Ένα βήμα πριν το ορόσημο του ενός τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση βρίσκεται η Oracle, καθώς η εκρηκτική ζήτηση για υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης εκτόξευσε τη μετοχή της σε ιστορικά επίπεδα.
Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street και γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε άνοδο 37,22%, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1992. Αν η τάση αυτή διατηρηθεί, η Oracle θα προσθέσει περίπου 237 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, ανεβάζοντας τη συνολική της αξία στα 915 δισ. δολάρια και πλησιάζοντας το ψυχολογικό φράγμα του ενός τρισ.
Αυτή η ισχυρή άνοδος οφείλεται σε μια σειρά νέων συμφωνιών. Κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε τέσσερις συμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με τρεις μεγάλους πελάτες, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη ζήτηση για τις cloud υπηρεσίες της. «Τους επόμενους μήνες περιμένουμε να υπογράψουμε νέες συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων και το RPO, το συνολικό ποσό παραγγελιών, θα ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Σάφρα Κατζ.
Η Oracle εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τους τρεις κολοσσούς του κλάδου — Microsoft, Amazon Web Services και Google Cloud — που μαζί κατέχουν μερίδιο 65% της αγοράς. Η εταιρεία όμως επενδύει σε στρατηγικές συμμαχίες με τους ανταγωνιστές της, επιτρέποντας στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το Oracle Cloud Infrastructure (OCI) παράλληλα με τις δικές τους υπηρεσίες. Τα έσοδα από αυτές τις συνεργασίες αυξήθηκαν πάνω από δεκαέξι φορές στο πρώτο τρίμηνο.
Σημαντικό πλεονέκτημα για την Oracle θεωρείται η συμμετοχή της στο έργο Stargate της SoftBank και της OpenAI, ένα γιγαντιαίο project υποδομής AI που αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων. Ο αναλυτής της Melius Research, Μπεν Ράιτζες, τόνισε ότι η συμβολή της Oracle σε αυτό το εγχείρημα και σε άλλες συμφωνίες του κλάδου σηματοδοτούν πολύ υψηλότερα έσοδα μετά το 2026.
Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την xAI, την startup του Ίλον Μασκ, ενισχύοντας περαιτέρω το αποτύπωμά της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Λάρι Έλισον, ιδρυτής και πρόεδρος της Oracle, παραμένει στενός σύμμαχος του Μασκ και βλέπει την προσωπική του περιουσία να εκτοξεύεται. Σύμφωνα με το Forbes, ο 81χρονος επιχειρηματίας πλησιάζει γρήγορα τον Μασκ στη «μάχη» για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.