Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Μπρατάκος: Το ΕΒΕΑ έχει κάνει μελέτη για τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
01/04/2022 · 11:52

Μπρατάκος: Το ΕΒΕΑ έχει κάνει μελέτη για τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων

Κύκλος συναντήσεων του προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου με τα επιμελητήρια της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Η σύμπραξη και η συνεργασία του ΕΒΕΑ με τα επιμελητήρια της περιφέρειας, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων που θα τα βοηθήσει να ενισχύσουν τον ρόλο τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται στο επίκεντρο του κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με τα επιμελητήρια της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Κοζάνης και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Μητλιάγκα και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Β΄ αντιπρόεδρος Αντώνης Πουγαρίδης, ο γενικός γραμματέας Αδάμ Ιωαννίδης, ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Μαλούτας, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Μιχαήλ Χλιάπας, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κοσμάς Καλεντηριάδης, η διευθύντρια του Επιμελητήριου Κοζάνης Κατερίνα Καρακουλάκη καθώς και το μέλος ΔΣ Φώτης Τσαμπούρης.

Αντικείμενο της συνάντησης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ήταν η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας, ώστε τα επιμελητήρια να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας να αντεπεξέλθουν γενικότερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία του 2022 και ειδικότερα στη δύσκολη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης της περιοχής και της μετάβασης στη νέα εποχή.
«Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι εμείς από την πλευρά του ΕΒΕΑ, ως ένας ιδιαίτερα ισχυρός φορέας επιχειρηματικότητας στη χώρα, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να έχουμε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας και της περιφέρειας. Και επίσης νομίζω ότι είναι και παραγωγικό να συνεργάζονται τα επιμελητήρια. Είναι στο DNA και το δικό μου και του επιμελητηρίου που εκπροσωπώ να συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα επιμελητήρια» τόνισε ο κ. Μπρατάκος σχετικά με τη σημασία της σύμπραξης μεταξύ των δύο επιμελητηρίων.

Ενώ, σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα επιμελητήρια της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ πρότεινε μία σειρά δράσεων για συνεργασία.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την παρουσία των επιχειρηματικών φορέων στην υλοποίηση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης της περιοχής και μετάβασης στη νέα εποχή, ο κ. Μπρατάκος πρότεινε κοινή παρέμβαση ΕΒΕΑ και Επιμελητηρίου Κοζάνης προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διεκδικήσουν πιο ενεργή συμμετοχή του επιμελητηρίου στη διαδικασία αυτή. Σχετικά με την επιχειρηματική ρευστότητα, προτάθηκε η δημιουργία μιας δομής μικροπιστώσεων, στην οποία θα συμμετέχει ένας μη χρηματοπιστωτικός φορέας, με βασικό μέτοχο το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως πάροχος εγγυοδοσίας. Το ΕΒΕΑ μπορεί να προσφέρει τη σχετική τεχνογνωσία, καθώς έχει ήδη κάνει μία μελέτη για να κάνει κάτι αντίστοιχο. Το τρίτο σημείο συνεργασίας είναι η αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και η μετατροπή του από κτίριο φάντασμα σε κόμβο καινοτομίας, επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξαγωγικής διαδικασίας, μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τα θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία συνεταιρισμών που παράγουν τοπικά προϊόντα, τα συσκευάζουν διαφορετικά και τα εξάγουν. Ειδικότερα, ο κ. Μπρατάκος πρότεινε τη δημιουργία μιας Θερμοκοιτίδας καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όχι απαραίτητα για τεχνολογίες αιχμής, αλλά και γεωργική παραγωγή και υπηρεσίες. Ενώ, συμφωνήθηκε η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, όπου θα περιγράφονται οι άξονες που τα δύο επιμελητήρια μπορούν να κινηθούν από κοινού.

Προκειμένου να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, ένα σχέδιο δράσης πενταετίας. «Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι να συντάσσουν τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του νομού, της περιοχής τους. Και στο τέλος η Πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι ο εποπτεύων φορέας, να συγκεντρώνει όλα αυτά τα σχέδια και να κάνει την πολιτική ανάπτυξης της χώρας» τόνισε ο κ. Μπρατάκος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε «Η περιοχή εδώ ζει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έναν βίαιο τρόπο. Πρέπει τα επιμελητήρια ως φορέας να συμμετέχουν, ώστε αυτό να γίνει πιο ήπια και πιο σωστά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην Αθήνα και θέλω μαζί να βοηθήσουμε και να "τρέξουμε" την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που βιαίως έρχεται στο νομό σας, και να την κάνουμε πρότυπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαδικασία της μετάβασης και την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο Κοζάνης και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Το πλαίσιο και η στιγμή της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της μετάβασης και υπάρχουν πλέον θεσμικά νομοθετήματα και αναμένουν οι τοπικές, και όχι μόνο, επιχειρήσεις τις επιμέρους προκηρύξεις για να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία. Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θεωρούμε ότι είναι επενδύσιμες και μέλη του Επιμελητηρίου σας θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους εδώ πέρα, υλοποιώντας τις μεγάλες επενδύσεις, που θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρξουν θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Μητλιάγκας.

Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης επεσήμανε δυο πολιτικές που μπορεί να λειτουργήσουν παράλληλα για την αντιμετώπιση των σημαντικών δυσκολιών που προκύπτουν από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Αφενός την πιστωτική επέκταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης και σε κάποιους που δεν πληρούν τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια, και αφετέρου την αξιοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων.

«Θεωρούμε ότι η δομή μας είναι μεν επιχειρησιακά δυνατή ως περιφερειακό επιμελητήριο, ωστόσο οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις και οι συνέργειες με μεγαλύτερους φορείς δίνουν κύρος σε εμάς, αλλά και δίνουν ένα παράδειγμα πώς ένα μεγάλο επιμελητήριο βοηθά στην περιφερειακή ανάπτυξη και τα μικρά επιμελητήρια», είπε ο κ. Μητλιάγκας.

  • ΕΒΕΑ
  • ·
  • ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ
  • ·
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Οι νικητές των ΙΑΒ Ηellas Mixx Awards 2021
Οι νικητές των ΙΑΒ Ηellas Mixx Awards 2021 01/04/2022 - 11:41
Novibet: Συγχωνεύεται με την Artemis και εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 01/04/2022 - 12:10
Novibet: Συγχωνεύεται με την Artemis και εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ρουμπινί: Εγκληματική οργάνωση η αγορά κρυπτονομισμάτων
    29/03/2023 - 19:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χατζηδάκης: Το ΝΑΤ μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις του και τα εφάπαξ
    29/03/2023 - 19:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η Google μπλόκαρε πάνω από 5,2 δισ. διαφημίσεις το 2022
    29/03/2023 - 19:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Από το απόγευμα της Πέμπτης (30/3) η καταβολή του ειδικού επιδόματος στους συνταξιούχους
    29/03/2023 - 18:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cargill και Viterra σταματούν τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία
    29/03/2023 - 18:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Rosneft: Υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία για παραδόσεις πετρελαίου
    29/03/2023 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα αναζητά 25.000 δανειολήπτες, για να τους μειώσει τη δόση
    29/03/2023 - 18:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurobank: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενισχύεται, ωστόσο παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ
    29/03/2023 - 18:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πετρόπουλος: Σε 6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022, οριακή αύξηση πωλήσεων
    29/03/2023 - 18:24 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μητσοτάκης: Εντονη η απειλή στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας
    29/03/2023 - 18:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Apivita: Καθίζηση κερδών με τζίρο €50,8 εκατ. το 2022 - Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη δραστηριότητα
    29/03/2023 - 00:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ποιος άκουσε τον Καραμούζη και δεν «φοβήθηκε»!
    29/03/2023 - 08:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καλαντώνης (DoValue): Ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια πάνω από 35 δισ. ευρώ
    28/03/2023 - 19:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Attica Group: Αγορά πλοίου από CldN Ferries NV με 13,4 εκατ. ευρώ
    29/03/2023 - 10:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ανατέθηκε σύμβαση για τον αγωγό N05-Α
    28/03/2023 - 19:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

Advertising.gr
Advertising.gr

Action 24: Έρχεται το 5ο επεισόδιο του ACTION Story

29/03/2023 - 20:30
Advertising.gr
Advertising.gr

Google: Πήρε την έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά της Photomath

29/03/2023 - 20:10
AllStar Basket
AllStar Basket

Γουέμπερ: “Στον Ολυμπιακό ήμασταν 3 μήνες απλήρωτοι, ήταν προαποφασισμένο να μην παίξουμε στα playoffs”

29/03/2023 - 18:29
AllStar Basket
AllStar Basket

Παναθηναϊκός: Η παρακάμερα από τη νίκη επί της Μπάγερν (vid)

29/03/2023 - 18:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκδίδει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους 6 δισ. ευρώ

29/03/2023 - 17:41
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ αρχίζει να υλοποιεί τη δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55% μετά την έγκριση των πρώτων σχετικών νομοθετημάτων

29/03/2023 - 17:21
NEWS
Estetica Magazine

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ L'ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29/03/2023 - 15:13
FleetNews
FleetNews

H νέα έκδοση Wildtrak X του Ford Ranger

29/03/2023 - 07:46
FleetNews
FleetNews

Στρατηγική ανάπτυξης της Cupra έως το 2030

29/03/2023 - 07:30
NEWS
Estetica Magazine

Η “ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ” στηρίζει το έργο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "Ορίζοντες”, στα πλαίσια της “Food Expo 2023”

24/03/2023 - 12:07

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo