Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ "Γιατρός για όλους" - Οι θέσεις των κομμάτων
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
09/05/2022 · 18:25

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ "Γιατρός για όλους" - Οι θέσεις των κομμάτων

Στόχος μας ο προσωπικός ιατρός για κάθε πολίτη και οι ποιοτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ψηφίσθηκε και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» και την Τρίτη (10/5) εισάγεται για διήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε πως θα καταθέσει στην Ολομέλεια την τροπολογία που έχει προαναγγείλει σχετικά με την τιμολόγηση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων. Επίσης, μετά τις προτάσεις που έγιναν από τα κόμματα, θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις όπως: στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου σχετικά με ορισμένα από τα κριτήρια για τοπικούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Για την σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει τουλάχιστον μια νομοθετική προσθήκη ρητής μνείας σχετικά για τους θεσμικούς συνομιλητές της Πολιτείας (ΕΣΑμΕΑ, Ένωση Ασθενών κλπ). Επεξεργαζόμαστε, είπε, τις προτάσεις για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες και επιφυλασσόμεθα για βελτιώσεις των σχετικών διατάξεων. Καθώς και για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής από δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας για ορισμένες περιοχές.

Σχετικά με τους πυλώνες του νομοσχεδίου, ο υπουργός ανέφερε ότι για τον «προσωπικό ιατρό» διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά του για αυτό και προσπαθήσαμε και πήγαμε σε ρυθμίσεις που είναι ωφέλιμες για τον πολίτη και θα τις αγκαλιάσει και η επιστημονική κοινότητα χωρίς ανταγωνιστικότητες μεταξύ ειδικών και γενικών ιατρών». Για τα κριτήρια των real time ελέγχων παροχής και των ποιοτικών υπηρεσιών, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει στην Ολομέλεια τις προτάσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τονίζοντας όμως ότι εμείς πάντως πιστεύουμε στις ΣΔΙΤ. Για τις διατάξεις που αφορούν το «Μητρώο Εγκαυμάτων», είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και θα επεκταθεί για τα όλα τα ατυχήματα, όπως και στις ρυθμίσεις για οδοντιατρικές καλύψεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επέμεινε ότι το νομοσχέδιο αυτό συμπληρώνει, όπως είπε, «αργά αλλά μεθοδικά, ένα παζλ ιδιωτικοποίησης και υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και γι' αυτό το καταψηφίζουμε, παρότι υπάρχουν και κάποια άρθρα τα οποία είναι σε θετική κατεύθυνση και θα τα υπερψηφίσουμε στην κατ' άρθρων συζήτηση στην Ολομέλεια». Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ είναι «το άνοιγμα στην αγορά και η ιδιωτικοποίησή τους» όταν «το πρόταγμα μετά και από την εμπειρία της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, είναι ότι χρειαζόμαστε ενδυνάμωση των δημόσιων Συστημάτων Υγείας και ριζική αναδιοργάνωσή τους, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα, στην κοινοτική φροντίδα, σε Υπηρεσίες αποκεντρωμένες κοντά στον πολίτη, στην κατ' οίκον παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, σε παρεμβάσεις οι οποίες μειώνουν τις ανισότητες. Αλλά αυτά όλα δεν αποτελούν στίγμα του νομοσχεδίου αυτού».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, ανέφερε πως η ΠΦΥ στη χώρα μας έχει ανάγκη μεγάλη για επαναπροσδιορισμό, αναδιάρθρωση και ανασύσταση, καθώς στην Ελλάδα έχει αποτύχει στην αποστολή της. Οι δομές της «είναι κατακερματισμένες και δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας». Υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση, απουσία συντονισμού και διασύνδεσης των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μεταξύ τους με τα νοσοκομεία αναφοράς και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επιταχύνει τις διαδικασίες για μια πραγματική αλλαγή της ΠΦΥ, δεν κάνει καμία μεταρρύθμιση και δεν φέρει καινοτομία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, είπε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου και το απορρίπτουμε, διότι γίνεται ένα βήμα περαιτέρω στην επέκταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στο χώρο της υγείας, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη προωθεί. Μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις ενταγμένες στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και φυσικά σε βάρος των λαϊκών αναγκών για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Ο υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ αφορά τη λειτουργία του ως ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού, ως αγοραστή υπηρεσιών, βέβαια, με βασικό χρηματοδότη, όμως, τις εισφορές των ασφαλισμένων. Τα ποιοτικά κριτήρια αποτελούν εργαλεία για την περικοπή της υγειονομικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών. Με τα απογευματινά χειρουργεία επιχειρείται ο εξωραϊσμός της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία με βασικό κριτήριο το κέρδος».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως με το παρόν σχέδιο νόμου «η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δεν υπάρχει σχεδιασμός και οργάνωση και οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρείτε, θα πέσουν για μια ακόμα φορά στο κενό, είπε και συμπλήρωσε ότι η εμπορευματοποίηση της υγείας που επιχειρείτε με το παρόν νομοθέτημα θα κάνει την κρίση το 2012 με τα εκατομμύρια ανασφάλιστους εκτός περίθαλψης, να φαίνεται τελικά ως μια παροδική δυσκολία. Το νομοσχέδιο που συζητούμε, είπε, «κηρύσσει την επέλαση συμφερόντων του ιδωτικού τομέα στις δημόσιες δομές, στις υποδομές και στην τσέπη των πολιτών».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, ανέφερε ότι ως κόμμα «δεν είναι δυνατό να προτείνουμε ενισχύσεις ή διορθώσεις σε ένα νομοσχέδιο το οποίο το απορρίπτουμε» Για εμάς, είπε η βουλευτής, η ΠΦΥ θα έπρεπε να κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος της οργανικής και ψυχικής υγείας και ο δεύτερος μεταξύ της θεραπείας, ενημέρωσης και πρόληψης στο επίπεδο της κοινότητας. Το βασικό κύτταρο μιας σωστής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η ύπαρξη μιας ομάδας που θα αποτελείται από γενικούς ιατρούς ή παθολόγους και έναν παιδίατρο, με έναν συντονιστή και οι οποίοι θα υποβοηθούνται από τουλάχιστον έναν νοσηλευτή ή επισκέπτρια υγείας και ένα φυσικοθεραπευτή. Η ομάδα να πλαισιώνεται απευθείας και από άλλες ειδικότητες ιατρών κα νοσηλευτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Να δίνεται έμφαση στην πρόληψη της ψυχικής ασθένειας και φροντίδας. Στην δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δυστυχώς όμως, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απώλεια της ευκαιρίας για μια ριζοσπαστική αλλαγή του μοντέλου στη χώρα μας, μιας σωστής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας».

  • ΒΟΥΛΗ
  • ·
  • ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  • ·
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ·
  • ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Καθάρισε στο τέλος με Ταϊρί ο ΠΑΟΚ 87-78 την Ουλμ (gallery)

All Content

Βρούτσης: «Οι κανόνες ισχύουν για όλους»

All Content - BusinessNews.gr

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αποζημίωση 111 εκατ. ευρώ από τη Heineken για καταχρηστικές πρακτικές - Τι απαντά η Heineken

All Content - BusinessNews.gr

CVC – Vivartia: Η μεγάλη αποεπένδυση, τα κέρδη των 76 εκατ. ευρώ της Nutrico και το στοίχημα της ΔΕΛΤΑ

All Content - BusinessNews.gr

O Sir Στέλιος Χατζηιωάννου εισέρχεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο με το easyShop.com - Πρεμιέρα και στην Ελλάδα

All Content

Υπουργείο Οικονομίας: Στην Producta Direct το spec των 2,06 εκατ. ευρώ

All Content

Saatchi & Saatchi Greece: Πρώτη 360° καμπάνια για τη Vodafone

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Δεύτερη νίκη οι Γυναίκες του Ολυμπιακού στο EuroCup 78-68 τη Σλέζα στο Βρότσλαβ

All Content

Δεύτερη νίκη του Παναθηναϊκού στo EuroCup Γυναικών 75-65 τη Σαν Τζιοβανι

All Content - BusinessNews.gr

Μπάσκετ: Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, εντάλματα για άλλους 5

All Content - BusinessNews.gr

Έρευνα της ΕΕ για τη Booking.com: Στο στόχαστρο εικονικές καταχωρίσεις και διαδικτυακές απάτες

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2025 - Στο 145,4% το δημόσιο χρέος

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: Νέα έρευνα για τις συσκευές «Fast Tech»

CSRΝews.gr

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ στο πλευρό της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

CSRΝews.gr

Η Grant Thornton στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το “Schooling for All”

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών
ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών 09/05/2022 - 17:54
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Από το Δεκέμβριο έχουν υποβληθεί 4.451 αιτήσεις για ένταξη 09/05/2022 - 21:03
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Από το Δεκέμβριο έχουν υποβληθεί 4.451 αιτήσεις για ένταξη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ανοιξε η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για έργα υποδομών και επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα
    21/10/2026 - 22:20 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νικος Ανδρουλάκης: Οι κεντρικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για τους συνταξιούχους
    21/10/2026 - 22:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Καταγγελίες για στημένους αγώνες μπάσκετ - Στο μικροσκόπιο 50 αγώνες, τι ερευνούν οι Αρχές
    21/10/2026 - 21:26 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Χατζηδάκης: 8+1 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπέρ των συνταξιούχων από το 2019
    21/10/2026 - 20:59 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΕ: Ομόφωνη δήλωση των 27 κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου - Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα
    21/10/2026 - 20:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Τετάρτης
    21/10/2026 - 20:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Endeavor: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και 17 Ελληνες επενδυτές στο fund των 320 εκατ. δολαρίων
    21/10/2026 - 19:59 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • Enterprise Greece: οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών στα ΗΑΕ ανήλθαν σε 7,37 εκατ. ευρώ το 2025
    21/10/2026 - 19:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • SOFTWEB: Αύξηση κεφαλαίου έως 1,56 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης στους μετόχους
    21/10/2026 - 19:22 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Πολεμικό Ναυτικό: Οριο παραμονής 200 ημερών στη θάλασσα και πολλαπλάσια αποζημίωση για τα πληρώματα
    21/10/2026 - 19:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • CVC – Vivartia: Η μεγάλη αποεπένδυση, τα κέρδη των 76 εκατ. ευρώ της Nutrico και το στοίχημα της ΔΕΛΤΑ
    21/10/2026 - 06:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα οργανώσουν τον φάκελό τους οι δικαιούχοι που διεκδικούν έως 36.000
    21/10/2026 - 08:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπουτσάνης: Αύξηση 8,6% στον τζίρο εννεαμήνου, στα 63,7 εκατ. ευρώ
    21/10/2026 - 10:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γκράβα: Κενά ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου διαπιστώνει πόρισμα του ΤΕΕ
    21/10/2026 - 09:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αποζημίωση 111 εκατ. ευρώ από τη Heineken για καταχρηστικές πρακτικές - Τι απαντά η Heineken
    21/10/2026 - 14:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Καθάρισε στο τέλος με Ταϊρί ο ΠΑΟΚ 87-78 την Ουλμ (gallery)

21/10/2026 - 19:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έτσι επικράτησε ο Προμηθέας Πάτρας της Μπατούμι (video)

21/10/2026 - 19:18
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: Νέα έρευνα για τις συσκευές «Fast Tech»

21/10/2026 - 14:07
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ στο πλευρό της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

21/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Mad Gym Boutique”

21/10/2026 - 11:43
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Baraonda Cabaret Dinner Club’’ – “Bijoux”

21/10/2026 - 11:36
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Υπουργείο Οικονομίας: Στην Producta Direct το spec των 2,06 εκατ. ευρώ

21/10/2026 - 10:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ξεκινά η δράση «Μαθαίνουμε Διατροφή» των My market

21/10/2026 - 10:31
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo