Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2015
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
19/04/2016 · 03:00

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2015

Οι δυο ομάδες-θύματα που δέχονται πιο συχνά ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», το 2015 σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας με 273 περιστατικά, έναντι μόλις 83 το 2014.

Οι δυο ομάδες-θύματα που δέχονται πιο συχνά ρατσιστική βία είναι οι πρόσφυγες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Μεσοφυλικοί). Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο στοχοποιούνται οι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής βίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι αύριο 20 Απριλίου στις 11.00 το πρωί γίνεται η επίσημη έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ υπογράμμισε τη διεύρυνση του θεσμού του Εισαγγελέα Ρατσιστικού Εγκλήματος -που ήδη λειτουργεί σε Αθήνα και Πειραιά- σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι. «Γι' αυτό και παρατηρείται μια έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων κι άρα δεν απευθύνονται στις Αρχές» δήλωσε η συντονίστρια του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», Τίνα Σταυρινάκη που έκανε λόγο για κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την ρατσιστική βία, καθώς «ακόμη υπάρχει η οργανωμένη βία στις γειτονιές».

Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος.

Στα 185 περιστατικά θύματα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Μάλιστα, σε ένα περιστατικό θύμα έπεσε και άτομο ΑμεΑ που στοχοποιήθηκε και λόγω αναπηρίας, ενώ σε 10 περιστατικά τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα περιστατικά αυτά προστίθενται στα 5 περιστατικά στα οποία στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων είτε λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με 4 περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω) είτε λόγω της υπεράσπισης που παρείχαν σε θύματα «θρησκευτικού» ρατσισμού (αντισημιτισμός).

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ένα περιστατικό κατά μέλους μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. Στα 185 περιστατικά οι δράστες στοχοποίησαν ένα άτομο ενώ οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ήταν ομαδικές κι είχαν περισσότερους από έναν δράστη.

Τα 172 περιστατικά βίας πάντως που σημειώθηκαν στην Αττική εκτός από τις περιοχές της Αθήνας, καταγράφηκαν και σε Γλυφάδα, Καβούρι, Βούλα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Χολαργό, 25 περιστατικά καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη, ενώ κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας, όπως το Αγρίνιο, η Αίγινα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια, ο Βόλος, η Δράμα, η Έδεσσα, η Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Θήβα, η Μύκονος, η Πάρος, η Καβάλα, η Ιστιαία, η Κέρκυρα, το Κιλκίς, η Κομοτηνή, η Λέσβος, η Ρόδος, η Πέλλα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πάτρα, η Σαλαμίνα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Ξάνθη κι η Ναύπακτος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος που έλαβαν χώρα τα περιστατικά, αφού έντεκα περιστατικά συνέβησαν στο σχολείο, 19 έγιναν σε καταστήματα, χώρους εργασίας του θύματος ή του δράστη, 120 περιστατικά συνέβησαν σε δημόσιο χώρο, 28 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σταθμούς, 9 σε αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, 5 στο διαδίκτυο, 4 τηλεφωνικά, ενώ ρατσιστική συμπεριφορά επιδείχθηκε και σε νοσοκομείο και μουσείο από εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους. Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων είναι κυρίως βαριές σωματικές βλάβες, βιασμοί, εμπρησμοί, περιστατικά ασέλγειας, εξυβρίσεις, απειλές, φθορά ξένης περιουσίας. Σε 225 περιστατικά οι δράστες των επιθέσεων ήταν άντρες, σε 23 περιστατικά ήταν γυναίκες και σε 19 περιστατικά η επίθεση προήλθε από μεικτές ομάδες ανδρών και γυναικών.

Οι δράστες στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι Έλληνες (235 περιστατικά), 6 επιθέσεις από μεικτές εθνοτικά ομάδες με την συμμετοχή Ελλήνων και σε 8 περιστατικά οι δράστες ήταν αλλοδαποί.

Όπως ανέφερε η κ. Σταυρινάκη ήταν αρκετά δύσκολη η καταγραφή αυτών των περιστατικών, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν επιθυμούν να καταγγείλουν την επίθεση φοβούμενα ότι αυτό θα καθυστερούσε την πορεία τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά τον Αύγουστο του 2015 στη Μόρια της Λέσβου, ένα στην αστυνομική διεύθυνση της Κω και ένα στην πλατεία Βικτωρίας. Τα θύματα ήταν 6 ανήλικοι και ένας ενήλικος, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης δράστες ήταν 2 ένστολοι, 4 δόκιμοι φρουροί, ενώ 1 περιστατικό αποδίδεται σε εξτρεμιστική ομάδα. Όπως επεσήμανε όμως η αντιπρόσωπος στον τομέα προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αν Μέιμαν, πιθανόν αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος στην έκθεση του 2016 κυρίως λόγω της αθρόας προσφυγικής ροής.

Το 2015 καταγράφηκαν 16 περιστατικά στα οποία οι δράστες ήταν ένστολοι, είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με άλλους θύτες. Στα 11 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες και σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες, απειλές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις κατά προσφύγων και μεταναστών, οι ένστολοι κατέφυγαν σε αδικαιολόγητη άσκηση βίας. Για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, όπως αναφέραμε, ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης αστυνομικής βίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας» επισημαίνει τη σπουδαιότητα του ρόλου των μαρτύρων, ενώ υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ουσιαστική πρόσβαση των θυμάτων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το 2015 το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος.

  • ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • ·
  • ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
  • ·
  • ΛΟΑΤΚΙ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Χοκς-Μπακς 110-112: Άντεξαν και επέστρεψαν στις νίκες με «διπλό» Γιάννη (vids)

All Content

Σαρωτικοί οι Θάντερ 136-104 στο Κλίβελαντ - Οι Κλίπερς 110-106 στην Ουάσινγκτον (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Η άμυνα ως νέο επιχειρηματικό Eldorado - Οι επενδύσεις METLEN και THEON

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Αυτόματη προσυμπλήρωση δηλώσεων για 2 εκατ. φορολογούμενους το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Στεγαστικό: 29 παρεμβάσεις διετίας 2025-2026 συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ

All Content

Lidl Ελλάς: Νέα καμπάνια αναδεικνύει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τα παιδιά και την πολιτική προστασία

All Content

jetdrops: Social Media partner για την Visa στην Ελλάδα

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

NBA All-Star Game 2026: Για 10η σερί χρονιά βασικός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! (vid)

All Content

Η ΑΓΕΧ 93-88 τον Κόροιβο, παρά το τριπλ-νταμπλ του Κένταλ Σμιθ (vids & gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία - Τουλάχιστον 39 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

All Content - BusinessNews.gr

ΕKT: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη – Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ερντογάν: Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ' ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε.
Ερντογάν: Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ' ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε. 19/04/2016 - 03:00
Σ.Παπαδόπουλος: Εκλογές ή δημοψήφισμα αν ζητηθούν επιπλέον μέτρα 19/04/2016 - 03:00
Σ.Παπαδόπουλος: Εκλογές ή δημοψήφισμα αν ζητηθούν επιπλέον μέτρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Eurogroup - Πιερρακάκης: Πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και δυναμισμού
    19/01/2026 - 21:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οι αυξήσεις μισθών αντί για μειώσεις έμμεσων φόρων
    19/01/2026 - 21:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • To γερμανικό «βραβείο Καρλομάγνου» στον Μάριο Ντράγκι
    19/01/2026 - 20:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση έκλεισαν οι συναλλαγές της Δευτέρας
    19/01/2026 - 20:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση Σταύρου Παπασταύρου με την ΠΟΜΙΔΑ - Τι συζητήθηκε
    19/01/2026 - 19:36 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πέθανε ο κορυφαίος ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο
    19/01/2026 - 19:13 LIFESTYLE
  • ΗΠΑ: Δεν κάνω πίσω στους δασμούς, λέει ο Τραμπ - Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη Γροιλανδία
    19/01/2026 - 18:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συμφωνία για την πώληση της σερβικής βιομηχανίας πετρελαίου (NIS) στην ουγγρική MOL
    19/01/2026 - 18:32 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Τετράωρη σύσκεψη Μητσοτάκη με αγρότες: Στο τραπέζι ρεύμα, καύσιμα και επιδοτήσεις
    19/01/2026 - 18:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΕΒ: Διοργάνωση ψηφιακής εκδήλωσης «Ελλάδα 2030: Μειώνοντας το Ψηφιακό Χάσμα, Χτίζοντας Ανταγωνιστικότητα»
    19/01/2026 - 17:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η άμυνα ως νέο επιχειρηματικό Eldorado - Οι επενδύσεις METLEN και THEON
    19/01/2026 - 07:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Αυτόματη προσυμπλήρωση δηλώσεων για 2 εκατ. φορολογούμενους το 2026
    19/01/2026 - 08:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Alpha Bank: Εθελούσια έξοδος για ρόλους που επηρεάζονται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό
    19/01/2026 - 11:27 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • “The Deal Room”: Deree και AEON Group δημιουργούν ένα νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και αγοράς
    19/01/2026 - 12:23 ESG
  • Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία - Τουλάχιστον 39 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες
    19/01/2026 - 07:58 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NBA 2025/26: Αποτελέσματα, πρόγραμμα και κατάταξη

19/01/2026 - 22:48
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σαρωτικοί οι Θάντερ 136-104 στο Κλίβελαντ - Οι Κλίπερς 110-106 στην Ουάσινγκτον (vids)

19/01/2026 - 22:43
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

OpenΑΙ: Δοκιμαστική προβολή διαφημίσεων στο ChatGPT

19/01/2026 - 15:47
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ: Ξεκίνησε επίσημα το rebranding σε Allwyn

19/01/2026 - 15:47
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Tριπλή πιστοποίηση ISO για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε

19/01/2026 - 15:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές μέσω προγράμματος της ΕΟΕ «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Λος Αντζελες»

19/01/2026 - 14:19
FleetNews
fleetnews.gr

Άνοδος +5,2% στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου

19/01/2026 - 07:59
FleetNews
fleetnews.gr

Μείωση τιμής κατά 4.000 ευρώ για το Audi A3 S line TFSI 150ps

19/01/2026 - 06:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η LE ROUGE FRANÇAIS – από την The White Tree -κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

18/01/2026 - 16:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Best Hair International” στα Hair & Beauty Global Awards στην Ιταλία”

14/01/2026 - 15:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo