Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και ο Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics.

«Άλλαξαν πολλά από τη Μεταπολίτευση στο πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια του περιβάλλοντος», παρατήρησε ο κ. Λιάλιος. «Σταθμός και αφετηρία της αλλαγής που συντελέστηκε στην περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας ήταν το Σύνταγμα του 1975 και ειδικά το άρθρο 24, που κατοχύρωσε την προστασία του περιβάλλοντος ως υποχρέωση του κράτους και –με την αναθεώρησή του το 2001– και ως δικαίωμα των πολιτών. Η εποχή ήταν δεκτική σε μια νέα αντίληψη για το περιβάλλον, η οποία είχε ήδη μπολιαστεί επί δύο δεκαετίες στην Ευρώπη και στην Αμερική». Κάνοντας μια αναδρομή σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις –θετικές και αρνητικές– έκτοτε, κατέληξε ότι «η συζήτηση στην Ευρώπη έχει πια αλλάξει με την Πράσινη Συμφωνία. Η Ευρώπη θέτει ως στόχο να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία αυτή, με κύριο όπλο την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα μας εξακολουθεί να ταλανίζεται από πολλά από τα παλιά της βαρίδια».

Ο κ. Βαγιανός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ ισχυρό καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος, όμως, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Αναφέρθηκε στην υψηλή οικολογική σημασία των περιοχών Natura και των Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 27% της ελληνικής επικράτειας- ποσοστό, δηλαδή, υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Υπενθύμισε την υποχρέωση της Ελλάδας να θεσπίσει σχέδια διαχείρισης και προστασίας τους, κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, επιφέροντας το 2020 την καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η κ. Καρρά σημείωσε ότι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν πληγωμένη και δεν ενδιαφερόταν για το περιβάλλον. «Η πρώτη μαγιά των πολιτικών της Μεταπολίτευση, όμως, έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον» τόνισε αποκαλύπτοντας πώς εισακούστηκε από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για για την ένταξη άρθρου για το περιβάλλον στο υπό διαμόρφωση τότε Σύνταγμα. Ανέφερε όμως και άλλους πολιτικούς, που επέδειξαν έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, όπως ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, ο Στέφανος Μάνος και ο Τζαννής Τζαννετάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κενό μεταξύ της ισχύουσας νομοθεσίας για το περιβάλλον και στη μη εφαρμογή της. «Χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα για να κλείσουμε αυτό το κενό», παρατήρησε. «Το βασικό μου θέμα ως αρμόδιου υπουργού είναι ότι η διαφορά μεταξύ της νομιμότητας και της πραγματικότητας είναι τόσο τρομακτική που τα χέρια σου είναι τελείως ελεύθερα ή τελείως δεμένα. Και για να επαναφέρουμε τη νομιμότητα, να μειώσουμε το χάσμα, θα πρέπει να τελειώσουμε με κάποιες πρακτικές». Αναφερόμενος στο ζήτημα των αυθαιρέτων είπε ότι «αν πρόκειται να τραβήξουμε κάποιες γραμμές, μία γραμμή που θα πρότεινα είναι να αποφασίσουμε επιτέλους ως κοινωνία ότι κανένα νέο αυθαίρετο δεν θα επιβιώσει χωρίς να κατεδαφιστεί». Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι τόσο πολλά τα αυθαίρετα μέσα στο δάσος που το κράτος δεν έχει τολμήσει να τα μετρήσει. Γιατί; Για να μην τα βλέπει. Δεν τα έχει καταγράψει ποτέ», ενώ για την κρισιμότητα της συγκυρίας τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας στα επόμενα τρία χρόνια να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30». Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, εξήγησε ότι αυτές ολοκληρώνονται και θα μετατραπούν σε Προεδρικά Διατάγματα.

Ο κ. Φάμελλος, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στο περιβάλλον ως βασικό στοιχείο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. «Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν αντέχει τον σχεδιασμό και τους κανόνες, γιατί δεν αντέχει το κράτος δικαίου και την ισοτιμία και τη διαφάνεια. Αυτό ισχύει και στο περιβάλλον και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος». Ενώ το Σύνταγμα και η Ε.Ε. άνοιξαν τον δρόμο να λύνουμε προβλήματα ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και δημοκρατίας, η πολιτεία δεν κατορθώνει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνουμε Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική ηγεσία επιλέγει να μην έχει προτεραιότητα το περιβάλλον».

Στην ερώτηση του κ. Λιάλιου ποια ήταν η αιτία που έχουμε μείνει πίσω σε βασικά πράγματα, όπως η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές, ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι «είναι η δειλία του πολιτικού συστήματος και η μη στήριξη τέτοιου είδους παρεμβάσεων από ευρεία στρώματα της κοινωνίας», ενώ χαρακτήρισε τις περιοχές Natura ως δυνητικά «εκπληκτικές περιοχές ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης». Σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις, την οποία επικαλέστηκε, οι περιοχές Natura μπορούν να δίνουν έσοδα 2 δισ. τον χρόνο και να απασχολούν 9.500 ανθρώπους. «Εχουμε μια διπλή “προίκα”: το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους, που μπορούν να αποτελέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας».

Ο κ. Στασινός σχολίασε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων συνδέεται με τις καθυστερήσεις και τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπων «που να είναι πρακτικοί και να φέρουν το αποτέλεσμα». Ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση των πολεοδομικών ελέγχων από τη στιγμή που ανατέθηκε σε ιδιώτες ελεγκτές δόμησης. Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης διαπίστωσε ότι στη διαχείριση απορριμμάτων συναντάμε «τις γνωστές κακοδαιμονίες της Ελλάδας, δηλαδή άριστες πρακτικές σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Κοζάνη και οι Σέρρες, και άθλιες σε άλλες».

  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

NCAA: Ήττες για Αβδάλα και Σπάρταλη (vid)

All Content

Έκτη σερί νίκη οι Χόρνετς, 111-106 τους Σπερς (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΕΕ: Νέα ρεκόρ στην ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας - Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις

All Content - BusinessNews.gr

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content - BusinessNews.gr

Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz

All Content

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content

Τηλεοπτικά κανάλια: Τα περιφερειακά της Αττικής σε ρόλο πρωταγωνιστή

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Rising Stars: Συνεχίζουν μαζί στην κορυφή Ολυμπιακός και Προμηθέας (pics)

All Content

Gen A Stars: Νίκες Άρη, Περιστερίου και ΔΕΚΑ

All Content - BusinessNews.gr

Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με αιχμή τη συνεργασία με τη Naval Group

All Content - BusinessNews.gr

Ανακαινίζω και Κοινωνική Αντιπαροχή: Το κυβερνητικό σχέδιο για την κρίση στέγης

All Content - BusinessNews.gr

Εκτεταμένο πλέγμα νέων δράσεων της ΔΥΠΑ για το 2026 - Προγράμματα για γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χρηματιστήριο: Στις 1.421,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,22%
Χρηματιστήριο: Στις 1.421,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,22% 01/03/2024 - 15:30
Παρουσιάστηκε το έργο της ΔΕΥΑΗ που θα παράγει 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα για άρδευση, από τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων 01/03/2024 - 16:09
Παρουσιάστηκε το έργο της ΔΕΥΑΗ που θα παράγει 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα για άρδευση, από τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πιερρακάκης: Εθνική πρόκληση το στεγαστικό - Δεν λύνεται χωρίς τους ιδιοκτήτες
    31/01/2026 - 21:01 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
    31/01/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέα ανακοίνωση της Βιολάντα: Φήμες και αβάσιμες ερμηνείες δεν βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης
    31/01/2026 - 19:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    31/01/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη διάρκεια την Κυριακή - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
    31/01/2026 - 18:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια σημαντική και στρατηγική επένδυση
    31/01/2026 - 17:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Δήμας για κυκλοφοριακό: Εξετάζεται flyover στον Κηφισό και μεταφορά επιχειρήσεων εκτός Αθήνας
    31/01/2026 - 16:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μητσοτάκης για επετειο Ιμίων: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»
    31/01/2026 - 15:56 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Φεβρουαρίου
    31/01/2026 - 15:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz
    31/01/2026 - 14:50 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΕΕ: Νέα ρεκόρ στην ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας - Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις
    31/01/2026 - 10:18 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με αιχμή τη συνεργασία με τη Naval Group
    31/01/2026 - 11:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards
    31/01/2026 - 12:09 MEDIA
  • Αγορά ακινήτων: Από τον ανελκυστήρα στα κοινόχρηστα - Οι παράγοντες που επηρεάζουν έως 20% την αξία
    31/01/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ανακαινίζω και Κοινωνική Αντιπαροχή: Το κυβερνητικό σχέδιο για την κρίση στέγης
    31/01/2026 - 10:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NCAA: Ήττες για Αβδάλα και Σπάρταλη (vid)

31/01/2026 - 21:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 1 - 1ος Όμιλος: Πρόγραμμα-αποτελέσματα 2025/26

31/01/2026 - 21:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’20 years KYANA’’

31/01/2026 - 07:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ANT1: Στην κορυφή με πάνω από 1,4 εκατ. τηλεθεατές ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ρόμα

30/01/2026 - 14:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πλούσια ποδοσφαιρική δράση στην COSMOTE TV

30/01/2026 - 14:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Vodafone: Στη λίστα ‘A’ του CDP για ακόμη μία χρονιά

30/01/2026 - 12:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Gorenje: Πλατινένια διάκριση από την EcoVadis για το 2025 – Ανάμεσα στο 1% των πιο βιώσιμων εταιρειών παγκοσμίως

30/01/2026 - 09:54
FleetNews
fleetnews.gr

ΕΕ: Στο +1,8% οι ταξινομήσεις το 2025

30/01/2026 - 06:52
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2026 ΤΗΣ L’ORÉAL PROFESSIONAL PRODUCTS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

29/01/2026 - 15:59
FleetNews
fleetnews.gr

Συνεργασία Caroo και Surprice Car Rental για την ανάπτυξη του Mobility

29/01/2026 - 07:45
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo