Κυριακή, 30 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
EDPR: Στα 265 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2022
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
27/07/2022 · 15:31

EDPR: Στα 265 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2022

Τα καθαρά κέρδη είναι κατά 87% υψηλότερα από πέρυσι.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι θετικές επιδόσεις αποτυπώνονται και στο EBITDA που ανήλθε στα 976 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 49% σε ετήσια βάση, και το EBIT που ανήλθε στα 640 εκατ. ευρώ, 76% υψηλότερο από πέρυσι.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασαν, επίσης, θετική εξέλιξη κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Οι επιδόσεις αυτές, που υποστηρίζονται από την αύξηση της παραγωγής κατά 16% σε σύγκριση με πέρυσι, οφείλονται στην πρόσθετη εγκατεστημένη δυναμικότητα και στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η EDPR πέτυχε, επίσης, ρεκόρ υπό κατασκευή δυναμικότητας ύψους 3,2 GW στις 22 Ιουνίου (με 1,8 GW αιολικής και 1,3 GW ηλιακής ενέργειας), λαμβάνοντας υπόψη τη νέα δυναμικότητα που θα προστεθεί το 2022 και το 2023.

Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε σε 13,8 GW (αύξηση κατά 1,2 GW σε ετήσια βάση), με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να αντιπροσωπεύουν το 40% και το 51% του χαρτοφυλακίου, αντίστοιχα. Η EDPR διαθέτει πλέον μεγαλύτερη τεχνολογική διαφοροποίηση με 12,2 GW onshore αιολικής ενέργειας, 1,3 GW ηλιακής ενέργειας και 1,5 GW ακαθάριστης offshore αιολικής ενέργειας σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες η EDPR πρόσθεσε 2,5 GW δυναμικότητας. Μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και στην Πολωνία και την Ισπανία κατά το α’ εξάμηνο του 2022, η καθαρή μεταβολή της δυναμικότητας σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε +1,2 GW. Κατά το α’ εξάμηνο του 2022, οι προσθήκες ανήλθαν σε 0,6 GW, κυρίως λόγω της επιτυχημένης ενσωμάτωσης των περιουσιακών στοιχείων της Sunseap στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 3% του χαρτοφυλακίου της EDPR. Η εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων ανήλθε σε 0,3 GW στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η EDPR παρήγαγε 17,8 TWh καθαρής ενέργειας κατά το α’ εξάμηνο του 2022 (αύξηση 16% σε ετήσια βάση), αποφεύγοντας 11 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να αντιπροσωπεύουν το 36% και το 57% της συνολικής παραγωγής, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, επηρεαζόμενη από την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ και τη σταθερότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Βόρεια Αμερική, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την καλύτερη κατάσταση των ανανεώσιμων πόρων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στη Νότια Αμερική, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 111% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος λόγω της υψηλότερης εγκατεστημένης ισχύος στη Βραζιλία, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των ανανεώσιμων πόρων.

Το α’ εξάμηνο του 2022, η EDPR πέτυχε ποσοστό πληρότητας 33% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση), αντανακλώντας έναν δείκτη ΑΠΕ 2% υψηλότερο από τον αναμενόμενο μακροπρόθεσμο μέσο όρο του Ακαθάριστου Συντελεστή Δυναμικότητας (αύξηση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με τον Miguel Stilwell d'Andrade, διευθύνοντα σύμβουλο της EDP Renewables: «Παρά την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης συνθήκης, συνεχίσαμε να υλοποιούμε το στρατηγικό μας σχέδιο 2021-25. Τα αξιόλογα λειτουργικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους, με την αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητάς μας, καθώς και τον αριθμό ρεκόρ της υπό κατασκευή δυναμικότητας, αντανακλούν την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της εταιρείας. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε υψηλές οικονομικές επιδόσεις με σημαντική αύξηση, σε όλο το παγκόσμιο φάσμα της δραστηριότητάς μας, όχι μόνο στα έσοδα αλλά και στα καθαρά κέρδη. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας και την κοινωνία στο σύνολό της.»

Οικονομικά αποτελέσματα

Τα έσοδα της EDPR ανήλθαν σε 1.237 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 45% σε ετήσια βάση), δηλαδή 381 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών αγοράς στην Ευρώπη και του αντίκτυπου από την επικαιροποίηση του ισπανικού κανονιστικού πλαισίου.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ (6 εκατ. ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση) και αφορούσαν κυρίως τις συναλλαγές εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Πολωνία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης της EDPR, οι Λειτουργικές Δαπάνες (Opex) ανήλθαν σε 463 εκατ. ευρώ (132 εκατ. ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση), δεδομένων των προκαταβολικών δαπανών για τη στήριξη της προσδοκώμενης ανάπτυξης κατά τα επόμενα έτη. Σε συγκρίσιμους όρους, το Core Opex ανά μέσο MW, προσαρμοσμένο κατά τα offshore κόστη, τα έκτακτα έξοδα, τις αμοιβές υπηρεσιών και το συνάλλαγμα, αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Κατά το α' εξάμηνο του 2022, το EBITDA ανήλθε σε 976 εκατ. ευρώ (αύξηση 49% σε ετήσια βάση) και το EBIT ανήλθε σε 640 εκατ. ευρώ (αύξηση 76% σε ετήσια βάση), υποστηριζόμενο από τις σταθερές επιδόσεις της πρώτης γραμμής. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν σε 185 εκατ. ευρώ (αύξηση 74 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), με τη σύγκριση σε ετήσια βάση να επηρεάζεται από το μεγαλύτερο χρέος, το συναλλαγματικό ισοζύγιο και την εκκαθάριση του ΤΕΙ.

Στο σύνολό τους τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 265 εκατ. ευρώ (αύξηση 87 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) και αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις μη ελέγχουσες συμμετοχές ύψους 120 εκατ. ευρώ (αύξηση 87 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σύμφωνα με την αύξηση των καθαρών κερδών) ως αποτέλεσμα των θετικών επιδόσεων του χαρτοφυλακίου NCI.

Όσον αφορά το καθαρό χρέος, τον Ιούνιο του 2022, ανήλθε σε 5.234 εκατ. ευρώ (αυξημένο κατά 2.300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021), αντανακλώντας αφενός τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά την περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Sunseap, και τη συναλλαγματική ισοτιμία και αφετέρου τα περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν ρευστότητα και τη στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων.

Οι υποχρεώσεις θεσμικής σύμπραξης ανήλθαν σε 1.532 εκατ. ευρώ (σταθερές σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021), αντανακλώντας τα οφέλη που αποκομίστηκαν από τα έργα.

  • EDPR
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Η παρακάμερα από το φιλικό με το Περιστέρι (video)

All Content

Σενεγάλη: Η εμφάνιση Μπάντιο-Εντιάι και το αποψινό παιχνίδι με το Μάλι (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Με περισσότερους από 1.660 κωδικούς ξεκινάει αύριο η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών

All Content - BusinessNews.gr

Οίκοι αξιολόγησης: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων της οικονομίας για το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Κέρδη 229% για τον βασικό δείκτη από το 2021 - Αποδόσεις έως και 1.926%

All Content

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Επαναπροκύρηξη spec 982,3 χιλ. ευρώ για τα Κ.Ε.ΠΕ.Α.

All Content

Ελληνικά Οινοποιεία: Νέος CEO ο Βασίλης Ανδρικόπουλος

FleetNews

Η Lizy εξασφάλισε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ

FleetNews

Το Opel Rekord C γιορτάζει 60 χρόνια ιστορίας

FleetNews

Το Audi Q3 με ακόμα περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης

All Content

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Η ευκαιρία της Πολωνίας κι η "μάχη" στον ΙΒ όμιλο

All Content

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027: Το πανόραμα της ευρωπαϊκής ζώνης

All Content - BusinessNews.gr

Διεύρυνση της λίστας των προϊόντων με μειωμένες τιμές – Έρχεται παράταση επιδότησης του ντίζελ

All Content - BusinessNews.gr

ΜΕΓΑ: Νέα αύξηση τζίρου το 2025 με έμφαση στη στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

All Content - BusinessNews.gr

3αλφα: Πωλήσεις 29,7 εκατ. και επιστροφή σε κέρδη 2,45 εκατ. ευρώ – Το boost από τα νέα προϊόντα

FleetNews

Μείωση 2,3% στις ταξινομήσεις Ιουλίου

FleetNews

Η Geely αναδεικνύεται η πιο καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως

CSRΝews.gr

Η ΕΤΒΑ και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας

CSRΝews.gr

AWS: Νέο δωρεάν πρόγραμμα για φοιτητές με περισσότερα από 900 μαθήματα και δυνατότητα πιστοποίησης

CSRΝews.gr

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Τάκη Ηλιόπουλου στηρίζει τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας με Πρόγραμμα Υποτροφιών Α.Ε.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Boeing: Ζημιογόνο το β' τρίμηνο - Αναμένει θετικές ταμειακές ροές μέσα στο 2022
Boeing: Ζημιογόνο το β' τρίμηνο - Αναμένει θετικές ταμειακές ροές μέσα στο 2022 27/07/2022 - 15:25
Μπλε Κέδρος: Αναβολή γενικής συνέλευσης λόγω έλλειψης απαρτίας! 27/07/2022 - 15:37
Μπλε Κέδρος: Αναβολή γενικής συνέλευσης λόγω έλλειψης απαρτίας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η άνοδος του pet sitting στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζει η φιλοξενία
    30/08/2026 - 11:44 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πυρά με «πολλά θύματα» σε rave party στην βόρεια Ελβετία
    30/08/2026 - 11:19 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στ. Παπασταύρου: «Τρία Ειδικά Χωροταξικά, μία ενιαία στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη»
    30/08/2026 - 10:53 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Με περισσότερους από 1.660 κωδικούς ξεκινάει αύριο η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών
    30/08/2026 - 10:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σταφίδα: Ο ελληνικός χρυσός του Αυγούστου - Η άνοδος και η πτώση της
    30/08/2026 - 09:58 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    30/08/2026 - 09:00 MEDIA
  • Σαντορίνη: Από τις 75 κλίνες το 1971 στα εκατομμύρια επισκεπτών - Πώς εξελίχθηκε σε παγκόσμιο τουριστικό brand
    29/08/2026 - 20:04 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Fitch: Ο οίκος διατήρησε στο A+ την αξιολόγηση της Γαλλίας με σταθερή προοπτική
    29/08/2026 - 18:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    29/08/2026 - 18:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γερμανία: Σχεδιάζει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση με τα drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας
    29/08/2026 - 17:48 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΑΔΕ-myAGRO: Aπλουστεύσεις στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης
    29/08/2026 - 13:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επίθεση Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη – «Συντεταγμένο με αυτούς που πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα»
    29/08/2026 - 13:03 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Διεύρυνση της λίστας των προϊόντων με μειωμένες τιμές – Έρχεται παράταση επιδότησης του ντίζελ
    29/08/2026 - 14:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πυκνώνουν τα δρομολόγια του Τραμ - Μικρότεροι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες
    29/08/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σαντορίνη: Από τις 75 κλίνες το 1971 στα εκατομμύρια επισκεπτών - Πώς εξελίχθηκε σε παγκόσμιο τουριστικό brand
    29/08/2026 - 20:04 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σενεγάλη: Η εμφάνιση Μπάντιο-Εντιάι και το αποψινό παιχνίδι με το Μάλι (vid)

30/08/2026 - 08:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Συνέχεια προκριματικών σήμερα σε Rising και Gen A Stars

30/08/2026 - 07:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

INTERSPORT και FIBA σε παγκόσμια συνεργασία έως το 2031

28/08/2026 - 13:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΟΔΙΠΥ: Στη Black Olive ο λογαριασμός επικοινωνίας για την 90ή ΔΕΘ

28/08/2026 - 11:48
FleetNews
fleetnews.gr

Η Lizy εξασφάλισε χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ

28/08/2026 - 10:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΕΤΒΑ και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας

28/08/2026 - 10:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

AWS: Νέο δωρεάν πρόγραμμα για φοιτητές με περισσότερα από 900 μαθήματα και δυνατότητα πιστοποίησης

28/08/2026 - 09:35
FleetNews
fleetnews.gr

Το Opel Rekord C γιορτάζει 60 χρόνια ιστορίας

28/08/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo