Ιδιαίτερη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την όξυνση της σύγκρουσης. Επιμένουμε σε δύο σταθερές αρχές: πρώτον, το Ιράν δεν μπορεί –και δεν πρέπει– να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Και δεύτερον, η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη διπλωματία», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο και τη ναυτιλία — τομείς όπου, όπως τόνισε, «η Ελλάδα αποτελεί ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση», επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση εκεχειρία και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός:
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στρατιωτικά σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Αθήνα πέτυχε τον ασφαλή επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από την περιοχή και εξέφρασε την ευχή «να μη χρειαστεί να επαναλάβουμε τέτοιες αποστολές».
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με την αρχισυντάκτρια των Financial Times για θέματα κλίματος, Emiliya Mychasuk, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe, που διοργανώνουν οι Financial Times σε συνεργασία με την Καθημερινή στο ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace.