Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
DW: Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/05/2019 · 03:00

DW: Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

Ήταν το ζητούμενο αποστολής Ελλήνων επιχειρηματιών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ενημερώθηκαν για την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ΑΠΕ και την ανακύκλωση. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί ως χώρα με ήλιο και αέρα.

Ήταν το ζητούμενο αποστολής Ελλήνων επιχειρηματιών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ενημερώθηκαν για την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ΑΠΕ και την ανακύκλωση. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί ως χώρα με ήλιο και αέρα.

Η τελευταία επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής τριήμερης αποστολής ήταν και η πιο εντυπωσιακή. Στην περιοχή Leppe της μικρής πόλης Lindlar υπάρχει ένα τεράστιο πρωτοποριακό «πολυπάρκο» συλλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει σε real time τους τροπους ανακύκλωσης σκουπιδιών και να ενημερωθεί για όλες τις διαδικασίες, από τη συλλογή τους μέχρι την ανακύκλωση και την χρήση τους, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, για παραγωγή ενέργειας.

«Να το μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα»

Metabolon ονομάζεται το πρότζεκτ, από το Μεταβολισμός. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας περιβάλλοντος και τόπος συνειδητοποίησης της σημασίας που έχει η σωστή ανακύκλωση ήδη από την πηγή, από τον κάδο των σκουπιδιών έξω από το σπίτι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το πάρκο που προσφέρει επίσης χώρους αναψυχής συνδυασμένους με τη θεματολογία της προστασίας του κλίματος είναι προσιτός σε τάξεις σχολείων, σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμματων για έρευνα στην πηγή και φυσικά σε ευαισθητοποιημένους και μη πολίτες. «Εντυπωσιαστήκαμε από τον βαθμό που εφαρμόζεται η έρευνα εδώ στο Metabolon, γιατί είναι εφαρμοσμένης μορφής» μας είπε ο Γιάννης Πατσιαβός από το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποιο διοργάνωσε την επιχειρηματική επίσκεψη.

«Αυτός ο συνδυασμός ήταν εντυπωσιακος, το συζητήσαμε με όλα τα μέλη της αποστολής και νομίζουμε πως ειδικά σε πολλές περιφέρειες και δήμους της Ελλάδας που υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, θα ήταν καλό και χρήσιμο να το μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα δεύτερο μήνυμα που εμείς αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα να συνεργαστούν ελληνικές επειχειρησες με γερμανικές σε τομείς αιχμής» συμπληρώνει ο κ. Πατσιαβός. «Ένας από αυτούς είναι η ενέργεια αλλά και η διαχείριση του περιβάλλοντος, εκεί χρειαζόμαστε τη γερμανική τεχνογνωσία, αλλά μπορεί να προκύψουν συνεργειες που να είναι ωφέλιμες και για τις δυο πλευρές».

Τεχνολογία αιχμής για την πράσινη ενέργεια

Αυτό ήταν και το νόημα της επίσκεψης, ιδέα της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κυρίας Μαρίας Παπακωνσταντίνου. Οι συνέργειες αναζητήθηκαν στην περιοχή Jülich, κάτι σαν Silicon Valley στον τον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κλίματος. Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Κλίματος οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για την έρευνα στους τελευταίας γενιάς συσσωρευτές ενέργειας σε κυψέλες. Εντύπωση προκάλεσε στον τομέα των φωτοβολταϊκών η παρουσίαση έρευνας για μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες σιλικόνης, με σκοπό να επιτευχθεί 30% περισσότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και 50% αύξηση της ενεργειακής ισχύος. Το ερευνητικό έργο του συγκεκριμένου τμήματος αφορά στη δημιουργία κυψελών που θα περιβάλλουν τα κτήρια, στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλιακή ενέργεια για χρήση στη θέρμανση και ψύξη.

Στο Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί γύρω από την έρευνα για τα λεγόμενα έξυπνα συστήματα παροχής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων για εξελιγμένες μορφές αποθήκευσης ενέργειας με χρήση των ΑΠΕ και για τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων παροχής ενέργειας για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις του μέλλοντος. Την προσοχή τράβηξε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας ένας πρότυπος ηλιακός πύργος και ηλιοστατικό πάρκο με 2.000 συλλέκτες, το μεγαλύτερο παγκοσμίως που λειτουργεί ως προσομοιωτής για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς.

«΄Εχουμε αργήσει με τις ΑΠΕ»

«Άκρως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που πήραμε, οι νέες τεχνολογίες με τις ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας από την ήλιο έχει εφαρμογή στην Ελλάδα» είπε ο Αθανάσιος Φάνης από την εταιρεία Α. ΕΚKΕΝΤRΟ Κοζάνης. Η εταιρεία του ασχολείται με ηλεκτρολογικά έργα στον τομέα κατασκευών με κύριο έργο αυτήν την στιγμή την επέκταση του μετρό στην Αθήνα και ηλεκτρονικά έργα στο ορυχεία Κοζάνης, στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ. «Πήραμε πολλες χρήσιμες πληροφορίες, για τρόπους παραγωγής ενέργειας, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα, όσο μπορούμε. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν μέλλον σε μας, έχουμε αργήσει κιόλας να παράγουμε ρεύμα από τέτοιου τύπου τεχνολογίες. Γνωρίζουμε τα φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τα παραβολικά κάτοπτρα, για παράδειγμα, που είδαμε στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ενέργειας, ήταν ένας νέος τρόπος που δεν τον ξέραμε. Στη Γερμανία ψάχνουν τον ήλιο κι εμείς τον έχουμε και δεν τον εκμεταλλευόμαστε».

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων ενδιέφερε περισσότερο τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, συντονιστή του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, στο οποίο συμμετέχουν 40 δήμοι της Ελλάδας, της Κύπρου κι άλλων από χώρες των Βαλκανίων. «Προσδοκούμε συνεργασία με δήμους της Γερμανίας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό με μας, τη λίμνη. Μας ενδιαφέρουν οι ΑΠΕ, επειδή η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, τον ήλιο και τον αέρα. Εάν δεν εκμεταλλευτούμε αυτό, εάν δεν αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους, νομίζω ότι θα εξαρτιόμαστε συνέχεια από το πετρέλαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας. Άρα είναι άμεση η κινητοποίηση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ».

Θετικά πρότυπα

Στόχος της επίσκεψης της Ελληνικής αποστολής στη Ρηνανία Βεστφαλία ήταν και η παρουσίαση θετικών παραδειγμάτων επιχειρηματικότητας Ελλήνων στη Γερμανία στο πρόσωπο του αυτοδημιούργητου ναυπηγού-μηχανικού Μάρκου Δαμίγου. Στο Lindlar εδρεύει η εταιρεία IBAG, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια από το μηδέν, μια οικογενειακή επιχείρηση με πολλή υψηλή τεχνολογία στον τομέα επεξεργασίας μετάλλου κι άλλων υλικών. Παράγει μηχανοκίνητες κεφαλές διαφόρων διαμετρημάτων για την κοπή και επεξεργασία μετάλλων με πολλές άλλες εφαρμογές, από την αεροναυπηγική μέχρι την οδοντοτεχνική και την κατασκευή πιστωτικών καρτών.

«Άκουσα γι αυτήν την επίσκεψη Ελλήνων επιχειρηματιών στο κρατίδιο και πρότεινα στην Γενική Πρόξενο την επίσκεψη στο Metabolon, ένας τόπος όπου έρχονται από όλον τον κόσμο» μας είπε ο κ. Δαμίγος. «Με την ευκαιρία προσκάλεσα τους επιχειρηματίες στην εταιρεία μου. Είναι περίεργο, διότι ενώ είμαστε δικτυωμένοι σε όλον τον κόσμο, στο μόνο κράτος που δεν έχουμε αναπτύξει την τεχνολογία μας είναι η Ελλάδα. Το είδα σαν ευκαιρία γνωριμίας και δικτύωσης». Ίσως το τελευταίο, η δικτύωση, να ήταν και η προστιθέμενη αξίας αυτής της επίσκεψης. Οι Έλληνες του εξωτερικού καταφέρνουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία στο δύσκολο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μυστικό είναι απλό.

Πηγή: Deutsche Welle | Ειρήνη Αναστασοπούλου

  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • ·
  • ΑΠΕ
  • ·
  • DW
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Παρουσία του Γιαννακόπουλου η προπόνηση

All Content

Ολυμπιακός: Οριστικά χωρίς Βεζένκοφ με Παρί

All Content - BusinessNews.gr

General Mills Ελλάς: Άλμα κερδών 77% το 2025

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 5,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Κατά 15% υποχωρεί η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

All Content

Fussion: Συνεργασία με το fashion brand Dress2Undress

All Content

ΕΡΤ: Budget 760.000 ευρώ για προβολή και διαφήμιση

FleetNews

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

FleetNews

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

FleetNews

Νέο “σκληροπυρηνικό” πακέτο για την BMW M2

All Content

ΠΑΟΚ: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Άρη

All Content

ΑΕΚ: Τα μέτρα ασφαλείας για τον αγωνα της Τετάρτης με την Τόφας

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Τα κανάλια ζητούν διαφορετικού τύπου επιδοτήσεις, η Σκλαβενίτης κοιτάζει τις λεπτομέρειες στον Ρέντη και η Viva ετοιμάζει το επόμενο κεφάλαιο της

All Content - BusinessNews.gr

Η ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη: Μια μεγάλη πρόκληση - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Ford: Νέες εκδόσεις BlueCruise για Kuga και Puma με αυτόνομη τεχνολογία

FleetNews

Alfa Romeo: Παγκόσμια ανάπτυξη άνω του 20% το 2025

CSRΝews.gr

LEROY MERLIN Ελλάδας: Αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών και ισχυρές επιδόσεις βιωσιμότητας το 2024

CSRΝews.gr

Η Syndea στηρίζει την τέχνη της ξερολιθιάς ως τόπο συνάντησης στη Biennale της Μάλτας

CSRΝews.gr

Έκθεση ABB: Η εφαρμογή της ενεργειακής αποδοτικότητας καθορίζει πλέον το βιομηχανικό πλεονέκτημα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Deutsche Bank: Ακριβή σε βενζίνη και iphones η Ελλάδα, χαμηλοί οι μισθοί
Deutsche Bank: Ακριβή σε βενζίνη και iphones η Ελλάδα, χαμηλοί οι μισθοί 21/05/2019 - 03:00
120 δόσεις: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία 21/05/2019 - 03:00
120 δόσεις: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Λίστα Forbes: Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου - Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι της λίστας
    10/03/2026 - 18:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • TREK Development: Ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2025 – Μηδενικός δανεισμός και ενίσχυση ρευστότητας
    10/03/2026 - 18:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Αντίδραση με εκρηκτική άνοδο 3,62% - Στα 327,76 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    10/03/2026 - 18:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ενεργειακή Συμφωνία CHEVRON και «HELLENiQ» - Την Πέμπτη η ψήφιση της στην Ολομέλεια
    10/03/2026 - 17:55 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Alphacons: Γιατί δεν προχώρησε η εξαγορά της από την QnR
    10/03/2026 - 17:37 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για ευκαιρίες σπουδών στην Κύπρο σε Αθήνα, Ηράκλειο και Ρόδο
    10/03/2026 - 17:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • Deloitte ScaleUp Event 2026: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη και η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων
    10/03/2026 - 17:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γ. Κεφαλογιάννης:Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση των 7 Canadair CL-415
    10/03/2026 - 17:21 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Λάζαρου Τσαβδαρίδη με την Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος και τη ΓΣΕΒΕΕ
    10/03/2026 - 17:13 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΕ: Προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
    10/03/2026 - 17:12 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Δημοσκοπήσεις ALCO – Opinion Poll: Ανοδική πορεία για τη ΝΔ - μειώνονται οι αναποφάσιστοι, λόγω Ιράν
    09/03/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • MSC: Τριπλή ναυπηγική τελετή στη Γένοβα για τα νέα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια του Ομίλου
    09/03/2026 - 19:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • General Mills Ελλάς: Άλμα κερδών 77% το 2025
    10/03/2026 - 07:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μήνυμα Πούτιν προς την Ευρώπη: Έτοιμη η Ρωσία για νέα ενεργειακή συνεργασία
    09/03/2026 - 19:01 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων: «Εκτός σκηνής: Η φροντίδα του θεατρικού κοστουμιού»
    09/03/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: H ενημέρωση για τα εισιτήρια του εξ αναβολής αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

10/03/2026 - 15:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ξανθόπουλος: «Να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και να πιέσουμε στην άμυνα»

10/03/2026 - 15:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιώργου Πανουσόπουλου

10/03/2026 - 15:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Meta: Αποκτά το κοινωνικό δίκτυο των AI Agents, Moltbook

10/03/2026 - 15:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

LEROY MERLIN Ελλάδας: Αύξηση 8% στον κύκλο εργασιών και ισχυρές επιδόσεις βιωσιμότητας το 2024

10/03/2026 - 14:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Syndea στηρίζει την τέχνη της ξερολιθιάς ως τόπο συνάντησης στη Biennale της Μάλτας

10/03/2026 - 14:13
FleetNews
fleetnews.gr

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

10/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Μάργκο Ρόμπι εντυπωσιάζει με ένα φόρεμα από μαλλιά στην πρεμιέρα του Λονδίνου

09/03/2026 - 08:45
FleetNews
fleetnews.gr

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

09/03/2026 - 06:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“NUVIA Medical Aesthetics”

04/03/2026 - 15:39
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo