Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΛΙΝ: Μειωμένος τζίρος και κέρδη το εξάμηνο - Οι στόχοι και οι προοπτικές για το 2023
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
02/10/2023 · 11:56

ΕΛΙΝ: Μειωμένος τζίρος και κέρδη το εξάμηνο - Οι στόχοι και οι προοπτικές για το 2023

Η «ελίν Τεχνική» για το α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασε οριακά θετική εικόνα, αλλά σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η «ελίν Ναυτική» παρουσιάζει αρνητικό αποτέλεσμα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ανακοίνωσε ο όμιλιος ελίν, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε €1.137,61 εκατ. έναντι €1.950,95 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2022, καταγράφοντας μείωση 42%.

Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €31,6 εκατ. έναντι €31,3 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2022 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €13,48 εκατ. έναντι €15,72 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 14%.

Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε κέρδη €6,26 εκατ. έναντι €7,91 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2022, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη €5,2 εκατ. έναντι €6,19 εκατ. του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, κατά το α’ εξάμηνο του 2023 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €13 εκατ. έναντι €15,02 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη €6,8 εκατ. έναντι €7,48 εκατ. και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε κέρδη €5,6 εκατ. έναντι €6,03 εκατ. του αντιστοίχου διαστήματος του 2022.

Η «ελίν Τεχνική» για το α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασε οριακά θετική εικόνα, αλλά σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η «ελίν Ναυτική» παρουσιάζει αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με το οριακά θετικό της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η «ελίν Σταθμοί» κινείται σε αρνητικό αποτέλεσμα, αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα διατήρησης του μέτρου του πλαφόν αλλά και των αυξημένων δαπανών για τη λειτουργία νέου πρατηρίου στην Αττική και τις επενδύσεις σε υφιστάμενα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Εσωτερική Αγορά παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα παρά τις αρχικές θετικές προσδοκίες. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η συνέχιση του μέτρου επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, δημιούργησαν ένα αρνητικό περιβάλλον με τις πωλήσεις της ελίν να παρουσιάζουν μείωση 6%. Αντίθετα μικρή αύξηση της τάξης του 3% εμφάνισαν οι πωλήσεις στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης.

Ταυτόχρονα, με θετικό πρόσημο και σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, έκλεισε το α’ εξάμηνο η δραστηριότητα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία εξελίσσεται σε μια νέα πηγή εσόδων για την ελίν, ενώ μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας καταγράφει η δραστηριότητα των Στερεών Καυσίμων. Το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα της περιόδου επηρέασαν την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και τις πωλήσεις στερεών καυσίμων οι οποίες υποχώρησαν κατά 28%.

Σε ό, τι αφορά στο Διεθνές περιβάλλον, στο οποίο η εταιρία αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με την απαγόρευση εξαγωγών προς την Ε.Ε. και την παράλληλη επιβολή πλαφόν στα προϊόντα που εξάγονται από την Ρωσία προς τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., επηρέασαν σημαντικά τις πωλήσεις οι οποίες υποχώρησαν κατά 34% από πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης σε υγρά καύσιμα με την παράλληλη μείωση της παραγωγής από τις χώρες του OPEC και τις συχνές διακοπές λειτουργίας στα διεθνή Διυλιστήρια, αποτέλεσμα της μείωσης των επενδύσεων την τελευταία τριετία, ώθησαν τα περιθώρια της διεθνούς αγοράς σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελίν, κ. Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήμανε:

«Το αρνητικό περιβάλλον της εσωτερικής αγοράς κατά το α’ εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των καυσίμων όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή μείωση της κερδοφορίας της ελίν, παρά τα σημαντικά αυξημένα αποτελέσματα της Διεθνούς Αγοράς και τη βελτιωμένη κερδοφορία της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Συνεχίζοντας με συνέπεια την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, διατηρούμε θετικές προοπτικές για το β’ εξάμηνο.»

Οι συνθήκες της αγοράς στο β’ εξάμηνο, παρουσιάζουν βελτίωση με την πολιτική σταθερότητα να ευνοεί τις επενδύσεις. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας παραμένουν καλύτερες από τις ευρωπαϊκές στο πεδίο της ανάπτυξης με αύξηση 1%, και η χώρα βαδίζει σε σταθερό έδαφος όσον αφορά στην ταχύτερη άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Παράλληλα, η θετική πορεία του τουρισμού συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη πωλήσεων και εσόδων της ελίν δεδομένου ότι η εταιρία είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε αγορές που επηρεάζονται από τον τουρισμό.

Η παράταση του μέτρου επιβολής πλαφόν όμως, αναμένεται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω την κερδοφορία του κλάδου, ενώ η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και η σφικτή νομισματική πολιτική της Ε.Κ.Τ., αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Στο β’ εξάμηνο του 2023, η ελίν στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου της με απόκτηση πρατηρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη συνέχιση της διερεύνησης του πελατολογίου της στην αγορά της Βιομηχανίας και των Μαρινών. Ταυτόχρονα στοχεύει στην ανάπτυξη νέων αγορών και νέων προϊόντων στην δραστηριότητα του Διεθνούς Εμπορίου και στην αύξηση του μεριδίου της στην αγορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Η εταιρία συνεχίζει επίσης σταθερά την υλοποίηση του προγράμματός της για την ενεργειακή μετεξέλιξη της σ’ έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, προχωρώντας στην εγκατάσταση ταχυφορτιστών σε 30 πρατήρια πανελλαδικά εντός του 2023 και στην ολοκλήρωση τριών μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων στον Ασπρόπυργο και στον Βόλο. Τέλος, η ελίν αναμένεται να ολοκληρώσει την επένδυση της στη δημιουργία ενός σταθμού ανεφοδιασμού CNG-LNG στην Αττική στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την BLUE GRID.

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ·
  • ΕΛΙΝΟΙΛ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Καλαϊτζάκης: «Ξεκινάμε την πεντάδα με τρεις Έλληνες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό» (vid)

All Content

Μπαρτζώκας για Ντόρσεϊ: «Είναι θέμα της διοίκησης, πάνω απ' όλους η ομάδα» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Capital Maritime Finance: Έκλεισε το βιβλίο της IPO με προσφορές 1,1 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Αγγελάκης: Αύξηση τζίρου 22% στα 55,5 εκατ. ευρώ– Οι επενδύσεις και τα πλάνα για την συνέχεια

All Content - BusinessNews.gr

Milestone: Ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εταιρείας της METRO- Προβληματισμός πλέον για το HORECA

All Content

ΕΡΤ: Νέοι γενικοί διευθυντές Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου

All Content

Η EON μετατρέπεται σε Nova TV

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Παπανικολάου: «Ο Τάιλερ είναι παίκτης του συλλόγου, είναι ένας από το σύνολο» (vid)

All Content

Η παρακάμερα του Άρη από τη νίκη επί της Ντερτόνα (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ElvalHalcor: Δύο επενδύσεις αναγνωρίζονται ως στρατηγικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

All Content - BusinessNews.gr

ΣτΕ: «Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία

All Content - BusinessNews.gr

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,8% το 2026 και 1,9% το 2027 - Στο 4% ο πληθωρισμός

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: H Purina γιόρτασε μαζί με τα κατοικίδια στα γραφεία της Nestlé

CSRΝews.gr

ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Οδική Ασφάλεια: Ισχυρή θεσμική παρουσία και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ημερίδα του Newsbomb.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πλαστικά Θράκης: Έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2022-Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον
Πλαστικά Θράκης: Έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2022-Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον 02/10/2023 - 11:47
Επιθεώρηση Εργασίας: Οδηγός επίλυσης εργατικών διαφορών 02/10/2023 - 13:26
Επιθεώρηση Εργασίας: Οδηγός επίλυσης εργατικών διαφορών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο για κοινά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου - Φόβοι για ελλείψεις τον χειμώνα
    15/10/2026 - 21:59 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η δημοσιονομική αξιοπιστία είναι εθνική ισχύς και αποτελεί στρατηγικό πόρο»
    15/10/2026 - 21:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Marc: Στο 30,4% η ΝΔ , «φρέναρε» η ΕΛΑΣ στο 15,8%, μείωσε τη διαφορά το ΠΑΣΟΚ
    15/10/2026 - 21:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    15/10/2026 - 20:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μέτσολα προς τους «27» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό: «Δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις φιλοδοξίες και να μειώνουμε τα μέσα»
    15/10/2026 - 20:22 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΚΚΟΜΕΔ: Χρηματοδοτήσεις 5 εκατ. ευρώ σε 39 κινηματογραφικά σχέδια
    15/10/2026 - 20:10 LIFESTYLE
  • Motor Oil: Νέο ατύχημα με τραυματίες - Η ανακοίνωση της εταιρείας
    15/10/2026 - 19:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΙΤΕΠ: Υψηλές επιδόσεις για το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας τον Αύγουστο του 2026
    15/10/2026 - 19:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καταστροφικές πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη - Τρεις νεκροί και αγνοούμενοι
    15/10/2026 - 19:17 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες με το «VB Abeille Marengo»
    15/10/2026 - 19:01 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Milestone: Ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εταιρείας της METRO- Προβληματισμός πλέον για το HORECA
    15/10/2026 - 01:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές με τις νέες επιδοτήσεις - Οι δικαιούχοι
    15/10/2026 - 08:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ίλον Μασκ: Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για παραίτηση Ζελένσκι
    15/10/2026 - 10:41 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές ομολόγων – Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται η πρώτη έκδοση
    15/10/2026 - 07:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Becoming DIVA: Μια site-specific performance για την ταυτότητα, τη μεταμόρφωση και την ελευθερία στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
    14/10/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Πανσερραϊκός ηττήθηκε στην Πολωνία, στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας του

15/10/2026 - 18:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroCup Γυναικών 2026/27: Οι αγώνες Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Παναθλητικού και Πανσερραϊκού

15/10/2026 - 18:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: H Purina γιόρτασε μαζί με τα κατοικίδια στα γραφεία της Nestlé

15/10/2026 - 14:34
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

15/10/2026 - 14:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

NielsenIQ: Οι τάσεις που επαναπροσδιορίζουν τον Έλληνα καταναλωτή

15/10/2026 - 13:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Radio Sounds Festival - «ΑΙ or not AI?»: Ένα ανοιχτό πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη και την καλλιτεχνική δημιουργία

15/10/2026 - 13:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Maybelline Grippy Challenge by Eleni Foureira

14/10/2026 - 13:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo