Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΔΕΗ - RWE: Ξεκινούν την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών άνω των 200 MWp στη Δυτ. Μακεδονία
Newsroom Newsroom
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
26/01/2023 · 10:05

ΔΕΗ - RWE: Ξεκινούν την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών άνω των 200 MWp στη Δυτ. Μακεδονία

Προβλέπεται συνολική επένδυση 180 εκατ. €, με τη συγχρηματοδότηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι, η RWE και η ΔΕΗ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης, αναφέρει ανακοίνωση για την έναρξη της επίσημης συνεργασίας.

Μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η RWE Renewables GmbH, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων.

Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.

Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων και θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Η “πράσινη μετάβαση” είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, έκανε λόγο για μια μεγάλη, εμβληματική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της χώρας και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου. Είμαι πεπεισμένος πως οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως. Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων Φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή μας στο στόχο του ενεργειακού μετασχηματισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επισήμανε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την RWE Renewables. Αυτή η κοινοπραξία δεν είναι απλώς μια συνεργασία μεταξύ δύο επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε πλήρως τα έργα και να διευκολύνουμε τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον στόχο μας για επέκταση του χαρτοφυλακίου μας σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας σχέδιο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Α.Ε., κ. Markus Krebber, σημείωσε: «Ως RWE έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Φέτος θα ξεκινήσουμε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας, για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα - μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης. Και αυτή είναι μόνο η αρχή - ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη περισσότερων φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas Μ.Α.Ε. και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, τόνισε: «Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ίδρυση της κοινοπραξίας μας, πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο με τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τους πρώτους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μας. Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες χρηματοδότησης υπεγράφησαν και η πώληση της παραγόμενης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί μέσω πέντε υπογεγραμμένων διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό το σύνολο του κοινού μας χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων».

  • ΔΕΗ
  • ·
  • RWE
  • ·
  • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
  • ·
  • ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ηρακλής: Sold out με Ολυμπιακό (pic)

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Με Μακάμπι απόψε για το 3/3

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Πρεμιέρα με Λαύριο-Ψυχικό την Παρασκευή στην Elite League

All Content

Πού θα δείτε Παναθηναϊκό AKTOR-Mακάμπι Τελ Αβίβ

CSRΝews.gr

Η Volton και η Orizon ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

CSRΝews.gr

Η ΒΙΚΟΣ COLA στο πλευρό του Γ.Σ. Σοφάδων για τη νέα χρονιά

CSRΝews.gr

ΣΕΓΑΣ: Δωρεά ύψους 10.000 ευρώ στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΔΕΗ - RWE: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για συνεργασία στα φωτοβολταϊκά
ΔΕΗ - RWE: Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για συνεργασία στα φωτοβολταϊκά 26/01/2023 - 09:41
Πάλι πρώτοι στην Ευρώπη: Στην τιμή του ρεύματος φυσικά... 27/01/2023 - 10:08
Πάλι πρώτοι στην Ευρώπη: Στην τιμή του ρεύματος φυσικά...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Παύλος Μαρινάκης: «Καμία συζήτηση δεν πρέπει καν να ανοίξει» για αυξήσεις στους βουλευτές
    02/10/2026 - 14:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Απόλυτη διάψευση Παπασταύρου στα περί απειλών από τις ΗΠΑ
    02/10/2026 - 14:17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Telekom: Νέα εποχή με δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες σε όλους τους συνδρομητές κινητής
    02/10/2026 - 14:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Παπασταύρου: Με 4,5 εκατ. ευρώ από την HELLENiQ PETROLEUM αντιπλημμυρικά έργα στα Μέγαρα
    02/10/2026 - 13:59 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΣτΕ: Αντισυνταγματική η 20ετής και 10ετής παραγραφή για επιβολή πρόσθετων φόρων λόγω φοροδιαφυγής
    02/10/2026 - 13:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συναγερμός στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας μετά από αναφορά για πιθανή διαρροή φυσικού αερίου
    02/10/2026 - 13:44 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εθνική Τράπεζα - Skroutz: Ένας χρόνος συνεργασίας στις πληρωμές και την επιβράβευση αγορών
    02/10/2026 - 13:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Philip Morris: Η Ελληνίδα Ειρήνη Δρακάκη επικεφαλής σε Κροατία και Σλοβενία
    02/10/2026 - 13:20 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 7 Οκτωβρίου
    02/10/2026 - 13:18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κ. Μητσοτάκης από Πιερία: «Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα έχουν ίδιες ευκαιρίες»
    02/10/2026 - 13:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τέσσερις κοινοπραξίες διεκδικούν έργο αξίας 44 εκατ. ευρώ για τις 1.000 κάμερες του ΚΟΚ
    01/10/2026 - 16:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Pandora: Εγκαινίασε στο Βιετνάμ το μεγαλύτερο εργοστάσιο κοσμημάτων στον κόσμο - Επένδυση 150 εκατ. δολαρίων
    01/10/2026 - 15:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.710,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 1,03%
    01/10/2026 - 15:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παράδοση νέων κλινών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
    01/10/2026 - 18:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Εξαιρετικό παράδειγμα ελληνογαλλικής συνεργασίας ο Great Sea Interconnector
    01/10/2026 - 15:24 ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

LinkedIn: Συνδέει brands και creators

02/10/2026 - 11:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Έγκριση για τη συγχώνευση μεταξύ Paramount Skydance και Warner Bros. Discovery

02/10/2026 - 10:50
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Volton και η Orizon ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

02/10/2026 - 10:26
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ηρακλής: Sold out με Ολυμπιακό (pic)

02/10/2026 - 10:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΒΙΚΟΣ COLA στο πλευρό του Γ.Σ. Σοφάδων για τη νέα χρονιά

02/10/2026 - 09:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Οι διαιτητές στην πρεμιέρα της National League 2

02/10/2026 - 09:26
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo