Τρίτη, 28 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό». Ιδιωτικής ή κοινής χρήσης;
Newsroom Newsroom
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
30/09/2019 · 19:31

Αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό». Ιδιωτικής ή κοινής χρήσης;

Τα αυτοκίνητα θα αυξήσουν την κίνηση στους δρόμους από 50 έως 150 % μέχρι το 2050, εάν δεν εφαρμοστούν σοβαροί περιορισμοί στη χρήση τους
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google


Τα αυτοκίνητα θα αυξήσουν την κίνηση στους δρόμους από 50 έως 150 % μέχρι το 2050, εάν δεν εφαρμοστούν σοβαροί περιορισμοί στη χρήση τους, που σημαίνει ότι οι δρόμοι σχεδόν όλη την ημέρα θα βρίσκονται σε κατάσταση κορεσμού. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Transport & Environment (T&E). Εάν επιτραπεί χωρίς περιορισμούς η χρήση των οχημάτων «χωρίς οδηγό», όπως μάλλον προσδοκά η βιομηχανία αυτοκινήτων, οι εκπομπές CO2 θα αυξάνονταν κατά 40 % μέχρι το 2050, καθιστώντας ανέφικτη την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής [1].

Η χρήση των αυτοκινήτων «χωρίς οδηγό» αναμένεται να είναι τόσο φθηνή που οι αυξήσεις, τόσο του μήκους όσο και του αριθμού των μετακινήσεων, θα ήταν εκθετικές. Για να εξασφαλίσουν οι πόλεις ότι τα αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό» δε θα οδηγήσουν σε αύξηση των ρύπων, θα έπρεπε να αρνούνται τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε όσα από αυτά είχαν μηχανές εσωτερικής καύσης. Χάρις στο μέτρο αυτό οι εκπομπές, το 2050, θα περιορίζονταν κατά 23 % σε σχέση με εκείνες από έναν κόσμο μόνο με συμβατικά αυτοκίνητα.

Πράγματι η μελέτη δείχνει ότι τα οχήματα «χωρίς οδηγό», ακόμη και εάν είναι ηλεκτροκίνητα, ή κοινής χρήσης, δεν θα λύσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα των ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτό θα συμβεί διότι η χρήση τους θα είναι εξαιρετικά φθηνή και εξαιρετικά βολική με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικής αύξησης στη ζήτηση για μετακινήσεις με αυτά, οπότε θα καταλειφθεί κάθε σπιθαμή οδικού χώρου που θα είναι διαθέσιμη [2]. Η επιπλέον ζήτηση θα προέλθει από όσους σήμερα χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο ή περπατούν.

Το μοντέλο της (T&E) έδειξε ότι αν οι πόλεις περιόριζαν τον χώρο που διαθέτουν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων [3] και παράλληλα δρομολογούσαν τα κοινής χρήσης, τα ηλεκτρικά και τα αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό» θα μειωνόταν η κυκλοφορία στους δρόμους κατά 60 %. Αυτή η αλλαγή στον σχεδιασμό θα περιόριζε τις συνολικές εκπομπές από τα αυτοκίνητα μέχρι το 2050 κατά 32 %, ενώ εάν συνδυαζόταν και με αντικατάσταση από ηλεκτροκίνητα, σημαντικού ποσοστού όσων συμβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων θα παρέμεναν στην κυκλοφορία, θα έβαζε την Ευρώπη στο μονοπάτι της πλήρους απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τον Yoann Le Petit, συγκοινωνιολόγο του T&E: Οχήματα "χωρίς οδηγό’, ηλεκτροκίνηση, και οικονομία της κοινής χρήσης, είναι τρεις επαναστάσεις που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας. Εάν στοχεύουμε στη βιώσιμη κινητικότητα, πρέπει να απαγορεύσουμε τα αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό» με μηχανή εσωτερική καύσης και σταδιακά να περιορίσουμε τον χώρο που διατίθεται στο αυτοκίνητο στις πόλεις μας. Χρειαζόμαστε δημάρχους σε όλη την Ευρώπη αποφασισμένους να προωθήσουν την τέταρτη επανάσταση: να αποδώσουν τους δρόμους στους ανθρώπους".

Τα οχήματα «χωρίς οδηγό» δεν είναι ακόμη πραγματικότητα, αλλά κίνδυνοι έχουν ήδη εμφανιστεί. Πλατφόρμες αυτοκινήτων κοινής χρήσης, όπως το Uber - που εφαρμόζει πειραματικά υπηρεσίες πλοήγησής τους – ενθαρρύνουν την εκτέλεση περισσότερων μετακινήσεων και οδηγούν στην αύξηση του μήκους τους, των εκπομπών και του κορεσμού. Το κόστος χρήσης των υπηρεσιών της Uber θα μειωθεί σημαντικά (ίσως πάνω από 50 %) αν χρησιμοποιεί αυτοκίνητα «χωρίς οδηγό» και κατά συνέπεια η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα. Αν τα οχήματα της Uber έχουν μόνο έναν επιβάτη (δηλαδή δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση επιβατών με κοινό δρομολόγιο στο ίδιο όχημα) και κινούνται με μηχανές εσωτερικής καύσης, τότε θα αυξήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.


"Το επιχειρηματικό πλάνο εταιρειών όπως η Uber βασίζεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα οχήματα «χωρίς οδηγό» είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να το επιτύχουν. Εάν αυτό θα αυξήσει τις εκπομπές ή την κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν τους απασχολεί. Εμείς ακόμα πιστεύουμε ότι η υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησης από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και να βελτιώσουν την αστική κινητικότητα. Αυτό όμως προϋποθέτει ρύθμιση της αγοράς με κατάλληλες πολιτικές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα ταξί και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κοινής χρήσης που δρομολογούνται στις μεγάλες πόλεις, τύπου Uber, θα είναι μηδενικών εκπομπών το 2025. Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για αυτό, όπως κίνητρα για κοινές διαδρομές με το ίδιο αυτοκίνητο και σταδιακή μείωση του αριθμού των διατιθέμενων θέσεων στάθμευσης" ( Le Petit).

Υποσημειώσεις:

[1] Η περιβαλλοντική οργάνωση T&E ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις των οχημάτων χωρίς οδηγό με το μοντέλο EUTRM, που ανέπτυξε με τη βοήθεια του Cambridge Econometrics. Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη αρκετούς παράγοντες, όπως φθηνότερες μετακινήσεις, αύξηση νέων χρηστών, πληρότητα οχημάτων, κ.λπ.

[2] Κάθε απελευθέρωση οδικού χώρου χάρις στα κοινής χρήσης οχήματα θα καλυφθεί άμεσα από νέα ζήτηση που θα προκύψει εξαιτίας του μικρού κόστους των μετακινήσεων με αυτά ή απλώς και επειδή θα κινούνται εντατικότερα τα συμβατικά οχήματα. Γι’ αυτό, το κλειδί στις πόλεις είναι να εφαρμόσουν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινητικότητα, διασυνδέοντας αποτελεσματικά τα κοινής χρήσης οχήματα με τη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα, το ποδήλατο και τις άλλες μορφές μικροκινητικότητας.

[3] Περιορισμός των θέσεων στάθμευσης, μείωση του πλάτους του οδοστρώματος, μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας, αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας και διαχείριση της κυκλοφορίας με στόχο να περιοριστεί η κυκλοφοριακή ροή.

  • ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

«Ο ΛεΜπρόν θα μένει στη Νέα Υόρκη, θα πηγαίνει με ελικόπτερο στη Φιλαδέλφια και θα παίζει αρκετά λεπτά ως πλέι μέικερ»

All Content

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το video που δημοσίευσε από την πρώτη του μέρα με τους Μαϊάμι Χιτ

All Content - BusinessNews.gr

Coca-Cola Hellas: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Gjorgji Hristov για Ελλάδα και Κύπρο

All Content - BusinessNews.gr

Ακίνητα και Γαλάζια Οικονομία: Τα έργα που ανεβάζουν τις αξίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

All Content - BusinessNews.gr

Συνεχίζεται η ισχυρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ

All Content

The Newtons Laboratory: Σχεδιάζοντας την εμπειρία, επενδύοντας στη γνώση

All Content

CrediaBank - Unlimited Creativity: Μια ιδέα πέρα από τα τραπεζικά στερεότυπα

FleetNews

Οργανωτικές αλλαγές στην Italian Motion

FleetNews

ΑΑΔΕ: Μέσω ΑΙ τα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα

FleetNews

Στην Ελλάδα τον Οκτώβριο το νέο XPENG L03 σε δύο εκδόσεις

All Content

Το άλογο του Νίκολα Γιόκιτς κέρδισε τον κορυφαίο ιπποδρομιακό αγώνα στη Σερβία (vid)

All Content

Ντέιβ Γιέργκερ: Ανέλαβε τη θέση του ασίσταντ κόουτς στους Ντένβερ Νάγκετς

All Content - BusinessNews.gr

Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης: Νέες συμφωνίες από τη Γερμανία έως τη Σκανδιναβία

All Content - BusinessNews.gr

Hellenica: Στα 42 εκατ. ευρώ ο τζίρος, πτώση 31% στα κέρδη – Κάμψη σε Ρουμανία και Ουκρανία

All Content - BusinessNews.gr

Στην Dunapack Packaging Hellas οι μονάδες κυματοειδούς συσκευασίας της El Pack

FleetNews

Νέα Mercedes-Benz GLC με AI, Hyperscreen και 715 χλμ. αυτονομίας

FleetNews

Nέο Opel Corsa GSE: Η συνέχεια στην παράδοση των hot hatch

CSRΝews.gr

H DIMAND έχει αναπτύξει πάνω από 400.000 τ.μ. πιστοποιημένων πράσινων κτηρίων

CSRΝews.gr

8ο CSR School: Πιστοποιημένο πρόγραμμα για τη Βιωσιμότητα και τα ESG από το CSR HELLAS

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη – My market: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «PassPantou – Skills for Wheels» για 4η χρονιά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σφακιανάκης: Πέρασε ξανά σε κερδοφορία στο εξάμηνο
Σφακιανάκης: Πέρασε ξανά σε κερδοφορία στο εξάμηνο 30/09/2019 - 18:32
Αυτοκίνητα: Ποια κίνητρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντικατάστασή τους; 01/10/2019 - 10:55
Αυτοκίνητα: Ποια κίνητρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντικατάστασή τους;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υποτονικό το κλίμα στην έναρξη της συνεδρίασης
    28/07/2026 - 10:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Qualco Foundation δημιουργούν το Ελληνικό Ολυμπιακό Σπίτι
    28/07/2026 - 10:42 WHISPERER
  • Ozodbek Nazarbekov: «Η λάμψη που εκπέμπεται από την Αθήνα»
    28/07/2026 - 10:36 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Coca-Cola Hellas: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Gjorgji Hristov για Ελλάδα και Κύπρο
    28/07/2026 - 10:36 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Δίκη για τα Τέμπη: Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τα αιτήματα αναβολής
    28/07/2026 - 10:33 ΕΛΛΑΔΑ
  • Orange: Καθαρά κέρδη 3,55 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2026
    28/07/2026 - 10:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Νέο “μπλόκο” της Περιφέρειας Αττικής σε 6,2 τόνους ακατάλληλων τροφίμων ζωικής προέλευσης»
    28/07/2026 - 10:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • Υποχώρουν οι τιμές του πετρελαίου – Πότε αναμένονται μειώσεις στις τιμές στην αντλία
    28/07/2026 - 09:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κ. Πιερρακάκης στους FT: «Για να δημιουργήσει πλούτο, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τα οφέλη του ραδιοφάσματος»
    28/07/2026 - 09:51 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επαγγελματική ασφάλιση - Ν. Κεραμέως: Νέο πλαίσιο με περισσότερες επιλογές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
    28/07/2026 - 09:26 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.530,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,51%
    27/07/2026 - 13:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην Dunapack Packaging Hellas οι μονάδες κυματοειδούς συσκευασίας της El Pack
    27/07/2026 - 12:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Euronext Athens: Πάνω από 8 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2026
    27/07/2026 - 13:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε drones από το Ιράκ που στόχευαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
    27/07/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στοά Αρσακείου: Ανοίγει από σήμερα για το κοινό
    27/07/2026 - 11:37 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Επικαιροποίηση και Αυστηροποίηση του Κανονιστικού πλαισίου της υπαίθριας διαφήμισης

28/07/2026 - 07:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η V+O Greece| SEC Newgate λανσάρει το The C Hub

28/07/2026 - 07:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τουρνουά 3x3 Βasketball Cretan Series by choco BIG: Μπασκετικό φεστιβάλ στο ποδοσφαιρικό Μαρτινέγκο!

28/07/2026 - 07:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

«Ο ΛεΜπρόν θα μένει στη Νέα Υόρκη, θα πηγαίνει με ελικόπτερο στη Φιλαδέλφια και θα παίζει αρκετά λεπτά ως πλέι μέικερ»

28/07/2026 - 06:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

H DIMAND έχει αναπτύξει πάνω από 400.000 τ.μ. πιστοποιημένων πράσινων κτηρίων

27/07/2026 - 14:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

8ο CSR School: Πιστοποιημένο πρόγραμμα για τη Βιωσιμότητα και τα ESG από το CSR HELLAS

27/07/2026 - 13:36
FleetNews
fleetnews.gr

Οργανωτικές αλλαγές στην Italian Motion

27/07/2026 - 07:15
FleetNews
fleetnews.gr

ΑΑΔΕ: Μέσω ΑΙ τα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα

27/07/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

MAGIO Hair Experience – Μαρία Καμαριανάκη

22/07/2026 - 13:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo