Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μαζί με έξι ακόμη φυσικά πρόσωπα και ισάριθμες εταιρείες από τον χώρο των εκδόσεων, της επικοινωνίας και των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να συνδέονται με υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίων και ευρωπαϊκών πόρων, συνολικού ύψους άνω των 73 εκατ. ευρώ, οι οποίοι είχαν εγκριθεί για επτά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η Αρχή εντόπισε ενδείξεις για παράνομη διαχείριση και «ξέπλυμα» χρημάτων, μέσα από απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες που κατέληξαν στις ίδιες εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, μετοχών και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκδοτική και επικοινωνιακή αγορά, στον χώρο της διοργάνωσης συνεδρίων, στη διαφήμιση, στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και εταιρείες που επί χρόνια παρείχαν υπηρεσίες παραγωγής έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται εκδοτική – γραφιστική εταιρεία που συνεργαζόταν επί δεκαετίες με τη ΓΣΕΕ, επιχείρηση επικοινωνίας που ανήκει σε δημοσιογράφο, εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων, καθώς και εταιρείες διαφήμισης και ψηφιακών υπηρεσιών.
Ειδικότερα ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Παναγόπουλου είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Κακούσης, παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής στο ΕΡΤ News. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε στενή σχέση και συνεργασία με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.
Παρά την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας στο ΠΑΣΟΚ έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, ο Γιάννης Παναγόπουλος έλαβε πολιτική και συνδικαλιστική στήριξη από στελέχη της παράταξής του στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Οι υπόλοιπες παρατάξεις επέλεξαν στάση αναμονής, δηλώνοντας ότι θα τοποθετηθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.
Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι έχει «καθαρή τη συνείδησή του» και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την προσωπική και συνδικαλιστική του δικαίωση. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα ηγηθεί της παράταξής του και στο επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2026.
Η υπόθεση προσθέτει ακόμη ένα κεφάλαιο στη μακρόχρονη πορεία του κ. Παναγόπουλου στην κορυφή της Συνομοσπονδίας. Παρότι κατά το παρελθόν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει, εξακολουθεί να παραμένει στην προεδρία από το 2006, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της ΓΣΕΕ.
Η έρευνα αφορά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη διαχείριση κονδυλίων που προορίζονταν για προγράμματα κατάρτισης και χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.