Νέα ευρήματα από την έρευνα RCI του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, αναδεικνύουν επιβράδυνση στην αγορά εργασίας και σημαντική απόκλιση στο επίπεδο ευημερίας των εργαζομένων
Ο Δείκτης RCI αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις της χώρας σχετικά με τις προθέσεις προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού για το επόμενο εξάμηνο. Προκύπτει από τις εκτιμήσεις στελεχών σε έξι βασικές κατηγορίες - μεταξύ άλλων, ενέργειες πρόσληψης, αριθμό εργαζομένων, θέσεις που δεν θα καλυφθούν, οικειοθελείς αποχωρήσεις και δυσκολίες προσέλκυσης προσωπικού.
Καθοδική πορεία του Δείκτη RCI
Ο Γενικός Δείκτης RCI μειώθηκε κατά 3,3 μονάδες, από 126,5 στο β' εξάμηνο του 2025 σε 123,2 στο α' εξάμηνο του 2026. Αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στον Δείκτη Εξειδικευμένου και Στελεχιακού Προσωπικού, από 120,6 σε 117,9. Και οι δύο δείκτες επέστρεψαν ουσιαστικά στα επίπεδα του α' εξαμήνου του 2025, ωστόσο παραμένουν σταθερά πάνω από τη «γραμμή του 100», υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση στις ενέργειες προσέλκυσης προσωπικού - αν και με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
Ελαφρά αύξηση της απαισιοδοξίας
Το ποσοστό αισιοδοξίας των στελεχών για το μέλλον μειώθηκε οριακά, από 60% σε 58,5%, ενώ πιο αισθητή είναι η αύξηση της απαισιοδοξίας, από 21,1% σε 25,5%. Παράλληλα, το 33% του δείγματος δηλώνει ότι επηρεάζεται «Πολύ» ή «Δραματικά» από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, χωρίς ωστόσο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων να φαίνεται να προγραμματίζει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης.
Ειδικό θέμα: Ακμαιότητα (Flourishing) - το χάσμα ζωής και εργασίας
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε για πρώτη φορά η έννοια της ακμαιότητας (flourishing), με βάση τη μεθοδολογία του Global Flourishing Study του Harvard University. Τα ευρήματα αναδεικνύουν σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή γενικότερα (μ.ο. 7,08 σε κλίμακα 0-10) και από τη ζωή στην εργασία ειδικότερα (μ.ο. 6,06) — μια διαφορά που εμφανίζεται σε όλες τις επιμέρους διαστάσεις (ευτυχία, υγεία, νόημα, χαρακτήρας, σχέσεις).
Επιπλέον, η οικονομική ασφάλεια φαίνεται να συνδέεται στενά με το επίπεδο ευημερίας: οι συμμετέχοντες που αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς καταγράφουν Δείκτη Ευημερίας 7,53, έναντι 6,70 για τους οικονομικά ανασφαλείς.
«Η έρευνα RCI αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες σημείο αναφοράς για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School. «Τα ευρήματα της μέτρησης του πρώτου εξαμήνου του 2026 δείχνουν μια αγορά που παραμένει σε θετική τροχιά, αλλά με αυξανόμενη επιφυλακτικότητα. Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, εύρημα είναι το χάσμα ανάμεσα στην ικανοποίηση από τη ζωή γενικά και από την εργασία - κάτι που αξίζει την προσοχή κάθε επιχείρησης που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού της».