Τρίτη, 21 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/07/2018 · 03:00

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Στις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης».

Στις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης».

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας

Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα έχει συνέπειες, τόνισε νωρίτερα την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε», σημείωσε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», συμπλήρωσε η ίδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, στην ενημέρωση που έκανε ειδικά για τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, ανέφερε πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία της Αθήνας ήρθε απρόσμενα, ειδικά όταν ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχε ως τώρα ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

Διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι τάχα ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον έλληνα ομόλογό του και θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Λαβρόφ προς τον Κοτζιά.

«Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτόν του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους...», υποστηρίζει η Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα... Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη, πόσο δε όσον αφορά στοιχεία και ντοκουμέντα...».

Υποστήριξε το θέμα της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ, στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου, για να δηλώσει σαφώς πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τέτοιου είδους θέματα...». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τους υπουργούς να ταξιδεύουν στη Μόσχα, μόνο για να έρχονται; Γιατί δεν έθεσε τότε το θέμα; αναρωτήθηκε η ίδια.

Η Ζαχάροβα εκθείασε τη θέση της Αθήνας με τη άρνηση να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, «το όνομα της Ελλάδας δεν θα είναι ποτέ μέσα σε αυτά των χωρών που ενέδωσαν στις πιέσεις και αναγκάστηκαν να απελάσουν διπλωμάτες μας, όταν γίνει γνωστό αργότερα ότι όλα αυτά ήταν μια σκευωρία, όπως με τα μπουκαλάκια των «χημικών» του Κόλιν Πάουελ... Εκ των υστέρων ζήτησαν συγνώμη, αλλά από ποιόν; Αλλά, να τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα πιέσεων η Ελλάδα φαίνεται δεν άντεξε και πήγε σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια.

Θύμισε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα...».

Αναρωτήθηκε ακόμα, ποιος διέρρευσε το θέμα; Ποιος κερδίζει από αυτό; Η Ελλάδα; Σαφώς όχι... Υποστήριξε ότι στην απόφαση της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν έκανε σχόλιο πώς, πότε και με ποιον τρόπο. Είπε όμως πως είναι κρίμα που χρησιμοποίησαν τους Έλληνες κατά της Ρωσίας.

Η ρωσική θέση για το τι συμβαίνει σήμερα από τη Δύση κατά της Ρωσίας, είναι σαφή: Η Ζαχάροβα εξηγεί πως επί σειρά ετών προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία. Επειδή δεν το κατάφεραν, τώρα επιδιώκουν να ωθήσουν τις χώρες να μαλώσουν μαζί μας, λέει. Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη ρήξη. Κάποιοι που ο καθένας γνωρίζει ποιοι, επιχειρούν να μας βάλουν να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ασκούνται τρομερές πιέσεις.

Στο θέμα της τύχης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα που κάποια μέσα ενημέρωσης την τοποθετούσαν για το Σεπτέμβριο, απάντησε πως αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες «δεν επιτρέπει να υπάρξει θετική απάντηση...».

Θύμισε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κλείνουν 25 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τιμώνται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

  • ΚΟΤΖΙΑΣ
  • ·
  • ΜΟΣΧΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παμψηφεί αμυντικός της χρονιάς στο ΝΒΑ ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα! (vid & pic)

All Content

Break Ατλάντα με ΜακΚόλουμ 107-106 τους Νικς στη Νέα Υόρκη (vids)

All Content - BusinessNews.gr

ΣΕΒΕ: Πώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων η κρίση στη Μέση Ανατολή

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Αυξημένα κατά 70,7% τα έσοδα απο τον τουρισμό στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2026

All Content - BusinessNews.gr

Interlife: Καθαρά κέρδη €27,77 εκατ. το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,25 /μετοχή

All Content

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

All Content

25 χρόνια Palladian: The Reputation Company

FleetNews

Άνοδος 15,7% στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Μάρτιο

FleetNews

Η Toyota ανανεώνει το Yaris Cross – Όλες οι αλλαγές

FleetNews

BMW Group: Ισχυρή ζήτηση BEV οχημάτων – «Με το δεξί» η Neue Klasse

All Content

Κλίβελαντ-Τορόντο 115-105: Η 12η σερί νίκη των Καβαλίερς σε playoffs επί των Ράπτορς για το 2-0 (vid)

All Content

NBA 2026: Το πανόραμα των playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Η Bally’s Intralot εξετάζει την εξαγορά της βρετανικής evoke - Ορόσημο η 18η Μαΐου

All Content - BusinessNews.gr

Το νέο τοπίο στα FMCGs: Ανάπτυξη, ψηφιακό κανάλι και ιδιωτική ετικέτα - Η εικόνα το α’ τρίμηνο

All Content - BusinessNews.gr

Γιώργος Μπακόπουλος (Italian Motion SMSA): Απαιτείται να διαμορφωθεί ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς

FleetNews

Η Opel σε ισχυρή ανάπτυξη το α’ τρίμηνο στην Ευρώπη

FleetNews

Χρηματοδότηση εταιρικών στόλων παγκοσμίως: Μια αγορά… αντιθέσεων

CSRΝews.gr

KPMG: AdvantAge Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+

CSRΝews.gr

ΜΑΚΒΕΛ–EURIMAC: Βραβεύτηκε ως «Most Sustainable Company 2025»

CSRΝews.gr

Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία με την CURA για τη δοκιμή τεχνολογίας τσιμέντου μειωμένου άνθρακα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ανάπτυξη χωρίς δυναμική στην Ελλάδα
Ανάπτυξη χωρίς δυναμική στην Ελλάδα 18/07/2018 - 03:00
Διαρρήκτες άρπαξαν 200.000 ευρώ από το σπίτι του Σταμάτη Σπανουδάκη 18/07/2018 - 03:00
Διαρρήκτες άρπαξαν 200.000 ευρώ από το σπίτι του Σταμάτη Σπανουδάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Νίκος Πετράκης, Country manager Visa Hellas: «Οι πληρωμές γίνονται αόρατες» - Η επόμενη μέρα του χρήματος
    21/04/2026 - 09:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πλαστικά Θράκης: Τζίρος 389,6 εκατ. ευρώ για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA
    21/04/2026 - 09:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    21/04/2026 - 09:00 MEDIA
  • Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Τουρκία: Οι στρατηγικές κινήσεις του Eρντογάν - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    21/04/2026 - 09:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Apple: Νέος CEO ο John Ternus - Σε νέο ρόλο ο Tim Cook
    21/04/2026 - 08:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%
    21/04/2026 - 08:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τράπεζες: Άλμα 77% στα στεγαστικά δάνεια - Νέα ώθηση στη λιανική τραπεζική
    21/04/2026 - 08:38 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Fauchon Café Pâtisserie: Παρουσία στην Ελλάδα με το άνοιγμα του 1ου café pâtisserie στο Hilton Chania Old Town Resort & Spa
    20/04/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ, νέες επενδύσεις και ενίσχυση παρουσίας στις διεθνείς αγορές
    20/04/2026 - 22:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Προειδοποίηση Λαγκάρντ: Γεωπολιτική κρίση και ενέργεια θολώνουν τη νομισματική πολιτική
    20/04/2026 - 22:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΓΣΕΕ: Πρώτη η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές με 42,8% - Ξανά πρόεδρος ο Γ. Παναγόπουλος
    20/04/2026 - 10:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ιαπωνία: Μεγάλος σεισμός 7,5 ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρων
    20/04/2026 - 11:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γιώργος Μπακόπουλος (Italian Motion SMSA): Απαιτείται να διαμορφωθεί ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς
    20/04/2026 - 10:00 CEO INSIGHTS
  • ΣΕΒΕ: Πώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων η κρίση στη Μέση Ανατολή
    20/04/2026 - 11:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Bally’s Intralot εξετάζει την εξαγορά της βρετανικής evoke - Ορόσημο η 18η Μαΐου
    20/04/2026 - 09:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παμψηφεί αμυντικός της χρονιάς στο ΝΒΑ ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα! (vid & pic)

21/04/2026 - 05:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κλίβελαντ-Τορόντο 115-105: Η 12η σερί νίκη των Καβαλίερς σε playoffs επί των Ράπτορς για το 2-0 (vid)

21/04/2026 - 04:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

20/04/2026 - 18:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Αθήνα στο προσκήνιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς με το This is Athens - Agora 2026

20/04/2026 - 14:31
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: AdvantAge Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+

20/04/2026 - 12:22
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΜΑΚΒΕΛ–EURIMAC: Βραβεύτηκε ως «Most Sustainable Company 2025»

20/04/2026 - 11:14
FleetNews
fleetnews.gr

Άνοδος 15,7% στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Μάρτιο

20/04/2026 - 07:10
FleetNews
fleetnews.gr

Η Toyota ανανεώνει το Yaris Cross – Όλες οι αλλαγές

20/04/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Wella Professionals βραβεύεται στα Beauty Stars 2026 by Madame Figaro με το Ultimate Repair Miracle Hair Rescue

16/04/2026 - 09:59
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo