Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Εurobank: Βλέπει ύφεση 1% το 2016
Newsroom Newsroom
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
21/12/2015 · 02:00

Εurobank: Βλέπει ύφεση 1% το 2016

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις ενδέχεται να διαμορφωθούν οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα την περιόδο 2015-18.

Συνέχιση της ύφεσης το δ’ τρίμηνο του 2015 προβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, με το εύρος προβλέψεων για τον αντίστοιχο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να κυμαίνεται μεταξύ -1,5% και -0,8%.

Όπως αναφέρετα σε μελέτη με τίτλο «Ελλάδα: μακροοικονομικές προοπτικές 2016», η επαλήθευση των ανωτέρω εκτιμήσεων θα οδηγήσει σε ρυθμό συρρίκνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας μεταξύ -0,30% και -0,15% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, η αντίστοιχη εκτιμώμενη στατιστική επίπτωση (carry over) στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το επόμενο έτος κυμαίνεται μεταξύ -1,0 και -0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Για το 2016, εκτελείται μία άσκηση προσομοίωσης του πραγματικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ η οποία λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομίες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, η άσκηση περιλαμβάνει ανάλυση και ποσοτικοποίηση των τάσεων στα επιμέρους συστατικά του ΑΕΠ, με θεωρητική θεμελίωση για το καθένα, καθώς και την συγκεφαλαίωσή τους στο συνολικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Η άσκηση προσομοίωσης καταλήγει σε μία μέση τιμή εκτίμησης για το 2016 της τάξης του -1% πραγματικής μείωσης του ΑΕΠ, καθώς οι αναμενόμενες υφεσιακές πιέσεις στην εγχώρια ζήτηση, και ιδίως την κατανάλωση εξαιτίας της επίπτωσης των δημοσιονομικών μέτρων στα διαθέσιμα εισοδήματα, μόνο εν μέρει αντισταθμίζονται από μία θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ του εξωτερικού τομέα εν συνόλω.

Η εκτίμηση πρέπει να θεωρηθεί προκαταρκτική δεδομένου ότι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα απαιτηθούν μέτρα πλέον των ήδη συμφωνηθέντων για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016.

Οι αναλυτές της Eurobank τονίζουν ότι οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Οι κίνδυνοι οι οποίοι περιστοιχίζουν την κεντρική εκτίμηση περιλαμβάνουν την ακρίβεια της προβολής για το ΑΕΠ του 2015, το χρονικό σημείο στο οποίο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η 1η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος στήριξης και σταθερότητας για την Ελλάδα και το ακριβές περιεχόμενο αυτής, καθώς και το βαθμό πολιτικής ιδιοκτησίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις, η μελέτη παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, επικαιροποιημένες προβλέψεις για την εξέλιξη των δανειακών αναγκών και των πηγών χρηματοδότησης της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο διάρκειας του νέου 3-ετούς προγράμματος στήριξης (Αύγουστος 2015 - Αύγουστος 2018) και εντεύθεν.

Επιπροσθέτως, παρουσιάζει αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τις δυνητικές επιπτώσεις ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης.

Ειδικότερα: α) σύμφωνα με το υφιστάμενο μακροοικονομικό σενάριο, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Αύγουστος 2015 - Αύγουστος 2018 ενδέχεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλ. έως €70δισ. έναντι €84δισ, β) το 2016 αναμένεται να είναι λιγότερο «απαιτητικό» σε σχέση με το τρέχον έτος για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, και γ) η παροχή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντική επιμήκυνση των μέσων χρόνων ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων που έλαβε (ή θα λάβει) η χώρα στο πλαίσιο των τριών διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής καθώς και περίοδο χάρητος στις αποπληρωμές τόκων και χρεολυσίων επί του συνόλου των δανείων αυτών θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Όσον αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ήδη 60 από τα περίπου 220 συμφωνημένα προαπαιτούμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που ήταν απαραίτητες για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθώς και ορισμένα πολιτικώς ευαίσθητα μέτρα όπως τα κριτήρια προστασίας της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η επιτευχθείσα πρόοδος άνοιξε το δρόμο για χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους €21.4δις, υπό την προϋπόθεση ότι ο ESM θα εγκρίνει την εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού του €1δις τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης περιλαμβάνει €16δις που εκταμιεύτηκαν τμηματικά σε τρεις δόσεις από τα μέσα Αυγούστου 2015 κυρίως για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης, και περίπου €5.4δις που διοχετεύτηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο, στο επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές ακόμα προκλήσεις, τόσο σε σχέση με την 1η αξιολόγηση του προγράμματος όσο και με άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι θεμελιώδους σημασίας για την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων σχετικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, την επαναφορά της άρσης της απαγόρευσης αποδοχής (waiver) των αξιογράφων που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικoύ δημοσίου για την άντληση (φθηνότερης) χρηματοδότης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, και, τέλος, για την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης. Ειδικά όσον αφορά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος, ανάμεσα στα πιο ακανθώδη προαπαιτούμενα συγκαταλέγονται η προγραμματισμένη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, οι επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κάποιες τροποποιήσεις στο υπάρχον σύστημα φορολογίας εισοδήματος.

Όσο όμως επώδυνη και αν είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, κρίνεται απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, την προσέλκυση αυξημένων επενδυτικών ροών και, εντέλει, την ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης, αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

  • EUROBANK
  • ·
  • ΕΚΤ
  • ·
  • ESM
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Βεζένκοφ και Μιλουτίνοβ στην καλύτερη πεντάδα της EuroLeague

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το Game 3 με τη Βαλένθια

All Content - BusinessNews.gr

Pernod Ricard Hellas: «Σφηνάκι» +223% στα κέρδη σε μια αγορά που υποχωρεί

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ: Επενδύσεις €24 δισ. έως το 2030 - Τι προβλέπει το νέο στρατηγικό, επενδυτικό πλάνο

All Content - BusinessNews.gr

Ερχεται τριπλή επιστροφή ενοικίου σε 50.000 δημόσιους λειτουργούς εκτός έδρας - Ποιους αφορά

All Content

In-house παραγωγές στο μικροσκόπιο: Η προειδοποίηση της EPA και η άποψη της PACT

All Content

Στην Birdie η καμπάνια για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

FleetNews

ETSC: Στάσιμη η ασφάλεια των ποδηλατών την τελευταία δεκαετία

FleetNews

Νέα BMW i7: Βιωσιμότητα προϊόντος και παραγωγής

FleetNews

StarLeasing: Νέα υπηρεσία μακροχρόνιας μίσθωσης Mercedes-Benz & smart

All Content

Άρης: Με Άντζουσιτς αλλά χωρίς Χάρελ κόντρα στον Πανιώνιο

All Content

Μονακό-Μπαρτσελόνα απόψε για μια θέση κόντρα στον Ολυμπιακό

All Content - BusinessNews.gr

Κρι Κρι: Στα 5,5 εκατ. το κόστος από τον πόλεμο – Ανοιγμα στις αγορές ΗΠΑ και Κίνας

All Content - BusinessNews.gr

Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - Στην ατζέντα η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης σε άμυνα και ασφάλεια

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ: Μπαίνει με 1,2 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ η CVC Capital Partners

FleetNews

Η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών BEV, προτιμότερη της ανακύκλωσης;

FleetNews

Ο Όμιλος Volkswagen περνά στην αντεπίθεση στην Κίνα

CSRΝews.gr

ΘΕΟΝΗ: Συμμετοχή στον διάπλου της +πλευσης, στηρίζοντας κοινότητες ακριτικών νησιών

CSRΝews.gr

Ford Βελμάρ: Επίσημος Υποστηρικτής στην διοργάνωση «10ο ΑΡΑΦΗΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 2026»

CSRΝews.gr

BrainReGain: Νέο 360° μοντέλο για τη σύνδεση και επιστροφή του ελληνικού ταλέντου παρουσίασε στο Delphi Economic Forum XI

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Π. Πράετ: Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Π. Πράετ: Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα 21/12/2015 - 02:00
Εθνική: Στο Kατάρ η Finansbank 22/12/2015 - 02:00
Εθνική: Στο Kατάρ η Finansbank

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • DEF2026: Επενδύσεις με συγκρατημένη αισιοδοξία παρά το ρευστό περιβάλλον - Τι εκτιμούν οι πρόεδροι της Aegean Airlines και της METRO ΑΕΒΕ
    24/04/2026 - 15:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Trasys Ελλάδος (NRB Group): Μετονομάζεται σε KEYES, ως μέρος της στρατηγικής της
    24/04/2026 - 15:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DEF 2026 - Α. Μαχαίρα (ΑΒ Βασιλόπουλος): «Waste to Value: Πώς η αγορά τροφίμων περνά από τη σπατάλη στην αξία»
    24/04/2026 - 15:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ιδρύει το επενδυτικό ταμείο αθλητικών επενδύσεων Gamma Waves
    24/04/2026 - 15:11 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • DEF2026 - Γ. Κοντόπουλος: Δεύτερο πιο επιτυχημένο παγκοσμίως το ελληνικό Χρηματιστήριο
    24/04/2026 - 15:06 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • DEF2026 - Χρήστος Χαρπαντίδης, Philip Morris International: Η αβεβαιότητα η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις
    24/04/2026 - 15:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ρ. Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με εργαλεία του παρελθόντος
    24/04/2026 - 14:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.225,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,41%
    24/04/2026 - 14:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • DEF2026: Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας
    24/04/2026 - 14:52 ESG
  • Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που αντιμετώπισαν επισιτιστικές κρίσεις το 2025 ζούσαν σε 10 χώρες
    24/04/2026 - 14:45 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΔΕΗ: Μπαίνει με 1,2 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ η CVC Capital Partners
    23/04/2026 - 21:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου €4 δισ. για το Στρατηγικό Σχέδιο 2030 - Θα συμμετάσχει το ΥΠΕΘΟ
    23/04/2026 - 18:53 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • DEF2026 - Σπ. Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Η γραφειοκρατία το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης
    23/04/2026 - 16:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • DEF2026 - Απόστολος Τζιτζικώστας: Τα αεροπορικά καύσιμα επαρκούν έως τις αρχές Ιουνίου
    23/04/2026 - 17:58 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Ελλάδα - Νέο deal δρομολογεί IDEAL Holdings
    23/04/2026 - 20:40 ΠΡΟΣΩΠΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το Game 3 με τη Βαλένθια

24/04/2026 - 11:53
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 1 - 2ος Όμιλος: Πρόγραμμα-αποτελέσματα 2025/26

24/04/2026 - 11:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: «Τα τραγούδια μας, η Φωνή μας» – Νέα μουσική ζώνη στη Φωνή της Ελλάδας

24/04/2026 - 11:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΘΕΟΝΗ: Συμμετοχή στον διάπλου της +πλευσης, στηρίζοντας κοινότητες ακριτικών νησιών

24/04/2026 - 11:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας στις 28 και 29 Απριλίου

24/04/2026 - 10:31
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ford Βελμάρ: Επίσημος Υποστηρικτής στην διοργάνωση «10ο ΑΡΑΦΗΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 2026»

24/04/2026 - 09:33
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Tecnoskin® | Make My Day

23/04/2026 - 14:33
FleetNews
fleetnews.gr

ETSC: Στάσιμη η ασφάλεια των ποδηλατών την τελευταία δεκαετία

23/04/2026 - 05:00
FleetNews
fleetnews.gr

Νέα BMW i7: Βιωσιμότητα προϊόντος και παραγωγής

23/04/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo