Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα διεκδικούν θέση στο κλαμπ των ισχυρών της Νότιας Ευρώπης
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2023 · 10:37

Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα διεκδικούν θέση στο κλαμπ των ισχυρών της Νότιας Ευρώπης

Το προφίλ χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων, σημειώνει το Πρακτορείο.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές την Κυριακή με το δημόσιο χρέος της χώρας να διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι ισχυρότερες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους ανάγκασε την Αθήνα να προχωρήσει σε δραματική αναδιαμόρφωση του δανεισμού της, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Το premium που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα αντί τίτλων περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, περιορίζεται και μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί εντελώς, καθώς το προφίλ χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων, προσθέτει το πρακτορείο.

Στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υπομοχλευμένος, έχοντας έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομικών και εμφανίζοντας μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, ανέφερε πρόσφατα σε ανάλυσή της η Bank of America.

Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια που πλησιάζει τα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης. Η χώρα σύναψε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αξίας 280 δισ. ευρώ από το 2010. Βγήκε από το τελευταίο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βασίζεται στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

"Όλοι αυτοί οι παράγοντες δικαιολογούν μικρότερο spread ή και καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)", αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, παγκόσμιος επικεφαλής G10 Forex Strategy της Bank of America.

"Η ελληνική αγορά (ομολόγων) δεν είναι τόσο ρευστή και τείνει να είναι πιο ασταθής, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές", πρόσθεσε.

Η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει η ανάλυση του Reuters, εξακολουθεί να είναι πολύ εκτεθειμένη σε ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στους αντίθετους ανέμους της μεταποίησης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη παράμετρος. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει μπόνους έδρες, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές τις επιδόσεις της τον Μάιο, πιθανότατα θα εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία.

Το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 στις περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι αυτών της Γερμανίας - που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης - από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα spreads στην περιφέρεια γενικά θα μπορούσαν να διευρυνθούν, καθώς αυτές οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2026, καθώς αναμένεται μικρό πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική συρρίκνωση περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης στη διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων, δεν θα έβγαζε πολύ την Ελλάδα εκτός πορείας όσον αφορά τη μείωση του λόγου χρέους.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160%, ενώ της Ιταλίας αναμένεται στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

"Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και η επενδυτική ώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία", σημειώνει ο Filippo Taddei, οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη.

Το χάσμα μεταξύ των spreads των ομολόγων της Ιταλίας και της Ελλάδας έναντι αυτών της Γερμανίας υποχώρησε στο μηδέν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα.

"Ο κύριος λόγος που το spread των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερο από αυτό των ιταλικών είναι ότι η Ελλάδα βασικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους", αναφέρει ο Piet Haines Christiansen, διευθυντής έρευνας σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάστηκε ως καλός Ευρωπαίος πολίτης, εμμένοντας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προϊσταμένου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

"Ωστόσο, αυτή η πίστωση μπορεί να είναι αδύναμη καθώς η κυβέρνηση αρνείται να εγγραφεί στη μεταρρύθμιση του ESM και αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια του NGEU", δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής έρευνας επιτοκίων στην Commerzbank, αναφερόμενος στα ταμεία στήριξης της ΕΕ.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που καθυστερεί να εγκρίνει τη συνθήκη που επανεξετάζει τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

Ωστόσο, η επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης θα μπορούσε να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών που είδε το Reuters την Τετάρτη.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο Λευτέρης Μαντζούκας στο AllStar Basket: "Χωρίς απωθημένα"

All Content

Μιλουτίνοβ: «Ποτέ δεν με προσέγγισε κάποιος για ελληνικό διαβατήριο»

All Content - BusinessNews.gr

KAE- Hellenic Duty Free Shops: «Απογειώθηκε» πάνω από τα 525 εκατ. ο τζίρος – Μέρισμα 65 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Στα 107 δολάρια έφτασε το Brent - Σε υψηλά τριετίας οι τιμές του φυσικού αερίου - Πιέσεις στα ομόλογα

All Content - BusinessNews.gr

FG Europe: Η Beijer Ref αποκτά το 75% - Διευθύνων Σύμβουλος ο Αθανάσιος Κ. Φειδάκης

All Content

Τηλεοπτικά αθλητικά δικαιώματα: Ντέρμπι σε νέο «γήπεδο»

All Content

IPRA Golden World Awards: Ενισχυμένη ευρωπαϊκή και ελληνική παρουσία στις φετινές διακρίσεις

FleetNews

Citroën: Διπλή πρωτιά στην ελληνική αγορά των BEV

FleetNews

SEAT: Ανοιχτό το μέλλον της μάρκας μετά το 2030

FleetNews

Νέα Ford Ranger έτοιμα για… πόλεμο

All Content

Παναθηναϊκός: Το ξεχωριστό video για το «Παύλος Γιαννακόπουλος»

All Content

Περιστέρι: Στις 18 & 19/9 το 7ο τουρνουά "Νίκος Φάσουρας"

All Content - BusinessNews.gr

25 χρόνια μετά την 11/9: Οικονομικό κραχ, αεροδρόμια και τοξικό νέφος στη σκιά των Διδύμων Πύργων

All Content - BusinessNews.gr

Λουξ: "Δροσιστική" άνοδος 23,7% στα καθαρά κέρδη το 2025

All Content - BusinessNews.gr

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της NASA συνεχάρη την Ελλάδα για την αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη

FleetNews

Opel: Σχεδόν 60 χρόνια πρωτοπορίας στην ηλεκτροκίνηση

FleetNews

Αποκάλυψη για το αμιγώς ηλεκτρικό Dacia Spring

CSRΝews.gr

Pact2School Challenge: Διακρίθηκαν 4 ελληνικές δράσεις στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

CSRΝews.gr

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν πάνω από 150.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς

CSRΝews.gr

POWERADE B2Run Aθens 2026: Η γιορτή του εταιρικού αθλητισμού στο ΟΑΚΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΚτΠ: Σε δημόσια Διαβούλευση έργο για το νέο πληροφοριακό σύστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
ΚτΠ: Σε δημόσια Διαβούλευση έργο για το νέο πληροφοριακό σύστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων 23/06/2023 - 08:36
Το ευρώ υποχωρεί 0,85%, στα 1,0866 δολάρια 23/06/2023 - 10:52
Το ευρώ υποχωρεί 0,85%, στα 1,0866 δολάρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Π. Μαρινάκης: «Κρούουν ανοιχτές θύρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Προσωπική η θέση μου για το επίδομα ανεργίας»
    11/09/2026 - 15:04 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το νέο DEEPAL S07 PRO έφτασε στην Ελλάδα
    11/09/2026 - 15:01 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Ν. Κεραμέως: Ρεκόρ απασχόλησης 72,2% στην Ελλάδα και ανεργία σε χαμηλό 18ετίας – 2.500 θέσεις στη 57η Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ
    11/09/2026 - 14:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2027
    11/09/2026 - 14:52 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΒΕΠ: Ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει την αναγραφή τιμών πώλησης
    11/09/2026 - 14:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας: «Ελλάδα και Ρουμανία πυλώνες ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας»
    11/09/2026 - 14:46 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βρετανία: Ο ηγέτης των Πρασίνων διεκδικεί την έδρα του Κιρ Στάρμερ
    11/09/2026 - 14:44 ΚΟΣΜΟΣ
  • Softweb: Ο Δημήτρης Γεωργίου αναλαμβάνει Chief AI Architect του Noetic AI Lab
    11/09/2026 - 14:41 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Ισπανία: Πυρκαγιά καταστρέφει καταυλισμό για τους μετανάστες στη Θέουτα
    11/09/2026 - 14:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • Αδριανός Γολέμης: «Είναι τιμή και χαρά που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Διάστημα»
    11/09/2026 - 14:37 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Miele: «Το τέλος των οικιακών εργασιών πλησιάζει»
    10/09/2026 - 17:28 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Υπόθεση Μαζωνάκη: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί – Τα νέα ευρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα
    10/09/2026 - 19:52 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO, Eurobank: «Η τραπεζική υπηρεσία θα βρίσκεται όλο και περισσότερο εκεί όπου ο πελάτης συναλλάσσεται»
    10/09/2026 - 16:54 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Alpha Trust Ανδρομέδα: Στα €2,34 εκατ. τα κέρδη στο εξάμηνο - Στα €0,67 ανά μετοχή οι συνολικές διανομές για το έτος
    10/09/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στα 107 δολάρια έφτασε το Brent - Σε υψηλά τριετίας οι τιμές του φυσικού αερίου - Πιέσεις στα ομόλογα
    10/09/2026 - 20:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

DDB Athens: Νέα καμπάνια για Alpha Bank και Aegean Bonus Visa

11/09/2026 - 11:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Περιστέρι: Στις 18 & 19/9 το 7ο τουρνουά "Νίκος Φάσουρας"

11/09/2026 - 11:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Womens Leagues Cup: Ποιοι σφυρίζουν στην πρεμιέρα, την Κυριακή

11/09/2026 - 11:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Μαζωνάκης: Όταν το «Μου λείπεις» έπαιξε σε ιταλικό spot

11/09/2026 - 11:11
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Pact2School Challenge: Διακρίθηκαν 4 ελληνικές δράσεις στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

11/09/2026 - 10:58
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: 670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν πάνω από 150.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς

11/09/2026 - 09:01
FleetNews
fleetnews.gr

Citroën: Διπλή πρωτιά στην ελληνική αγορά των BEV

10/09/2026 - 05:08
FleetNews
fleetnews.gr

SEAT: Ανοιχτό το μέλλον της μάρκας μετά το 2030

10/09/2026 - 05:06
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo