Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Λινού: Ιδανικό θα είναι να φτάσουμε τα 1500 κρούσματα ημερησίως τέλη Νοεμβρίου

Λινού: Ιδανικό θα είναι να φτάσουμε τα 1500 κρούσματα ημερησίως τέλη Νοεμβρίου

«Η απόφαση για το αν θα βγούμε και πότε από το lockdown, είναι πολιτική» τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, όπως επισήμανε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αθηνά Λινού. Ήταν επιφυλακτική στο αν αρκούν 3 βδομάδες για να βγούμε από το lockdown, όμως εκτίμησε πως επιστημονικά μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούσαν τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν στα 1500. Η απόφαση για το αν θα βγούμε και πότε όμως είναι πολιτική, πρόσθεσε.

Επανέλαβε τη μέγιστη ανάγκη να γίνεται ένας τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος στον πληθυσμό ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή όπως ειπε η κ. Λινού δεν υπάρχει μια σαφή εικόνα για τα πραγματικά ενεργά κρούσματα. Επιπροσθέτως, στη χώρα μας υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς που είναι μεταδοτικοί. Όπως δείχνουν μελέτες, τα πραγματικά κρούσματα κυμαίνονται 6 με 26 φορές περισσότερα από ότι είναι ο αριθμος τους ημερησίως.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στα σχολεία. Όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξε ομοφωνία των απόψεων για το άνοιγμα των σχολείων διότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες επ' αυτού. Όμως, δεδομένο είναι όπως είπε ότι οι τάξεις θα έπρεπε να έχουν αποσυμφορηθεί και να μην είναι 25 μαθητές μαζί και επιπλέον να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε να μη συνωστίζονται και οι κηδεμόνες των παιδιών έξω από τα σχολεία, όταν σχολάνε. Επίσης, θα μπορούσε να γίνεται σε διαφορετικό ωράριο το σχόλασμα της κάθε τάξης ώστε να διορθωθεί αυτό.