Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Αυτοκινητοβιομηχανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμου
newsroom newsroom
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
12/09/2024 · 19:05

Αυτοκινητοβιομηχανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμου

Η κυψέλη καυσίμου αποτελείται από ένα μηχανισμό για μετατροπή του υδρογόνου και οξυγόνου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή, ηλεκτρισμό και θερμότητα.

Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χαρακτηριστούν σαν κέντρα ενός συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο. Αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η έννοια της κατάλυσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας κυψέλης καυσίμου και η έρευνα για τη βελτίωση των αποδόσεων συνεχίζεται.

Η κυψέλη καυσίμου αποτελείται από ένα μηχανισμό για μετατροπή του υδρογόνου και οξυγόνου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή, ηλεκτρισμό και θερμότητα.

Ο ηλεκτρισμός παράγεται με τη μορφή συνεχούς ρεύματος. Η πρώτη κυψέλη φτιάχτηκε από τον Sir William Grove, το 1839. Ωστόσο η συστηματική έρευνα πάνω σε αυτές άρχισε μόλις τη δεκαετία του 1960, όταν η NASA χρησιμοποίησε κυψέλες καυσίμου στα διαστημικά σκάφη των προγραμμάτων Τζέμινι και Απόλλων ως φθηνότερη λύση από την ηλιακή ενέργεια.

Στο σχηματισμό του νερού συμμετέχουν, εκτός των μορίων του οξυγόνου και των ιόντων του υδρογόνου, τα ηλεκτρόνια τα οποία διοχετεύτηκαν μέσω του εξωτερικού ηλεκτρικού κυκλώματος στην κάθοδο, στην αρχή της διαδικασίας.

Το BMW Group και η Toyota Motor Corporation εντείνουν τη συνεργασία τους για τη δημιουργία επιβατικών εκδόσεων FCEV (Ηλεκτρικά Οχήματα Κυψελών Καυσίμου).

Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα ευρείας παραγωγής με τεχνολογία κυψελών καυσίμου (FCEV) το 2028, προσφέροντας μια ακόμα επιλογή ηλεκτρικού οχήματος με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Και οι δύο όμιλοι με παράδοση στις καινοτομίες, ενώνουν τώρα τις δυνάμεις και τις τεχνολογικές τους δυνατότητες για να φέρουν στους δρόμους ένα σύστημα κυψελών καυσίμου νέας γενιάς.

Και οι δύο εταιρείες προσβλέπουν στην προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου και έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους για τη μετάβαση αυτής της τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών ρύπων στην επόμενη φάση.

«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας: το πρώτο όχημα ευρείας παραγωγής με κυψέλες καυσίμου που προσφέρεται από έναν παγκόσμιο premium κατασκευαστή. Με κινητήρια δύναμη το υδρογόνο και με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας μας, θα υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική πρόοδος διαμορφώνει τη μελλοντική κινητικότητα», δήλωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. «Και θα προαναγγείλει μια εποχή σημαντικής ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου».

Ο Koji Sato, Πρόεδρος & Μέλος του Δ.Σ. (Representative Director) της Toyota Motor Corporation, δήλωσε, «Είμαστε χαρούμενοι που η συνεργασία της BMW με την Toyota εισέρχεται σε μία νέα φάση. Στην μακρά ιστορία της συνεργασίας μας, έχουμε επιβεβαιώσει ότι η BMW και η Toyota μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα αυτοκίνητα και την πίστη στις «ανοιχτές τεχνολογίες» και στην προσέγγιση «πολλαπλών οδών» με στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα. Με βάση αυτές τις κοινές αξίες, θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε προσπάθειες όπως η κοινή ανάπτυξη συστημάτων κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και η επέκταση των υποδομών, με στόχο την υλοποίηση μιας κοινωνίας υδρογόνου. Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας από κοινού με την BMW και τους εταίρους μας σε διάφορους κλάδους για την υλοποίηση ενός μέλλοντος όπου η ενέργεια του υδρογόνου θα υποστηρίζει την κοινωνία».

Αμφότεροι οι όμιλοι θα αναπτύξουν από κοινού το σύστημα κίνησης για επιβατικά οχήματα, με την βασική τεχνολογία κυψελών καυσίμου (τις κυψέλες καυσίμου τρίτης γενιάς) να δημιουργεί συνέργειες για χρήση τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε επιβατικά μοντέλα.

Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας θα αξιοποιηθεί σε ανεξάρτητα μοντέλα τόσο της BMW όσο και της Toyota και θα διευρύνει τη γκάμα των επιλογών FCEV που είναι διαθέσιμες φέρνοντας το όραμα της κινητικότητας υδρογόνου ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τα μοντέλα κυψελών καυσίμου της BMW και της Toyota θα διατηρήσουν την ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μάρκας, αποτελώντας ανεξάρτητες εκδόσεις FCEV.

Η δημιουργία συνεργειών και η συγχώνευση του συνολικού αριθμού των συστημάτων κίνησης χάρη στις από κοινού διαδικασίες ανάπτυξης και προμήθειες υπόσχεται μείωση του κόστους της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου.

Η BMW θα λανσάρει το πρώτο της μοντέλο ευρείας παραγωγής με υδρογόνο το 2028.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή σε όλο τον κόσμο του πιλοτικού στόλου οχημάτων BMW iX5 Hydrogen, ο γερμανικός όμιλος προετοιμάζεται τώρα για την ευρεία παραγωγή αυτοκινήτων με συστήματα κίνησης υδρογόνου το 2028 βασισμένων στην από κοινού εξέλιξη της τεχνολογίας κινητήρων επόμενης γενιάς. Τα οχήματα αυτά θα ενσωματωθούν στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο της BMW, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική μάρκα θα προσφέρει μια πρόσθετη παραλλαγή ενός υφιστάμενου μοντέλου με σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Και οι δύο όμιλοι έχουν στο ενεργητικό τους μία δεκαετία αξιόπιστης και επιτυχημένης συνεργασίας. Από αυτή τη σταθερή βάση, οι δύο εταιρείες επεκτείνουν τώρα τη συνεργασία τους για να επιταχύνουν την καινοτομία των συστημάτων κίνησης κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και να γίνουν πρωτοπόροι σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Η πορεία για την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής της κινητικότητας υδρογόνου περιλαμβάνει τη χρήση του σε επαγγελματικά οχήματα και τη δημιουργία υποδομών ανεφοδιασμού για όλες τις εφαρμογές κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών οχημάτων που τροφοδοτούνται με υδρογόνο. Αναγνωρίζοντας τις μελλοντικές προοπτικές αυτών των τεχνολογιών, οι όμιλοι υποστηρίζουν την επέκταση τόσο των υποδομών ανεφοδιασμού με υδρογόνο όσο και εκείνων για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία. Αμφότεροι οι όμιλοι, ενθαρρύνουν τη βιώσιμη προμήθεια υδρογόνου δημιουργώντας ζήτηση, συνεργαζόμενοι στενά με εταιρείες που κατασκευάζουν εγκαταστάσεις παραγωγής, διανομής και ανεφοδιασμού υδρογόνου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Αμφότεροι οι όμιλοι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ευνοϊκού πλαισίου από κυβερνήσεις και επενδυτές, ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση της κινητικότητας υδρογόνου σε πρώιμο στάδιο και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά της. Με την προώθηση των αντίστοιχων υποδομών, στοχεύουν στην εδραίωση της αγοράς FCEV ως πρόσθετου πυλώνα, παράλληλα με άλλες τεχνολογίες συστημάτων κίνησης. Επιπλέον, οι εταιρείες αναζητούν περιφερειακά ή τοπικά project για την περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου μέσω συνεργατικών πρωτοβουλιών.

Το υδρογόνο αναγνωρίζεται ως ένας πολλά υποσχόμενος μελλοντικός φορέας ενέργειας για την παγκόσμια απεξάρτηση από τον άνθρακα. Λειτουργεί ως αποτελεσματικό μέσο αποθήκευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης και επιτρέποντας μια πιο σταθερή και αξιόπιστη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο.

Το υδρογόνο είναι το κομμάτι το οποίο λείπει για τη συμπλήρωση του πάζλ που σχετίζεται με την ηλεκτρική κινητικότητα, στις περιπτώσεις που τα συστήματα ηλεκτροκίνησης με μπαταρία δεν αποτελούν βέλτιστη λύση.

Πηγή: Ertnews.gr

  • ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • ·
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live: Περιστέρι Betsson-Αρης Betsson 21-18 (α' δεκ.)

All Content

Σαμoντούροβ: Υποψήφιος για το NBA draft (pic)

All Content - BusinessNews.gr

ΕΨΑ: Δυναμική ανάκαμψη το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης - «Το πλέονασμα επιστρέφει στην κοινωνία»

All Content - BusinessNews.gr

Γ. Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Θετικά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις – Ζητούμενο η συνέχεια και η σταθερότητα

All Content

Tsakiris Sticks Cups: Γιατί αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά «Προϊόν της Χρονιάς»

All Content

Στη LamaDDB τα αναψυκτικά Green

FleetNews

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

FleetNews

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

FleetNews

Η Volkswagen στην αντεπίθεση με νέα γενιά προσιτών EV

All Content

Πρώτος τελικός για ΠΑΟΚ με Μπιλμπάο απόψε στο "καυτό" PAOK Sports Arena

All Content

Περιστέρι-Άρης στις 18:00 για την 5η θέση στην GBL

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Χατζημηνάς (Theon): Άμεσες επενδυτικές πρωτοβουλίες - Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2029

All Content - BusinessNews.gr

Χωριάτικη Ζύμη: Ξεπέρασε τα 31 εκατ. ο τζίρος- Οι επενδύσεις για την επόμενη ημέρα

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος Qualco: Στα 216 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 17%

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

CSRΝews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

CSRΝews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη και SANITAS: Πραγματοποίηση εκδήλωσης για τις μικρές καθημερινές πράξεις που κάνουν τη διαφορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μείωση 11,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο
Μείωση 11,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο 12/09/2024 - 12:48
Η Stellantis διακόπτει την παραγωγή του Fiat 500e 13/09/2024 - 09:13
Η Stellantis διακόπτει την παραγωγή του Fiat 500e

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Με τον Μ. Χρυσοχοΐδη συναντήθηκε η Λάουρα Κοβέσι - Στο επίκεντρο οργανωμένο έγκλημα και συνεργασία ΔΑΟΕ
    22/04/2026 - 18:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 1,37%, στα 232,48 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    22/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Real Consulting: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA κατά 31,28% στα €9,59 εκατ. το 2025
    22/04/2026 - 17:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS ως προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου από τον FDA
    22/04/2026 - 17:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DEF2026- Ν. Χαρδαλιάς: «Ισχυρές περιφέρειες με ξεκάθαρο ρόλο – Η μητροπολιτικότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη"
    22/04/2026 - 17:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • URSAPHARM: Έναρξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα
    22/04/2026 - 17:20 ΥΓΕΙΑ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρση ασυλίας και για τους 13 βουλευτές της ΝΔ
    22/04/2026 - 17:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • DEF 2026-Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα
    22/04/2026 - 16:52 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • IKEA: Εγκαίνια του νέου καταστήματος στη Ρόδο
    22/04/2026 - 16:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γερμανία: Νέα στρατηγική για την Bundeswehr
    22/04/2026 - 16:35 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Huawei: Ενισχύει το οικοσύστημα συνεργατών της για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη
    21/04/2026 - 19:32 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ: Συμμετοχή στις διαλέξεις “Success Industry Stories” του ΠΑΔΑ»
    21/04/2026 - 18:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • SWOT Hospitality: Το OVEA Paros ανοίγει τις πόρτες του τη θερινή σεζόν 2026
    21/04/2026 - 20:45 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
    21/04/2026 - 20:13 ΕΛΛΑΔΑ
  • AB Foods: Προχωρά στον διαχωρισμό της Primark
    21/04/2026 - 20:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live: Περιστέρι Betsson-Αρης Betsson

22/04/2026 - 14:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Deutsche Telekom: Εξετάζει το ενδεχόμενο κολοσσιαίας συγχώνευσης με την T-Mobile

22/04/2026 - 13:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Elite League: Το πρόγραμμα του Final-4

22/04/2026 - 13:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ελλάδα: Στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

22/04/2026 - 13:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Ecomobility Ambassadors» με τη συμμετοχή 4 σχολείων της Ηλιούπολης

22/04/2026 - 13:29
FleetNews
fleetnews.gr

Σε πλεονεκτική θέση η Κίνα στα SDVs

22/04/2026 - 09:33
FleetNews
fleetnews.gr

H Xiaomi «στρατολογεί» στελέχη-κλειδιά της Tesla

22/04/2026 - 09:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo