Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασε ο ιστορικός «Πύργος Σαλιαρέλη» στην Αίγινα, καθώς ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που πραγματοποιήθηκε σήμερα ολοκληρώθηκε με κατακύρωση, βάζοντας τέλος στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ακίνητα του νησιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διαδικασίας, το ακίνητο κατακυρώθηκε έναντι 3.486.601 ευρώ, με την τελική προσφορά να διαμορφώνεται μόλις ένα ευρώ υψηλότερα από την τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία είχε οριστεί στα 3.486.600 ευρώ.
Η τιμή εκκίνησης ήταν ήδη σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την αρχική αποτίμηση του ακινήτου. Ειδικότερα, τα 3,486 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στο 65% της αρχικής τιμής, η οποία υπολογιζόταν σε περίπου 5,36 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο ιστορικός πύργος άλλαξε χέρια με τίμημα περίπου 1,88 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από εκείνο που είχε αποτελέσει αρχικά τη βάση για τη διαδικασία.
Πρόκειται για τη χαρακτηριστική λιθόκτιστη έπαυλη στην παραθαλάσσια περιοχή «Πλακάκια – Ακρωτήρι», σε απόσταση περίπου 1,8 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αίγινας. Το ακίνητο αναπτύσσεται σε αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 15.030 τ.μ., ενώ η κύρια κατοικία διαθέτει συνολική επιφάνεια περίπου 570 τ.μ., κατανεμημένη σε τρία επίπεδα: υπόγειο 185 τ.μ., ισόγειο 200 τ.μ. και πρώτο όροφο 185 τ.μ. Στο κτήμα βρίσκονται ακόμη βοηθητικά κτίσματα συνολικής επιφάνειας 109 τ.μ.
Ο «Πύργος» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η επιβλητική λιθοδομή, η πυργοειδής απόληξη, η ξύλινη κεραμοσκεπή και τα παραδοσιακά κουφώματα συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κτιρίου, το οποίο θυμίζει μικρό φρούριο και έχει αποτελέσει για χρόνια τοπόσημο της συγκεκριμένης περιοχής της Αίγινας. Στο εσωτερικό διατηρούνται επίσης στοιχεία ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως ζωγραφισμένες οροφές, ξύλινες σκάλες και διακοσμητικές λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του.
Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές που συνοδεύουν το ακίνητο, η ιδιοκτησία είχε συνδεθεί αρχικά με την οικογένεια Μπενιζέλου, ενώ σε μεταγενέστερη περίοδο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία του Αλέξανδρου Ζαΐμη, ο οποίος διετέλεσε επανειλημμένα πρωθυπουργός και αργότερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, πάντως, το ακίνητο έγινε περισσότερο γνωστό ως «Πύργος Σαλιαρέλη», λόγω της σύνδεσής του με τον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη.
Η εταιρεία στην οποία ανήκε το ακίνητο είναι η «Α. ΣΑΛΙΑΡΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΑΙ – ΕΜΠΟΡΙΚΑΙ – ΚΤΗΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «ΑΡΣΑΛ Α.Ε.», ενώ επισπεύδων της διαδικασίας ήταν ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Κόζαρης.