Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2026

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

  • Ταξί: Αποφάσισαν απεργία διαρκείας οι οδηγοί από αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Horizon Europe: Το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έρευνας
Newsroom Newsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
03/06/2019 · 03:00

Horizon Europe: Το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έρευνας

Tο Horizon Europe, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027, προϋπολογισμού 100 δισ. ευρώ και η συνεισφορά του ΑΠΘ στη δημιουργία του, εξετάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tο Horizon Europe, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027, προϋπολογισμού 100 δισ. ευρώ και η συνεισφορά του ΑΠΘ στη δημιουργία του, εξετάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Για πρώτη φορά το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία παίρνει μία σημαντική μορφή στη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός των 100 δισ. ευρώ, είναι ίσως ο μεγαλύτερος σε αντίστοιχα προγράμματα σε όλο τον κόσμο" τόνισε ο Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Το ΑΠΘ στην αυγή του Horizon Europe - Συνδημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας". Οπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, δεν υπήρξε άλλοτε η δυνατότητα συνδημιουργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή να αναζητά την αρωγή των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης στη σύνθεση των νέων επιστημονικών προκλήσεων αλλά και στην καταγραφή των κοινωνικών προκλήσεων, στις οποίες το Horizon Europe θα κληθεί να απαντήσει.

"To Horizon Europe", εξήγησε ο κ Μπαλαμπάνης, "συμβαδίζει με τους στόχους που είχε δώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες και τους δίνει τη δύναμη ώστε οι πολίτες να είναι ο κύριος μοχλός των διαφόρων πολιτικών, είναι επίσης ένα πρόγραμμα που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες η κοινωνία αντιμετωπίζει".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το 35% του προϋπολογισμού να διατεθεί για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί μία άλλη πρόκληση, η συμμετοχή και η βοήθεια στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η προστιθέμενη αξία όσον αφορά το πρόγραμμα και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην έρευνα και στην καινοτομία, είναι η ενίσχυση της αριστείας, η προώθηση της διακρατικής και της διεπιστημονικής συνεργασίας, η στήριξη της κινητικότητας και η προσέγγιση των καλύτερων ταλέντων στον κόσμο, η συγκέντρωση πόρων και κρίσιμης μάζας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και ενδυνάμωση της έρευνας. Αυτά αποδείχθηκαν στην ενδιάμεση αξιολόγηση του Horizon 2020, συνέχεια του οποίου είναι το Horizon Europe, είπε ο κ. Μπαλαμπάνης προσθέτοντας ότι ένα ακόμη στοιχείο που αναδείχθηκε είναι ότι χωρίς τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 83% των χρηματοδοτούμενων έργων δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί.

Το Horizon Europe έχει με τρεις θεματικούς πυλώνες, ο πρώτος, αφορά την ανοιχτή επιστήμη, τη θεμελιώδη έρευνα, αφορά τον επιστήμονα και χρηματοδοτείται με 25,80 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις και ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και χρηματοδοτείται με 52,70 δισ. ευρώ και ο τρίτος, την ανοικτή καινοτομία με 13,50 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά 4,1 δισ. ευρώ αφορούν την έρευνα σε σχέση με την άμυνα. Επιμέρους τομείς που χρηματοδοτούνται είναι η υγεία, 7,7 δισ. ευρώ, οι ασφαλείς κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς με 2,8 δισ. ευρώ, τα τρόφιμα και οι φυσικοί πόροι με 10 δισ. ευρώ.

Ο πυλώνας ΙΙ αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως μέσω συνεργατικών έργων (RIAs, ΙΑs)[2] ανοικτών σε όλους τους φορείς των κρατών - μελών σε ανταγωνιστική βάση, ευρωπαϊκών συμπράξεων Ε&Κ (European R&I Partnerships) και αποστολών (missions).

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προσδιοριστεί, μέσω διαδικασίας Στρατηγικού Σχεδιασμού περιορισμένος αριθμός αποστολών με συγκεκριμένους, φιλόδοξους αλλά χρονικά προσδιορισμένους και εφικτούς στόχους (π.χ. έρευνα για τον καρκίνο, για θάλασσες και ωκεανούς χωρίς πλαστικά, κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, υγιές έδαφος και τρόφιμα).

"Το Horizon Europe που είναι σε φάση Στρατηγικού Σχεδιασμού, αφορά την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού χώρου, την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με προσθήκη 100.000 θέσεων εργασίας και η ικανοποίηση των αιτημάτων των φορολογούμενων πολιτών της Ε.Ε." τόνισε η Βασιλική Κοσιαβέλου από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Είμαστε το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά έχουμε 20% της παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας και μία στις τρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις καλής ποιότητας με μεγάλη επίδραση, προέρχονται από Ευρωπαίους ερευνητές" ανέφερε η κ. Κοσιαβέλου.

"Το κύριο μήνυμα είναι πως φανταζόμαστε την Ευρώπη το 2030", τόνισε προσθέτοντας ότι μπορούν να υποβληθούν εκ νέου προτάσεις που είχαν εκπονηθεί και δεν έγιναν δεκτές, αλλά με έναν ευρύτερο ορίζοντα. Η υποβολή της πρότασης να γίνει με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που πρέπει να έχουν λυθεί τότε και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε.

Το Horizon Europe είναι ένα πρόγραμμα που αφορά παγκόσμιες συνεργασίες, διαφάνεια και απλοποίηση της διαδικασίας και των φορμών με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν project.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία για τις χώρες διεύρυνσης της Ε.Ε. τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε μαζί με την Πορτογαλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση των πρώτων 13 χωρών να είναι συντονίστρια σε αυτά τα projects.

Η εκδήλωση στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HERA (Health and Environment Research Agenda) στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE Lab) του ΑΠΘ, όπως ανέφερε ο διευθυντής του, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 40 φορείς απ΄όλη την Ευρώπη είναι η διαμόρφωση προτάσεων για την ερευνητική ατζέντα υγείας και περιβάλλοντος, είπε.

"Αυτό που διαφοροποιεί τα πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις σε σχέση με το ΑΠΘ δεν είναι οι σπουδές των καθηγητών τους, σίγουρα δεν είναι οι δεξιότητες και οι γνώσεις των φοιτητών τους, αλλά η έλλειψη καλού συντονισμού. Ακόμη και τους πόρους που έχουμε δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ποιοτικά και ταυτόχρονα δεν είμαστε ελκυστικοί στην προσέλκυση πόρων απ΄ έξω", ανέφερε ο κ Σαρηγιάννης.

"Για την προσέλκυση πόρων είναι αναγκαία η συμμετοχή στη συγγραφή του προγράμματος Horizon Europe, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε την πληροφόρηση σε εμάς, να ρωτήσουμε τους ειδικούς και μετά να ανοίξει ο χώρος για περαιτέρω συζητήσεις εσωτερικά στο ΑΠΘ, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που δημιουργούνται", υπογράμμισε.

  • HORIZON EUROPE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτζώκας: «Δεν θα έχουμε Μόρις, Τζόσεφ και Τζόουνς, αλλά το ρόστερ μας είναι μια χαρά» (vid)

All Content

Δύο Νίκολς MVP της εβδομάδας στην GBL! (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Coffee Island: Στρατηγική προτεραιότητα η επέκταση στο εξωτερικό - Τζίρος 41,5 εκατ. ευρώ το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Αλ. Εξάρχου (AKTOR): Υπονόμευση του Κάθετου Διαδρόμου από χώρες της Βόρειας Ευρώπης

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,994 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2026

All Content

Spec 2,55 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών

All Content

Spec 850.000 ευρώ για το Gov.gr Messenger

FleetNews

Νέος επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων στη Stellantis

FleetNews

Το Nissan X-Trail επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

FleetNews

Ford Explorer: Στην Ελλάδα η έκδοση Collection με αυξημένη αυτονομία

All Content

Παπανικολάου: «Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια» (vid & pics)

All Content

Οι εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού με Φενέρμπαχτσε & Μπασκόνια, Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας στο παρκέ του Novasports!

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 - Προθεσμίες και τρόποι πληρωμής

All Content - BusinessNews.gr

Πρεμιέρα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Προσοχή σε προσυμπληρωμένα στοιχεία, τεκμήρια και ακίνητα

All Content - BusinessNews.gr

Γιάννης Καντώρος (Όμιλος Interamerican): Ο κλάδος αλλάζει ρυθμό και αλλάζουμε μαζί του

FleetNews

Το Kia EV2 θέτει νέο σημείο αναφοράς για την ηχομόνωση των EV

FleetNews

SKODA Cycling Team: Έτοιμη για το L’Etape Greece by Tour de France presented by Skoda

CSRΝews.gr

(Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»: Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Τροχαία Συμβάντα

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Στήριξη των παιδιών δομών παιδικής προστασίας μέσω της δράσης «Μαζί τους το Πάσχα»

CSRΝews.gr

Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Entersoft: Regional Manager της Microsoft ο τεχνικός διευθυντής Σ. Μένεγος
Entersoft: Regional Manager της Microsoft ο τεχνικός διευθυντής Σ. Μένεγος 03/06/2019 - 03:00
WIND: Ανακύκλωσε την παλιά σου συσκευή και πάρε δωροεπιταγή αξίας 100€ 04/06/2019 - 03:00
WIND: Ανακύκλωσε την παλιά σου συσκευή και πάρε δωροεπιταγή αξίας 100€

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.127,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,22%
    16/03/2026 - 15:06 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ν. Δένδιας: Βασικός άξονας των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι η αναβάθμιση της αεράμυνας της Ελλάδας
    16/03/2026 - 15:04 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεκινάει σήμερα το Global Money Week
    16/03/2026 - 14:57 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για την Παλαιστίνη, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία το 2026
    16/03/2026 - 14:51 ΚΟΣΜΟΣ
  • Έναρξη υποβολής προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ
    16/03/2026 - 14:41 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τυχεροπούλου: «Ήταν ενήμεροι όλοι για όλα όσα συνέβαιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ»
    16/03/2026 - 14:25 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΕΕ: Να μετατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τις διορθώσεις στους νέους ΚΑΔ
    16/03/2026 - 14:23 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευλογιά: Κρίσιμο το δίμηνο έως το Πάσχα – Μηδενική χαλάρωση στα μέτρα, ενίσχυση επιτήρησης και εντατικοί έλεγχοι
    16/03/2026 - 14:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • Aγορά enterprise storage: Έσοδα 33 δισ. δολάρια το 2025
    16/03/2026 - 14:06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Στάρμερ: Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση – Δεν αποστέλλει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ
    16/03/2026 - 13:53 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 - Προθεσμίες και τρόποι πληρωμής
    15/03/2026 - 20:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    15/03/2026 - 19:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Coffee Island: Στρατηγική προτεραιότητα η επέκταση στο εξωτερικό - Τζίρος 41,5 εκατ. ευρώ το 2025
    16/03/2026 - 08:55 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Τέσσερις μειώσεις φόρων ενεργοποιεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες - Ποιους αφορά
    16/03/2026 - 07:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πώς επηρεάζει η κρίση στην Μέση Ανατολή την αγορά και τον Έλληνα καταναλωτή;
    16/03/2026 - 07:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STAR: «THE KILL TEAM» σε Α΄ Τηλεοπτική Προβολή απόψε, Δευτέρα 16.3.26 στις 00:30

16/03/2026 - 12:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Εθνική Γυναικών: Τα εισιτήρια για τον αυριανό «τελικό» με τη Δανία στο Ιβανώφειο

16/03/2026 - 12:46
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Ο Σλούκας πραγματοποίησε την επιθυμία της μικρής Σίλιας (vid)

16/03/2026 - 12:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Vican: Νέα στρατηγική συνεργασία με τη Stada

16/03/2026 - 12:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

(Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»: Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Τροχαία Συμβάντα

16/03/2026 - 11:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαζί για το Παιδί: Στήριξη των παιδιών δομών παιδικής προστασίας μέσω της δράσης «Μαζί τους το Πάσχα»

16/03/2026 - 11:15
FleetNews
fleetnews.gr

Νέος επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων στη Stellantis

16/03/2026 - 06:14
FleetNews
fleetnews.gr

Το Nissan X-Trail επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

16/03/2026 - 06:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – Paris Fashion Week”

15/03/2026 - 13:37
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

ClassiCon2026: Η μεγάλη γιορτή του κλασικού στιλ ξαναχτυπά | 21-22/3, Σεράφειο

15/03/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo