Η ιστορία επιτυχίας του EuroShop ξεκίνησε με την παρουσία του ως εμπορική έκθεση για τα «Σύγχρονα Καταστήματα και Βιτρίνες» το 1966. Έξι δεκαετίες αργότερα, το 23ο EuroShop ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από πέντε ημέρες εμπορικής έκθεσης στο Ντίσελντορφ.

Με περισσότερους από 81.000 εμπορικούς επισκέπτες από 141 χώρες και 1.840 εκθέτες από 61 χώρες, η κορυφαία εμπορική έκθεση παγκοσμίως για τις επενδυτικές ανάγκες των λιανοπωλητών ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες ως «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λιανικής». Τα δύο τρίτα των επισκεπτών προήλθαν από το εξωτερικό, με έναν στους πέντε να ταξιδεύει από χώρες εκτός Ευρώπης. Η διάθεση μεταξύ των εκθετών ήταν πολύ καλή συνολικά. Επαινέθηκε όχι μόνο η ατμόσφαιρα της διοργάνωσης αλλά και ιδιαίτερα η υψηλή ικανότητα λήψης αποφάσεων των εμπορικών επισκεπτών. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την παρουσία των ηγετών της αγοράς και την πληρότητα των σειρών που παρουσιάστηκαν στους 14 εκθεσιακούς χώρους.
«Το EuroShop 2026 έδειξε εντυπωσιακά ότι το λιανικό εμπόριο επενδύει στο μέλλον του – στρατηγικά, με γνώμονα την τεχνολογία και με σαφή εστίαση στην αποτελεσματικότητα και στην πορεία του πελάτη ταυτόχρονα», τόνισε ο Marius Berlemann, Chief Operating Officer της Messe Düsseldorf. «Η διεθνής εμβέλεια, η εξαιρετικά υψηλή ικανότητα λήψης αποφάσεων των επισκεπτών καθώς και η συγκεκριμένη προθυμία για επενδύσεις μαρτυρούν πόσο σημαντική είναι η EuroShop ως η κορυφαία παγκόσμια εμπορική έκθεση του κλάδου». Το EuroShop έδειξε ότι οι προϋπολογισμοί δαπανώνται επιλεκτικά όπου η αύξηση της αποτελεσματικότητας διασταυρώνεται με τα οφέλη των πελατών. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και λύσεις check-out, ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία ψύξης, σύγχρονο φωτισμό LED καθώς και ευέλικτες ιδέες τοποθέτησης καταστημάτων.
«Το EuroShop όχι μόνο αναδεικνύει τα βασικά ζητήματα του λιανικού εμπορίου αλλά και τη μεγάλη προθυμία του λιανικού εμπορίου να αλλάξει», εξήγησε ο Ulrich Spaan, Διευθύνων Σύμβουλος του EHI Retail Institute, και πρόσθεσε: «Το λιανικό εμπόριο χρησιμοποιεί όλες τις ευκαιρίες για να διαμορφώσει δημιουργικά και ενεργά το μέλλον του. Εδώ η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν χρησιμεύουν μόνο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αλλά και για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την περαιτέρω βελτίωση του ταξιδιού των πελατών».
Οι επτά θεματικές ενότητες του EuroShop αντικατόπτριζαν όλο το φάσμα των σειρών για το σύγχρονο λιανικό εμπόριο: το μεγαλύτερο Dimension Shopfitting & Store Design απέδειξε με εντυπωσιακά stands και concept πώς το κλασικό πάτωμα του καταστήματος εξελίσσεται σε ένα πολυλειτουργικός χώρος για εμπειρίες και συναντήσεις. Ο χώρος Expo & Event καθώς και το Dimensions Lighting und Retail Marketing ενθουσίασαν επίσης το κοινό. Η εκλεπτυσμένη κατασκευή περιπτέρων ύψους έως και τριών ορόφων, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και οι εντυπωσιακές οθόνες LED έκαναν ισχυρές οπτικές δηλώσεις. Καταλαμβάνοντας τέσσερις αίθουσες, η EuroCIS κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογία έχει γίνει η στρατηγική ραχοκοκαλιά του λιανικού εμπορίου. Οι εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες και οι συνδεδεμένες πλατφόρμες βελτιστοποιούν τις ροές εργασίας σε όλη τη διαδρομή του πελάτη – από τη διαχείριση εμπορευμάτων έως την ολοκλήρωση της αγοράς.

Το Dimension Refrigeration & Energy Management τόνισε τη σημασία των ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών στον εξοπλισμό υπηρεσιών εστίασης και επισήμανε τάσεις όπως η εξυπηρέτηση τροφίμων στο λιανικό εμπόριο και ο αυτοματισμός.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του EuroShop συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες. Σε επτά σκηνές καθώς και σε πολυάριθμους ειδικούς τομείς, ειδικοί του κλάδου συζήτησαν τρέχοντας ζητήματα λιανικής. Τόσο οι θεματικά επιμελημένες ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις όσο και η ξενάγηση στο κατάστημα σε επιλεγμένα καινοτόμα concept καταστημάτων στο Ντίσελντορφ πήγαν πολύ καλά. Για άλλη μια φορά, εξαιρετικά τεχνολογικά και σχεδιαστικά επιτεύγματα διακίρθηκαν με τα περίφημα βραβεία reta, το EuroShop Retail Design Award, το EuroShop Award του περιοδικού EXHIBITOR καθώς και το βραβείο επιστήμης.
Το επόμενο EuroShop θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2029. Το EuroCIS θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2027.