Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Economist: Στο ίδιο έργο θεατές στη διαπραγμάτευση
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
06/05/2016 · 03:00

Economist: Στο ίδιο έργο θεατές στη διαπραγμάτευση

Η Ελλάδα έχει επιτακτικά ανάγκη την επόμενη δόση από τη διάσωση των 86 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι πιστωτές

Το σλόγκαν του «Γάμος αλά Ελληνικά 2», που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο, είναι «Οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι Έλληνες όχι». Είναι άγνωστο αν κανένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης έχει δει την ταινία, πόσω μάλλον αν έχει διακρίνει κάποια ομοιότητα με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Όμως η νέα λογομαχία για τους όρους της τελευταίας διάσωσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για πρόωρες εκλογές αν δεν κάνουν πίσω οι πιστωτές, μοιάζει με επανάληψη της ίδιας ταινίας.

Η Ελλάδα έχει επιτακτικά ανάγκη την επόμενη δόση από τη διάσωση των 86 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι πιστωτές, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Όμως δεν θα πάρει τα χρήματα μέχρις ότου οι πιστωτές ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας, η οποία «σέρνεται» από τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση έχει μαζέψει αρκετό ρευστό (κάνοντας επιδρομή στους ανεξάρτητους δημόσιους φορείς) για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, ίσως ακόμα και τον Ιούνιο. Όμως μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν λήγει ομόλογο ύψους άνω των 2 δις. ευρώ, η χώρα έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με την κήρυξη χρεοστασίου και ίσως μια αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν είναι ότι επέστρεψε η απειλή του Grexit. Πολύ απλά, δεν έφυγε ποτέ.

Με το δημοψήφισμα για την παραμονή (ή όχι) της Βρετανίας στην ΕΕ τον Ιούνιο και την πιθανή αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα ακόμα Ελληνικό δράμα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβιβαστική διάθεση. Τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί «κατά 99%». Όμως ο άλλος πιστωτής, το ΔΝΤ, δεν έχει παρόμοια διάθεση. Με τις καθυστερούμενες φορολογικές οφειλές να αυξάνονται και τις μεταρρυθμίσεις να καθυστερούν διαρκώς, το Ταμείο δεν πιστεύει πως ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 μπορεί να επιτευχθεί. Θέλει η Ελλάδα να καταρτίσει ένα έκτακτο σχέδιο για να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα ή να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες, προτού δώσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση της διάσωσης.

Τον Απρίλιο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που στόχο είχε να εγκρίνει τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας και την εκκρεμή δόση. Αν και οι διαπραγματευτές είχαν λίγο-πολύ συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), ωστόσο έφθασαν σε αδιέξοδο για τα επιπλέον έκτακτα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να υιοθετηθούν αν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αγγίξει το 3,5%. Οι ευρωπαίοι φαίνονται να ικανοποιούνται με ένα ασαφές "plan B", όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέει πως θα πρέπει «να νομοθετηθεί από πριν, να είναι αξιόπιστο και να ενεργοποιηθεί με κάποιον αυτοματισμό». Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως αυτό είναι συνταγματικά αδύνατον.

Στην πραγματικότητα, τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι νομικά. Το πακέτο «έκτακτης ανάγκης» πιθανότατα θα περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, κάτι που αποτελεί ευθεία επίθεση στην βάση του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει μια εξέγερση από 53 βουλευτές του, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις και έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές. Λέει πως δεν θα ψηφίσει ούτε το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ (διότι επιφέρει πολύ βαριά φορολογία και λίγες μεταρρυθμίσεις), ούτε τα επιπλέον «έκτακτα» μέτρα.

Η σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Πριν τη σύσκεψη, οι διαπραγματευτές και των δυο πλευρών θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο «έκτακτης ανάγκης». Αν συμφωνήσουν, θα πρέπει να περάσουν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 24 Μαΐου, όταν και πραγματοποιείται η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αν ο κ. Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία όμως δεν μπορέσει να την περάσει από τη Βουλή, είναι πιθανό να διενεργηθούν νέες εκλογές. Και αρκετές χώρες της ευρωζώνης πρέπει επίσης να πάρουν κοινοβουλευτική έγκριση για να υπογράψουν οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης. Με άλλα λόγια, οι πιθανοί «λάκκοι» είναι πολλοί.

Η ειρωνεία είναι πως το ΔΝΤ, παρά την τωρινή του αδιαλλαξία, είναι ο πιο επιεικής από τους πιστωτές της Ελλάδας. Θέλει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους.

Τέτοιες υποχωρήσεις δεν είναι πολιτικά ανεκτές για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ιδιαίτερα για την Γερμανία. Η πιο πιθανή λύση, όπως πάντα, θα είναι μεσοβέζικη: Μια συμφωνία που θα δίνει στους πιστωτές αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του δανείου, χωρίς όμως να βάζουν σε βιώσιμο δρόμο τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ή να λύνουν τις πιο έντονες διαφωνίες.

Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, είτε διενεργηθούν εκλογές είτε όχι, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι «ζόμπι». Πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (όπως στη δικαιοσύνη και στις αγορές εργασίας και προϊόντων) έχουν αναβληθεί. Και οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να κρατούν μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα. Ωστόσο, άλλα μέλη της ευρωζώνης δεν θέλουν να συζητήσουν για ελάφρυνση του χρέους.

Έτσι, φαίνεται πως τελικά δεν είναι μόνο οι Έλληνες που δεν αλλάζουν...

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Νέος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα ο Τζέφρεϋ Πύατ
Νέος Aμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα ο Τζέφρεϋ Πύατ 06/05/2016 - 03:00
Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για τη μεταρρύθμιση 06/05/2016 - 03:00
Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για τη μεταρρύθμιση
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • "Καλάθι των νονών": Ποιες αλυσίδες καταστημάτων συμμετέχουν
    29/03/2023 - 19:31 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ρουμπινί: Εγκληματική οργάνωση η αγορά κρυπτονομισμάτων
    29/03/2023 - 19:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χατζηδάκης: Το ΝΑΤ μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις του και τα εφάπαξ
    29/03/2023 - 19:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η Google μπλόκαρε πάνω από 5,2 δισ. διαφημίσεις το 2022
    29/03/2023 - 19:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Από το απόγευμα της Πέμπτης (30/3) η καταβολή του ειδικού επιδόματος στους συνταξιούχους
    29/03/2023 - 18:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cargill και Viterra σταματούν τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία
    29/03/2023 - 18:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Rosneft: Υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία για παραδόσεις πετρελαίου
    29/03/2023 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα αναζητά 25.000 δανειολήπτες, για να τους μειώσει τη δόση
    29/03/2023 - 18:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurobank: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενισχύεται, ωστόσο παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ
    29/03/2023 - 18:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πετρόπουλος: Σε 6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022, οριακή αύξηση πωλήσεων
    29/03/2023 - 18:24 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Apivita: Καθίζηση κερδών με τζίρο €50,8 εκατ. το 2022 - Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη δραστηριότητα
    29/03/2023 - 00:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ποιος άκουσε τον Καραμούζη και δεν «φοβήθηκε»!
    29/03/2023 - 08:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Attica Group: Αγορά πλοίου από CldN Ferries NV με 13,4 εκατ. ευρώ
    29/03/2023 - 10:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ανατέθηκε σύμβαση για τον αγωγό N05-Α
    28/03/2023 - 19:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Skroutz: Το μεγάλο άλμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ο στόχος για 2.000 smart lockers στην Ελλάδα
    29/03/2023 - 08:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

Advertising.gr
Advertising.gr

Action 24: Έρχεται το 5ο επεισόδιο του ACTION Story

29/03/2023 - 20:30
Advertising.gr
Advertising.gr

Google: Πήρε την έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά της Photomath

29/03/2023 - 20:10
AllStar Basket
AllStar Basket

Γουέμπερ: “Στον Ολυμπιακό ήμασταν 3 μήνες απλήρωτοι, ήταν προαποφασισμένο να μην παίξουμε στα playoffs”

29/03/2023 - 18:29
AllStar Basket
AllStar Basket

Παναθηναϊκός: Η παρακάμερα από τη νίκη επί της Μπάγερν (vid)

29/03/2023 - 18:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκδίδει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους 6 δισ. ευρώ

29/03/2023 - 17:41
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η ΕΕ αρχίζει να υλοποιεί τη δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55% μετά την έγκριση των πρώτων σχετικών νομοθετημάτων

29/03/2023 - 17:21
NEWS
Estetica Magazine

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ L'ORÉAL-UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29/03/2023 - 15:13
FleetNews
FleetNews

H νέα έκδοση Wildtrak X του Ford Ranger

29/03/2023 - 07:46
FleetNews
FleetNews

Στρατηγική ανάπτυξης της Cupra έως το 2030

29/03/2023 - 07:30
NEWS
Estetica Magazine

Η “ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ” στηρίζει το έργο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "Ορίζοντες”, στα πλαίσια της “Food Expo 2023”

24/03/2023 - 12:07

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo