Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ιθάκη» στο θέατρο Παλλάς, υπερασπιζόμενος τη δική του πολιτική διαδρομή . Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί «σε πολιτικούς αντιπάλους», αλλά μόνο στον ελληνικό λαό, τονίζοντας πως παραμένει «υπερήφανος» για το έργο της κυβέρνησής του. «Δεν έχω σκοπό να απολογηθώ, ιδίως σε εκείνους που διέπραξαν τον φόνο και τώρα μας κατηγορούν ότι δεν φροντίσαμε τα ορφανά που δημιούργησαν», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί όπου άλλοι «απέτυχαν δύο φορές».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι «μετά το 2019 η χώρα γύρισε στον βάλτο». Όπως σημείωσε, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί, και «ένας μισθός 1.300 ευρώ αγοράζει σήμερα όσα ένας μισθός 900 ευρώ το 2019». Προειδοποίησε ότι αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιτρέψει «πρωτοφανή φαινόμενα διαφθοράς» γύρω από τις επιδοτήσεις, λέγοντας ότι «γίνονται Φεράρι και κερδισμένα Τζόκερ των γαλάζιων παιδιών». Μίλησε για «ατμόσφαιρα γενικευμένης διαφθοράς και ατιμωρησίας», κάνοντας ειδικές αναφορές στις υποκλοπές, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην υπόθεση των Τεμπών.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, για να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη απαιτείται «αναλογική κατανομή των βαρών», επιμένοντας ότι «οι έχοντες και κατέχοντες» πρέπει να συμβάλουν περισσότερο. Πρότεινε πατριωτική εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα – ατομικά και εταιρικά – με τα έσοδα να κατευθύνονται αποκλειστικά στη στήριξη των νέων γενεών και της νεανικής στέγης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται «νέα εθνική πυξίδα» σε ένα περιβάλλον διεθνών κρίσεων. Ανέφερε πως η Ελλάδα οφείλει να είναι «παράγοντας ειρήνης» στον πόλεμο της Ουκρανίας, να σταθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή αλλά και «στην αντιρωσική υστερία».
Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση για τη Γάζα, καταγγέλλοντας την πολιτική του Ισραήλ και ζητώντας την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αντιτάχθηκε επίσης στην «Ευρώπη της διαρκούς αύξησης των στρατιωτικών δαπανών σε βάρος του κοινωνικού κράτους».
Μιλώντας για το μέλλον της ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για «Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης», και μια Ελλάδα ισχυρή, με αυτοδύναμο ρόλο στη Μεσόγειο και όχι «δορυφόρο» συμμάχων.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στην κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική. «Ζούμε μια από τις χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης σε επίπεδο εμπιστοσύνης», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η απογοήτευση μπορεί να ενισχύσει «τα τέρατα της ακροδεξιάς». Κάλεσε σε αναγέννηση της πολιτικής συμμετοχής και παρουσίασε την ανάγκη ενός «Νέου Πατριωτισμού» και μιας «Νέας Μεταπολίτευσης», όχι ως αλλαγής Συντάγματος αλλά «ως μεγάλου πολιτικού Big Bang» που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει στην εξουσία «όχι λόγω αποτελεσματικότητας, αλλά επειδή δεν έχει απέναντί της αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική». Αναφερόμενος στη δική του παραίτηση από τη Βουλή, είπε ότι δεν σημαίνει παραίτηση από τον πολιτικό αγώνα και ζήτησε «διεργασίες επανίδρυσης» του προοδευτικού χώρου, ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία δεκάδων στελεχών της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, και πολλοί ακόμη.