Σάββατο, 11 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Bloomberg: Το ευρώ νοιώθει την πίεση καθώς η οικονομία οδεύει προς ύφεση
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/07/2022 · 17:35

Bloomberg: Το ευρώ νοιώθει την πίεση καθώς η οικονομία οδεύει προς ύφεση

Το ευρώ, που έχει ήδη πέσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, παραμένει ένα μη αγαπητό νόμισμα, που τελεί υπό αμείλικτη πίεση καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Το ευρώ παραμένει λίγο πάνω από την ισοτιμία με το δολάριο, μετά από μια σύντομη πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το νόμισμα έχει γίνει «μαγνήτης» για την αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου φέτος, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η καθοδική πορεία του θα συνεχιστεί.

Μεγάλο μέρος του οικονομικού ζόφου επικεντρώνεται στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία απειλεί ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία. Η Credit Suisse βλέπει 50% πιθανότητες να πέσει η ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs αναφέρει ότι ήδη μπορεί να έχει έρθει η ύφεση.

Η Ιταλία είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ανησυχίας εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε η αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η S&P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές της για το χρέος της χώρας και ένας βασικός δείκτης κινδύνου, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, είναι περίπου η υψηλότερη από το 2020. Ο εκνευρισμός από την πιθανότητα μιας εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, εμφανίζεται στα swaps, αν και θεωρείται ως ένας πολύ απομακρυσμένος κίνδυνος.

Από άποψη τιμής, το ευρώ είναι πολύ χειρότερα από το 2012 – όταν βρέθηκε σε ισοτιμία 1,20 $, που ήταν η χαμηλότερη. Τώρα έφτασε να διαπραγματεύεται σε περίπου 1,02 δολάρια, αφού διολίσθησε στα 99,52 σεντς ΗΠΑ στις 14 Ιουλίου.

Η JPMorgan Chase και η Rabobank το βλέπουν να υποχωρεί έως και 95 σεντς, δεδομένης της έκθεσης της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση. Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης, θέτει τις πιθανότητες για πτώση στην ισοτιμία έως το τέλος του έτους σε περίπου 70%. Το Bloomberg από την πλευρά στην πρόβλεψη του για το τέλος του έτους, βλέπει την ισοτιμία να είναι 1,06 $.

Ωστόσο, παρ' όλη την αρνητικότητα, ελάχιστες συζητήσεις κάνουν λόγο ότι η ευρωζώνη οδεύει προς μια άλλη υπαρξιακή κρίση, όπως αυτή που υπέστη πριν από μια δεκαετία, όταν τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι ραγδαίες αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν σε εικασίες ότι θα μπορούσε να διαλυθεί. Αυτό οδήγησε τελικά στον Ντράγκι – τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - να πει ότι θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το νόμισμα. Ένα σχίσμα στον χώρο του ευρώ αποτελεί περιθωριακή σκέψη και η ΕΚΤ έχει κινηθεί γρήγορα για να κρατήσει υπό έλεγχο τις αγορές.

Οικονομική στασιμότητα

«Κατά κάποιους τρόπους η κατάσταση είναι πιο τρομακτική από ό,τι πριν από 10 χρόνια, και για άλλους, πιο ευνοϊκή», δήλωσε ο Θέμος Φιωτάκης, παγκόσμιος επικεφαλής της FX & EM Macro Strategy της Barclays. «Είναι λιγότερο επιβλαβές πρόβλημα για την ακεραιότητα του ευρώ ως νομίσματος. Αλλά από οικονομικής άποψης, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερο ζήτημα από τότε», πρόσθεσε.

Μεγάλο μέρος της υποτίμησης του νομίσματος συνδέεται με αυτό το φτωχό οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα επιβράδυνσης της ανάπτυξης και απότομης αύξησης του πληθωρισμού. Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Γερμανία - η νο. 1 οικονομία της Ευρώπης - παρέμεινε στάσιμη, ενώ ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 8,9%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

Επίσης, στο οικονομικό μείγμα εισέρχεται η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Federal Reserve προχώρησε σε σύσφιξη περισσότερες από τέσσερις φορές φέτος, αφού πρόσθεσε άλλες 75 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναφοράς της την Τετάρτη.

Πάντως οι προβλέψεις διάλυσης της ευρωζώνης δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Ο ιδρυτής του μακροοικονομικού αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου EDL, Edouard de Langlade, υποστηρίζει ότι είναι εφικτό και στοχεύει σε μια ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 80 σεντς.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δρα προληπτικά έναντι τέτοιων κινδύνων, όσο απομακρυσμένοι κι αν είναι. Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, παρουσίασε ένα νέο εργαλείο για να επεμβαίνει όπου υπάρχει αδικαιολόγητη απόκλιση στα spreads του χρέους των μελών του ευρώ.

«Σήμερα, ο κύριος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος πληθωρισμού», δήλωσε ο Nicolas Forest, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος της Candriam. «Το πιο σημαντικό μήνυμα ήταν πώς η ΕΚΤ μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση, χωρίς να δημιουργήσει κρίση χρέους. Η ιδέα που κυριαρχεί τώρα είναι να αποφύγουμε κάτι, όχι να διορθώσουμε κάτι», πρόσθεσε.

Η δουλειά της ΕΚΤ περιπλέκεται - και όχι για πρώτη φορά - από την ιταλική πολιτική. Η χώρα θα διεξαγάγει εκλογές τον Σεπτέμβριο και μια δεξιά συμμαχία προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις. Οι τιμές των ομολόγων μεταβάλλονται λόγω ανησυχίας για τις πολιτικές μιας τέτοιας κυβέρνησης, καθιστώντας δύσκολο για την ΕΚΤ να παρέμβει και να πει ότι οι κινήσεις της αγοράς είναι αδικαιολόγητες.

Ωστόσο, η ηγέτης της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, σχεδιάζει να τηρήσει τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν ηγηθεί της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις θέσεις της. Οι επενδυτές λένε ότι είναι απίθανο η Ιταλία να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της και να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε περίπου 200 δισ. ευρώ κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η οικονομική υποστήριξη πρόκειται να καταβληθεί ως μέρος του προγράμματος NextGenerationEU - ένα σημαντικό δημοσιονομικό εργαλείο, που προκλήθηκε από την πανδημία και που ξεχωρίζει την ΕΕ τώρα, από την ΕΕ των προηγούμενων κρίσεων.

«Αυτή ήταν η Ευρώπη που διέσχιζε τον Ρουβίκωνα, που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να περάσει», δήλωσε ο Rohan Khanna, υπεύθυνος στρατηγικής στην UBS. «Ήταν ένα ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Υπάρχουν ακόμα ρωγμές, αλλά είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος από αυτόν που ήταν το 2010», πρόσθεσε ο Khanna.

  • BLOOMBERG
  • ·
  • ΕΥΡΩ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΠΙΕΣΗ
  • ·
  • ΥΦΕΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πλεονέκτημα στα playoffs με σφραγίδα ΛεΜπρόν οι Λέικερς 101-73 τους Σανς, μετά την ήττα του Χιούστον (vids)

All Content

Επέστρεψαν στα playoffs οι Ατλάντα Χοκς 124-102 τους Καβαλίερς - Ορλάντο-Φιλαδέλφια, Σάρλοτ-Μαϊάμι στα play-in

All Content - BusinessNews.gr

Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Σήμα Μυτιληναίου για επανεκκίνηση από το 2026 με αιχμή ενέργεια και άμυνα

All Content - BusinessNews.gr

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η Ελλάδα στις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

NBA 2025/26: Η εικόνα του Play-In Tournament και των Playoffs

All Content

NBA 2025/26: Αποτελέσματα, πρόγραμμα και κατάταξη

All Content - BusinessNews.gr

Fuel Pass: Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό στο ΑΦΜ

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη

All Content - BusinessNews.gr

Παπουτσάνης: Στα €16,5 εκατ.ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Οι εξαγωγές βασικός μοχλός ανάπτυξης

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e - ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 1 - 5 Αυγούστου
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e - ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 1 - 5 Αυγούστου 31/07/2022 - 17:26
Άνοιξε η πλατφόρμα Fuel Pass 2 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3 01/08/2022 - 10:36
Άνοιξε η πλατφόρμα Fuel Pass 2 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι
    11/04/2026 - 10:30 LOGISTICS
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    11/04/2026 - 08:55 MEDIA
  • Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο
    10/04/2026 - 19:30 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Διεθνή κοινά μεταπτυχιακά: Στο στάδιο πιστοποίησης τα προγράμματα για το 2026-27
    10/04/2026 - 18:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Λειτουργία Μετρό και Τραμ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
    10/04/2026 - 17:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης
    10/04/2026 - 16:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    10/04/2026 - 16:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008
    10/04/2026 - 15:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Copernicus: Η Ευρώπη βιώνει τον δεύτερο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί ποτέ
    10/04/2026 - 14:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση του αμπελοοινικού τομέα
    10/04/2026 - 13:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά – Εντατικοί οι έλεγχοι σε όλη την χώρα
    10/04/2026 - 11:11 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fuel Pass: Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό στο ΑΦΜ
    10/04/2026 - 12:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης
    10/04/2026 - 16:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η Ελλάδα στις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης
    10/04/2026 - 13:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008
    10/04/2026 - 15:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Επέστρεψαν στα playoffs οι Ατλάντα Χοκς 124-102 τους Καβαλίερς - Ορλάντο-Φιλαδέλφια, Σάρλοτ-Μαϊάμι στα play-in

11/04/2026 - 06:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πλεονέκτημα στα playoffs με σφραγίδα ΛεΜπρόν οι Λέικερς 101-73 τους Σανς, μετά την ήττα του Χιούστον (vids)

11/04/2026 - 06:11
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo