Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κ. Μητσοτάκης: Πολιτική τυμβωρυχία από την αντιπολίτευση για τα Τέμπη
newsroom newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/03/2024 · 10:55

Κ. Μητσοτάκης: Πολιτική τυμβωρυχία από την αντιπολίτευση για τα Τέμπη

Μέλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα δυστυχήματα, τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην πολιτική τυμβωρυχία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών που επιχειρείται από την αντιπολίτευση με αποκορύφωμα την πρόταση δυσπιστίας.

«Όχι, δεν πανηγυρίζουμε για την αποτυχία τους να ρίξουν την κυβέρνηση, πατώντας πάνω στον πόνο και στην οργή των οικογενειών των θυμάτων. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την τοξικότητα και την πόλωση, τα έχουμε πληρώσει ακριβά και στο πρόσφατο παρελθόν» τονίζει ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι μέλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα δυστυχήματα. «Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη. Ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες» συμπλήρωσε.

Επίσης αναφέρεται στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. «Αυτή είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022, ο οποίος τώρα ανεβαίνει στα 830 ευρώ. Δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα και συνολικά 180 ευρώ παραπάνω από τα 650 του 2019, μια συνολική αύξηση 28%» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρεται στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα που επέφερε αυστηροποίηση των ποινών στο σύνολο των κακουργημάτων που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη και αύξησε το όριο της συνολικής ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε όσους καταδικάζονται για περισσότερα του ενός κακουργήματα, από 20 σε 25 έτη. «Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Τα fake news που συνειδητά διακίνησαν πάλι κάποιοι περί «ΝΔ και κάλυψης βιαστών» με αφορμή μια εισαγγελική πρόταση είναι αισχρά», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Ο Μάρτιος σήμερα «κατεβάζει αυλαία», και όπως όλα δείχνουν, αφήσαμε οριστικά πίσω τον χειμώνα. Έναν χειμώνα που ήταν ο θερμότερος στα ελληνικά χρονικά με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που φιλοδοξεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με την Πράσινη Συμφωνία για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Καθόλου εύκολο εγχείρημα, αντιθέτως πολύ σύνθετο, πλην όμως επιτακτικό. Και πιστεύω ότι θα πρέπει όλες -και οι εγχώριες- πολιτικές δυνάμεις να πάρουν καθαρά θέση με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς μας αφορά επειγόντως και ως χώρα.

Να έρθω όμως στα της σημερινής εβδομαδιαίας ανασκόπησης. Επιτρέψτε μου πρώτα όμως μόνο δυο φράσεις για την πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών που επιχειρείται από την αντιπολίτευση με αποκορύφωμα την -απορριφθείσα τελικά- πρόταση δυσπιστίας. Όχι, δεν πανηγυρίζουμε για την αποτυχία τους να ρίξουν την κυβέρνηση, πατώντας πάνω στον πόνο και στην οργή των οικογενειών των θυμάτων. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την τοξικότητα και την πόλωση, τα έχουμε πληρώσει ακριβά και στο πρόσφατο παρελθόν. Αποκαλύφθηκε ωστόσο από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων ότι μέλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα δυστυχήματα. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας πάρα μόνο θεωρίες συνομωσίας. Είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη. Ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Και σταματώ εδώ. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ζητάει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να αλλάζουμε προς το καλύτερο τη χώρα, να αίρουμε διαχρονικά εμπόδια που μας κρατούν πίσω από τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και μια από τις δεσμεύσεις μας για καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων είναι η αύξηση των μισθών. Την Παρασκευή λοιπόν ανακοινώσαμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Αυτή είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022, ο οποίος τώρα ανεβαίνει στα 830 ευρώ. Δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα και συνολικά 180 ευρώ παραπάνω από τα 650 του 2019, μια συνολική αύξηση 28%. Ταυτόχρονα, αυξάνουν οι τριετίες -που επανέφερε έπειτα από 12 χρόνια η κυβέρνησή μας- και 18 επιδόματα όπως το επίδομα μητρότητας που το λαμβάνουν πλέον αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, το επίδομα γονικής άδειας και ανεργίας.

Σημαντική αύξηση έχουμε δει και στον μέσο μισθό: το 2019 ήταν στα 1046 ευρώ και σήμερα τα 1251 ευρώ. Έτσι, υπερκαλύπτουμε τις αυξήσεις στον πληθωρισμό που σωρευτικά έως σήμερα είναι στο 14-15%. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, όμως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες, αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θα ισχύουν και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η απόφαση για νέα αύξηση στον κατώτατο είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε. Όμως πλέον η Ελλάδα έχει τον 11ο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη μεταξύ 22 χωρών. 'Αρα σταδιακά συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Να σας θυμίσω τον στόχο μας, στον οποίον είμαστε προσηλωμένοι: έως το 2027 ο κατώτατος να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500. Μόνο με υψηλούς βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης θα πετύχουμε ακόμα καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες και για αυτό εργαζόμαστε. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.

Βελτίωση των εισοδημάτων επέρχεται για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας και μέσω της αφαίρεσης φορολογικών βαρών, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και τους αλιείς παράκτιας αλιείας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ. Η απαλλαγή αφορά τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής καθίσταται μόνιμη προκειμένου να στηρίξουμε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες και μαζί τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.

Δεν ξεχνάμε τους ανέργους και πρωτίστως τους νέους και τις νέες μας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, ώστε να αποκτήσουν αναγκαία εφόδια για την προετοιμασία της έναρξης ή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους. Γι' αυτό και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 εντάξαμε δράση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας έως 25.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας. Ο προϋπολογισμός της είναι 200 εκ. ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να εξαντληθεί ή να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Η εκπαίδευση/κατάρτιση θα γίνει με 7μηνη πλήρη απασχόληση των δικαιούχων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. Στους ωφελούμενους θα καταβληθεί από τη ΔΥΠΑ μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο -αυξημένο από αύριο- κατώτατο μισθό και κατ' αναλογία δώρα εορτών και επίδομα αδείας, ενώ για τον χρόνο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα θα έχουν τη μικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Ανάλογα προγράμματα χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να διοχετεύουμε κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας, πρωτίστως οι νέες και οι νέοι, να εξασφαλίσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων της επόμενης περιόδου είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, χρειάζεται τεχνοκρατική τεκμηρίωση προκειμένου να είναι έτοιμες στην ώρα τους και να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε αυτήν τη διαδικασία τα υπουργεία αξιοποιούν την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ για την παροχή της απαραίτητης εμπειρογνωμοσύνης. Την ζητάμε όχι μόνο εμείς αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ και τελικά η βοήθεια δίνεται σε όσους έχουν τις πιο άρτιες προτάσεις. Για το 2024 λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 22 έργα τεχνικής βοήθειας για τη χώρα μας σε σύνολο 167 στην ΕΕ, και 11,6 εκ. ευρώ σε σύνολο 118 εκ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα απορροφά για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων το 10% των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη! Είναι μία ακόμη απόδειξη της βούλησής μας να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην πολιτική προστασία, στον φορολογικό μηχανισμό.

Για να περάσω όμως και σε μία άλλη μας δέσμευση - την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς με κυστική ίνωση ώστε να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι ίδιοι ούτε οι φροντιστές τους με πολύωρες αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ίσως μερικοί το θεωρούν «μικρό». Για την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και των κοντινών τους προσώπων όμως είναι πολύ μεγάλο. Οι ασθενείς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα -σε αυτή την πιλοτική φάση- θα εξυπηρετούνται 1.850 ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αποστέλλονται κατ' οίκον σε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους και τα φάρμακα που χρειάζονται αποθήκευση σε ψυγείο.

Από την Υγεία περνάω στην ενέργεια για να σας πω ότι το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» που αφορά την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού τροποποιήθηκε υπέρ των επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν χρήση. Συγκεκριμένα, θα καλύπτεται και η δαπάνη για τον σύμβουλο υποστήριξης για την καταχώρηση και οριστική υποβολή της αίτησης. Το ποσό ανέρχεται έως 300 ευρώ και αφορά και τις αιτήσεις που ήδη έχουν υποβληθεί. Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» λήγει στις 14 Απριλίου. Η αξιοποίηση του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, πολύτιμων ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα έχουμε χαμηλότερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Ξεκίνησε από χθες η ενεργοποίηση της visa express για Τούρκους επισκέπτες σε 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα πέντε. Τα συνολικά 10 νησιά που αφορά το μέτρο αυτό είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Σύμη, το Καστελόριζο, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Κως. H visa αυτή έχει επταήμερη διάρκεια και, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς των νησιών, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η visa express μπορεί να εκδίδεται όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι, αυτό το μέτρο έχει σκοπό να τονώσει τον τουρισμό σε περιοχές και σε εποχές του χρόνου που η επισκεψιμότητα δεν είναι μεγάλη, τονώνοντας δηλαδή και τις τοπικές οικονομίες.

Και καθώς είμαστε σε τουριστικό περιβάλλον, να σας συστήσω τη νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τις 5 ξενόγλωσσες ενότητες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στις οποίες αναφέρονται πρωτοβουλίες, καινοτομίες, θετικά βήματα και επιτυχίες της Ελλάδας ώστε να είναι προσβάσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Το περιεχόμενο ανανεώνεται, ακολουθώντας την επικαιρότητα, με θέματα που σχετίζονται με την πολιτική, την οικονομία, τις επενδύσεις, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, την τεχνολογία, την έρευνα, τον αθλητισμό, και βεβαίως τον πολιτισμό.

Και αναφέροντας τον πολιτισμό, θέλω να πω πόσο εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της μαρμάρινης κεφαλής αγάλματος που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στους Φιλίππους της Μακεδονίας μας. Χρονολογείται από τον 2ο ή τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ και εικάζεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα που πιθανώς -όπως διάβασα- κοσμούσε κρήνη της περιοχής. Το «μπράβο» ανήκει στην ομάδα που διενεργεί τις ανασκαφές στους Φιλίππους και στην οποία συμμετέχουν 3 καθηγητές και 15 φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά και μακάρι να έρθουν στο φως και άλλες σημαντικές αρχαιότητες.

Στον αθλητισμό τώρα: είχαμε υποσχεθεί ότι μέσα σε τρεις μήνες θα αλλάξουμε την θλιβερή εικόνα που παρουσίαζε το κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ, την οποία δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρειες. Ήταν ένας παρατημένος χώρος, απολύτως ακατάλληλος για την προπόνηση των αθλητών μας. Μέσα σε 3 μήνες, με την υπερπροσπάθεια που έγινε, μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και πλήρως ανακαινισμένο προπονητήριο. Και ποιος εγκυρότερος για να το πιστοποιήσει από τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή στο μήκος, τον Μίλτο Τεντόγλου που το επισκέφθηκε μαζί με άλλους πρωταθλητές και τους προπονητές τους. Τα καλά τους σχόλια μας γέμισαν χαρά. Ήταν χρέος μας να το κάνουμε πράξη. Τα βελτιωτικά έργα στο ΟΑΚΑ θα συνεχιστούν. Έχει δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, το εργομετρικό κέντρο εντός του Εθνικού Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, μια εκκρεμότητα 30 χρόνων, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί έως τέλος Αυγούστου του 2024, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά σε κάτι που αφορά την επικαιρότητα, δηλαδή συγκεκριμένα δικαστικές υποθέσεις που έχουν συνταράξει το πανελλήνιο. Ελπίζω ότι γνωρίζετε πως τρέφω απεριόριστο σεβασμό στη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως πυλώνα της Πολιτείας, ως εκ τούτου αποφεύγω να κρίνω δικαστικές αποφάσεις και αυτό θα κάνω και τώρα.

Απλώς θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα που αποδεικνύουν ποιος ενδιαφέρεται στην πράξη για το κράτος δικαίου, την παραδειγματική τιμωρία των θυτών ειδεχθών εγκλημάτων και την πραγματική προστασία των θυμάτων, αλλά και ποιοι τα επικαλούνται μόνο στα λόγια.

Με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, στα κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη, μεταξύ των οποίων αυτό του βιασμού, ως ανώτατη ποινή προβλέπονταν τα 15 χρόνια με δικαίωμα υφ' όρον απόλυσης στα 8 χρόνια. Χάρη στις αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνησή μας το 2021, ο βιασμός με θύμα ανήλικο τιμωρείται αποκλειστικά με ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον, η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα πριν από λίγες μόλις ημέρες επέφερε αυστηροποίηση των ποινών στο σύνολο των κακουργημάτων που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη και αύξησε το όριο της συνολικής ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε όσους καταδικάζονται για περισσότερα του ενός κακουργήματα, από 20 σε 25 έτη. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι χάρη στις δικές μας παρεμβάσεις και αλλαγές, οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων θα περνούν περισσότερα χρόνια στη φυλακή.

Όσοι ασχημονούν κατά του κράτους δικαίου και σπέρνουν τον σπόρο της αμφιβολίας στη δίκαιη οργή των πολιτών για υποθέσεις που μας πονάνε όλους, ας σωπάσουν. Και οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ποιος εργάζεται για την κάθαρση και ποιος για τη συσκότιση. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Τα fake news που συνειδητά διακίνησαν πάλι κάποιοι περί «ΝΔ και κάλυψης βιαστών» με αφορμή μια εισαγγελική πρόταση είναι αισχρά. Και θα το κλείσω εδώ.

Θα σας αφήσω με μια διεθνή αναγνώριση που δικαίως κατέκτησε η Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι στην ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία της πόλης αλλά και το πώς έχει εξελιχθεί πλέον σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα και ετοιμάζει ειδική πλατφόρμα με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη για την προβολή της εστίασης, του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Τέλος για τη σημερινή ανασκόπηση της εβδομάδας! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα τα πούμε ξανά την επόμενη. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ·
  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
  • ·
  • ΤΕΜΠΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Σημαντικό βήμα για τελικό ο Αθηναϊκός, 69-56 τη Βιλνέβ (gallery)

All Content

Παναθηναϊκός-Παρί: Στο Telekom Center Athens ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Κέρδη 1,36 δισ. ευρώ το 2025 - Τι προβλέπει το πλάνο 2026-2028, το μήνυμα Καραβία

All Content - BusinessNews.gr

HelleniQ Energy: Στα 503 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 25% - Πρόταση για διανομή μερίσματος €0,40

All Content - BusinessNews.gr

ΟΤΕ: Άλμα εσόδων 8,7% το δ' τρίμηνο του 2025 και μέρισμα αυξημένο κατά 22% - Tο μήνυμα Νεμπή

All Content

Το Power Of One του Publicis Groupe συνδύασε αρμονικά Influence, Media, Data και βραβεύτηκε

All Content

Η Oργανωτική Επιτροπή των Effie Awards Hellas 2026 - Πρόεδρος ο Σάκης Μελισσάρης

FleetNews

Νέοι τιμοκατάλογοι για BMW και MINI

FleetNews

Επιστρέφουν τα ντίζελ στην Ευρώπη ;

FleetNews

Η Renault εξαγοράζει πλήρως τη Flexis εν μέσω δυσκολιών στην αγορά των eLCV

All Content

Ακόμα πιο κοντά στη δεκάδα με 4η σερί νίκη η Μακάμπι 91-86 στο Μονακό

All Content

Τέταρτη σερί νίκη η Ντουμπάι, 96-85 τη Βιλερμπάν (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Πειραιώς: Καθαρά κέρδη στα 1,07 δισ. ευρώ το 2025 - Αύξηση καταθέσεων στα 66,1 δισ. και μέρισμα 0,4 ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Ένας νέος CEO σε ενδιαφέρον timing, μια κίνηση ακόμη στο εμφιαλωμένο νερό και ο retailer που έχει «ψηθεί» με την Μύκονο....

All Content - BusinessNews.gr

Ideal Holdings: Ιστορικά υψηλή κερδοφορία το 2025 - Ισχυρή άνοδο των μεγεθών σε όλες τις εταιρείες

FleetNews

Ενδεχόμενος νόμος της ΕΕ για στόλους θα κάλυπτε το 57% των πωλήσεων EV το 2030

FleetNews

Η Geely επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Γυναίκα σημαίνει «ΔΥΝΑΜΗ» : Η Semiology προσφέρει 10% των εσόδων από τις online αγορές από τις 2 έως 8 Μαρτίου

CSRΝews.gr

KPMG: Διοργανώνει το 29th HR Symposium στις 4 Μαρτίου με την παρουσία 60 στελεχών της αγοράς

CSRΝews.gr

Public Affairs and Networks: Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος ΚΥΚΛΟΣ HR DIRECTORS

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χ. Δούκας: Το ακροδεξιό μπλοκ της Ν.Δ. χρησιμοποιεί μονταζιέρες και συκοφαντίες- Μηνύματα στήριξης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Χ. Δούκας: Το ακροδεξιό μπλοκ της Ν.Δ. χρησιμοποιεί μονταζιέρες και συκοφαντίες- Μηνύματα στήριξης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 30/03/2024 - 17:52
Οργισμένη απάντηση Π. Μαρινάκη στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» 31/03/2024 - 11:00
Οργισμένη απάντηση Π. Μαρινάκη στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας – Χ. Δούκας: «Θέλουμε η λογοτεχνία να βγει από τα ράφια»
    26/02/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο: Στο ανώτατο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
    26/02/2026 - 22:44 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Η Γιώτα Βοργία μίλησε στο Career Day του Κολλεγίου Αθηνών για το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης σήμερα
    26/02/2026 - 22:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Enterprise Greece: Η ελληνική τεχνολογία πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εκθέσεις Mobile World Congress και Embedded World 2026
    26/02/2026 - 21:50 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Η Κομισιόν ζητά από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης να ερευνήσει τον Βρετανό πρώην Επίτροπο Πίτερ Μάντελσον
    26/02/2026 - 21:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Οι ΗΠΑ επιβραδύνουν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Lukoil για να πιέσουν τη Ρωσία στις ειρηνευτικές συνομιλίες (Reuters)
    26/02/2026 - 20:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με μικρή άνοδο το κλείσιμο των συναλλαγών
    26/02/2026 - 20:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χ.Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Δεν υπάρχει συγκέντρωση τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα
    26/02/2026 - 21:10 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΗΠΑ: Δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ποτέ τον Επστάιν, κατέθεσε η Χίλαρι Κλίντον
    26/02/2026 - 19:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
    26/02/2026 - 18:54 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Pizza Fan: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος το 2025 - Σχεδιάζει 36 νέα καταστήματα φέτος
    26/02/2026 - 07:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΤΕ: Άλμα εσόδων 8,7% το δ' τρίμηνο του 2025 και μέρισμα αυξημένο κατά 22% - Tο μήνυμα Νεμπή
    26/02/2026 - 10:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ideal Holdings: Ιστορικά υψηλή κερδοφορία το 2025 - Ισχυρή άνοδο των μεγεθών σε όλες τις εταιρείες
    26/02/2026 - 09:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πειραιώς: Καθαρά κέρδη στα 1,07 δισ. ευρώ το 2025 - Αύξηση καταθέσεων στα 66,1 δισ. και μέρισμα 0,4 ευρώ
    26/02/2026 - 10:14 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΕΒΕΠ: Πιθανή υπέρβαση των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο εκπτώσεων, αλλά η αγορά δεν ανακάμπτει ουσιαστικά
    26/02/2026 - 09:33 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σημαντικό βήμα για τελικό ο Αθηναϊκός, 69-56 τη Βιλνέβ (gallery)

26/02/2026 - 20:16
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Αθηναϊκός: Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα στο EuroCup Γυναικών

26/02/2026 - 20:15
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Γυναίκα σημαίνει «ΔΥΝΑΜΗ» : Η Semiology προσφέρει 10% των εσόδων από τις online αγορές από τις 2 έως 8 Μαρτίου

26/02/2026 - 14:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

COSMOTE TV: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Μπλε Δάση»

26/02/2026 - 14:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση της IAPCO: «Η Ελλάδα ενισχύει σταθερά τη θέση της ως σύγχρονος και ανταγωνιστικός προορισμός»

26/02/2026 - 14:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: Διοργανώνει το 29th HR Symposium στις 4 Μαρτίου με την παρουσία 60 στελεχών της αγοράς

26/02/2026 - 13:02
FleetNews
fleetnews.gr

Νέοι τιμοκατάλογοι για BMW και MINI

26/02/2026 - 06:09
FleetNews
fleetnews.gr

Επιστρέφουν τα ντίζελ στην Ευρώπη ;

26/02/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Παρουσίαση της ανανεωμένης σειράς BLONDME

22/02/2026 - 17:11
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

MON RÊVE COSMETICS | GLOSSY BALM

17/02/2026 - 17:28
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo